Muistoissamme 20.03.2013 - 09.06.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#3

✝ Moon Verjnuarmu

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri155cm, rautiaankimo
RekisterinumeroVH13-018-1104
Syntynyt20.03.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 120cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.03.2016 SLA-I palkittu pistein 94
25.09.2014 YLA1 palkittu pistein 99
09.09.2014 VRS myönsi Jälkeläisluokka C palkinnon
25.07.2014 ERJ-II pistein 99,75

© Tallin omaisuutta
   

Vesku on oma kasvattini ja voin olla siitä erittäin ylpeä. Astuttaessani Pohjolan Tuuli-Kuiskauksen kimolla Verjvalalla, toivoin tietenkin syntyvän varsankin olevan kimo. Vesku oli emänsä ensimmäinen jälkeläinen, mikä toi tietenkin lisäjännitystä varsomiseen. Kaikki ei sujunutkaan kuten piti. Vesku oli väärässä asennossa ja eläinlääkärin saapuminen paikalle kesti luvattoman kauan. En itse saanut sitä käännettyä ja olin lisäksi yksin tallilla, sillä kello oli yli puolen yön. Eläinlääkäri sai saavuttuaan varsan nopeasti ulos, mutta se ei hengittänyt ja oli aivan veltto. Putsasin nopeasti limat hengitysteistä, heitin kylmää vettä päälle ja tein kaikkeni, jotta varsa virkoaisi. Eläinlääkäri oli jo sitä mieltä, että teen turhaa työtä, kunnes varsa vihdoin aloitti hengittämisen. Koskaan ei kannata luovuttaa! Vesku oli vaikeasta alusta huolimatta pirteä orivarsa ja koetteli kyllä emänsä, kuten myös tallityöntekijöiden hermoja. Se alkoi kimoutua ajan myötä ja sain juuri sellaisen hevosen kuin halusinkin. Alkukamppailuiden jälkeen Veskuun on tullut lisäksi aivan erityinen suhde. Se on yksi tärkeimpiä kasvattejani.

Vesku ei ole hevonen helpoimmasta päästä. Siitä näkee (ja kuulee) jo kauas, että kyseessä on ori. Hoitaessa Veskun mielenkiinto on yleensä ohikulkevissa hevosissa, eikä niinkään hoitajassa. Samoin taluttaessa ori saattaa haahuilla omiansa, eikä huomaa taluttajaa lainkaan. Silloin täytyy antaa pieni kurinpalautus ja muistutus ihmisen olemassaolosta. Kukaan ei halua viittäsataa kiloa oria niskaansa. Vesku ei kuitenkaan tee tarkoituksella pahaa kenellekään. Hoitaessa se on levoton, eikä suuremmin nauti mistään ylimääräisestä. Ori antaa kuitenkin harjata itsensä nätisti, jos tämä ei vie kauaa. Varusteiden laittaminen ei tuota suurempia ongelmia. Peseminen sen sijaan on aina oma shownsa. Vesku vihaa pesemistä ja se laittaa liinat kiinni jo kaukana ennen pesupaikkaa. Pakottaminen, maanittelu ja herkut ovat avainsanoja. Kun orin on saanut pesariin, niin kyllä se siellä pysyy.

Ratsastaessa Vesku on hieman keskittymiskyvytön. Sen kanssa täytyy pitää tehtävät mielenkiintoisena, jotta huomio pysyy ratsastajassa eikä muissa ratsukoissa. Maneesiin tai kentälle saapuessa ratsastajan ei tarvitse huutaa tulevansa orilla, sillä Vesku kyllä kertoo sen kaikille olemuksellaan ja omalla huudollaan. Se on nöyrä hevonen ja työskentelee kyllä mielellään, kunhan hormoonit eivät ota valtaansa. Veskun laji on esteratsastus. Se hyppää hyvällä tyylillä ja varovaisesti. Ori on varma hyppääjä, eikä kyttäile kummallisimpiakaan estevirityksiä. Veskun vahvuuksiin lukeutuu myös se, että pienellä orilla saa tehtyä hyvin tiukempia kaaria kuin isoilla puoliverisillä. Maastoillessa Vesku tykkää etsiä hirviöitä ympäristöstä ja niitä nähdessään se ottaa pienen paikaltapoistumisen. Ori ei ryöstä, mutta tekee hienoja täyskäännöksiä muutaman reippaan askeleen saattelemana.

Kilpapaikalla orin ego kohoaa aivan omiin mittoihinsa. Heti trailerista ulospäästyään Vesku alkaa hörhöttelemään tammoille ja steppailee paikoillaan häntä pystyssä. Kun sille taas heti kertoo miten pitää olla, niin ori malttaa olla aloillaan nätisti. Ainakin hetken ja hiljaa se ei ole koskaan kokonaan. Lastaaminen ja kuljettaminen eivät tuota ongelmia. Vesku on fiksu hevonen tarvittaessa. Verryttelyssä pitää saada ori kunnolla kuulolle, jotta se keskittyy suorituksessakin enempi esteisiin kuin yleisön kyttäilemiseen. Keskittyessään Vesku tekee hienoja suorituksia ja antaa kyllä kaikkensa.
sh-t. Moon Vetteinen (ERJ-I, KTK-II, SLA-I*, VSN-Ch, YLA1) -- s.26.06.2013 (e. Moon Oskariina)
sh-t. Moon Virnu -- s.02.01.2014 (e. Lakean Roosaliisa)
sh-t. Verjnärri (ERJ-I, SLA-I, YLA2) -- s.04.02.2014 (e. Joogin Wiirikehrääjä)
sh-o. Moon Vektori -- s.14.07.2014 (e. Moon Aureelia)
sh-t. Moon Loviatar (PP-MVA, SV-I) -- s.26.07.2014 (e. Moon Oskariina)
sh-o. Moon Verjveli -- s.15.08.2014 (e. Moon Annikki)
sh-t. Fiktion Saila (KTK-II, SLA-I, ERJ-I, YLA1) -- s.26.08.2014 (e. Fiktion Soma)
sh-o. Moon Verjvala -- s.28.04.2015 (e. Moon Hulmiina)
sh-t. Moon Amoriina (KTK-II) -- s.17.08.2015 (e. Moon Annikki)

i. Verjvala
YLA3
ii. Veen Vesimies
evm, kimo, 152cm
iii. Lopen Kuva
evm, kimo, 150cm
iiii.
iiie.
iie. Tuuletar
evm, pruunikko, 154cm
iiei.
iiee.
ie. Petunia
evm, voikko, 151cm
iei. Apatsi
evm, prautias, 157cm
ieii.
ieie.
iee. Mirah
evm, ruunikko, 150cm
ieei.
ieee.
e. Pohjolan Tuuli-Kuiskaus
ei. Yhteiskuva
evm, rtkimo, 158cm
eii. Pikkuinen Prinssi
evm, trautias, 156cm
eiii.
eiie.
eie. Hiljainen Tuuli
evm, rtkimo, 157cm
eiei.
eiee.
ee. Liki Arvokas
evm, vprautias, 152cm
eei. Hissukka Hiiri
evm, vrautias, 150cm
eeii.
eeie.
eee. Muiston Synty
evm, pruunikko, 154cm
eeei.
eeee.

ii. Veen Vesimies on kimo, upea ori, joka on kantakirjattu toisella palkinnolla. Vesimieheltä löytyy viisikymmentä jälkeläistä, joista iso osa on perinyt sen kimon värin ja menestynyt kilpakentillä isänsä veroisesti. Luonteentaan Vesimies on hyvinkin kipakka ja omatahtoinen ori. Se on pärjännyt koulu- ja estekentillä menestyksekkäästi. Sijoituksia löytyy neljäkymmentä sijoitusta lajia kohti ja onhan tämä huimapää kenttäratsastuksessakin startannut jokusen kerran. Tällä hetkellä Vesimies on lähinnä siitos- ja näyttelykäytössä, mutta supervanhus toimii silti harrasteratsuna ja aina välillä vie pikkutytöt tutustumaan kilpakenttien saloihin seuratasolla.

iii. Lopen Kuva on kiltti ja rauhallinen kimo ori. Luultavasti siitä johtuen se on ollut alun elämästään ratsastuskoulussa, kunnes osoitti kykynsä kilpakentillä. Eräs kuuluisa kansallisen tason ratsastaja osti Lopen halvalla ja sai siitä itselleen upean kilparatsun. Kyllä entistä omistajaa hieman harmitti, että päästi tälläisen kultakimpaleen käsistään niin halvalla. Ensimmäisiä sijoja Lopelta löytyy viisitoista noin metrikahdenkymmenen radoilta ja muita sijoituksia kolmekymmentä kappaletta. Lopen Kuva on jo lopetettu loukatessaan jalkansa 27-vuotiaana tarhassaan. Sillä on paljon menestyneitä jälkeläisiä, jotka ovat perineet suurinosa Lopen rauhallisen luonteen ja kimon värin.

iie. Tuuletar, tuttujen kesken vain Tuuli, oli itsepäinen ja hieman hankala koulupainotteinen tamma. Se on kilpaillut koulussa vain aluetasoa ja varmasti olisi pärjännyt kansallisellakin tasolla, ellei olisi ollut niin hankala. Osa starteista päätyi hylkäykseen ja osa taas huimilla prosenteilla palkintosijoille. Tuulilla on kaksi jälkelästä, jotka ovat kummatkin perineet emältään hankalan luonteen, mutta myös liikettä kouluradoille.

ie. Petunia oli luonteeltaan kiltti tamma, joka seisoi lähinnä pihankoristeena kasvattajallaan. Välillä se pääsi näyttelykehiin ja kantakirjattiinkin toisella palkinnolla hyvillä pisteillä. Kasvattajalla oli kokemusta lähinnä ravureista, joten Petunian selässä kävivät vain naapurin pikkutytöt, joilla ei ollut kummempaa ratsastustaitoa. Se oli ehkä suurin syy, miksei tätä hevosta nähty kilpakentillä, vaikka sillä olisi edellytyksä sinne ollutkin. Petunialla on vain yksi jälkeläinen, mikä oli suuri harmi suomenhevosjalostukselle. Eriaisen ja hyvän suvun puolesta olisi voinut useampiakin varsa teettää.

iei. Apatsi oli monikäyttöhevonen, joka hallitsi sekä esteet, että koulun ja valjakkoajonkin. Ori, joka tosin ruunattiin myöhemmässä iässä, astui vain muutaman tamman ja siirtyi sitten kokonaan kilpakentille. Omistaja ajatteli, että ruuna on helpompi pitää ja sen kanssa on helpompi kilpailla. He kahmivatkin useita sijoituksia kaikissa mahdollisissa lajeissa. Apatsi oli luonteeltaan kiltti ja yhteistyöhaluinen.

iee. Mirah oli luonteeltaan okein kiltti ja kuuliainen hevonen. Sen vuoksi se toimikin lähinnä tätiratsuna koko elämänsä, eikä päässyt näyttämään kykyjään kilparadoille. Mirah toimi myös siitoksessa ansiokkaasti ja jätti seitsemän hienoa varsaa. Niistä suurin osa päätyi myös tätiratsun virkaan kiltin luonteensa ansiosta. Mirah lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vaivojen johdosta. Suru oli suuri, sillä yhtä kultaista hevosta on hankala löytää.

ei. Yhteiskuva, tutummin vain Kaisa, oli luonteeltaan isänsä tavoin nöyrä ja kiltti tamma. Kasvattajansa kanssa Kaisa kilpaili nuorena esteratsastuksessa upealla menestyksellä. Se voitti useita arvokilpailuitakin, kuten suomenhevosten SM-estekilpailun. 10-vuotiaana Kaisa loukkasi jalkansa niin, ettei siitä ollut enää estehevoseksi. Se teki pari hienoa jälkeläistä kasvattajalleen. Tämän jälkeen Kaisa myytiin tätiratsuksi, johon se helpon luonteensa vuoksi sopikin täydellisesti. Tädin kanssa tamma pääsi kilpailemaan kouluratsastuksessa satunnaisesti ja pysyi samalla omistajalla, kunnes menehtyi luonnollisesti 26-vuotiaana.

eii. Pikkuinen Prinssi oli nimestään huolimatta täysikokoinen suomenhevonen. Se oli luonteeltaan kyllä oikea prinssi - helppo ja nöyrä ori. Rakenteessa ei ollut moittimisen varaa ja ori pärjäsi maitovarsasta asti näyttelyissä. Nelivuotiaana se kantakirjattiin toisella palkinnolla ja erityisesti liikkeistä se sai paljon kehuja. Prinssi kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Myös muutamat kenttäkilpailut sillä käytiin kokeilemassa ja se sai kaikista hyväksytyn tuloksen. Jälkikasvua Prinssi jätti kolmekymmentä varsaa, joista suurinosa peri sen hyvän rakenteen ja monipuolisuuden.

eie. Hiljainen Tuuli oli nimensä veroinen hiljainen ja vaatimaton tamma. Tuuli toimi lähinnä siitoshevosena tunnetulla estesuomenhevoskasvattajalla. Se kantakirjattiin nuorempana kakkospalkinnolla korkeilla ratsastettavuus- ja luonnepisteillä. Tuulia ei kilpakentillä nähty, mutta kotitallilla se toimi lähinnä maastoratsuna omistajalleen. Tamma jätti yhteensä seitsemän varsaa, kunnes lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen johdosta.

ee. Liki Arvokas oli tammamainen hevonen, joka ei päästänyt ketään helpolla - kaikkein vähiten ratsastajaansa. Liisa kilpaili esteratsastuksessa jopa 120cm luokissa hyvällä menestyksellä ja keräsi plakkariinsa useita voittoja. Aina suoritukset eivät kuitenkaan menneet suunnitellusti. Erityisesti kiiman aikaan Liisa tuppasi pudottamaan puomeja urakalla tai pahimmillaan jopa ratsastajansa, jos tämä uskalsi komentaa tammaa. Jälkikasvua Liisa jätti kolme varsaa - yhden tamman ja kaksi oria. Kaikki perivät hienot hyppytaidot, mutta myös haastavaa luonnetta. Liisa menehtyi suolikiertymään vain 19-vuotiaana. Pippurista ja osaavaa tammaa jäivät kaipaamaan koko tallipoppoo - enää ei kukaan ryskännyt karsinassa vaatien ruokaa eikä koetellut kenenkään hermoja.

eei. Hissukka Hiiri sai nimensä siitä, että se oli varsana hiljainen ja arka varsa. Aikuistuttuaan Hissu kuitenkin muuttui täysin ja siitä tuli haastava ori, joka on kaikkea muuta kuin hiljainen hissukka. Hissu kilpaili kenttäratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Esteet ja maastoesteet olivat sen vahvuus, sillä koulupuolelle Hissun kärsivällisyys ei aina riittänyt. Hyvät suoritukset muissa osakokeissa saivat kuitenkin useimmiten Hissun palkintosijoille. Se jätti kaksitoista varsaa, joista varsinkin orit perivät sen haastavan luonteen. Ehkä siitä syystä oria ei enempää käytettykään jalostukseen.

eee. Muiston Synty aloitti nuorena uransa ravipuolella. Kolmevuotiaana se pärjäsi kohtalaisesti, mutta nelivuotiaana ei enää juokseminen maistunut ja suurin osa starteista päättyi hylkäykseen laukoista. Muusa myytiin ratsuksi eräälle nuorelle tytölle. Hän koulutti tammasta kivan harrasteratsun ja uskaltautui muutamiin seurakilpailuihin, joista tuli useimmiten ruusuke mukaan. Kun tytön innostus ratsastukseen loppui, myytiin Muusa jalostuskäyttöön eräälle ratsukasvattajalle. Tamma jätti neljä hienoa varsaa, joista jokainen ainakin yritti menestyä ratsastuskilpailuissa. Muusa lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden vaivojen johdosta.

ERJ (sijoituksia 52 kpl)
13.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
04.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
30.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
29.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
29.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/40)
29.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40)
28.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (6/40)
26.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40)
12.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (6/40)
11.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
16.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
13.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
10.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
24.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
21.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
20.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
14.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (7/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (8/100)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (10/100)
05.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 115cm (5/30)
04.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/50)
02.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/50)
01.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/100)
24.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
07.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
24.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/100)
24.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
05.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/60)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/50)
23.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/50)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/50)
20.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/50)
20.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/50)
18.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
17.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
09.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
08.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
08.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/30)
04.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
03.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
02.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
25.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/60)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/60)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
20.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
07.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/50)

Muut sijoitukset
30.11.2014 kutsu, VSR-Cup, 120cm (2/14)
31.12.2013 kutsu, VSR-Cup, 100cm (2/78)
31.12.2013 kutsu, VSR-Cup, 120cm (3/30)

29.08.2014 Vesku maastoesteillä
Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi Veskulla maastoesteitä hypännyt. Se kyllä pitää niistä, eikä kyttäile erikoisempiakaan viritelmiä. Olen ehkä vain ollut liian laiska tai kiireinen. Tänään päätin korjata asian. Harjasin Veskun huolella, siistin siltä ylimääräisiä karvoja pois ja lopulta satuloin uljaan ratsuni. Pihalla nousin selkään ja suuntasin turvan kohti maastoesterataa.

Alkuverryttelyt tuli hoidettua näppärästi menomatkalla. Hyppäsin alkuunsa muutaman pienen puunrungon ylitse. Vesku kulki korvat hörössä ja vauhtia tuntui olevan enemmän kuin yleensä. Sain jopa pidätellä sitä! Pienten välikäyntien jälkeen lähdin ratsastamaan maastoesterataa, joka sisälsi kymmenen 50-80cm korkeaa estettä. Olisihan Vesku selvinnyt isommastakin radasta, mutta jos nyt aloitellaan ihan varovasti. Rata sujui hienosti ja ori pyyhälsi harja hulmuten korvat hörössä koko matkan. "No jos nyt mennään vielä se isompikin rata, kun energiaa tuntuu piisaavan", hymähdin Veskulle. Se pärskähti kuin vastaukseksi. Metrinen maastoesterata meni orin kanssa kuin leikiten ja itsekin oikein innostuin siitä. Tyytyväisinä ja väsyneinä radan jälkeen lähdimme kävelemään tallia kohti. Kotona Vesku pääsi ah-niin-rakastamallensa pesulle pesariin. Mutta mitä ihmettä! Se ei laittanut yhtään hanttiin pesarille menoa vaan lampsi sinne mukisematta. Se taisi olla vielä niin fiiliksissä maastotreenistä.

02.07.2014 Karkulainen
Olipa ihana nukkua kerrankin pitkään (meikäläisen mittapuulla) aamulla ja mennä talliin vasta puoli kahdeksaksi. Kävelin tallille aamukahvi kourassa, kun minua vastaan ravasi kimo suomenhevosori ilman taluttajaa. Piti hieraista silmiä, sillä kuvittelin näkeväni näkyjä. Tallityttö juoksi samassa kaurasangon kanssa Veskun perään. "Jaaha, mitenkäs te ootte Veskun karkuuttanut?" naurahdin tallitytölle. "Mokoma karkasi karsinaa siivotessa ja kaatoi kottikärrytkin mennessään", tallityttö puuskahti. Veskua ei paljoa kaurasangot kiinnostaneet vaan se juoksi ympäri pihaa tammoille huudellen häntä tötteröllä. Hetken kuluttua se oli mielestään liikkunut tarpeeksi ja ravasi suoraan luokseni. Otin Veskua otsatukasta kiinni ja talutin takaisin karsinaan. "Kuulehan, pääset kyllä liikkumaan tänään", komensin oria, "ei tarvitse itse sitä hoitaa". Vesku jäi jatkamaan aamuheiniä tyytyväisenä ja lähdin juomaan kesken jääneet kahvit.

21.06.2014 Sijoitukset täynnä
Vesku on kahminut jo täydet sijoitukset ERJ-kilpailuista. Tovi siihen meni, mutta se ei niinkään johtunut itse hevosesta. Kilpailutin Veskua hieman hitaammalla tahdilla, sillä se keskittyi myös astutuspuuhiin. Olen kyllä ylpeä pienestä kimosta oristani!

Tänään juhannuksen kunniaksi humputtelin Veskun kanssa maneesissa ilman satulaa. Lähinnä vain käyntiä ja ravia pidemmällä ohjalla. Muutamat laukat uskaltauduin ottamaan ja pysyin kuin pysyinkin kyydissä jopa pukista huolimatta. Vesku nautti selvästikin vaihtelusta, sillä ratsastan sillä todella harvoin ilman satulaa orin hankalan luonteen vuoksi. Loppukäynneiksi uskaltauduin lähtemään maneesista ulos. Kiersimme vain tallialuetta, mutta Vesku pysyi rentona eikä etsinyt mörköjä. Tallissa harjasin sen vielä oikein huolella ja heitin loimitettuna ulos koivunoksien kera. Toivotin hyvät juhannukset Veskullekin.

20.04.2014 Kaikkien rakastamat mutakelit
En taas tiennyt, itkeäkö vai nauraa, kun hain Veskun tarhasta. Vein sinne kauniin valkoisen suomenhevosorin ja hain sisälle yltäpäältä kuraisen väriä vaihtaneen hevosen. Vesku kun tunnetusti rakastaa pesemistä (sarkasmia), niin se saisi opetella olemaan sotkematta itseään. Käytin taas kaiken taitoni saadakseni orin pesukarsinaan. Houkuttelin, lahjoin, pyysin, pakotin, uhkailin ja kiristin. Lopulta se huokaisi syvään ja käveli maansa myyneenä pesupaikalle. Kaivoin valkaisevat shamppoot esille ja aloitin pesemisen. Se ei ollutkaan ihan pieni operaatio, mutta lopulta löysin taas kimon orini. Mutakelit ovat kyllä niin ihana asia (sarkasmia, taas). Huomisesta lähtien Vesku saa tarhailla loimen kanssa. Innostuin selvittämään harjan ja hännän, sekä siistimään oria muutenkin. Yksi kenkäkin vähän repsotti, niin löin sen takaisin paikoilleen. Tunnin puunaamisen jälkeen vein orin karsinaan, jossa se alkoi heti piehtaroida itseensä turvekerrosta. "Voi Vesku, tässäkö kiitos kaikesta puunaamisesta?" ärähdin sille. Vesku pärski tyytyväisenä vastaukseksi.

10.01.2014 Veskun kuulumisia ja hienoa jälkikasvua
Veskulle kuuluu hyvää. Se on kahminut hienosti sjoituksia estekentiltä, mutta täysiin sijoihin on vielä matkaa. Erityisen ylpeä olin Veskusta viime vuoden viimeisenä päivänä järjestettävässä VRS-Cupissa. Ori osallistui kahteen luokkaan (100cm ja 120cm) sijoittuen kummassakin kolmen parhaan joukkoon!

Vastahan Vesku itse oli pieni tumma heiveröinen varsa oljilla emänsä rinnalla ja tutustui ihmeellisen uuteen maailmaan. Nykyään Vesku on jo kahden upean varsan isä. Toinen on itselleni jäänyt Vetteinen. Siitä ei valitettavasti tullut kimoa, mutta muuten kaikki on kohdallaan. Reilu viikko sitten syntyi orivarsa Moon Virnu, josta todennäköisesti tulee kimo tai päistärikkö. Veskun kimo väri tuntuu olevan avainsana, sillä sitä on pyydelty siitokseen ulkopuolisillekin tammoille. Kaikki aikanaan, sillä nyt keskitymme kilparatoihin.
20.08.2014 Estevalmennus, valmentajana Raza
Komea kimo suomenhevosori ravaili pörheännäköisenä kentällä kun saavuin paikalle. Aloitimme valmennuksen tehden temponmuutoksia joilla haimme orin huomion ja sait sen ratsastettua keskittyneeksi. Aloitti pitkällä sivulla olevien ravipuomien kimpussa työskentelyt. Sait muutaman kerran ottaa vauhtia pois etteivät puomit kolisseet, mutta pian Veskukin ymmärsi touhun tarkoituksen ja ravaili järkevänpituisilla askelilla tehtävän yli. Nostin viimeisen esteen pieneksi pystyksi, jonka parissa saitte tehdä lämmittely hypyt. Itse rataa päätimme työstää muutaman esteen osissa. Ensimmäisessä tehtävässä oli tarkoitus tulla sarjaa, joiden väliin mahtuu neljä laukka-askelta. Reippaan vauhdin takia tulitte välin kuitenkin kolmella askeleella, esteen pysyessä kannattimilla. Jouduit istumaan orin laukkaa pienemmäksi jotta tehtävä onnistui oikeilla etäisyyksillä. Sarjalta kurvailitte okserin pariin, joka sujuikin kun vettä vaan. Orikin oli tässä vaiheessa jo hyvin keskittynyt, ja toimi oikein pienillä ja huomaamattomilla avuilla. Myöskään laine-este ei tuottanut teille ongelmia, joten pääsitte radan pariin. Estekorkeus oli reilua metriä, ja ori suoriutui erittäin hyvin tästä. Se selkeästi alkuun vaatii aivotoimintaa vaativaa hommaa, jotta pääsee purkamaan ylimääräisen touhotuksen, jonka jälkeen onkin upea näky!

19.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Akasuki
Ajattelin että koska tapaisin Veskun ja hänen ratsastajansa kahdesti, tänään olisi jotakin helpompaa. Ratsukko olikin jo verkannut valmiiksi, joka helpotti asiaa huimasti. Olin suunnitellut tälle päivälle painoavuilla ratsastusta, ja jotakin puomiharjoittelua. Pyysin ratsukkoa kävelemään kentällä vägän lyhemmin ohjin kun pystyttelin pikaisesti estetolppa rivistöä. Kun olin valmis pyysin ratsastajaa antamaan oriille ihan höllät ohjat, ja kävelemään kohti estetolpparykelmää. Heidän täytyisi siis pujotella tolpat ainoastaan painoavuin. Vesku käytti tietenkin tilaisuuttaan hyväksi ja kierähti ympäri kohti ruohotupsua. Annoin luvan kerätä ohjat, ja siirtyä tehtävän alkuun uudelleen. Nyt Vesku ei lähtenyt, mutta käveli vain puomien ohi. Selvennin ratsastajalle kuinka olisi hyvä kääntää, ja hän oppi tekniikan aika pian, joten tehtävä alkoi onnistua. Pyysin heitä kokeilemaan tätä harjoitusravissa, ja se vasta vaikean oloista olikin. Vesku nimittäin tahtoi aina vähän kiihdyttää tolppien kohdalle, ja juosta ohi sujuvasti. Pian ratsastaja alkoi saada oria paremmin kuulolle ja tehtävä onnistui ravissakin moitteetta. Viimeisenä halusin, että tämä tehtäisiin laukassa. Ratsukko nosti laukan, ja pujotteli sievästi tolpat. Muutaman kerran Vesku koitti kiertää tai lähteä omille teilleen, mutta selässä olija ei selvästikkään ollut vain matkustajana. Pyysin ratsastajaa kävelemään reipasta käyntiä uralla hetkisen, ja aloin laitella puomeja maahan.

Olin asetellut puomit ympyrän muotoon, ja niitä nyt täytyisi ravata hitaammassa, ja nopeammassa temmossa. Puolet hitaammin, ja puolet nopeammin. Annoin heille ohjeet ja he siirtyivät ympyrälle. Temmon vaihto onnistui muuten moitteetta, mutta aina välillä hidastettiin tai kiihdytettiin liian myöhään. Kävin laittamassa kaksi jotakin neljänkymmenen sentin estettä vierekkäin niin, että väliä niillä oli jotain viitisentoista metriä. Tämä tehtävä olisi laukanvaihdolle, ja sitä olisi määrä tulla näin: Aluksi nostetaan laukka ja hypätään ensimmäinen este. Sitten esteen jälkeen kaarretaan esteen vasemmalta puolelta, vaihdetaan käynnin kautta laukka ja hypättäisiin se toinen ja sitten oikealle ja niin edelleen. Annoin aloituskäskyn, ja niin ratsukko lähti tehtävälle. Vesku ei osannut aluksi hiljentää lainkaan käynnille, joten laukanvaihtojakaan ei siis tullut. Pian kuitenkin, Vesku alkoi olla enemmän taas ohjan ja pohkeen välissä, ja pidätteet menivät läpi. Tehtävä alkoi onnistua todella nätisti. Pyysin heitä vaihtamaan vielä suunnan, siirsin esteitä kauemmas toisistaan ja nostin esteitä kuuteenkymmeneen senttiin. Nyt tehtävä sujui mallikkaasti, joten pyysin heitä jättämään käynnin pois, ja vaihtamaan laukan "lennosta". Tämäkin alkoi mennä hyvin hetken päästä, joten pyysin ratsukkoa alkamaan tehdä loppuverryttelyitä.

10.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Saapuessani tyylikkäästi myöhässä paikalle misery oli jo verrytellyt Veskun, joten kasasin esteet ja aloitimme saman tien. Tänään ratsukko pääsi ratatreeniin, esteitä oli kaksitoista. Ensin laitoin ratsukon hyppäämään jokaisen esteen yksittäisenä, sitten kerroin miserylle radan. 90cm esteet eivät olleet osaavalle ratsukolle ongelma, mutta teknisesti rata oli vaativampi. Paljon valintoja – lyhyt vai pitkä lähestyminen, mistä kääntyä, uskaltaako oikoa ja niin edelleen – ja peruslaukka ei riittänyt, muutama pätkä vaati joko askeleen pidennystä tai lyhentämistä. Pystyjen ja oksereiden lisäksi radalla oli muuri ja trippeli, pelkkiä perusesteitä siis.

Yksittäiset esteet olivat sujuneet moitteetta, eikä rataharjoituskaan mennyt huonosti. 90cm esteille misery ratsasti vähän pidemmät tiet ja otti jokaisen kaarteen ja lähestymisen varman päälle, mikä näkyi ajassa. Ratsastus oli kuitenkin siistiä ja reittivalinnat hyviä, joten suorituksessa ei oikeasti ollut moitteen sijaa. Metrin esteillä ratsukko teki jo tiukempia kaarteita ja lyhyempiä lähestymisiä, 110cm esteillä misery ratsasti turhat sadasosasekunnit pois jokaisesta mahdollisesta kohdasta, joista Veskun kanssa saattoi oikoa. Vaikka tiet lyhenivät ja käännökset olivat tiukkoja, miseryn ratsastus pysyi tasaisena ja siistinä, Vesku nautti hyppäämisestä ja suoritus oli tasapainoinen. Luonnollisesti suoritusaika parani jatkuvasti, ja 110cm ja 120cm radoilla mentiin vauhdilla, jolla sijoitus olisi taattu. Ratsukon loppuverkatessa jäin hölöttämään palautetta treenistä ja miseryn istunnasta, joka on ihailtavan vakaa ja tasainen. Tätä kaksikkoa valmentaa ilokseen, etenkin, kun Vesku keskittyi tällä kertaa täysillä ratsastajaansa ja työntekoon.

05.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Ennestään tutun ratsukon verryttelyitä oli ilo seurata, vaikka Veskun keskittyminen herpaantuikin välillä. Suurimman osan ajasta kimo kuitenkin keskittyi ratsastajaansa, ja kun pidimme huolen verryttelytehtävien vaihtuvuudesta, hevonen ei ehtinyt haaveilla. Vesku liikkui totutun hyvin, hyppääminen oli tasaisen varmaa ja suomenhevonen oli tarkka ja varovainen jaloistaan. Verryttelyt sujuivat ongelmitta, puomit pysyivät paikoillaan ja misery teki hyvät lähestymiset. Näillä eväin oli hyvä lähteä treenaamaan kunnolla.

Päivän treeninä olivat erilaiset sarjat ja suhteutetut välit. Ensimmäinen tehtävä oli suhteutetun välin sarja (pysty – ristikko), jonka esteiden välissä oli laukkapuomit. Pikku pysty oli 65cm korkea, ristikko 70cm. Tehtävä ei tuottanut ratsukolle hankaluuksia, Vesku teki hyvät hypyt ja orin laukka oli saman tien sopiva laukkapuomeille. Parin hyppykerran jälkeen muutin ristikon 80cm pystyksi, eikä ratsukko haparoinut nytkään. Toinen tehtävä oli pysty – pysty – okseri –sarja, estekorkeus 75cm. Ratsukko suoritti sarjan rautaisella ammattitaidolla vailla haparoinnin häivääkään, joten korotin esteitä saman tien 10cm, seuraavan hyppykerran jälkeen toiset 10cm. misery ja Vesku tekivät hienoa työtä, ei moitittavaa. Viimeinen treenattava sarja oli pysty – muuri –linja neljällä laukka-askeleella. Metrin esteet sujuivat hyvin, orin peruslaukalla väli oli vaaditut neljä laukka-askelta, ponnistuspaikka oli kohdillaan. Tehtävää muutettiin vielä lisäämällä tai vähentämällä laukka-askelten määrää yhdellä, ja kuten aikaisemminkin, ratsukko suoriutui loistavasti. Loppuverryttelyt kaksikko sai tehdä itsenäisesti. Kokemus ja varmuus näkyy kauas, loistavaa työtä!

06.02.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Alkuverryttelyissä käytimme hyväksemme laukkapuomeja ja pikku innareita, joilla saimme keskittymiskyvyttömyydestä kärsivän orin terävöitymään. Vesku oli virkeä, kimo ori laukkasi reipasta, hyvin pyörivää laukkaa, teki suuria, pyöreitä hyppyjä ja siistit tiet. misery joutui tekemään valtavasti töitä, että sai ratsunsa esteeltä toiselle suoraviivaisesti ja niin, että ori keskittyi koko ajan itse suoritukseen. Harvemmin tulee vastaan hevosta, jonka kanssa jo sujuvat alkuverryttelyt tuntuvat käyvän treenistä!

Lähdimme hiomaan lähestymisiä; pitkät ja lyhyet tiet, suorat ja vinot lähestymiset. Esteet olivat perus pystyjä ja oksereita, joskin niidenkin kanssa meinasi olla ongelmia, kun intopiukean orin keskittyminen herpaantui kesken hypyn ja takajalat nappasivat ylimmän puomin mukaansa useammalla esteellä. misery joutui käyttämään varsin terävästi pohkeitaan ja ratsastamaan jokaisen askeleen kolmeen kertaan, että Vesku piti huomionsa meneillään olevassa tehtävässä eikä iltaheinissä. Pitkät tiet ja suorat lähestymiset sujuivat vähän vaihtelevasti, osa hypyistä sujui hyvin ja osa heikommin. Kun lähdimme kokeilemaan vinoja hyppyjä ja lyhyempiä lähestymisiä Vesku sai enemmän pohdittavaa, ori jotenkin kokosi itsensä ja alkoi keskittyä. Orin hypyt paranivat silmissä, samaten sen laukka, ja kaiken kaikkiaan kimon työskentely oli nyt hyvän näköistä. miseryn ei tarvinnut ratsastaa hammasta purren ja samat asiat kolmeen kertaan tiedottaen, kertasanominen riitti. Ratsukon yhteispeli oli heti paljon vakuuttavampaa, kun tehtävissä oli edes hivenen haastetta. Huima parannus loppua kohden, mahtavaa!

01.02.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Tällä kerralla alkuverryttelyt olivat yksi katastrofi, kun Vesku vain mennä viipotti sinne ja tänne kuuntelematta kunnolla ratsastajansa apuja. misery joutui käyttämään paljon roisimmin pohjetta ja tekemään vahvat pidätteet, että Vesku havahtui kunnolla verryttelyihin. Verryttelypystyjen eteen laitoimme suosiolla laukkapuomit, että saimme orin keskittymään esteeseen ennen hyppyä. Orin alettua keskittymään misery pehmensi apujensa käyttöä ratsastaen jälleen totutun siististi. Veskusta löytyi vähän kaivamalla se sama, pätevä ratsu jonka näin viime valmennuksessa; hyvät, vahvat hypyt, pyörivä laukka ja tiukat käännökset, jotka eivät kuitenkaan rikkoneet laukan tahtia tai häirinneet orin tasapainoa.

Treenasimme ratsukon kanssa pituusesteitä; pitkää okseria, trippeliä ja viuhkaa. Pituusesteiden lisäksi olin rakentanut myös pystyesteitä ja pikku muurin tasapainottamaan treeniä ja tuomaan monipuolisuutta siihen. Ensimmäinen hyppy viuhkalle meni metsään, Vesku nappasi puolet puomeista matkaansa jatkaen esteeltä pää pystyssä kuin milläkin kirahvilla. misery sai rauhoitella oriaan useammalla laukkaympyrällä, ennen kuin pääsimme jatkamaan, ja sittenkin misery joutui tekemään laukkavoltin ennen muutamaa pystyä, ettei Veskun mielenkiinto päässyt herpaantumaan. Kun ori saatiin - jälleen! - keskittymään kunnolla, se teki loistavat hypyt jokaiselle esteelle. Veskulla on hyvä hyppytyyli, erinomainen peruslaukka ja mahtavat esteratsun ominaisuudet, kunhan ne saa valjastettua käyttöön. misery tekee loistavaa työtä keskittymisongelmaisen ratsunsa kanssa, ja tänäänkin kaiken häsläämisen lisäksi näin loistavaa ratsastusta ja tyylipuhtaita hyppyjä. Vesku ei kytännyt yhtäkään estettä vaan ylitti jokaisen varmasti, lähestymiset olivat (orin keskittyessä) hyviä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!