Etusivu Esittely Asukkaat Kasvatus Toiminta  

Moondance

Moondancen kasvattien valmennuspäivä 23.12.2014

Koska kohta on joulu, niin ajattelin jakaa joulumieltä kasvattieni omistajille ja järjestää valmennuspäivän. Aamupäivästä on kouluvalmennus, jonka jälkeen istutaan nauttimaan lounasta ja vaihdetaan kuulumisia. Lounaan laskettua on luvassa estevalmennus. Valitettavasti näihin mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä, mutta kaikki kasvattieni omistajat ovat tervetulleita viettämään hauskaa päivää kanssamme!

Kouluvalmennus 1 - Helppo C

Tänään treenattiin ponien kanssa helppo C-tason koulurataa. Ensin kuitenkin ratsukot saivat verrytellä itsenäisesti. Pyysin tekemään siirtymisiä kaikkien askellajien sisällä ja taivuttelemaan kunnolla poneja, jotka vaikuttivat hieman kankeilta. Alkuverryttelyn jälkeen oli luvassa pienet välikäynnit. Ennen radan treenaamista pyysin kaikkia kolmea ratsukkoa tulemaan keskiympyrälle ja nostamaan jalustimet kaulalle. Sain pieniä mulkoiluita osakseni - eihän shetlanninponeilla ole kovin mukavat askeleet istua, tiedän kyllä. Huutelin askellajeja ympyrän keskeltä ja ratsastajat tekivät töitä käskettyä. Samalla täytyi muistaa asetus ja rentous. Samaa tehtiin vielä toiseenkin suuntaan, kunnes annnoin taas luvan hengähdystauolle. Sen jälkeen pääsimme kouluradan treenaamiseen ja sitä tultiin muutamaan kertaan yksitellen. Valmennuksen lopuksi jaoin jokaiselle vielä henkilökohtaiset palautteet valmennuksen kulusta.

Noreen - Nolan v. Moons
Nooa testaili alkuverryttelyssä ratsastajaa oikomalla kulmissa, tekemällä hieman tahmeita siirtymisiä ja punkemalla sisäpohjetta vastaan ympyröillä. Ratsastaja osasi kuitenkin asiansa ja sai pian pienen poninkolttiaisen taipumaan tahtoonsa. Ratsastaja kertoi minulle valmennuksen alussa, että Nooalla on hankalat askeleet istua - häneltä sainkin eniten mulkoiluja, kun kerroin heidän joutuvan ratsastamaan hetken ilman jalustimia. Nooa kulki hienosti ympyrällä ja ratsastajakin pystyi keskittymään lopulta rentoutumiseen ja askellajeihin mukautumiseen. Itse koulurata ei tuottanut suurempia ongelmia ratsukolle. Peruutus oli hieman vino, askel ei aluksi pidentynyt tarpeeksi ja laukka ei pyörinyt tarpeeksi ympyröillä. Toisella yrittämällä nämäkin asiat korjaantuivat ja ratsukko sai puhtaat paperit. Ratsastaja osaa asiansa, eikä Nooakaan ole hassumpi kouluponi alkutestailuiden jälkeen.

honeythief - Sabina v. Moons
Sabilta löytyi alusta asti vauhtia ja ehkä turhankin paljon välillä. Ratsastaja sai alkuverryttelystä asti tehdä töitä, jotta sai tamman kuulolle siirtymisissä. Sabilla taisi olla helpot askeleet istua tai sitten ratsastaja osasi asiansa, sillä ilman jalustimia meno ei näyttänyt tuottavan ongelmia. Ainoa hankaluus oli se, että Sabi kuumeni entisestään laukkaillessaan muiden perässä ympyrällä. Hengähdystauko teki kummallekin hyvää ennen radan harjoittelua. Ensimmäinen rata meni hieman hutiloiden - varsinkin reippaan lisäyksen jälkeen Sabia oli hankala saada kuulolle. Toisella kerralla meno alkoi näyttää paremmalta, mutta vasta kolmannella yrittämällä sain ratsukosta puserrettua lähes täydellisen suorituksen. Sabikin malttoi mielensä ja kuunteli ratsastajaa hienosti. Harvoin ponit ovat innoissaan koulua vääntäessä, joten eihän siitä voi moittia. Ratsastaja osasi asiansa ja ratsukon yhteistyö sujui lopussa hienosti.

Melle - Omar v. Moons
Alkuverryttelyssä Omar kävi kierroksilla ja muutaman kerran jäikin paikalleen hyppimään. Ratsastajalla oli onneksi homma hanskassa ja hän sai pian kuuman orin taipumaan tahtoonsa. Ympyrällä työskennellessä Omar otti hieman kierroksia muista poneista ja siitä, että ratsastaja hieman jännittyi hankalien askeleiden johdosta. Pyysin ratsukkoa vielä jäämään ympyrälle kun muut saivat hengähdystauon. Omar rauhoittui heti huomattavasti ja ratsastajakin alkoi rentoutua. Parivaljakko sai myös luvan välikäynteihin. Ensimmäisellä yrittämällä koulurata meni ihan hyvin, mutta huomauttamista tuli kolmikaarisen kiemurauran muodosta (ratsastajan vika), peruutuksen vinoudesta ja ympyröiden muodosta (myös ratsastajan piikkiin). Seuraavalla yrittämällä ratsastaja muisti saarnani ja teki huomattavasti paremman radan. Pyysin vielä tekemään kerran, jolloin ratsukko sai puhtaat paperit suorituksesta. Omar on selvästikin haastava, mutta taitava poni. Ratsastaja osaa asiansa, kunhan malttaa keskittyä täysin ja muistaa rentoutua riittävästi.

Kouluvalmennus 2 - Helppo A

Valmennettavat saivat taas hoitaa alkuverryttelyn itsenäisesti. Pyysin tekemään väistöjä ja siirtymisiä, jotka valmistaisivat hyvin tämän päivän harjoitukseen. Kun kaikkien neljän ratsukon meno näytti hyvältä, niin annoin luvan pieneen hengähdystaukoon ja selitin sillä välin seuraavaa tehtävää. Ensin ratsukot saivat tulla keskihalkaisijalle käynnissä ja tehdä avotaivutusta minua kohden. Joka toinen kerta päädystä käännyttiin oikealle ja joka toinen kerta vasemmalle. Pitkä sivu laukassa ja ennen kulmaa takaisin käyntiin. Ei ollutkaan niin helppoa tehdä avotaivutusta, kun ei ollut seinää vieressä. Sama tehtiin vielä ravissa, jonka jälkeen avotaivutus vaihtui pohkeenväistöön. Väistö alkoi keskihalkaisijalta ja päättyi uralle - vuorotellen taas vasemmalle ja oikealle. Uralle päästyä nostettiinkin vastalaukka seuraavalta lyhyeltä sivulta ja sitä jatkettiin taas pitkä sivu. Kun olin tyytyväinen ratsukoiden työskentelyyn, niin annoin luvan pienille välikäynneille. Sen jälkeen tehtiin vielä laukkatyöskentelyä ympyräkahdeksikolla. Toinen ympyrä vastalaukkaa ja toinen myötälaukkaa. Ratsukot alkoivat monen toiston jälkeen selkeästi väsyä, joten he saivat loppuverrytellä itsenäisesti ja kerroin samalla palautetta jokaisen suorituksesta.

dookie - Moon Dalmiina
Dalmiina käyttäytyi alusta asti mallikkaasti ja vaikutti oikein kivalta ratsulta. Avotaivutukset se ensin ymmärsi pohkeenväistöinä ja valui pohjetta vastaan. Pyysin ratsastajaa olemaan selkeämpi apujen suhteen ja huomauttamaan hieman raipalla pohkeen taakse, jolloin Dalmiina ymmärsi siltä pyydettävän avotaivutusta väistön sijaan. Kun siirryimme väistöihin, niin ne eivät tuottaneet hankaluuksia. Vastalaukka sen sijaan oli hankala saada ja ylläpitää - Dalmiina vaihtoi mielellään laukan oikeaksi. Useamman toiston jälkeen tamma ymmärsi, mitä siltä vaaditaan. Sama kävi myös laukkaympyröillä. Dalmiina teki mallikkaita vaihtoja, vaikkei olisi pitänyt. Ratsastaja oli kärsivällinen ja napakka apujen kanssa. Lopulta sain vaatimani lähes täydelliset laukkakahdeksikot kumpaankin suuntaan. Dalmiina on selkeästi vielä raaka, mutta oikein yritteliäs pikkutamma. Ratsastaja tulee sen kanssa hyvin juttuun, mutta saisi olla hieman tarkempi apujen suhteen. Ratsukon menoa oli ilo seurata!

tvisha - Moon Huurtuva
Ratsastaja joutui alkuverryttelyssä ratsastamaan Herttaa reilummin eteen, sillä tamma oli aavistuksen hidas pohkeelle. Avotaivutukset Hertta ymmärsi heti ja teki ne oikein mallikkaasti. Ainoastaan ravissa se jäi turhan paljon paikallensa ja unohti edetä - sen voi kyllä osin laittaa ratsastajan piikkiin. Kun huomautin siitä, niin ratsastaja korjasi heti asian. Pohkeenväistöt sujuivat hyvin, mutta ravi jäi taas polkemaan turhan paljon paikalleen. Vastalaukat nousivat heti ja Hertta ymmärsi jutun juonen. Ympyräkahdeksikolla tamma tosin vaihtoi pari kertaa laukkaa automaattisesti ympyrää vaihdettaessa, mutta pian ratsastaja sai Hertan ymmärtämään, mistä oli kyse. Ratsukon yhteistyötä oli hienoa katsella. Ratsastaja saisi tosin olla ehkä aavistuksen napakampi apujensa ja vaatimustensa kanssa. Hertasta on tullut hieno kouluratsu!

Pierre - Moon Iltarusko
Rusko teki tasaisen varmaa työtä alusta asti ja ratsukon kohdalla ei paljoa löytynyt huomauttelemisen aihetta. Avotaivutuksessa ratsastaja antoi aavistuksen sekavat avut ja Rusko mielellään lähti väistämään pohjetta. Muutaman toiston jälkeen avotaivutus pysyi linjassa, eikä valunut kumpaankaan suuntaan. Pohkeenväistöt menivät hyvin, lukuunottamatta paria ensimmäistä kertaa, kun ratsastaja teki liian loivaa väistöä, eikä päässyt pitkälle sivulle asti. Asia korjaantui pian huomauttamisen jälkeen. Vastalaukat olivat alkuunsa hieman hankalia Ruskolle ja se yritti tarjota myötälaukkaa. Ratsastaja piti päänsä ja vastalaukkakin alkoi olla rentoa, sekä hyvin pyörivää. Ympyräkahdeksikko oli lasten leikkiä ratsukolle. Tämä parivaljakko saikin ensimmäisenä luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn. Rusko ei kertaakaan enää yrittänyt vaihtaa laukkaa ja ratsastaja ratsasti hyvin. Pakko kehua ratsastajan istuntaa, vaikka Ruskolla onkin helpot askeleet, niin harvoin näkee yhtä hyvää asentoa ja rentoutta.

Oona - Moon Mymmeli
Melli oli tänään reippaalla tuulella. Avotaivutus käynnissä sujui mallikkaasti, mutta ravissa Melli juoksi hieman alta pois ja ratsastaja salli sen. Pyysin olemaan napakampi ja vaatimaan tammalta kunnon taivutusta, sekä tasaisempaa ravin tempoa. Ratsastaja teki työtä käskettyä ja meno alkoi heti näyttää paremmalta. Pohkeenväistöissä oli alkuunsa sama homma, mutta taas huomauttamisen jälkeen ratsastaja korjasi asian. Melli ei kuulemma yleensä ole näin reipas kouluratsuna. Vastalaukat eivät tälle ratsukolle tuottaneet mitään ongelmia. Melli ei yrittänyt kertaakaan vaihtaa laukkaa, sillä ratsastaja ennakoi hyvin ja sai viestinsä perille hevosellekin. Mellistä on kasvanut hieno tamma, joka on saanut hyvän kodin ja taitavan ratsastajan itselleen.

Estevalmennus 1 - 60-70cm

Kolme pientä ja tarmokasta shetlanninponiratsukkoa saivat verrytellä itsenäisesti. Tämän jälkeen oli luvassa ensimmäinen harjoitus, jossa toisella pitkällä sivulla oli kaksi puomia ja toisella kaksi pientä ristikkoa. Ristikoille tultiin laukassa ja tehtiin väliin laukkavoltti, kun taas puomit tultiin ravissa ja niiden väliin tehtiin pysähdys. Sama harjoitus tehtiin muutamaan otteeseen kumpaankin suuntaan, jonka jälkeen oli luvassa pienet välikäynnit. Sillä välin rakensin ristikoista pienet pystyt ja tein niiden väliin vielä kolmannenkin esteen. Tarkoitus oli tulla sarjaestettä vuorotellen. Kumpaankin väliin mahtui kolme lyhyttä laukka-askelta. Harjoitusta tultiin myös toiseen suuntaan, mutta pidensin välejä ja nyt laukka-askelta piti pidentää harjoitusta varten. Lopulta annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn ja jaoin tarkemmat palautteet valmennuksesta jokaiselle erikseen.

lottis - Winston v. Moons
Winston oli aluksi turhankin reipas ja varsinkin pysähtyminen puomien tuotti hankaluuksia, eikä laukkavolttikaan aivan keskelle tullut. Ratsastaja oli kuitenkin rauhallinen ja napakka, joten Winstonkin alkoi hyvin pian kuuntelemaan paremmin. Laukan lyhentäminen sarjaesteelle oli selvästikin pidentämistä hankalampaa. Pyysin ratsastajaa valmistelemaan laukkaa ympyrällä ennen sarjalle tuloa. Se tuotti toivotun tuloksen ja Winstonkin malttoi hyvin mielensä. Sillä on kyllä hieno hyppytyyli, kunhan ori saa rutiinia ja malttaa hieman mielensä, niin hyvä tulee! Ratsastaja oli sopivan rauhallinen ja napakka, enkä löytänyt hänen työskentelystään moitittavaa.

suba - Rudolph v. Moons
Rudikin eteni alussa turhankin paljon ja ratsastaja sai tehdä töitä, jotta pysähdys ja voltti tulivat keskelle. Aluksi tosin voltin venyminen oli ratsastajan virhe, sillä hän alkoi kääntämään liian myöhään. Huomautuksen jälkeen ja Rudin rauhoituttua alkoi tehtävä sujua hienosti. Yllätyksekseni sarjaesteellä laukan lyhentäminen ei tuottanut ongelmia, vaan pidentäminen. Pyysin tätäkin ratsukkoa valmistelemaan laukan ympyrällä ennen ensimmäiselle esteelle tuloa ja ratsastajaa pyytämään rohkeasti tempoa lisää. Rudi hyppäsi hyvin ja katsoi hienosti itse ponnistuskohdat. Ratsastajalta löytyi estesilmää välimatkoihin ja taitoa ratsastajaa kuumaa shetlanninponia oikein. Ratsukon menoa oli ilo seurata.

Jasny - Christmassy v. Moons
Kun kaksi muuta valmennuksessa olevaa ponia olivat tänään turhan energisiä, niin Massylta taas tuntui uupuvan vauhti lähes kokonaan. Pysähdykset ja laukkavoltit sujuivatkin hienosti, mutta Massy ei aluksi nostellut jalkojansa ja kolautteli lähes joka kerta puomeihin. Pyysin ratsastajaa olemaan napakampi ja vaatimaan orilta enemmän eteenpäinpyrkimystä. Ratsastaja teki työtä käskettyä ja Massykin alkoi pikkuhiljaa heräillä. Sarjaesteellä laukan lyhennys oli selvästikin hankalampaa, sillä poniori unohti taas etenemisen ja jäi hitaaksi pohkeelle. Muutaman huomautuksen jälkeen asia korjaantui. Askeltaan Massy pidensi hienosti ja tuntui jopa saavan uutta puhtia harjoituksesta. Ratsukko on vasta tutustumassa toisiinsa ja ymmärtäähän sen, ettei yhteistyö aina suju alusta asti. Ratsastaja hoksasi kuitenkin ponin käyttöohjeet nopeasti ja tästä parivaljakosta tullaan vielä kuulemaan myöhemminkin!

Estevalmennus 2 - 110-120cm

Puttejengin kanssa tein samaa harjoitusta kuin aiemmassa ponivalmennuksessa. Ensin oli luvassa siis toisella pitkällä sivulla kaksi puomia, joiden väliin piti pysähtyä ja vastakkaisella pitkällä sivulla kaksi ristikkoa, joiden väliin piti tehdä laukkaympyrä. Pidensin toki välejä, koska hankalampihan isolla suomenhevosella on tehdä samat asiat kuin ketterillä poneilla. Harjoitus tehtiin myös toiseen suuntaan, jonka jälkeen annoin luvan pienelle hengähdystauolle pitkillä ohjilla. Samalla rakensin toiselle pitkälle sivulle kolmen esteen sarjan. Jokaisen esteen väliin mahtui kolme lyhyttä laukka-askelta ja viimeinen este oli hieman leveämpi okseri. Sarjaa tultiin yksitellen niin kauan, että olin tyytyväinen suorituksiin. Sitten vaihdettiinkin suuntaa ja pidensin välejä niin, että nyt piti tulla pidempää laukkaa se kolme askelta. Usean toiston jälkeen annoin väsyneille ratsukoille luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn ja kehotin ratsastamaan kunnolla eteen-alas. Jaoin ratsukoiden kävellessä loppukäyntejä jokaiselle henkilökohtaisen palautteen valmennuksesta.

Meeri N. - Moon Pikantti
Pikantti olikin kokenut konkari esteradoilla ja lähinnä löysinkin moitteita ratsastajan työskentelyssä - en toki mitään karkeita virheitä. Aluksi ratsastaja oli turhankin hätäinen ja voltit ja pysähdykset tulivat liian nopeasti. Pikantti teki töitä käskettyä ja yllätyin, miten ketterä suomenhevonen voikaan olla. Ratsastaja otti neuvoista vaarin ja teki lopulta silmiä hiveleviä suorituksia kumpaankin suuntaan. Sarjaesteet eivät tuottaneet vaikeuksia ja sain oikein keksimällä keksiä sanottavaa. Pikantti katsoi itse hienosti ponnistuskohdat ja välimatkat, joten ratsastajan tehtävä oli lähinnä nauttia menosta. "Mitä ihmettä te teette valmennuksessa, kun osaatte jo kaiken?" naureskelin loppukäyntien aikana. Nyt vain kohti laatuarvostelua, josta taatusti tulee hyvät pisteet!

Tea - Moon Vihamies
Vili oli pörheänä uudesta paikasta ja ihanasta tammahevosesta, eikä aluksi keskittynyt tehtävään. Se hyppäsi puomien ja ristikoiden ylitse isolla loikalla, eikä ratsastajalle jäänyt kunnolla aikaa pysähdykseen ja volttiin. Usean toiston ja epäonnistumisen jälkeen ratsastaja sai Vilin keskittymään olennaiseen ja harjoitus alkoi sujua hyvin kumpaankin suuntaan. Vili jaksoi polkea välillä turhankin pienet laukkavoltit hienosti ja kääntyy varmasti esteradalla vaikka pennin päällä. Sarjaesteillä aluksi taas isot hypyt olivat ongelma, sillä ori laskeutui selvästi muita pidemmälle ja lähti aiemmin hyppyyn. Ratsastaja sai tehdä töitä hiki hatussa, jotta sai orin malttamaan ja askeleet sopimaan. Varsinkin laukan lyhentäminen oli haastavaa. Ratsukko teki lopuksi hienoja suorituksia ja Vili rauhoittui selvästi. Ratsastaja osaa selvästikin asiansa, eikä hevosessakaan mitään vikaa ole, kunhan se malttaa mielensä.

alaera - Moon Kelmi
Kelmi oli kuin emänsä - vauhdikas ja itsepäinen. Ratsastaja sai alusta asti tehdä töitä tosissaan, jotta sai hevosen taipumaan tahtoonsa ja suorittamaan rauhallisesti tehtäviä. Ensimmäisillä kerroilla voltit ja pysähdykset jäivät tyystin, kun Kelmi painatti menemään korvat hörössä kuuntelematta ratsastajaa lainkaan. Lopulta harjoitus sujui hyvin kumpaankin suuntaan ja Kelmi alkoi muistuttumaan enemmän kuuliaista isäänsä. Sarjaesteellä lyhentäminen oli selkeästi haastavampaa kuin laukan pidentäminen. Kelmi otti muutamat puomit aluksi mukaansa, kunnes alkoi taas kuunnella ratsastajaa ja tehdä töitä käskettyä. Täytyy nostaa hattua kärsivälliselle ratsastajalle, joka selkeästi osaa asiansa. Kelmi kaipaa selvästikin rutiinia ja kärsivällisyyttä lisää. Se omaa kuitenkin hyvän hyppytyylin ja kapasiteettiä, joten eiköhän tästäkin ratsukosta vielä kilpakentillä kuulla!

Tämä on virtuaalitalli   |   Sisällön ja kuvien © misery. (ellei toisin mainita)
Ulkoasu © turjake 2018   |   Tausta © John Westrock (CC BY-NC 2.0)