Tavallinen päivä Moondancessa

Aamutalli
6.00: Aamuheinien ja väkirehujen jako
6.30: Karsinoiden siivouksen aloitus
7.15: Hevosten vienti ulos
8.00: Aamukahvitauko
8.30: Karsinoiden siivous, käytävien lakaisu, ratsastuksia
12.00: Päiväheinien jako

Normaalina päivänä, jolloin ei ole kilpailuita tai kilpareissuja, aamutalli aloitetaan kello 6.00. Aamutallia on tekemässä aina lisäkseni kaksi työntekijää. Vastuualueita on kolme: 1. päätallin uusi puoli ja varsomisosasto, 2. päätallin vanha puoli ja pihatot, sekä 3. oritalli ja ponitalli. Vastuualueissa on kiertävä vuoro, eli jokainen pääsee eri tehtäviin viikon välein.

Aamu alkaa sillä, että kaikille hevosille heitetään ensin aamuheinät ja väkirehut sisälle. Aamulla hevoset saavat kuivaa heinää paaleista, jotka iltatallin tekijä on Avantilla (pieni vihreä "traktori") tuonut jokaisen tallin käytävälle heinäkärryihin. Kun heinät on jaettu, jaetaan väkirehut ruokintakärrystä. Pihattoporukasta huolehtiva käy tarvittaessa raahaamassa traktorilla uuden heinäpaalin heinähäkkiin, sekä jakaa väkirehut ja tarkistaa, että vesiautomaatit toimivat ja ovat lämmittäneet veden talvella.

Hevosten mutustaessa aamuruokia niiden karsinoiden siivous aloitetaan jo. Aikaa on noin 45min ja siinä ehtii suurimman osan karsinoista jo heitellä. Vähän seitsemän jälkeen hevoset loimitetaan tarvittaessa (kovalla sateella ja kovilla pakkasilla) ja heitetään tarhaan. Aamulla ratsastettavat hevoset jäväät sisälle.

Kun talli on siivottu ja aamupäivän hevoset ratsastettu, kello on suurinpiirtein 12.00. Silloin jaetaan päiväheinät, joita annetaan yleensä reilusti. Isoissa tarhoissa laitetaan heinät heinähäkkiin ja muualla traktorin renkaisiin tai betonirenkaisiin. Shettiksille jaetaan kuivaa käsin, muille Avantilla säilöä.
Iltatalli
18.00: Iltaheinien jako karsinoihin
18.30: Hevosten haku sisälle
19.30: Aamuuheinien haku valmiiksi käytäville
20.00: Iltaruokien jako ja hevosten tarkistus
20.30: Valot pois ja hyvät yöt!

Iltatallia tekee kanssani aina yksi henkilö ja tallien teko aloitetaan kuuden aikaan - tämä aika joustaa enemmän kuin aamutalli. Kesällä hevoset saavat olla myöhempään ulkona, mutta talvella ne haetaan aikaisemmin sisälle. Ensin jaetaan iltaheinät karsinoihin. Sisälle jaetaan lähes kaikille säilöheinää ja yleensä reilummat annokset. Ahneimmille tosin annetaan vain puolet sisälle haettaessa ja loput väkirehun jaon aikaan. Väkirehut jaetaan ruokintakärrystä, joka täytetään aamua varten tarvittaessa. Erikoisruoat on jo päivätallissa laitettu turpoamaan pieniin ämpäreihin.

Kun hevoset ovat sisällä, haetaan aamuheinäpaalit Avantilla valmiiksi tallien käytäville tai heinäkottikärryihin. Sitten on enää luvassa iltaruokien jako talleihin ja pihattoihin. Kello on suunnilleen 20.30 kun iltatalli on pulkassa ja valot laitetaan pois. Itse menen aika suorilta nukkumaan, jotta jaksan aamulla herätä vähän ennen kuutta ja vilkaisematta peiliin raahautua aamutallia tekemään.