Etusivu Esittely Asukkaat Kasvatus Toiminta  

Moondance

Moondancen kasvattien valmennuspäivä 14.01.2015

Uuden vuoden kunniaksi on aika karistaa loman aikana kertyneet kilot. Mikäs sen parempi olisikaan, kuin rääkkivalmennukset! Moondancen kasvatit ovat tervetulleita valmentautumaan. Jotta mahdollisimman moni saisi taas mahdollisuuden, niin tähän saavat ilmoittautua vain ne hevoset/ponit, jotka eivät osallistuneet viime valmennukseen. Osallistumiset sähköpostiin virtmisery(a)gmail.com otsikolla "Moondancen valmennus" ja muodossa: ratsastaja - <a href="http://-alkuinen osoite">Hevonen</a>

Kouluvalmennus 1 - Helppo B

Tänään valmennuksen aiheena oli siirtymiset askellajien sisällä ja ratsastajan apujen käyttö, sekä istunta. Alkuverryttelyn jälkeen ratsastajien iloksi (okei, kauhuksi) komensin ottamaan jalustimet kaulalle ja tulemaan pääty-ympyröille - shetlanninponit toiseen ja suomenhevoset toiseen. Ensin tehtiin siirtymisiä ihan vain käynnistä pysähdykseen ja takaisin käyntiin. Samalla keskityimme taivutteluun ja asetukseen, sekä ratsastajan istuntaan. Kun olin tyytyväinen ratsukoiden menoon, vaihdettiin suuntaa ja tehtiin siirtymisiä pysähdys-käynti-ravi-käynti-pysähdys. Samaa harjoitusta toistettiin myös hetken aikaa toiseen kierrokseen, kunnes annoin luvan pienille välikäynneille. Tämän jälkeen ratsukot ottivat laukannostoja uralla niin, että pitkät sivut laukattiin ja lyhyet sivut käveltiin. Ratsastajat näyttivät tässä kohtaan jo sen verran tuskastuneilta, että suorituksen jälkeen annoin luvan ottaa jalustimet jalkaan Toiseen suuntaan tehtiin vielä hetken samaa, mutta lyhyet sivut mentiin harjoitusravia. Kun olin tyytyväinen jokaisen suoritukseen, niin annoin luvan itsenäiselle loppuverryttelylle ja pyysin ratsastajia ratsastamaan hevosia ja poneja rennoksi eteen-alas.

Lola - Frosty v. Moons
Alussa Frosty oli laiska ja ratsastaja joutui musituttamaan etenemisestä usein. Pyysin huomauttamaan ensin nätisti pohkeella, sitten hieman reilummin ja jos vieläkään ei mitään tapahdu, niin raippa heti avuksi. Muutaman toiston jälkeen Frosty alkoi kuunnella paremmin pohjetta ja eteni huomattavasti paremmin. Siirtymisissä ori jäi hieman hitaaksi ja ensimmäiset askeleet olivat lönköttelyä. Pyysin taas ratsastajaa olemaan napakampi - Frosty ei käskemisestä hajoa. Siirtymiset paranivat heti ja sujuivat loppuvalmennuksen ajan hyvin kaikissa askellajeissa. Ratsastajalla oli hieman hankaluuksia istua harjoitusravissa ja laukassa ilman jalustimia, mutta rentoutta alkoi löytymään loppua kohden. Frosty eteni lopussa hyvin ja ratsukon yhteistyötä oli mukava seurata, vaikkei heillä sitä kauaa ole vielä takana.

Miia Maria - Snowflake v. Moons
Alkuvalmennuksessa Kiki selvästikin testaili ratsastajaa ja kyseli, onko asioita pakko tehdä. Napakka ratsastaja sai ponin pian tajuamaan, että nyt tehdään töitä eikä haahuilla omia. Siirtymiset hitaampaan askellajiin eivät aluksi sujuneet niin selkeästi kuin olisin halunnut vaan Kiki oli hieman vahva suustansa. Pyysin ratsastajaa tekemään siirtymiset heti eikä vasta kymmenennen askeleen jälkeen. Napakkuus sai Kikinkin ymmärtämään asian jujun. Ratsastajan istuntaa oli ilo seurata ja hän mukautui hienosti ponin vaativiin askeleisiin. Laukannostoissa ratsastaja tosin ehkä hieman liikaa lähti nostamaan omalla kehollansa, kun pitäisi vain istua nätisti paikoillaan. Asian huomautuksen jälkeen kuski korjasi istuntaansa ja en löytänyt menosta enää huomautettavaa. Kikin toimi hienosti ja ratsukon yhteistyö sujui loistavasti.

Milja - Moon Huithapeli
Huithapelin ja Miljan yhteistyö oli vasta alkusuoralla, mutta meno näytti hyvältä alusta alkaen. Hapa tosin oli hieman turhankin eteenpäinpyrkivä ja siirtymisissä pidätteet eivät aina menneet läpi. Milja ei lähtenyt orin hössötyksiin vaan vaati rauhallisesti asioita ja Hapa rauhoittui nopeasti. Suomenhevosten kanssa tehtiin myös siirtymisiä suoraan ravista pysähdykseen ja toisin päin. Hapalle ne eivät tuottaneet hankaluuksia. Ratsastajalla oli hieman hankaluuksia istua orin isossa laukassa ilman jalustimia, mutta pyysin keskittymään siihen, eikä niinkään hevosen menoon, jolloin se alkoi sujua paremmin. Ratsukko teki hyvän ja tasaisen suorituksen, enkä liiemmin löytänyt valittamisen aihetta kummastakaan.

lyllis - Moon Joulutaika
Taika oli kuin ilmetty emänsä, rauhallinen ja tasainen ratsu. Laukoissa se ehkä hieman kuumeni, mutta rauhallinen ratsastaja sai pidettyä tamman hyvin hallinnassa ja kuulolla. Siirtymiset olivat tarkkoja ja erityisesti pysähdykset oikein mallikkaita. Taika kulki koko ajan hyvässä muodossa ja rennosti, lukuunottamatta laukkapätkiä, joissa rentous aluksi hieman hävisi. Ratsastaja istui hyvin ilman jalustimiakin. Jos nyt jotain huomauttamista piti keksiä, niin nyrkit voisi pitää pystyssä ja katseen enemmän eteenpäin kuin hevosen niskaan. Taika kuunteli hyvin apuja ja teki kaiken juuri kuten pitikin. Tässä oli ehdottomasti päivän helpoin valmennettava!

Estevalmennus 1 - 60-70cm

Tänään valmennuksessa hypättiin rataa, johon sisältyi kahdeksan erilaista estettä. Oli ristikkoa, pystyestettä, okseri, kolmen esteen sarja, tiukkaa mutkaa esteelle ja loivaa lähestymistä. Verryttelynä oli ristikko, jota tultiin kumpaankin suuntaan muutaman kerran. Sen jälkeen hypättiin rataa vuorotellen muiden kävellessä. Ensimmäisellä kerralla esteet olivat lähes maahankaivettuja. Shetlanninponilla sarjaesteen väliin mahtui neljä laukka-askelta ja suomenhevosilla 2-3 ratsastajan päätöksen mukaan. Toisella kierroksella esteitä korotettiin 40cm ja kolmannella 60cm. Viimeisellä kerralla Freyja tuli 60cm korkeudella, Hallamari 70cm ja Ebbiinalle nostin 90cm korkeuteen esteet. Kaikki tekivät viimeisenä loistavan suorituksen ja annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn, mutta pyysin ratsastamaan hevosia rennosti eteen-alas pidemmällä ohjalla.

Meri N. - Moon Ebbiina
Ebbiinalla oli tänään meno päällä ja ratsastaja sai alussa pidellä menohaluista tammaa tosissaan. Pyysin hakemaan rytmin ennen radan aloitusta isolla pääty-ympyrällä ja tulemaan ensimmäiselle esteelle vasta, kun hevonen menee sitä tempoa kuin ratsastaja haluaa. Ebbiina alkoi jo rauhoittua ja kuunnella kuskia toisella hyppykerralla. Ratsastaja tosin mokasi tiukemman tien pystyesteelle ja hevonen kielsi ymmärrettävästä syystä. Kuski pysyi hienosti selässä ja aloitti radan alusta. Kolmas rata meni sarjaestettä lukuunottamatta hyvin. Ebbiina hieman ryntäsi sisään ja toiseen väliin tuli kaksi askelta ja toiseen ahtaat kolme. Neljäs rata menikin täydellisesti, eikä virheitä tullut. Siihen oli hyvä lopettaa. Ebbiinalla on hyvä työmoraali ja hyppytyyli. Sillä on paljon kapasiteettia, mutta ratsastettavuudessa oli ainakin alkuvalmennuksessa parannettavaa. Ratsastaja hoisi hommansa kunnialla ja sai innokkaan ratsunsa hyvin hallintana.

Mariella - Freyja v. Moons
Valmennuksen pienin poni oli ehdottomasti myös itsepäisin. Alussa se ei olisi liikkunut millään ja lopussa taas vauhtia oli turhankin paljon ajoittain. Ratsastaja joutui tekemään enemmän verryttelyhyppyjä kuin muut, mutta se kannatti ja Freyja alkoi keskittyä enemmän työntekoon. Sillä on hyvä hyppytyyli, mutta varovaisuutta saisi olla enemmän. Huono lähestyminen esteelle tiesi yleensä pudotusta, mutta siitä ratsastaja voi osaksi syyttää itseään. Toisella radalla Freyja myös kielsi sarjan toiselle osalle, sillä askeleet eivät sopineet mitenkään päin väliin, eikä tamma edes yrittänyt. Kolmas ja neljäs kerta menivät hyvin ja olin tyytyväinen ratsukkoon. Se paransi huomattavasti alkuvalmennuksesta, vaikka vauhtia alkoikin olla ajoittain jopa liikaa. Ratsastajan täytyy olla paremmin hereillä, jotta tyhmiä virheitä ei tulisi. Freyjakin saisi olla ehkä varovaisempi ja paremmin hallinnassa lopussa.

Jewell - Moon Hallamari
Tämä ratsukko teki tasaisen varman suorituksen alusta loppuun. Suuria virheitä ei tullut, mutta pientä huomiosta löytyy aina. Ratsastaja ajoi hevosta ehkä hieman liikaa aluksi esteelle ja Mari otti muutaman kerran nokkiinsa siitä kieltämällä. Pyysin ratsastajaa istumaan rauhallisesti selässä ja antamaan Marin tehdä työt. Sarjaeste meni ratsukolla joka kerta täysin nappiin ja en voinut kuin kehua siitä. Mari osasi ilmeisesti katsoa itsekin aika hyvin välimatkat, mutta kuunteli myös ratsastajan valintoja. Loppuvalmennuksesta en osannut enää kuin kehua ratsukon menoa. Mari on varmasti ratsastuskoululla suosittu estetunneilla!

Estevalmennus 2 - 110-120cm

Myös isojen hevosten valmennuksessa hypättiin samaa rataa, kuin pienempien ryhmässä. Rataan sisältyi kahdeksan erilaista estettä. Oli ristikkoa, pystyestettä, okseri, kolmen esteen sarja, tiukkaa mutkaa esteelle ja loivaa lähestymistä. Sarjan väliin mahtui kolme lyhyehköä laukka-askelta. Verryttelyesteenä oli ristikko, jota tultiin kumpaankin suuntaan muutaman kerran. Sen jälkeen hypättiin rataa vuorotellen toisen ratsukon kävellessä. Ensimmäisellä kerralla esteet olivat 40-50cm korkuisia.Toisella kierroksella esteitä korotettiin 70cm ja kolmannella 90cm. Neljännellä eli viimeisellä kerralla esteet olivat 110cm korkeudella. Kumpikin ratsukko teki hyvät suoritukset ja annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn, mutta pyysin ratsastamaan hevosia rennosti eteen-alas pidemmällä ohjalla.

Tinúvel - Moon Loviatar
Viivin ja ratsastajan menoa oli ilo seurata koko valmennuksen ajan. Kuski osasi hommansa ja hevoselta ei työmotivaatiota puuttunut - se teki kaiken juuri kuten pyydettiin. Ensimmäisellä hyppykerralla tuli muutama pudotus huonojen lähestymisien johdosta, mutta toisella kerralla kummatkin korjasivat virheensä ja loput radoista menivätkin täysin nappiin. Jos nyt keksimällä jotain keksin, niin ratsastajan ei tarvitse pienillä esteillä myödätä niin paljoa yläkropalla tai ohjalla, jotta pääsee heti ratsastamaan alastulon jälkeen. Viivi liioitteli myös pienillä esteillä, mutta estekorkeuden kasvaessa turhaa ilmavaraa ei jäänyt ja sekuntteja ei kulunut esteiden päällä turhaan.

mokkamasiina - Moon Suruaika
Suruaika keskittyi alkuvalmennuksesta enemmän toiseen ratsukkoon kuin omaan suoritukseensa. Ratsastaja ei myöskään ollut riittävän napakka saadakseen huomiota itseensä. Pyysin kuskia vaatimaan hevoselta enemmän ja ratsastamaan myös esteiden välissä, jotta ori jättäisi tammalle huutelut väliin. Ratsastaja teki työtä käskettyä ja Suru näytti valtavan kapasiteettinsa ja estetaitonsa. Ihan on kuin ilmetty isänsä! Estekorkeuden kasvaessa ratsastaja alkoi hieman jännittämään ja se heijastui hevoseen. Pyysin keskittymään omaan rentouteen, sillä Suru on varma esteratsu, eikä juurikaan kiellä tai tee virheitä. Neljäs kerta meni hyvin ja tämäkin ratsukko sai luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Tämä on virtuaalitalli   |   Sisällön ja kuvien © misery. (ellei toisin mainita)
Ulkoasu © turjake 2018   |   Tausta © John Westrock (CC BY-NC 2.0)