VIRTUAALIHEVONEN ID#143

Moon Ututyttö

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri154cm, rautias
RekisterinumeroVH14-018-1596
Syntynyt01.08.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.11.2016 YLA2 palkittu pistein 91
20.12.2015 KRJ-I palkittu pistein 105
15.03.2015 KTK-II palkittu pistein 77
20.12.2014 SV-I palkittu pistein 66,7
20.12.2014 KV-II palkittu pistein 34

© Tallin omaisuutta
   

Ututyttö, tuttujen kesken Utu, on luonteeltaan pirteä ja kiltti tapaus. Joskus sen energisyys on ärsyttävää, mutta siitä on myös hyötyä esimerkiksi ratsastaessa. Hoitaessa Utu ei malttaisi seistä kauaa vaan hoitotoimenpiteiden tulee tapahtua ripeästi. Se on muutenkin hieman syrjäänvetäytyvää tyyppiä, eikä nauti ihmisten tai hevosten kanssa seurustelusta liiemmin. Utu on emänsä tavoin omien teiden kulkija. Se on onneksi kuitenkin kiltti luonteeltaan. Varustaminen ei tuota suurempaa ongelmaa, lukuunottamatta sitä, että se venkslaa aina päänsä kanssa suitsia laittaessa. Utu ei pidä kuolaimista ollenkaan ja varsinkin talvella ne on syytä lämmittää erittäin hyvin. Satulavyötä kiristäessä tamma ei osaa ilmeisesti pullistella. Peseminen ei kuulu Udun lempipuuhiin, mutta se ei steppailua pahempaa harrasta pesupaikalla. Kannattaa silti varoa, etteivät omat varpaat jää alimmaisiksi. Sama koskee myös muutenkin Utua käsitellessä.

Kuten sanoin, niin ratsastaessa energisyys on yleensä vain plussaa. Udulta ei puutu eteenpäinpyrkimystä ja sillä on myös erittäin näyttävät askeleet. Se polkee kunnolla takasilla allensa ja jaksaa työskennellä pitkiäkin aikoja väsymättä. Lisäksi tamma on nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Udun laji on kouluratsastus, eikä siitä ole epäilystäkään. Estellä se pudottelee enemmän kuin pääsisi puhtaasti ylitse. Lisäksi vauhtia on niin paljon, että arimpia hirvittää jo katsellakin. Utu tykkää kyllä hypätä, joten onhan se mukavaa vaihtelua sille, jos löytyy tarpeeksi rohkea ratsastaja. Koulua vääntäessä tamma jaksaa keskittyä yllättävän hyvin tehtäviin, eikä siltä tunnu puhti loppuvan koskaan. Udun näyttävät askeleet ovat ratsastajalle hyvin epämiellyttävät istua. Se on myös hyvin herkkä ratsastaa ja ei siedä lainkaan istunnalla puristamista tai kädellä liikaa pitämistä. Silloin Utu jännittyy ja letkeys askeleista ja menosta katoaa täysin. Maastossa tamma on hieman säpsy, mutta pysyy aina käsissä. Se ei myöskään harrasta pukittelua tai pystyynhyppimistä. Erityisesti rauhallisen hevosseuran kanssa Utu käyttäytyy asiallisesti maastossa.

Kilpapaikalla Utu on entistä energisempi ja pyörii yleensä kuin väkkärä kuntoonlaittaessa. Se haluaa nähdä kaiken, mitä ympärillä tapahtuu. Lastatessa ja kuljettaessa ei ole suurempia ongelmia. Utu saattaa joskus hieman kolkutella kopissa, jos matka on pitkä ja sitä alkaa tylsistyttään paikalla seisominen. Verryttelyssä tamma täytyy saada hyvin kuulolle ja keskittymään pelkästään ratsastajaan. Se on haastava tehtävä, mutta kun verryttelyn on tehnyt huolella, niin itse kilpasuorituskin sujuu yleensä hyvin. Utu yrittää parhaansa, mutta minkäs se voi, jos on liikaa energiaa.
sh-t. Moon Viimatyttö -- s.06.11.2014 (i. Viikatemies II)
sh-o. Moon Iikori -- s.01.01.2015 (i. Fiktion Ilmari)
sh-o. Moon Wiikari (KRJ-I, KTK-II) -- s.14.03.2015 (i. Wiiksikäs)
sh-t. Moon Usvatyttö (KTK-II) -- s.21.08.2017 (i. Moon Vinskeri)

i. Johtotähti
YLA2, KRJ-I
ii. Aavan Joonatan
evm, prn, 156cm
iii. Säveltäjä
evm, m, 159cm
iiii. Viljami
iiie. Huurteen Saara
iie. Saaga
evm, vprn, 153cm
iiei. Pohjolan Hessu
iiee. Reetan Viivi
ie. V.S. Lissu
evm, vrt, 150cm
iei. Herra Huu
evm, rt, 148cm
ieii. Romppuli
ieie. Hipsuttelija
iee. Liisa
evm, vprn, 153cm
ieei. Pojan Taavetti
ieee. Sirjami
e. WH Unelma
KRJ-III
ei. Hohtopoika
evm, 155cm, prt
eii. Kultapoika
evm, 158cm, prn
eiii. Karjapoika
eiie. Haituva
eie. Marmeladi
evm, 154cm, rt
eiei. Taavi
eiee. Mistelia
ee. Unetar
evm, 152cm, trt
eei. Unohdettu
evm, 157cm, rn
eeii. Menetetty
eeie. Rakkaustarina
eee. Ajattara
evm, 154cm, tprt
eeei. Alvari
eeee. Ajatusleikki

ii. Aavan Joonatan on helppo ja ystävällinen kaveri ja nämä ominaisuudet se on myös hyvin siirtänyt eteenpäin jälkeläisilleen, joita on yli 20 kappaletta. Joonatan on lukuisien jälkeläisten lisäksi ehtinyt kiertää myös kouluratsastuskilpailuja pitkän uransa aikana niin helpoissa kuin myös vaativissakin luokissa uran edetessä ja vielä erinomaisella menestykselä. Joonatan menehtyi juuri täytettyään 30 vuotta.

iii. Säveltäjä on oman polkunsa kulkija, joka tekee mielellään asiat oman tahtonsa mukaan eikä muiden. Säveltäjä ei luota helposti vieraisiin ihmisiin, mutta tutustuessaan paremmin, muuttuu se kuitenkin suopeammaksi eikä ongelmia käsittelyn kanssa yleensä tule. Säveltäjä on pääasiassa kouluratsastukseen painottunut, mutta myös valjakkoajossa ori on näyttänyt olevansa kohtalaisen lahjakas. Säveltäjällä on 19 jälkeläistä. Säveltäjä lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen takia 28 vuoden iässä.

iie. Saaga on uskomattoman sosiaalinen tamma ja rakastaa huomiota ja rapsutuksia yli kaiken, puhumattakaan siitä jos joku erehtyy porkkanan tarjoamaan: Saaga rakastaa jokaista jolta saa positiivista huomiota. Saaga kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativassa B:ssä asti, jonka lisäksi tammalla kokeiltiin hetken aikaa myös esteratsastusta – ei niin erinomaisella menestyksellä mutta ihan kohtalaisesti kuitenkin. Saagan viidestä jälkeläisestä kolme on menestyneitä kouluratsastuksessa, loput kaksi myytiin lyhyen kilpailu-uran jälkeen ratsastuskouluille. Saaga muutti itse myös ratsastuskoululle eläkepäivinään ja vietti siellä monta vuotta ennen kuin se menehtyi 26-vuotiaana.

ie. V.S. Lissu on siro ja kaunis kouluratsastuksen mestari. Lissu on upea ilmestys ilmavan askelluksensa ja ylvään olemuksensa kanssa ja menestystä on näiden ansiosta tullut hienosti. Luonteeltaan Lissu on hieman nirso siitä kenet päästää lähelleen, mutta luottamuksen löydyttyä kyseessä on maailman hyväsydämisin tamma. Pitkän ja menestyksekkään kisauran jälkeen Lissu jäi siitostamman rooliin ja se varsoikin kolme kaunista varsaa jotka ovat pärjänneet hienosti koulukentillä.

iei. Herra Huu on pienestä koostaan huolimatta pelottavan ja nyrpeän näköinen hevonen, jota ei ihan jokainen uskalla käsitellä. Ulkonäkö on kuitenkin vain hämäystä, sillä Huu ei tekisi pahaa kenellekkään, vaan on oikeastaan aika lupsakka ja pöhkö tyyppi, jota on erittäin helppo käsitellä. Huu teki kohtalaisen menestyksekkään uran kouluratsastuksen parissa ja sai sen aikana ja jälkeen yhteensä 22 jälkeläistä, joista suurin osa pienhevosia. Huu menehtyi 26-vuotiaana

iee. Liisa on vahvatahtoinen tamma, joka ei pelkää ilmaista tyytymättömyyttään asiaan kuin asiaan. Se on kuitenkin todella lahjakas kouluratsu joka voitti pitkällä urallaan lähes kaiken mahdollisen Suomessa ja pääsi se kilpailemaan ulkomaillekin asti. Liisasta tuli kilpailu-uran jälkeen myös lempeä emä kolmelle varsalleen, jotka myös menestyivät kaikki kouluradoilla. Liisa nukkui pois 28-vuotiaana.

ei. Hohtopoika oli komea vaativan tason kouluratsu. Nimensä se sai kiiltävästään karvastaan, joka näytti siltä kuin sitä olisi varsasta asti kiillotettu showshinella. Luonteeltaan Poika oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan orimainen. Se tarhasi isossa ruuna- ja orilaumassa kotonansa ilman ongelmia. Poika kilpaili monta kautta vaativa B-tasolla keräten useita voittoja ja sijoituksia. Sen ura katkesi hieman kesken jännevamma johdosta. Omistaja päätti jättää Pojan siitoskäyttöön ja se tekikin hyvän uran myös sillä saralla - jälkikasvua ori jätti 65 kappaletta. Monet niistä perivät isänsä koululahjat ja kiiltävän silkkisen karvan.

eii. Kultapoika, tuttujen kesken vain Kultsu, oli aikansa parhaita koulusuomenhevosia. Se kilpaili vaativalla tasolla kahmien lukuisia sijoituksia. Muutaman kerran Kultsu voitti jopa puoliverisiä. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja rehti, sekä äärettömän kiltti oriksi. Eikä sillä huono rakennekaan ollut, sillä se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Jälkikasvua Kultsu jätti 89 kappaletta, mikä oli siihen aikaan kova saavutus. Muutamista sen orivarsoista tuli yhtä hienoja jalostusoreja kuin isästänsäkin. Kultsu lopetettiin 31-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta. Muuten se oli vielä loistokunnossa ikäisekseen.

eie. Marmeladi ei ollut huono hevonen sekään, vaikkei kilparadoilla loistanutkaan. Se teki nuorempana este- ja koulupuolella kohtalaista jälkeä, mutta kirkkaimmat sijoitukset yleensä uupuivat. Marmeladi oli kuitenkin luonteeltaansa hyvin kultainen hevonen kaikin puolin ja niin se myytiinkin ratsastuskoulukäyttöön 6-vuotiaana. Marmeladista tuli pian suosikkihevonen tuntiratsastajien keskuudessa. Omistaja kuitenkin päätti teetättää sillä varsan kokeilumielessä. Kun sieltä syntyi komea orivarsa, jolla oli hyvä luonne ja upeat liikkeet, niin Marmeladi ei palannut enää tuntikäyttöön vaan jäi pysyvästi siitoshevoseksi. Se tekikin kahdeksan toinen toistaan hienompaa varsaa, kunnes lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta.

ee. Unetar kuuluu myös niihin, joiden nimi kertoo luonteesta kaiken. Uneksi kutsuttu tamma pystyi nukkumaan missä tahansa ja miten tahansa. Jo varsana se saattoi kesken temmeltämisen heittää pitkäkseen ja ottaa pienet päiväunet. Uni ei muutenkaan stressannut elämäänsä ja oli oikein nöyrä hevonen. Nuorena se kilpaili kouluratsastuksessa helppo A-tasolla hyvällä menestyksellä. Uran jälkeen Uni teki kaksi hienoa varsaa. Hyvän luonteensa ansiosta omistaja päätti myydä tamman ratsastuskouluun 18-vuotiaana hevosten vähennyksen myötä. Tamma olikin suosittu ratsu siellä aloittelijoiden ja kokeneiden parissa. Kun Uni nukkui pois 28-vuotiaana, niin sitä jäivät kaipaamaan monet.

eei. Unohdettu sai nimensä varsana siksi, että se oli vaatimattoman näköinen ja luonteeltaan niin tasainen, että jäi helposti muiden varsojen varjoon. Aikuisena Uuno teki kouluratsuna tasaista jälkeä, mutta ei yltänyt kuin helppo B-tasolle vaatimattomien liikkeitensä ansiosta. Yritystä siltä ei puuttunut ja luonnekin oli hyvä. Unohdettu ei ollut kovin suosittu siitosori vaatimattoman ulkonäön vuoksi, mutta se sai kahdeksan varsaa, joista jokainen oli hyvä käyttöhevonen. Uuno vietti eläkepäiviä maastotätiratsuna, kunnes loukkasi tarhassa jalkansa ja lopetettiin vain 23-vuotiaana.

eee. Ajattara oli hieman tulisempi tamma, eikä antanut ilmaiseksi mitään ratsastaessa eikä muutenkaan käsitellessä. Se on hyvästä estesuvusta, mutta itse menestyi enempi kouluradoilla näyttävien liikkeitensä ansiosta. Ajattara oli rakenteeltaan kevyt ja taipui hyvin vaativankin tason asioihin kotona, mutta kilparadoilla mentiin vain helppoja luokkia hankalan ratsastettavuuden takia. Ajattara jätti kaksi varsaa ja kummankin isäksi valittiin mahdollisimman tasainen ori. Toisesta varsasta tuli rauhallinen ja helppo, mutta toinen ikävä kyllä peri Ajattaran luonteen. Siksi varsoja ei enempää teetettykään.

Muut sijoitukset
15.08.2015 kutsu, VSR rotunäyttely, aikuiset tammat (LKV4, I-palk)

05.02.2017 Eeliniemi, NJ näyttely (BIS2, MVA-sert)
20.01.2015 Vibajan talli, NJ näyttely (BIS2, MVA-sert)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 971.38
Tahti ja irtonaisuus: 1528.58
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 2 (971.38p.)
KRJ-taso: 6 (2499.96p.)
VVJ-taso: 2 (971.38p.)
KERJ-taso: 0 (0p.)

20.10.2016 Karkulaiset (kirjoittanut omistaja)
Vein Utun tänään tavalliseen tapaan tarhaan aamulla kavereiden kanssa. Tarhasin myös loput hevoset ja lähdin siivoamaan karsinoita. Kesken kaiken alkoi kuulua kopinaa käytävältä. "Eihän vielä pitänyt ketään hakea sisälle", huusin tallitytöille. "Ei me haettukaan", kuului vastaus. Sen jälkeen kurkkasin käytävälle ja Utuhan se siellä keikisteli! Utu, joka ei koskaan karkaile tarhasta. Se antoi nöyränä kiinni ja lähdin viemään tammaa takaisin ulos. Siellä oli langat poikki tammojen tarhasta ja pari muuta juoksenteli häntä tötteröllä pihalla. Vein Utun takaisin sisälle ja pyysin tallityttöjä ottamaan muut kiinni - aloin itse korjaamaan aitoja. Utu-raukka tuli heti kertomaan, että kaverit oli karanneet. Eihän se yksin voinut jäädä tarhaan odottamaan. Pian oli aidat kunnossa ja kaikki karkulaiset tarhassa.

20.12.2014 Pienen varsan suuri päivä (kirjoittanut omistaja)
Kyllä Ututyttöä ja muutamaa muuta varsaa tänään kiusattiin - ne joutuivat esiintymään kahteen eri laatuarvosteluun, jotka onneksi järjesttiin sentään samassa paikassa. Auto oli pakattu täyteen varsoja aamulla kukonlaulun aikaan ja hoitajatytön kanssa lähdimme matkaan kahvia juoden.

Ensin oli Udun kanssa vuorossa kouluvarsojen laatuarvostelu. Se ei saanut erityisen hyviä sukupisteitä, koska on vain 1-polvinen suvultansa. Muut pisteet olivatkin hyviä ja Utu palkittiin KV-II palkinnolla. Pidemmällä suvulla se olisi saanut ykköspalkinnon. Olin kuitenkin tyytyväinen varsaan, joka esiintyi edukseen.

Sitten oli vuorossa suomenhevosvarsojen laatuarvostelu. Utu oli jo hieman väsynyt, mutta jaksoi sentään vielä tsempata toisen arvostelun verran. Sieltä tulikin hienosti SV-I palkinto ja vieläpä hyvillä pisteillä! Lisäksi tamman hyvä käytös ja jaksaminen yllättivät positiivisesti. Kummassakin laatuarvostelussa kehuttiinkin Udun luonnetta. Tästä on hyvä jatkaa tulevaisuudessa oikeisiin laatuarvosteluihin.
03.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Toinen valmennukseni miseryn ja Udun kanssa keskityimme laukkatehtäviin. Ratsukon verryttelyssä kävimme läpi myös käynti- ja ravitehtäviä, mutta itse valmennuksen ajan keskityimme laukkaan ja sen työstämiseen. Utu oli edelleen yhtä hieno kuin viimeksi, energinen, nöyrä ja erittäin hyvin liikkuva ratsu. Ohjelmassa oli laukanvaihtotehtäviä, vastalaukkaa ja perus ratsastusradan teitä laukassa. Aloitimme kootussa laukassa; koottua laukkaa uralla, pitkille sivuille 8m voltti edelleen kootussa laukassa. Kootussa laukassa, kuten muutenkin, Utun takaosa oli hyvin mukana, takaset polkivat kunnolla alle, liikkuminen oli kevyttä ja lennokasta. Ratsukon voltit olivat kuta kuinkin 8m kokoisia, siistejä hyvänmallisia voltteja. Volteista ja kootusta laukasta siirryttiin lisättyyn laukkaan lävistäjillä. Lisättyyn laukkaan Utu siirtyi kevyellä, vakaalla ohjastuella hyvin valmisteltuna - ja jestas, millainen liike hevosesta irtosi! Vastalaukkatehtävä oli puolikas pääty-ympyrää vastalaukassa, laukanvaihtotehtävä taas kolmikaarinen kiemuraura, jossa vaihdot tehtiin keskihalkaisijaa ylitettäessä. Nämäkin tehtävät ratsukko suoritti siististi ja tasaisen varmasti, pienin ja siistein avuin. miseryn ratsastusta on aina ilo katsoa, etenkin näin hyvin liikkuvalla hevosella. Erittäin hyvää työtä, kuten aina.

01.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
miseryn tämänkertainen ratsu herätti minussa melkoisesti kateutta; kaunis, erittäin hyvin liikkuva rautias suomineito. Ratsukon verrytellessä Udun energisyys, eteenpäinpyrkimys ja nöyryys kävivät selväksi, samaten upeat liikkeet, joita misery taisi tahallaan hieroa naamaani. Aloitimme siirtymisillä; käynnistä raviin ja takaisin, ravista laukkaa ja takaisin, käynnistä laukkaan ja takaisin. Näiden lisäksi pysähdyksiä käynnistä, sitten peruutuksella tai ilman takaisin käyntiin tai raviin. Muoto sai olla vielä pitkä. Utu liikkui reippaasti, siirtymiset kävivät helposti ja vaivattomasti, samoin pysähdykset ja peruutukset. Jatkoimme siirtymisillä; keskikäynnistä koottuun käyntiin ja takaisin, kootusta käynnistä lisättyyn käyntiin, sama ravissa ja laukassa. msery ratsasti tammansa parempaan muotoon, ja ratsukko jatkoi siirtymisiä aivan yhtä sulavasti kuin äsken vapaammassa muodossa vapaassa käynnissä sekä harjoitusravissa ja -laukassa. Siirtymisten lisäksi teetin jonkin verran avoja ja sulkuja sekä puoliympyröitä vastalaukassa. Avo- ja sulkutavutuksissa tamma liikkui erittäin hyvin, takaosa mukana, ravin tempo säilyi läpi liikkeen, kaula ei taipunut liiaksi. Puoliympyrät vastalaukassa sujuivat samalla rutiininomaisella, kokemuksen tuomalla varmuudella; hyvä, tasatahtinen ja tasapainoinen vastalaukka, oikean kokoinen ja mallinen puoliympyrä. Loistavaa työtä!

15.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Lola
Jälleen vuorossa Miseryn ja Utun kouluvalmennus! Tällä kertaa treenattaisiin jälleen pohkeenväistöjä. Kun saavuin maneesiin, oli ratsukko siellä jo verkkailemassa ravilla. Kun Utu oli verkattu, otettiin jälleen alkuun pohkeenväistötehtävää keskihalkaisijalta pitkälle sivulle. Tätä joka askellajissa, laukassa Utu meinasi vähän kompuroida kun yritti mennä niin lujaa. Käynnissä ja ravissa sujui kuitenkin erittäin hyvin! Kun tätä tehtävää oli tultu hetken aikaa, siirryttiin pitkälle sivulle. Siinä täytyi tehdä pohkeenväistöllä "siksak"-kuviota. Ajattelin, että tätä olisi hyvä tulla pelkästään käynnillä ainakin aluksi, sillä tehtävässä vaadittiin tasapainoa ja vähän ketteryyttä. Siksak-kuvion jälkeen, vähän yli pitkän sivun puolenvälin oli raviin siirtymä ja päädyssä laukkaympyrä. Laukassa myös toinen pitkäsivu avoa. Sitten taas tehtävä alusta ja sama uudelleen. Tehtävän väistöt sujuivat ihmeen hyvin! Muutenkin koko tehtävä ja kokonaisuudessaan tunti sujui todella hyvin, hyvillä mielin siis saatiin tunti päätökseen.

10.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Lola
Utu ja Misery verkkailivat jo pitkin ohjin käynnillä Moondancen maneesiin saapuessani. Tänään treenattaisiin vain temmonvaihteluita ja siirtymiä, sillä olin kuullut Utun olevan reipas ja menohaluinen. Tehtävät aloiteltiin alkuverkkojen jälkeen pääty-ympyrällä, jonka keskeltä aina huutelin miserylle "käynti", "ravi" tai "seis." Ratsukko sai ensin mennä pääty-ympyrää muutaman kierroksen verran ravilla, kunnes aloitimme. Ravista käyntiin siirtymä sujui hyvin, ei mitää ongelmaa sen suhteen. Ravista pysähdys tuli muutaman käyntiaskeleen kautta, mutta toisella yrityksellä sekin saatiin jo suoraan pysähtymään. Eri asia olikin sitten pysähdyksestä raviin, Utu otti lähes aina pari käyntiaskelta ennen raville siirtymistä. Kun tätäkin asiaa jankattiin jonkun aikaa, alkoi tammakin tajuta tehtävän idean. Kun siirtymistehtävää oli menty jo tovi, teetin ratsukolle lyhyen ja helpon tehtävän, jotta valmennukseen saataisiin laukkaakin. Päädyssä pääty-ympyrä harjoitusravissa ja keskelle pysähdys. Pitkät sivut laukassa. Pysähdys pääty-ympyrällä meni hyvin, laukkaosuus samoin. Kaikenkaikkiaan oikeastaan koko tunti oli erittäin onnistunut, vaikka tälläkertaa tehtiinkin vähän helpompia tehtäviä.

26.12.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Olin jo toistamiseen valmentamassa Utua ja tämän omistajaa miseryä Moondancessa kouluvalmennuksen osalta. Viime kerralla valmennus oli pidetty maneesissa huonon sään vuoksi, mutta tänään pääsimme kentälle. Viime kerralla olimme myös keskittyneet vain ravitehtäviin, joten tällä kertaa ajattelin ottaa mukaan laukkatehtävänkin. Ratsukko sai mennä alkuverryyttelyt itsenäisesti. Annoin ratsukolle ensimmäiseksi tehtäväksi käynti-pysäytys-peruutus tehtävän, joka myöhemmin tehtiin myös ravissa. Ratsukko suoriutui tästä melko hyvin, paitsi paikallaaan Utu ei olisi malttanut odottaa, vaan alkoi kiemurtelemaan paikallaan. Muutaman pysähtymisharjoituksen jälkeen Utukin ymmärsi, että kun seisoo hetken nätisti paikallaan pääsee jatkamaan. Laukkatehtäväksi ratsukko sai laukata kahdeksikkoa ja vaihtaa laukan aina sen keskellä ravin kautta. Utu suoritui tänään hienosti!

20.12.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Tänään pidimme kouluvalmennuksen suomenhevostamma Utun ja tämän omistajan kanssa maneesissa. Utu vaikutti alkuverryyttelyssä jo erittäin reippaalta ja omalla moottorillansa kulkevalta. Tälle valmennus kerralle olin suunnitellut ratsukolle ravitehtäviä. Vaikka välillä Utun askeleet näyttivätkin sekoilevan ratsukon ravaillessa, sen eteenpäin menevyys ja ratsastajan kuunteleminen tekivät siitä melko oivan kouluratsun. Ensimmäiseksi tehtäväksi annoin ratsastajalle tehdä joka kulmassa voltit ja joka sivun keskikohdassa isot ympyrät. Ratsukko teki tämän molempiin suuntiin kaksi kertaa. Sitten he saivatkin esitellä minulle pohkeenväistöä tulemalla keskihalkaisijalta uralle ja sieltä takaisin keskihalkaisijalle pohkeenväistöä. Utu suoriutui tästä erittäin hienosti, vaikka takapää ei aluksi meinannut tulla etupään tahdissa pohkeenväistössä. Lopuksi ratsukko sai vielä itsenäisesti laukkailla.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!