Moondancen joulurieha 20.12.2015

"Lunta tulvillaan on raikas talvisää, ei liinakkommekaan, nyt enää talliin jää. Sen kohta valjastan reen pienen etehen, ja sitten joutuin matkahan me käymme riemuiten."

Liinakko on vaihtunut ruunikkoon, enkä lupaa, että luntakaan on tänä jouluna maassa. Tervetuloa siitä huolimatta Moondancen jouluriehaan! Luvassa on myyntihevosten esittelyä ja jalostusorien paraati. Lisäksi kasvateille on tarjolla valmennuksia esteillä ja koulussa, joihin yleisöllä on vapaa pääsy katselemaan. Tallilla tarjoillaan tietenkin glögiä (alkoholitonta, valitan!) ja tallitonttujen omin pikku kätösin leipomia pipareita ja joulutorttuja. Talleihin on vapaa pääsy tutustumaan. Paikalla on myös perheen pienimmille talutusratsastusta Assilla tai koko perheelle ajelutusta Rellulla.

💖:llä misery. & tallitontut

ps. Muistithan tykätä meistä? Tallitontut ja misery kiittävät!

Tallin komistukset

Astutusvaraukset voi tehdä joko mainostopiciin tai sähköpostiini. Kaikkien astutuksen varanneiden tai kasvatin ostaneiden kesken arvotaan vapaavalintainen kuvapaketti vapaavalintaiselle hevoselle!

       Myytävät otukset

Myyntitarjoukset voi tehdä joko mainostopiciin tai sähköpostiini. Kaikkien kasvatin ostaneiden tai astutuksen varanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen kuvapaketti vapaavalintaiselle hevoselle! Myös tilausvarsoja tilanneet osallistuvat samaan arvontaan. Kaikki Moondancen suomenhevoset ja shetlanninponit ovat vapaassa käytössä tilausvarsoja katsoessa.

       Valmennukset

Valmennusryhmissä on viisi paikkaa ja kaikki menivät kasvateille, koska ulkopuolisia halukkaita ei löytynyt. Valmennuksien tehtävät tehdään ratsukoiden tason perusteella. Kirjoitan yhteisen kertomuksen siitä, mitä valmennuksessa tehtiin ja sitten jokaiselle vielä erikseen kommentit. Osallistuvan hevosen/ponin sivuilla tulee olla luonne. Tervetuloa myös seuraamaan valmennuksia!

Estevalmennus tasolla 100cm
Vaikka pakkanne paukkui ulkona, niin maneesissa oli sopivan lämmin pitää valmennusta näin joulun alla. Valmennukseen osallistui viisi ratsukkoa, jotka saivat hoitaa verryttelyn itsenäisesti. Pyysin tekemään paljon ympyröitä ja voltteja, sekä siirtymisiä, jotta hevoset olisivat kunnolla kuulolla. Tänään treenattaisiin meinaan jumppasarjoja ja kaarevalla uralla olevia esteitä. Alkuverryttelyn jälkeen ratsukot saivat hetken hengähtää ja selitin ensimmäistä harjoitusta, joka olisi kuuden kavaletin jumppasarja pitkällä sivulla. Ratsukot saivat tulla sitä laukassa vuorotellen sopivilla etäisyyksillä. Toisella pitkällä sivulla taasen oli tarkoitus siirtyä käyntiin ja tehdä hieman pysähdyksiä ja peruutuksia. Kun harjoitus sujui mielestäni riittävän hyvin kaikilta, niin oli taas pienen käyntitauon aika. Tein sillä välin ympyrälle neljä pystyestettä, jotka olivat aluksi matalia. Kun jokainen selviytyä niistä kunnialla, niin korotin esteitä aina hieman. Lopulta ne olivat 80cm korkuisia. Tänään ei siis hypätty korkeita esteitä, mutta jokainen joutui silti kunnolla töihin ja loppuverryttelyn aikana yksi jos toinen puuskutti sopivasi.

1. Axel - Moon Vesjpoika (100cm)
Tälle ratsukolle tämän päivän harjoitukset tekivät hyvää, sillä Poika oli alusta asti turhankin innokas. Se olisi halunnut vain mennä ja ensimmäisellä kerralla jumppasarjoilla meinasikin kaatua omiin jalkoihinsa. Ratsukko sai tulla jumppasarjaa aluksi ravissa ja kun kuuliaisuutta löytyi, niin sitten muutaman kerran rauhallisella laukalla. Poika tajusi pian idean ja ratsastaja kehui, että kerrankin se malttoi mennä rauhassa esteillä. Valitettavasti ympyrälle siirtyessä välikäyntien jälkeen virtaa taas oli turhankin paljon, joten sama kuvio toistui - aluksi ravilla ja kun pidätteet menivät hyvin läpi, niin sitten laukalla. Sain ratsukolta lopulta oikein rauhallisia ja hyviä hyppyjä, joten tähän oli hyvä lopettaa valmennus heidän osaltansa. Pojalla kannattaa tehdä tälläisiä harjoituksia usein, jotta sen saa kuulolle hyvin.

2. Soarin - Moon Silkkii (100cm)
Tätä ratsukkoa oli ehkä jopa hieman tylsä valmentaa, sillä he suorituivat kaikesta ilman moitteita. Ainoastaan keskelle estettä tähtääminen oli varsinkin ympyrällä hieman haastavaa aluksi, mutta kun ratsastajalle huomautti asiasta, niin hän korjasi sen nopeasti. Hevosen laukka pysyi hyvin yllä tiukoisakin kaarteissa esteiden korkeutuessa, eikä yksikään puomi pudonnut koko tunnin aikana. Jumppasarjakin sujui alusta asti hyvin ja Silkin kanssa oli selkeästi tehty sitä ennenkin. Tämän ratsukon menoa ja yhteistyötä oli ilo katsella!

3. Pierre - Moon Ramina (100cm)
Ralla ja Pierrekin suoriutuivat valmennuksesta ilman suurempia moitteita. Yhteistyö sujui hyvin ja Ralla teki kaiken, mitä siltä vain pyydettiinkään. Jumppasarjalla se oli ensimmäisellä kerralla hieman ihmeissään ja yritti hypätä useamman kavaletin yli kerralla, mutta seuraavalla yrittämällä ratsastaja teki enemmän töitä ja sai tamman tajuamaan idean. Siitä lähtien kaikki sujuikin jopa tylsän tasaisesti ja hyvin. Ympyrällä ei ollut mitään ongelmia, vaan laukka pysyi hyvin yllä, hypyt olivat hyviä ja ratsukko suoriutui loistavasti tehtävästä.

4. Mila - Moon Murhamies (100cm)
Mila sai tehdä alusta asti töitä kunnolla, jottai sai Murren rauhalliseksi ja keskittymään harjoitukseen. Sen kaltaisille sähläreille tämän päivän tehtävät olivat loistavia. Murre kaatoi ensimmäisillä kerroilla melkein kaikki kavaletit jumppasarjasta, eikä toinenkaan kerta vielä tuottanut toivottua tulosta. Pyysin tulemaan ensin ravissa ja heti perään laukassa. Nyt Murre malttoi hieman kuunnella kuskia ja tehtävä onnistui tarpeeksi hyvin. Välikäyntien jälkeen hevonen oli taas innokas, joten ympyrällä olevat esteet eivät aluksi ihan luonnistuneet, vaan Murre jätti pari estettä aina välistä. Usean toiston jälkeen Mila sai sen käännettyä paremmin ja vauhdin rauhalliseksi, joten tehtävä sujui hyvin. Murren kanssa pitää ehdottomasti tehdä paljon tälläisiä tehtäviä! Yhteistyö kyllä sujuu ja samoin korkeiden esteiden hyppääminen, mutta rauhallisuutta pitäisi saada lisää.

5. Penelopeia - Moon Vastavirta (100cm)
Olipa kiva nähdä pitkästä aikaa tätäkin ratsukkoa! Vastis teki kaiken mitä ratsastaja pyysi, eikä suurempia ongelmia ollut. Jumppasarja sujui hyvin, vaikkei ratsukko sellaisia kuulemma usein harrastakaan. Ympyrällä ratsastaja ei uskaltanut aluksi kääntää tarpeeksi tiukasti ja ohitti muutamia esteitä. Kun huomautin asiasta pari kertaa, niin ratsastaja havahtui ja alkoi jo edellisen esteen päällä katsoa seuraavaa estettä. Vastis meni minne ratsastaja pyysi, joten lopulta ympyrälläkin hyppääminen sujui loistavasti. Vastis on kyllä symppis hevonen ja toivoisin näkeväni sen myös esteradoilla!


Kouluvalmennus tasolla helppo B-helppo A
Kouluvalmennuksesta tuli hieman haastava, sillä mukana oli yksi shetlanninponi ja neljä suomenhevosta. Päädyin pitkän pohtimisen jälkeen tekemään vain helppo B tason harjoituksia, mutta vaatimaan, että ne tehtäisiin täydellisesti, eikä vain sinne päin. Alkuverryttelyssä nappasin ratsastajilta jalustimet pois, sillä osa valitti kylmyydestä. Ratsukot saivat itsekeen verrytellä kaikissa askellajeissa. Kun kuskien naamat punersivat riittävästi, niin annoin luvan pienille välikäynneille ja ottamaan jalustimet takaisin jalkaan. Ensimmäisenä harjoituksena olisi keskihalkaisijalla tehtävä siirtyminen - harjoitusravista pysähdykseen, peruutukseen ja peruutuksesta suoraan harjoitusraviin. Pitkillä sivuilla tehtäisiin hieman pohkeenväistöä harjoitusravissa. Tehtävä ei ollut niin helppo, miltä se ehkä kuulosti. Jo pelkkä suoraan meneminen oli osalle hankalaa. Harjoituksen jälkeen oli luvassa taas pieni hengähdystauko, jonka jälkeen tehtäisiin kolmikaarista kiemurauraa laukassa ilman laukanvaihtoja - eli harjoiteltiin myös vastalaukkaa. Sekin vaati osalta ponnisteluita, sillä taitavat hevoset yrittivät vaihtaa laukkaa itsenäisesti. Olin lopulta tyytyväinen jokaiseen ja annoin luvan loppuverryttelyyn.

1. Zelanda - Melody v. Moons (Helppo B)
Vaikka Melli oli valmennuksen ainoa poni, niin se kulki oikein hienosti kaikissa askellajeissa. Ratsastaja oli herkkä ja hallitsi hyvin istuntansa myös ilman jalustimia, vaikka ponin askellajit eivät mukavia olekaan istua. Mellille oli aluksi hankala ensimmäisessä tehtävässä siirtyä peruutuksesta suoraan raviin ja se otti muutamia käyntiaskeleita väliin. Ratsastajan piti olla napakampi, jolloin tämäkin tehtävä alkoi sujumaan hyvin. Pohkeenväistöt eivät tuottaneet ongelmia, vaikka valmentajasta näytti, että pienen ponin jalat menevät pian solmuun. Mellin kanssa vastalaukkaharjoitus sujui alusta asti hyvin, eikä se vaihtanut itsenäisesti laukkaa. Hieman se kaarteissa kulki ulospäin asettuneena, mutta huomautin asiasta ratsastajalle ja hän yritti parhaansa mukaan korjata asetuksen oikein. Olin tyytyväinen päivän suorituksiin ratsukon osalta ja he saivat luvan loppukäynteihin.

2. yaren - Moon Kaino-Aino (Helppo A)
Valmennuksen alussa ihailin ratsukon yhteistyötä ja kerroin, että oli ihanaa, kun Aino on saanut vihdoin pysyvän oloisen kodin. Ratsastaja tuskaili hieman alkuverryttelyssä ilman jalustimia menoa, sillä Aino jännittyi helposti, mutta lopulta yhteinen rentous löytyi. Siirtymistehtävä ei tuottanut mitään ongelmia, kuten eivät pohkeenväistötkään pitkillä sivuilla. Aino oli rento ja kuuliainen, sekä teki kaiken juuri eikä melkein. Laukkaharjoituksessa Aino oli sitten turhankin kuuliainen aluksi ja vaihtoi itsenäisesti laukkaa. Kun pyysin ratsastajaa ennakoimaan tarpeeksi, niin laukka ei vaihtunut itsenäisesti. Vastalaukka sujui hienosti ja olin tyytyväinen ratsukon suoritukseen valmennuksessa - hekin saivat luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

3. Melina - Moon Wiikari (Helppo A)
Viikari oli taas aikalailla nimensä veroinen, eikä ratsastaja päässyt helpolla. Varsinkin alkuverryttely ilman jalustimia näytti hetkittäin siltä, että meinasin antaa ratsastajalle luvan ottaa jalustimet jalkaan. En tehnyt niin ja lopulta meno näytti ihan hyvältä - ratsastaja rentoutui ja Viikari alkoi kuunnella pidätteitä. Siirtymisharjoituksessa hankalinta oli suoraan meneminen keskihalkaisijalla, varsinkin peruutuksessa. Viikari punki paljon oikeaa pohjetta vastaan, mutta kun ratsastaja lopulta huomautti hieman napakammin asiasta, niin suoruus löytyi. Pohkeenväistöt sujuivat aina hyvin. Vastalaukkaharjoituksessa Viikari viahtoi pari kertaa itsenäisesti laukan, mutta ratsastaja ennakoi hienosti vaihtoa ja sai lopulta vastalaukankin sujumaan. Annoin viimeisenä tälle ratsukolle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn, mutta siitä huolimatta suoritukset olivat mieleeni - ainakin lopulta. Viikari taitaa olla ikuinen lapsi, mutta ratsastaja onneksi osaa hyvin asiansa.

4. Sippe - Moon Aamunkoi (Helppo A)
Oli hieman haikeaa nähdä Kantti uudella omistajalla, mutta ratsukon meno oli niin harmoonista, etten katunut myyntiä hetkeäkään. Tai olihan heillä aluksi pieniä vaikeuksia ilman jalustimia menossa - Kantti jännitti ja yritti alta pois, eikä ratsastajakaan päässyt rentoutumaan. Lopulta yhteinen sävel löytyi ja hekin saivat kävellä hetken. Siirtymisissä oli aluksi hieman hankaluuksia, sillä Kantti otti käyntiaskeleita peruutuksesta lähtiessä. Se oli osaksi liian lepsun ratsastajan vika, mutta kun pari kertaa huomautin asiasta, niin tehtävä alkoi sujumaan. Ratsastajan pitää uskaltaa vaatia Kantilta asioita tarpeeksi napakasti, eikä pelätä, että ori hermostuu siitä. Vastalaukkaharjoitus sujui hienosti alusta asti, eikä ratsukon tarvinnut sitä pitkään vääntää, vaan he saivat luvan loppuverryttelyyn ensimmäisinä. Hienoa menoa kummaltakin!