Kasvattivalmennus 15.05.2017

Taas on aika valmentautua kasvattajan tarkkojen silmien alla, joten Moondancen kasvatit ovat tervetulleita valmentautumaan Moondanceen. Jotta mahdollisimman moni saisi taas mahdollisuuden, niin tähän saavat ilmoittautua vain ne hevoset/ponit, jotka eivät osallistuneet edeltäviin valmennuksiin. Osallistumiset sähköpostiin virtmisery(a)gmail.com otsikolla "Moondancen valmennus" ja muodossa: ratsastaja - <a href="http://-alkuinen osoite">Hevonen</a>

Kouluvalmennus 1 - Helppo C

Tänään valmennuksen aiheena olivat siirtymiset, ratsastajan istunta ja hevosen kuuliaisuus. Kuulosti ehkä helpolta, mutta en tulisi päästämään ratsastajia helpolla. Itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen aloitettiin työskentely käynnissä ja ravissa. Puoli kierrosta mentäisiin harjoitusravia ja toiset puoli käyntiä - siirtymiset olivat aina lyhyen sivun keskellä. Käynnissä kumpaankin kulmaan tehtiin voltit ja pitkällä sivulla loiva kiemuraura. Ravissa taas pitkän sivun keskelle tehtiin pysähdys, peruutus ja siitä mielellään siirtyminen suoraan raviin. Tarkkailin ratsastajien apujen käyttöä, istuntaa ja hevosen kuuliaisuutta siirtymisissä, sekä taipumista volteilla ja kiemurauralla. Harjoitusta tehtiin kumpaankin suuntaan, jonka jälkeen annoin luvan pienelle välikäynnille. Laukkaharjoituksena oli yksinkertaisesti vain kummankin pitkän sivun keskelle tehtävät keskiympyrät kummassakin suunnassa. Loppuverryttelynä oli eteen-alas ratsastusta kevyessä ravissa valvolan silmän alla.

Tuulia T. - Moon Katusoittaja
Kassu näytti jo alkutunnista siltä, ettei sitä kiinnostanut valmentautua tänään pätkääkään. Ratsastaja joutui taistelemaan aluksi saadakseen orin liikkumaan, kuuntelemaan ja taipumaan. Siirtymiset olivat valumisia ja taivutusta vaativissa tehtävissä Kassu ei suostunut edes asettumaan kunnolla. Meno näytti niin hankalalta, että tein jotain poikkeuksellista - hyppäsin hetkeksi itse orin selkään. En tiedä johtuiko se siitä, että selässä oli vieras ihminen, mutta Kassu alkoi hetken taistelun jälkeen kuunnella ja kulkea hyvin. Tuskanhiki kyllä valui omaakin otsaani pitkin. Kun oma ratsastaja nousi takaisin selkään, niin Kassu kuunteli häntäkin nätisti. Harjoitukset menivät lopulta hyvin myös laukassa. Kassu jäi helposti hitaaksi pohkeelle, mutta kun ratsastaja muisti huomauttaa raipalla heti, niin sekin asia korjaantui. Ratsastaja teki itse hyvää suoritusta, mutta saisi ehdottomasti olla vielä napakampi alusta asti. Istunnassa ei ollut mitään moittimista. Olin lopulta oikein tyytyväinen menoon ja annoin luvan loppukäynneille. Aluksi kyllä näytti siltä, ettei tästä tulisi mitään, mutta kumpikin tsemppasi hyvin loppua kohden.

Laura - Moon Romanttisella
Latelta ei ainakaan vauhtia puuttunut. Ensimmäinen haaste ratsastajalle oli päästä selkään, sillä aina hänen päästyään jakkaralle voikko suomenhevosori väisti pari askelta. Lopulta menin auttamaan selkäännousussa ja kuski pääsi kyytiin. Alusta asti Late taipui hyvin ja oli kuuliainen, mutta tuntui hiukan jopa juoksevan alta pois. Heti jos ratsastaja hölläsi ohjasta myödätäkseen, niin Laten vauhti kiihtyi. Pyysin ottamaan muutaman reilumman pidätteen ja istumaan tiiviisti satulaan, sekä sen jälkeen kokeilemaan juokseeko hevonen alta pois heti jos antaa hieman ohjaa. Usean toiston jälkeen alkoi Latekin kuuntelemaan paremmin vaikka ratsastaja hölläsi edestä. Siirtymiset olivat täsmällisiä ja hyviä, sekä ratsastajan työskentelyssä ei ollut moittimista. Laukassa Late taas kokeili, saako nyt kaahottaa, mutta opeillani ratsastaja sai hevosen pian hallintaan ja vauhdin mieleiseksi. Latella oli todella hieno laukka ja ilmeisesti myös hyvä istua, kun ratsastaja oli niin eleetön selässä. Jos jotain moitittavaa pitäisi keksiä niin ehkä ratsastaja nojaa ajoittain liikaa eteen ja saisi istua suoremmassa. Late taas saisi kuunnella paremmin pidätteitä. Muuten tämä ratsukko on ehdottomasti valmis korkeammalle tasolle kuin vain helppoon c:hen!

Kouluvalmennus 2 - Helppo A

Koska itseltä alkoi loppua ideat valmennuksiin, niin päätin, että tänään ratsastettaisiin helppo A-ohjelmaa (Helppo A:0 2009, koska sen kuulemma kaikki muistivat). Alkuverryttelynä oli avotaivutusta käynnissä toisella pitkällä sivulla, lyhyet sivut koottua käyntiä ja pitkällä sivulla yksi käynnin lisäys. Kun tämä sujui, niin samaa tehtiin myös harjoitusravissa. Laukkaverryttelynä toimi toisella pitkällä sivulla vastalaukka ja toisella myötälaukka. Nostot tehtäisiin aina pitkän sivun alussa ja raviin siirryttiin ennen lyhyttä sivua. Tämän jälkeen annoin ratsukoiden hengähtää. Jokainen suoritti vuorollaan radan ja odottava käveli sillä välin kentän toisessa päädyssä. Kirjasin papereihin tuomaroinnit, jotta pystyin antamaan palautteen jokaisen radasta suorituksen jälkeen. Kummatkin mennä radan kahteen kertaan, koska palautteen jälkeen oli hyvä korjata vielä epäkohdat. Kuuman kelin takia tietenkin välissä sai pitää hengähdystauot. Kun orit olivat suorittaneet radan kahteen kertaan, niin annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn. Kaksikko lähti vielä kävelemään kunnon loppukäynnit itsenäisesti maastoon, sillä hiki virtasi sekä hevosilla, että ratsastajilla.

rukkanen - Moon Kapinoitsija
Alkuverryttely meni tällä ratsukolla hyvin alusta asti. Hali oli heti kuulolla ja teki mielellään töitä. Laukannostot ehkä hieman joskus myöhästyivät, mutta ratsastaja ei aluksi valmistellut kunnolla niitä ja korjattuaan asian alkoivat nostotkin olla täsmällisiä. Ensimmäisen kouluradan ongelmakohdiksi nousivat peruutus (se oli vino), ensimmäinen vastalaukka (tunnollinen Hali vaihtoi laukan heti oikeaksi) ja liian isot voltit (se taisi mennä ratsastajan piikkiin). Alapisteistä huonoimmat tulivat lennokkuudesta ja ratsastajasta. Hali ei ollut ehkä niin lennokas kuin alkuverryttelyssä vaan jostain syystä hieman jännitti. Ratsastajalla tuppasivat kädet olemaan kuin polkupyörällä ajaessa ja ehkä teiden seuraaminen ei ollut aina niin hyvää. Toisella yrittämällä kaikki sujui huomattavasti paremmin ja ratsastaja oli selkeästi kuunnellut palautteeni. Peruutus oli edelleen hieman vino, mutta vastalaukat pysyivät hyvin ja teiden seuraaminen parani, kuten ratsastajan kädetkin. Hali oli rennompi ja lennokkaampi kuin ensimmäisellä yrittämällä. Oikein hyvä suoritus! Tuommoisia kun tekee kilpailuissakin niin taatusti pärjää.

yaren - Moon Jalleri
Alkuverryttelyssä Jalleri tuntui keskittyvän enemmän vieraaseen ympäristöön ja toiseen oriin, kuin ratsastajaan. Kuski kyllä yritti parhaansa mukaan kilpailla mielenkiinnosta. Pyysin jatkamaan työskentelyä kaikesta huolimatta ja hetken päästä Jallerikin meni työmoodiin. Sen jälkeen alkuverryttely sujui hyvin. Vastalaukan nostaminen tuotti parilla ensimmäisellä kerralla hankaluuksia, koska Jalleri tunnollisesti korjasi laukan heti oikeaksi - luuli kai ratsastajan antaneen vahingossa väärät avut. Ensimmäinen koulurata meni ehdottomasti riman alta. Jallerilla se rima oli korkeammalla, koska ori on startannut vaativissakin luokissa. Kokoaminen oli puutteellista, tiet vähän mitä sattuu välillä ja ori painui hetkittäin kuolaimen alle. Annoin tiukkaa palautetta ratsastajalle ja pyysin hieman taas herättelemään Jalleria vuoroa odotellessa, että se muistaisi keskittyä seuraavalla kerralla paremmin. Heti alusta asti rata näyttikin huomattavasti paremmalta, tiet olivat täsmälliset, Jalleri hyvin kuulolla ja ratsastajan istunta parani. Hetkittäin apuja antaessa kantapäät nousivat ylös ja Jallerilla tuli pieniä tahdin muutoksia kesken rataa, mutta olin oikein tyytyväinen suoritukseen muulta osin. En viitsinyt kiusata enempää vaan annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Estevalmennus 2 - 100-120cm

Ratsukot saivat hoitaa alkuverryttelyt itsenäisesti sillä välin, kun innokkaiden (pakotettujen) aputyttöjen kanssa rakensin rataa kentälle. Tänään olisi siis luvassa radan hyppäämistä tehtävänä (rata). Alkuunsa esteet olivat vain pieni ristikoita, sillä se toimi samalla esteverryttelynä. Tämä sujui melko mallikkaasti kaikilta. Seuraava korkeus oli 60-70cm. Kaikki tulivat taas radan yksitellen ja jos hankaluuksia oli, niin hankalat kohdat tehtiin vielä radan jälkeen uudelleen. Kolmannella kerralla esteet olivat jo maksimikorkeudessa eli hevosen tason mukaan 100-120cm. Rata tultiin alusta asti uudelleen, jos en ollut tyytyväinen kokonaisuuteen. Kuuman kelin takia en kuitenkaan hyppyyttänyt kovin montaa kertaa vaan laskin tarvittaessa vaatimustasoani. Loppuverryttelyt ratsukot saivat hoitaa itsenäisesti.

dookie - Moon Valkoheinä
Alkuverryttelyssä Vilppu keskittyi ehkä enemmän ympäristöön kuin ratsastajaansa. Ensimmäisellä radalla se haahuili hieman omiaan ja pudotti yhden puominkin, koska ei muistanut nostella jalkojansa tarpeeksi. Ratsastaja halusi tulla verryttelyradan uudelleen ja annoin siihen luvan, mutta pyysin olemaan napakampi ja pakottamaan Vilpun keskittymään työntekoon. Jotenkin ratsastaja onnistui siinä ja Vilppuun tuli aivan uusi moodi. Seuraava korkeus sujui hyvin ilman pudotuksia tai mitään moitittavaa. Vilpulla maksimikorkeus oli 100-110cm välillä viimeisellä radalla. Sarjaesteellä Vilppu jäi kauaksi ykkösosasta, jonka seurauksena väli jäi pitkäksi ja Vilppu katsoi parhaaksi kieltäytyä hyppäämästä. Ratsastaja ei osannut varautua siihen ja humpsahti kaulalle, muttei onneksi pudonnut. He hyppäsivät sarjan uudelleen ja aloittivat radan sitten kokonaan alusta. Nyt ratsastaja teki hieman erilaisen tien sarjaesteelle ja kaikki sujui varsin mallikkaasti. Vilppu varmaan itse pitkälti katsoi ponnistuspaikat ja välit, mutta ratsastajan työskentelyssäkään ei ollut moitittavaa. Parivaljakon meno oli vaivatonta ja siistiä koko valmennuksen ajan, jos verryttelyä ei lasketa mukaan.

Hapero - Moon Matonen
Oli kiva nähdä Masaa pitkästä aikaa, sillä se oli pitkään meillä Moondancessa aikuisenakin. Aluksi Masa tuttuun tyyliinsä machoili ja keskittyi enempi tammoihin, kuin kuskiin selässä, mutta onneksi ratsastaja hallitsi hommansa ja sai orin keskittymisen pian itseensä. Ristikkokorkeus sujui hyvin, mutta vauhtia oli ehdottomasti liikaa tulevia ratoja ajatellen. Ratsastaja lupasi yrittää hallita hevosensa paremmin ja sen hän tekikin. Vielä oli sanomista ponnistuspaikoista, jotka jäivät joskus hieman kauas. Silti puomeja ei tullut mukaan. Masalla on uskomaton hyppykyky, joten sinänsä ei ole väliä mistä se ponnistaa. Ratsukko meni viimeisen radan myös 100-110cm korkeudella. Tällä kertaa sarjaesteen ensimmäisen hypyn ponnistus jäi taas kauaksi, jonka seurauksena b-osalta tuli puomi mukaan. Pyysin siis menemään radan vilelä kertaalleen uudestaan. Nyt kaikki meni nappiin - ponnistuspaikat olivat sopivat, hypyt hyviä, vauhti hallinnassa ja meno harmoonisen näköistä. Ratsastajasta ei myöskään löytynyt moitittavaa, joten annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn. Masa pitäisi saada alusta asti keskittymään asiaan ja meno rauhallisemmaksi - tiedän kyllä, ettei se ole kovin helppoa. Hyvää työtä on kuski/omistaja tehnyt orin kanssa!

meea - Moon Kamomilla
Milla oli alusta asti hyvin vahva ja tuntui menevän kovempaa kuin ratsastaja olisi halunnut. Pyysin tekemään extrapaljon siirtymisiä ja pysähdyksiä - ehkä Milla jossain kohtaa alkaisi kuuntelemaan myös pidätteitä. Ristikkokorkeudella tamma heitti aivan leikiksi koko homman, eikä meinannut nostella edes jalkojansa kunnolla ja toi pari puomia mukana. Vasta korotuksen jälkeen Milla tuntui ymmärtävän, että nyt pitää hypätä. Ratsastaja teki hyvät pitkät tiet, joka kompensoi vauhtia. "Seuraavassa korkeudessa ei sitten tuommoinen meno käy vaan väännät ympyrällä niin kauan pidätteiden kera, että sinä määräät tahdin", ripitin ratsastaja-raukkaa ennen metrin korkeutta. En tiedä alkoiko Milla kuunnella vai kuski vaatia asioita kunnolla, koska homma toimi hienosti ympyrällä ja radalla. Yksi puomi tuli pienen etäisyysarviointi-virheen vuoksi alas ja pyysin tulemaan vielä kerran radan. Se ei olisi ollut välttämätöntä, mutta hypätään nyt kunnolla kun ollaan tänne asti tultu. Uusintayritys oli puhdas suoritus, enkä keksinyt edes mitään moitittavaa siitä! Ratsukon menoa oli metrin esteillä kiva katsella, mutta Milla voisi alusta asti olla hieman rauhallisempi ja ratsastaja ottaa pidätteet paremmin läpi. Tammalla on hieno hyppytekniikka ja ratsastajastakaan ei löytynyt muuta sanomista. Tsemppiä tulevaisuuteen!

Meeri N. - Moon Sankari
Sankari on kyllä komea hevonen - vaikka sen näin kasvattajana itse sanonkin. Hulmuharja kulki alusta asti varsin mallikkaasti ja teki kaiken mitä ratsastaja pyysi. "Olette kyllä tylsiä valmennettavia, kun en pääse moittimaan melkein mistään!" nauroin ratsastajalle. Ristikkorata meni hyvin, eikä 60-70cm radallakaan tullut pudotuksia tai virheitä. Ratsastaja ehkä hieman oikoi kaarteista ja saisi tehdä isommat tiet, sillä nyt ei ratsasteta aikaa. 110cm radalla Sankari otti yhden puomin mukaansa. En tiedä mitä siinä tapahtui, mutta se lähti hyppyyn hieman turhan pohjasta ja se ei päässyt puhtaasti ylitse. Rehdisti Sankari kyllä yritti, sillä moni muu olisi lyönyt liinat kiinni tuossa kohtaan. Pyysin ratsukkoa tulemaan radan uudelleen ja kehotin ratsastajaa katsomaan askeleet vähän paremmin ensi kerralla sille esteelle. Seuraavalla yrittämällä rata meni kuin oppikirjasta. Sankari teki koko valmennuksen läpi rehtiä ja hyvää työtä, hyppää hyvällä tyylillä ja nauttii selkeästi hommasta! Ratsukon yhteistyö oli myös saumatonta. Ratsastaja teki tuon yhden virhearvioinnin ja vähän oikoi teistä, mutta istunta ja kaikki muu oli kunnossa.