Etusivu Esittely Asukkaat Kasvatus Toiminta  

Moondance

Kasvattivalmennus 10.2.2017

Taas on aika valmentautua kasvattajan tarkkojen silmien alla, joten Moondancen kasvatit ovat tervetulleita valmentautumaan Moondanceen. Jotta mahdollisimman moni saisi taas mahdollisuuden, niin tähän saavat ilmoittautua vain ne hevoset/ponit, jotka eivät osallistuneet edeltäviin valmennuksiin. Osallistumiset sähköpostiin virtmisery(a)gmail.com otsikolla "Moondancen valmennus" ja muodossa: ratsastaja - <a href="http://-alkuinen osoite">Hevonen</a>

Kouluvalmennus 1 - Helppo C

Hazel - Michelle v. Moons
Micha saikin tänään yksityisvalmennuksen., sillä muut eivät uskaltautuneen valmentautua kasvattajan tiukan silmän alla. Ratsukko sai verrytellä itsenäisesti, mutta kehotin tekemään paljon siirtymisiä ja taivuttelemaan kunnolla, sillä niitä tarvittaisiin harjoituksissa tänään. Itse tehtävänä nimittäin oli kolmikaarinen kiemuraura. Kuulin pienen huokauksen ratsastajalta - tämä ei ole kovin monen lempiharjoitus jostain syystä. Pienten välikäyntien jälkeen ratsukko alkoi tekemään kiemurauraa käynnissä tehden pysäytyksen aina suoralla paitsi lyhyillä sivuilla. Micha taipui hyvin kaarteissa ja reipas käynti pysyi yllä, mutta pysähtymiset olivat enemmänkin valumisia ja liikkeelle lähdöt laiskoja. Pyysin ratsastajaa olemaan napakampi ja tarvittaessa huomauttamaan raipalla liikkeelle lähtiessä, jos pelkkä pohje ei auttanut. Pian pysähdyksistäkin tuli täsmällisiä ja vika taisi olla enemmänkin satulan päällä kuin ponissa... Samaa harjoitusta tehtiin vielä harjoitusravissa kumpaankin suuntaan, mutta pysähdyksen sijaan siirryttiin muutamaksi askeleeksi käyntiin. Olin tyytyväinen muutaman suorituksen jälkeen ja annoin luvan välikäynneille. Micha alkoi olla jo hieman väsynyt, eikä ihme, sillä paksu talvikarva ja lämmin maneesi ovat hieman huono yhdistelmä. Loppuun otettiin muutamia laukannostoja pitkän sivun alussa, laukattiin pitkä sivu ja siirryttiin harjoitusraviin lyhyeksi sivuksi. Nostot olivat täsmällisiä, laukka hyvää ja siirtymiset oikeita siirtymisiä. Ratsastaja ei aivan osannut istua pompottavassa laukassa tarpeeksi rennosti, mutta eiköhän sekin ala sujumaan harjoituksen kautta. Olin tyytyväinen näkemääni ja tiesin, että Micha on päässyt oikein hyvään kotiin.

Kouluvalmennus 2 - Helppo A

Tähän ryhmään oli ilmoittautunut kolme rohkeaa ratsukkoa. He saivat tehdä itsenäisen alkuverryttelyn ja tarkkailin samalla ratsukoiden menoa. Ensimmäisenä harjoituksena oli keskihalkaisijalta pohkeenväistön tekeminen vuorotellen kumpaankin suuntaan uraa kohden käynnissä. Uralle päästyä otettiin harjoitusravia ja toisella pitkällä sivulla pysähdys suoraan ravista ja pysähdyksestä suoraan raviin. Keskityin varsinkin ratsastajien apujen käyttöön, käden pehmeyteen, hevosen suoruuteen ja napakoihin siirtymisiin. Kun harjoitus sujui käynnissä, niin väistö tehtiin harjoitusravissa ja nostettiin laukka uralle päästyä. Pysähdyksen sijaan tehtiin käyntiin siirtyminen muutamaksi askeleeksi. Kun yhden jos toisen naama alkoi punertaa, niin annoin luvan pieniin välikäynteihin. Sen jälkeen oli vuorossa ympyräkahdeksikon teko niin, että ympyrää vaihtaessa vaihdettaisiin laukkaa. Jokainen osasi tehdä sen suoraan laukassa, mutta halutessaan sai tehdä käynninkin kautta. Jotta tehtävä ei olisi liian helppo, niin otin ratsastajilta jalustimet kaulalle. Tehtävää tehtiin vuorotellen hetken aikaa muiden kävellessä poissa tieltä. Kun olin tyytyväinen kaikkien suorituksiin, niin annoin luvan itsenäisiin loppukäynteihin ja porukka lähtikin maastoon kävelemään ne.

narri - Moon Selevä
Levä oli kuin ilmetty isänsä luonteensa puolesta - se kompasteli aluksi omiin jalkoihinsa pohkeenväistössä, eikä pystynyt keskittymään moneen asiaan kerralla. Parin toiston jälkeen meno alkoi näyttämään paremmalta ja jalat menivät kuten pitää. Siirtymisissä oli aluksi pientä hitautta, mutta nekin paranivat hetken päästä. Levä kaipaa paljon aikaa ja toistoja, jotta asiat alkavat sujua. Ympyräkahdeksikolla ratsukko otti laukanvaihdon käynnin kautta aluksi turvallisuussyistä. Levä kuulemma saattaa seota askelissaan muuten. Muutaman vaihdon jälkeen pyysin kokeilemaan vaihtoa laukassa ja se sujui hyvin. Ratsastajan tasapainossa oli hieman parannettavaa (kuski jännittyi helposti) ilman jalustimia mennessä, joten suosittelen tekemään sitä useammin! Muuten hän ratsasti hyvin, oli pehmeä käden kanssa ja täsmällinen avuissaan. Levä taas on sympaattinen hevonen, joka yritti kyllä parhaansa, mutta minkäs sille voi kun ei älynlahjoja jaeta kaikille. Sillä on hienot liikkeet, se on taipuisa, mutta saisi olla herkempi avuille.

Tuulia T. - Moon Savusuudelma
Savu oli alusta asti yhtä haastava kuin muistinkin sen olevan; alkuverryttelyssä tamma pelkäsi kulmassa vaanivaa mörköä, tarjosi muutamia pukkeja ja kiukutteli muuten vaan. Ratsastajalla oli onneksi homma hanskassa ja hän sai Savun tekemään yhteistyötä edes jollain tasolla. Pohkeenväistöissä tamma tykkäsi valua lapa edellä uraa kohti, eikä aina edes väistänyt kunnolla. Ratsastaja ei onneksi antanut periksi vaan vaati Savulta kunnon väistöjä ja tämä tuotti lopulta tulosta. Siirtymiset olivat alusta asti oikein mallikkaita! Laukanvaihdoissa Savu hieman kuumui ja pidätteitä tarvitsi käyttää paljon, mutta meno oli kuitenkin hallittua. Ratsastajalla tosin oli hankaluuksia pysyä selässä ilman jalustimia, sillä Savun laukanvaihdot olivat hyvin suurieleiset ja muistuttivat hieman pukittelua. Laukka oli hyvää ja ympyrät sujuivat mallikkaasti. Kuski tykkäsi myös hieman könöttää eteenpäin, mutta parin huomautuksen jälkeen hän alkoi keskittyä enemmän asiaan ja suoristui hyvin. Savu on hieno tamma, kunhan vain jättäisi kiukuttelut sikseen ja toimisi alusta asti. Sillä on kokoamiskykyä, hienot liikkeet ja potentiaalia vaativallekin tasolle!

Calla - Moon Jäätävä
Justus oli valmennuksen ainoa ori, mutta käyttäytyi varsin asiallisesti ja neitien sijaan keskittyi työntekoon. Tämän parivaljakon valmentaminen oli ehkä hieman jopa tylsää, sillä heillä sujui niin hyvin kaikki. Pohkeenväistöt olivat hyviä, mutta joskus ehkä jopa turhan jyrkkiä, jos nyt jostain piti päästä sanomaan. Siirtymiset olivat alusta asti napakoita ja täsmällisiä. Kun Justukselta pyysi jotain, niin se reagoi heti eikä kohta. Justus teki ympyräkahdeksikolla hienot laukanvaihdot - eleettömät ja napakat. Harjoitus sujui niin hienosti, että pyysin tekemään toisen ympyrän vastalaukassa. Justus tarjosi itsenäisesti laukanvaihtoa parilla ekalla kerralla, mutta hoksasi pian idean ja teki hyvät vastalaukatkin. Tiedän kokemuksesta, ettei orin askeleet ole aina helpoimmat istua, mutta ratsastaja oli eleetön ja rento selässä. Kädet olivat ehkä omaan makuuni hieman esteratsastajatyylisesti ja pyysinkin pitämään kyynärpäät lähempänä kylkiä ja kädet vähän ylempänä. Pakko oli jotain sanottavaa keksiä, ettei ainot kommentit olisi "hyvä, hienosti menee". Justus on todella hieno ja nöyrä hevonen - kasvattaja voi olla ylpeä siitä!

Estevalmennus 2 - 100-110cm

PJ - Moon Valtari
Valtarikin oli tänään ainoa osallistuja estevalmennuksissa, joten ratsukon verrytellessä itsenäisesti kasasin kentälle pienen esteradan. Se sisälsi helpon lähestymisen ykkösesteelle, sen jälkeen tiukan kaarteen kakkoselle, pitkällä sivulla olevan kolmoissarjan ja jälleen kaarevalla uralla olevan okserin. Valtarin ongelma kun kuulemma oli lähinnä se, että se saattaa kieltää jos tie ei ole todella hyvä. Alkuverryttelynä ratsukko meni pientä ristikkoa yksittäisenä ja sai sen jälkeen hengähtää hetken. Tämän jälkeen ratsukko sai tulla ristikkokorkeudella rataa. Kaarteet venyivät hieman pitkiksi ja Valtari punki ulkopohjetta vasten, mutta hyppäsi huonosta lähestymisestä huolimatta yli. Pyysin tulemaan radan samalla korkeudella uudelleen ja ottamaan raipan ulkokäteen - jos Valtari punkisi edelleen, niin raipalla voisi huomauttaa ulkopohkeen taakse. Se tuotti toivotun tuloksen ja ori havahtui kuuntelemaan kaikkia apuja hyvin. Korotin esteet nyt 60-70cm korkeudelle. Sarjaesteellä viimeinen putosi, kun askeleet eivät aivan sopineet, mutta muuten meni hyvin. Lopuksi rata tultiin vielä 100-110cm korkuisena. Nyt Valtari kieltäytyi toiselle esteelle, kun ratsastaja ei saanut tarpeeksi suoraa lähestymistä. Onneksi ratsastaja pysyi selässä, vaikka valahtikin kaulalle, mutta fiksuna hevosena Valtari nosti päänsä ylös ja odotti kuskin kapuavan takaisin satulaan. Ratsukko sai tulla radan alusta asti uudelleen ja pyysin tekemään paremman reitin kaarteesta huolimatta - ennen estettä pitää saada hevonen suoristettua. Tällä kertaa Valtari teki hyvän puhtaan radan ja ratsastajakin keskittyi todella teihin ja suoruuteen. Olin oikein tyytyväinen ja annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.


Tämä on virtuaalitalli   |   Sisällön ja kuvien © misery. (ellei toisin mainita)
Ulkoasu © turjake 2018   |   Tausta © John Westrock (CC BY-NC 2.0)