Muistoissamme 14.02.2014 - 04.07.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#139

✝ Wiiksikäs

Rotu, skpsuomenpienhevonen, ori
Säkä, väri142cm, punarautias
RekisterinumeroVH14-018-0675
Syntynyt14.02.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 100cm, ko Helppo A
KasvattajaTiilikanoja
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.06.2018 YLA2 palkittu pistein 81
25.04.2017 KRJ-I palkittu pistein 100
16.01.2017 VSN Champion myönnetty
20.10.2015 KTK-II palkittu pistein 74

© Kasvattaja

Kasvattaja kertoo: Harvoin haluan omaan talliin jälkeläisen omasta hevosestani, jolla kilpailu ura vielä kesken. Toisin kävi Fredin kanssa. Ori kilpailee hurjaa vauhtia eikä ikä paina, mutta voisi sanoa, että varaudun jo pahimpaan oriin hurjalla kisatahdilla. Ennestään jo kahden varsan isä suoriutui kolmannen kerran. Ystävänpäivänä nimittäin syntyi musta ori varsa. Tamman olimme saaneet liisinkiin tätä varten ja voi mikä ilo, kun varsa syntyi. Hän oli aivan kuin isänsä varsakuvissa Ruotsissa asuessaan! Olimme miettineet jo nimeä etukäteen tamman omistajan kanssa ja sopineet, että varsa tulisi ilman kasvattajanimi liitteitä. Nimeksi valikoitui omasta päätöksestä miehekäs ja äijämäinen nimi, nimittäin Wiiksikäs! Kotinimeltään tämä "äijä" tunnetaan Vilpurina.

Pieni Vilpuri kasvoi niin nopeasti, etten muista varsa ajasta paljoakaan. Haastava jätkä oli, mutta ikä toi pikku hiljaa malttia ja rauhallisuutta vaikka neidot ovat edelleen ykkös sijalla kiinnostuslistalla. Ruokaa kun ei voi tuolle listalle pistää, koska sen arvo on mittaamaton. Ruoanperässä alati hamuava Vilpuri on nykyään rauhallisempi ratsu vaikka orimaiset touhut osaa edelleen vetää muiden hevosten läsnä ollessa. Kaksin ollessa esm. maastossa on ori aivan eri juttu. Rauhallisuutta huokuva ori on ihana maastokaveri, joka ei turhia stressaile tai ennakoi tulevia vaan odottaa ratsastajan ohjeita. Pitkät vaellukset eivät kumminkaan ole joka päiväistä vaan kenttä ja maneesi ovat tulleet tutuksi työskentely ympäristöksi.

Maneesi tuntuu olevan Vilpurille pelkkää hölynpölyä, eikä sinne mennä kuin pakon edestä. Muuten niin letkeä asenteinen ori heittäytyy hankalaksi keksiessään olemattomia mörköjä kulmiin ja yleisön päätyyn. Tiukkatahtinen treeni pitää oriin mielikuvituksen kumminkin hetken aikaa kurissa ja työtä voidaan tehdä ilolla, mutta viimeistään loppuverryttelyssä se alkaa uudelleen. Hui mörköjä! Ulkona Vilpuri toimii kumminkin hyvin, kun ei lasketa muille hevosille pröystäilyä mukaan. Tässäkin kunnon työhön paneutuminen auttaa ja työhönsä tämä ori keskittyykin. Monen lajin konkari on nopea liikkeinen esteillä ja varma hyppääjä ja kouluratsastuksessa varma jalkainen vipeltäjä, jolla vauhtia voi välillä olla liikaakin. Kilpailuissa on erityinen fiilis mukana, hilpeä sellainen. Ori on mahdottoman hyvällä tuulella siitä kaikesta hevosmäärästä mitä kilpailuissa on ja ratsastajan pieni stressi tuntuu menevän oriilta kokonaan ohi höristessä muiden perään.
sph-o. Moon Wiikari (KRJ-I, KTK-II) -- s.14.03.2015 (e. Moon Ututyttö)
sph-o. Moon Wiineri -- s.13.08.2015 (e. Moon Sorento)
sph-o. Hunajavilperi (KTK-III) -- s.01.10.2015 (e. Lakean Namuliina)

i. Tjefred
YLA2, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, ERJ-I
ii. Pilvekkeen Sotka
evm, m, 144cm
iii. R.V. Irvikuva
evm, prt, 145cm
iiii.
iiie.
iie. Nokiaisen Eedelmiina
evm, rn 142cm
iiei.
iiee.
ie. Sitruksen Lemonia
evm, rn, 141cm
iei. S.V. Trefred
evm, m, 143cm
ieii.
ieie.
iee. Paju-Penni
evm, rt, 136cm
ieei.
ieee.
e. Myrskyluodon Maija
SV-II, KRJ-II
ei. Vihtori
evm, vprt, 148cm
eii. Vauhtiveikko
evm, vrt, 159cm
eiii.
eiie.
eie. Piinapenkki
evm, prt, 137cm
eiei.
eiee.
ee. Myrskyluodon Emma
evm, rt, 135cm
eei. Emmanuel
evm, trt, 140cm
eeii.
eeie.
eee. Mollamaija II
evm, rt, 135cm
eeei.
eeee.

ii. Pilvekkeen Sotka on musta suomenpienhevos ori, jonka on kasvattanut P. Järvelä, Kuusamosta. Ori syntyi kesäkuussa ja oli kasvattajansa ehdottomasti lupaavin kasvatti sitten pitkään aikaan. Ori myytiin 2 vuotiaana Ruotsiin Sthlin perheelle, jonka kasvattaja tunsi entuudestaan. Uudessa kodissaan oria koulutettiin kovalla vauhdilla ja valmentauduttiin tasaisin väliajoin. Luonteeltaan Sotka on itsepäinen ja pikku tärkeä ori, joka tietää arvonsa ja osaa vaatia osaavaa ja hyvää ratsastajaa, ei siis aloittelijoille sopiva. Kilpailu-uransa ori aloitti 5 vuotiaana kouluratsastuksen parissa, helpossa C:ssä, mutta oriin itsepäisyys ja hieman osaamaton ja stressaava ratsastaja romuttivat ensimmäiset kisat täysin oriin tiputtaessa ratsastajansa. Muutamaa vuotta myöhemmin oriille löydettiin hyvä kisaratsastaja, joka kilpaili oriin kanssa este- ja maastoestepainotteisesti (re 100cm, me 80cm). Ori osasi näyttää lahjansa hyvin ja oriin ollessa 14vuotias tuolloiselta kisavuodelta laskettiin pelkästään estekisoista voitto- ja sijoitusprosentiksi 78! Jalostukseen ori siirtyi hyvin myöhäisessä vaiheessaan, ollessaan jo lopettamassa kisauraansa ja yrittäessään kantakirjaan. Kantakirjaan ori hyväksyttiin ensimmäisellä kerralla III palkinnolla. Siitokseen ori siirtyi tämän jälkeen ja jälkeläisiä oriilla on useita kymmeniä ja suurinosa Suomessa.

iii. R.V. Irvikuva on punarautias suomenpienhevos ori, säkäkorkeus 145cm. Tämä Kuusamolaisen pienhevos kasvattajan ilo ja onni myytiin lupaavalle kisaratsastajan alulle Ouluun. Nuorena aikuisena myyty ori oli luonteeltaan aktiivinen ikiliikkuja, joka vaati itselleen osaavan ratsastajan, jonka kanssa tehdä työtä. Sukunsa puolesta oria yritettiin kouluratsastuksen pariin, mutta omistaja tajusi kilpailuttaa oria esteiden parissa, josta Irvikuva löysikin leipälajinsa. Ori oli erittäin vahva maastoesteillä, jossa vaadittiin kuntoa, nopeutta ja tarkkuutta, jossa ori kilpailikin 80cm luokissa. Rataesteillä esteitä ylitettiin samalla tasolla, mutta vauhtia oriilla tahtoi olla liiakseen ja se näkyi tuloksissa mm. pudotuksina. Ori astui kilpailu-uransa aikana tammoja satunnaisesti, mutta toimi pääosin kisaratsuna. Ori menehtyi auto-onnettomuudessa 13 vuoden iässä.

iie. Nokiaisen Eedelmiina on ruunikko suomenpienhevos tamma, säkäkorkeus 142cm. Tämä rataesteiden kruunaamaton kuningatar on nähty monesti kotimaassaan Suomessa esteradoilla 100cm luokissa ja useimmiten myös palkintojen jaossa. Eedelmiina on luonteeltaan omistajansa sanoin kipakka tamma, jonka kanssa pitää osata olla päättäväinen, muuten tämä tamma vie, mutta palkitsee kyllä ratsastajansa jos siltä osaa vaatia. Esteiden lomassa tammalla ollaan kilpailtu myös koulua ns. nakkiluokissa, eli KN Special tasolla. Tammalla ei koskaan oikein maltti tahtonut riittää kunnon kouluratsun uran luomiseksi, josta syystä esteet olivat se ykkösjuttu. Jälkeläisiä tammalle kerkesi kertyä kymmenisen, mutta joista yksi kuoli synnytyksessä.

ie. Sitruksen Lemonia on tumman ruunikko suomenpienhevos tamma, säkäkorkeus 141cm. Tämä Turkulainen varsa on Sitruuna tallilta, jossa kasvatetaan pääosin pienhevosia ja shetlanninponeja. Lemonia on luonteeltaan kiltti ja lapsirakas, joka olikin yksi syy miksi kasvattaja tamman pitikin kotona useita vuosia. Asuessaan syntymäkodissaan tamma on koulutettu helpon A:n tasolle ja esteitä 80cm tasolle. Tammaa kilpailutettiin pienimuotoisesti ja tammaa haettiin hyvän sukunsakin takia kantakirjaan hyvissä ajoin ja tamma kiersi paljon näyttelyitä. Tamma menestyi hyvin näyttelyissä ja tamma kantakirjattin II palkinnolla. Siitokseen tamma siirtyi kantakirjauksen jälkeen ja tamma synnytti kasvattajalleen kuusi hienoa varsaa. Tamma myytiin pitovaikeuksien vuoksi 15 vuoden iässä Stahlin perheelle Ruotsiin, joka painoitti tamman kisauraan täysillä. Tamma kisasi aktiivisesti yleispainotteisesti helpon A:ssa, rataesteitä 100cm tasolla ja maastoesteitä 70cm tasolla. Tammaa varsotettiin kahteen kertaan Ruotsissa, joista toinen ja viimeinen kerta johti tamman menehtymiseen, mutta varsan selviytymiseen.

iei. S.V. Trefred on musta suomenpienhevos ori, säkäkorkeus 143cm. Fredin kasvattajat ovat sanoneet Fredin olevan kuin tämän oriin selvä kopio. Hyvä ja jykevä rakenteinen suomenpienhevonen, joka hurmasi herrasmiesmäisellä luonteellaan ja talvisin nallekarhumaisella olemuksellaan. Tämä ori vietti leppoista ja rentoa elämää Ruotsissa kasvattajansa luona, jossa ori sai viettää paljon vapaa aikaa. Kisakausinaan ori treenattiin ja laitettiin viimeisen päälle, jotta menestystä syntyisi. Ori painoittu kilpailuissaan kenttään ja taso jolla hän kisasi oli ko heA, re 80cm, me 60cm. Hyvällä kisatahdilla oriille haettiin paikkaa kantakirja tilaisuuteen ja ori palkittiinkin I palkinnolla! Kisauraa ori loi paljon Ruotsissa, eikä oria olla käytetty juurikaan Ruotsin ulkopuoliseen jalostukseen. Jälkeläisiä oriilla lienee kymmenkunta, joista moni on löytänyt oman uransa yleispainotteisena.

iee. Paju-Penni on rautias suomenpienhevos tamma, säkäkorkeus 136cm. Tämä hyvinkin pieni tamma oli koostaan huolimatta sangen pippurinen tapaus, joka näytti monelle kaapin paikan. Penni joutui kiertoon ärhäkän luonteensa takia, mutta neljäs koti osoittautui oikeaksi, jossa tamma sai omaa rauhaa ja rakkautta sopivissa määrissä. Tammaa koulittiin pitkään kotitallissa erilaisten valmennusten myötä, jotta kilpailu-ura voitaisiin aloittaa. Kilpailuissa meni kumminkin jonkin aikaa ennenkuin kaikki se työ tuotti hedelmää. Ensimmäisen sijoituksen tamma sai estekilpailuista 60cm tasolla. Tästä ura lähti lievään nousuun ja esteiden myötä tutustuttiin myös kouluratsastukseen, jossa tamma kilpailu helpossa B:ssä. Tamman luonne kumminkin lauhtui edelleen ensimmäisen varsan myötä ja mammaloma oli se mistä tamma nauttikin. Tammalla teetätettiin kaikkiaan viisi varsaa.

ei. Vihtori oli jo iäkäs jalostusori, kun Vilpurin emää Maijaa vasta suunniteltiin. Juuri ja juuri pienhevosen mitoissa pysynyt ori oli nuoruudessaan kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa Helppo A -tasolla ja voittanut suomenhevosten mestaruuksiakin. Komea rautias ori oli kilpauransa jälkeen ehtinyt tehdä myös pitkän uran jalostuspuolella jättäen jälkeensä kymmeniä lupaavia jälkeläisiä, jotka olivat perineet isältään ainakin kevyehkön ja urheilullisen rakenteensa, kouluratsulle hyvät liikkeet sekä rohkeaa luonnetta ja halua esiintyä. Niinpä Vihtori oli juuri sopiva ori astumaan Myrskyluodon Emman, kun tavoitteena oli saada varsasta hyväluontoinen kouluratsu kilpakentille.

ee. Vilpurin emä Maija on emänsä Myrskyluodon Emman ainut varsa ja myös emänsä mukaan nimetty. Jo edesmennyt Myrskyluodon Emma oli suomenpienhevoseksikin pienikokoinen, liinaharjainen raudikko. Tamma toimi harrasteratsuna koko ikänsä, vaikkakin harrasteratsun arkeen mahtui myös kilpakenttiin tutustuminen kouluratsastuksen parissa. Myös esteet ylittyivät pieneltä tammalta sujuvasti, mutta kouluratsastus oli varsinaisesti Emman - ja tamman omistavan tätiratsastajan - leipälaji. Leppoisan harrastehevosen elämän loppupuolella hyväluonteinen ja kohtuullisen hyvällä suorituskyvyllä varustettu Emma astutettiin Vihtori-nimisellä orilla ja Emma sai hetken viettää siitostamman elämää, kunnes kohtalokkaaksi osoittautunut synnytys jäi tamman ensimmäiseksi ja myös viimeiseksi vieden Emmalta hengen ja jättäen sen varsan orvoksi.

KRJ (sijoituksia 21 kpl)
29.03.2016 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/40)
25.03.2016 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/40)
24.03.2016 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
06.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
01.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/100)
29.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/50)
29.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/40)
28.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
28.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)
26.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)
25.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/40)
29.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/30)
25.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
23.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
22.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
19.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
18.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
12.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
31.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
01.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/40)
03.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)

ERJ (sijoituksia 45 kpl)
15.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
11.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
07.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
05.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
04.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
03.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
17.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
14.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
12.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
28.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
26.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
17.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
16.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
13.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
12.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
11.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
10.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
30.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
27.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
22.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
21.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
13.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
11.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
09.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
03.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/30)
02.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/50)
01.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
01.01.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
31.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
31.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
31.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
30.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
28.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
28.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
26.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
26.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
25.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
23.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
22.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
20.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
17.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
15.12.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
30.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/50)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/50)

Muut sijoitukset
31.05.2014 kutsu, ERJ-Cup, 40cm (4/88)

08.04.2016 Rosenhof, NJ näyttely (irtoSERT)
15.05.2016 Hattuvaara, VSN näyttely (RCH)
22.04.2016 Március, VSN näyttely (RCH)
05.10.2015 Rohkelikko, VSN näyttely (SW5)
10.09.2015 Turmeltaja, VSN näyttely (SW1)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1009.71
Nopeus ja kestävyys: 406.05
Kuuliaisuus ja luonne: 2004.95
Tahti ja irtonaisuus: 945.46
Tarkkuus ja ketteryys: 506.42

ERJ-taso: 7 (3014.66p.)
KRJ-taso: 6 (2950.41p.)
VVJ-taso: 6 (2511.37p.)
KERJ-taso: 4 (1415.76p.)

01.03.2017 Maastoilua (kirjoittanut omistaja)
Aina kun haluan rauhalliselle maastolenkille luottohevosella nuorien sählääjien jälkeen, niin valitsen ratsukseni Vilpurin. Olin tänään aiemmin pudonnut temppuilevan ponin selästä parikin kertaa maastossa, joten päätin lähteä Vilpurilla pitkälle lenkille. Se tuli tarhasta höristen vastaan kuten lähes aina. "Voi mamman muru, enkö oo taas ehtinyt suakaan hoitamaan hetkeen?" lepertelin sille ja tarjosin porkkananpalan taskusta. Laitoin riimunnarun kiinni ja talutin Vilpurin talliin. Harjasin orin oikein kunnolla kumisuoalla pyöritellen. Se nautti ja venytteli ylähuulta tyytyväisenä puolelta toiselle.

Nousin Vilpurin kyytiin pihalla ja ohjasin sen pitkin ohjin metsäpolulle. Orin ilme muuttui heti, kun se hoksasi, että tänään oli luvassa maastoilua eikä tylsää vääntämistä maneesissa. Nautin itsekin rennosta menosta ja ehdin katsella jopa maisemia. Metsäpolku vaihtui hiekkatieksi ja nostin ravin. Vilpuri ravasi tyytyväisesti pärskien ja keventelin rauhallisesti. Hetken päästä istuin satulaan ja annoin laukkapohkeet, joihin Vilpuri vastasi nostamalla heti verkkaisan laukan. "Saa mennä hölmö", naurahdin sille ja maiskautin hieman. Ori havahtui horroksesta ja lähti reippaampaa laukkaa. Nousin kevyeen istuntaan ja kyyneleet valuivat silmistä tuulen vuoksi. Vilpuri painatti minkä lyhyistä jaloistaan pääsi. Hiekkatien lopuksi otin ravin kautta käyntiin ja annoin pitkät ohjat. Taputin tyytyväisenä pikkuorin kaulaa, sillä se malttoi heti kävellä rennosti reippaankin pätkän jälkeen. Monella muulla olisi jäänyt kierrokset päälle...

Liian pian alkoi jo talli häämöttää metsän siimeksestä. Todellisuudessa olimme humputelleet vajaan kahden tunnin reissun, mutta pääosin toki käyntiä. Vilpurilla ei ollut kiire kävellä vaan sekin nautti lenkistä todenteolla. Tallissa riisuin varusteet ja loimitin hieman nihkeän hevosen. Tarjosin sille myös melassivettä ja syötin salaa muutaman porkkanan. Tallityttöjen mielestä Vilpuri on niin lihava, ettei se tarvitse herkkuja. Jätin orin hetkeksi karsinaan heinätukon kanssa kuivahtamaan. Enää ei harmittanut maastossa putoilut. Vilpurin kanssa mieli kohenee aina, kannattaa kokeilla!

03.04.2014 Vilpuri uusi koti (kirjoittanut omistaja)
Tiedättekö sen tunteen, kun menet vain katsomaan myytävänä olevaa hevosta aikomatta ostaa sitä trailerin kanssa? Näin ainakin uskottelin tallitytöille, kun lähdin katsastamaan myytävänä olevaa suomenpienhevosoria. Todellisuudessa olin päättänyt jo ostaa sen, jos se olisi yhtään sellainen kuin mitä hain.

Kasvattaja olikin jo varustanut Wiiksikkään valmiiksi ja pääsin heti kokeilemaan sitä. Alussa mikään ei tuntunut sujuvan, sillä ori vastusteli apujani ja oli haluton liikkumaan maneesissa. "Se tykkää enempi mennä maastossa, mutta osaa se täälläkin kulkea", kasvattaja kertoili ja äänestä loisti pientä epätoivoa. Hän kai ajatteli, etten varmasti osta tälläistä junttia. Loppua kohden palaset alkoivat hieman loksahdella kohdilleen, mutta töitä olisi hurjasti edessä, jos tähän pikkuoriin päätyisin. "Kyllä tämä taitaa lähteä mukaani", huomasin sanovani taluttaessani Vilpuria takaisin talliin. Niin siinä sitten kävi, että allekirjoitettiin paperit, pakattiin poni kyytiin ja lähdin uuden pienhevosorin omistajana kohti Moondancea. Arvasin jo mitä muut tuumivat asiasta, kun pääsisin kotiin asti...
16.08.2016 Kouluvalmennus (valmentajana Saika)
Kun heti ensimmäisellä tehtävällä sai ottaa vähän vauhtia ja pituutta askeliin, ei Vilpuri ollut hirvittävän epätyytyväinen valmentajaan. Hienostihan sitä laukkaa lisäiltiinkin, pakko sanoa – Vilpuri osaa hommansa. Ja niin osaa myös miserykin, sillä nainen ei antanut Vilpurin lorvia hetkeäkään, vaikka olikin kyse vain laukannostoista ja sen lisäämisestä. Tehtävän vaihtuessa surullisen kuuluisiin avotaivutuksiin Vilpurin mieliala tipahti ja motiivit hautautuivat noin kaksi metriä maan pinnasta mullan sekaan. Avotaivutuksiin ori taipui korvat pyörien, hieman miseryä vastustellen, mutta loppujen lopuksi suhteellisen kevyen näköisesti ja reippaasti. Vaikka niitä avotaivutuksia tehtiin kuinka paljon, ei Vilpuri niistä piitannut sitten ollenkaan. Ori vain kuunteli miseryn ohjeita ja turhautuneesti silloin tällöin tuhahdellen. Jos Vilpuri olisi osannut puhua, ori olisi huutanut apua. Viimeiseksi tehtäväksi otimme kuitenkin laukanvaihtoja käynnin kautta, joissa Vilpuri joutui oikeasti miettimään, sillä miseryn avut olivat selviä, mutta vaativia. Naikkonen ei antanut Vilpurin vain matoilla eteenpäin, vaan pisti hevosensa ratsunsa omasta mielestä hirmuisen koville. Loppuverryttelyissä Vilpuri kuitenkin reippain mielin venytti eteen alas. Tänään ratsureima oli ehkä hieman yhteistyöhaluisempi kuin viimeksi.

10.08.2016 Kouluvalmennus (valmentajana Saika)
Vilpuri oli huvittavan näköinen yrittäessään ravata mahdollisimman hitaasti kuin protestoiden miseryn apuja ja valmentajan huutelua kentän keskeltä. Oria ei olisi vähempää voinut kiinnostaa jokin saakelin ravin lisäys ja kokoaminen, ja siltä se juuri näyttikin. Onneksi miseryllä ei ollut kuitenkaan tukalat oltavat, kuuntelihan ori sentään maltillisesti ja ”parhaansa” mukaan yritti jopa pidentää askeltaan. Kun tämä oli kuitenkin Vilpurille tarpeeksi, vaihdoimme takaosankäännöksiin ja hetken aikaa sisintäni riipaisi, kun Vilpuri katsahti minuun julman ilmeen, kuin se olisi ymmärtänyt kuka tämän kidutuksen sille käski. Miseryä ei meidän telepaattinen keskustelumme haitannut, hän vain jatkoi tauotta pienen oriin ratsastamista, joka oli kyllä kehuttavan näköistä. Välillä piti huomautella katseesta, joka oli ihan muualla kuin suoraan edessä. Laukannostoissa Vilpuri näytti sentään nauttivan vauhdista, joka loppui kyllä lyhyeen, kun treenattiinkin laukanvaihtoja, jotka eivät tainneet olla orin mieleen. Hyvinhän Vilpuri kuitenkin tehtävät suoritti, vaikka ei sitä aina tehtävien idea innostanut. Kun vihdoin pääsi valmennuksen päätteeksi hieman vauhdikkaammin ja vapaammin laukkaamaan, alkoi herra näyttämään tyytyväiseltä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!