Muistoissamme 28.01.2014 - 06.09.2017

VIRTUAALIHEVONEN ID#39

✝ Moon Kuultava

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri157cm, punarautias
RekisterinumeroVH14-018-0506
Syntynyt28.01.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.11.2016 YLA1 palkittu pistein 100
20.05.2016 SLA-I palkittu pistein 91
03.05.2016 Jälkeläisluokka C myönnetty
15.05.2015 KTK-II palkittu pistein 70
15.12.2014 KRJ-I palkittu pistein 101,5

© Tallin omaisuutta
   

Kaipasin hieman uutta verta jalostukseen, joten hain liisaukseen tammoja ja oreja. Ullan vanhemmiksi päätyivät jo menestystä kerännyt isä Tuiskun Lentopoika ja vähemmän menestynyt, mutta upea emä Hallava. Hallava siirtyi Moondanceen pari kuukautta ennen varsomista ja teki meillä hienon tammavarsan. Se oli pienestä pitäen melkoinen säihkyturkki, joten nimeksi päätettiin Moon Kuultava. Tein hyvät valinnat vanhempien suhteen, sillä Ulla ei ole pettänyt odotuksia ja varsinkin jalostuspuolella se on tehnyt uskomatonta jälkeä!

Ulla on leppoisa puttetamma, joka ei ota stressiä mistään ja kaikki asiat sujuvat sen kanssa hyvin. Hoitaessa se on seurallinen ja haluaa olla aina mukana kaikessa. Esimerkiksi suojia laittaessa Ulla saattaa availla tarrat sitä mukaan, kun hoitaja on ne kiinni saanut. Tai kumisualla oikein kunnolla pyöritellessä tamma rapsuttelee varovasti takaisin. Toisinaan Ullan uteliaisuus on hieman rasittavaakin, mutta täytyy vain ottaa kaikki huumorilla vastaan. Sitä ei valitettavasti voi sitoa kiinni, sillä varsana sattuneen onnettomuuden seurauksena Ulla sai pahan vetopaniikin. Se pysyy kyllä hyvin karsinassaan, vaikka olisi ovi auki. Ohikulkeva heinäkärry tosin saattaa olla joskus vastustamaton, eikä Ullaa kannata vahtimatta jättää karsinaan muutenkaan. Varustaminen ei tuota ongelmia ja taluttaessa tamma seuraa kuin koira vierellä.

Töihin Ulla on aina lähdössä korvat hörössä ja into piukkana. Sen työmotivaatio on kohdallaan ja joskus toivoisi, että voisi napata itselleenkin osan siitä innosta. Ulla on herkkä ratsastaa ja toimii lähes ajatuksella. Jos se saa epäselviä tai ristiriitaisia apuja, niin se ratkaisee ne aina omalla tavallaan hämmentymättä lainkaan. Jos pyydät vaikkapa pientä volttia ja saat laukkapiruetti-yritystä (eihän Ulla sellaisia oikeasti kunnolla osaa), niin kannattaa ensimmäisenä tarkistaa omat avut. Ullan laji on kouluratsastus, mutta nöyränä se yrittää myös selvitä esteradat tarvittaessa. Se ei ole kaunista katseltavaa, sillä kouluhevonen on aina kouluhevonen vaikka mitä tekisi. Maastoillessa Ullan kanssa ehtii nauttia maisemista, eikä tarvitse miettiä, mitä se seuraavaksi lähtee karkuun. Tammaa ei järkytä edes vastaan tulevat panssariautot (kokeiltu) tai naapurin valtoimenaan juoksevat ravihevoset, jotka ovat jättäneet kuskit taas ojanpohjalle säikähtäessään jotakin.

Kilpapaikalla Ulla jatkaa samaa linjaansa - kaikki käy, eikä tarvitse stressata mistään. Ainoa stressin aihe on omistajalle kuljetus. Ullaa kun ei voi sitoa kiinni vetopaniikin vuoksi, niin täytyy aina hieman soveltaa. Parhaiten kuljetus onnistuu hevosautossa, jossa tamman voi huoletta jättää irti (laki sanokoot mitä sanokoot tässä asiassa). Ulla menee nätisti autoon ja matkustaa asiallisesti ollessaan vapaana. Kilpapaikalla tamma yleensä valmistautuu tulevaan suoritukseen torkkumalla kuntoonlaittaessa. Verryttelystä asti se tuntuu yrittävän vielä enemmän kuin kotona, jos se nyt on edes mahdollista. Palkintojenjaossa Ulla on niin ylpeän näköinen ja poseeraa kameroille maireana. Tämä tamma rakastaa kaikkea saamaansa huomiota, eikä epäile näyttää sitä.
sh-o. Moon Pyörre (VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I) -- s.28.06.2014 (i. Moon Hurmuri)
sh-t. Moon Huurtuva (YLA1, KRJ-I, SLA-I, KTK-II) -- s.01.08.2014 (i. Moon Hurmuri)
sh-o. Moon Viiltävä (KTK-III, SV-III) -- s.20.02.2015 (i. Viikatemies II)
sh-t. Moon Vikuriina (SV-I) -- s.03.08.2015 (i. Moon Vinskeri)
sh-t. Moon Hohtava -- s.03.08.2016 (i. Moon Vinskeri)

i. Tuiskun Lentopoika
KRJ-II, YLA2, SLA-II
ii. Tuiskutuuli
evm, rt, 160cm
iii. Muistopoika
evm, prt, 150cm
iiii.
iiie.
iie. Suvituulen Mirkku
evm, vrt, 165cm
iiei.
iiee.
ie. Enkelin Unelma
evm, prn, 152cm
iei. J.P. Kenraali
evm, vrt, 155cm
ieii.
ieie.
iee. Unen Enkeli
evm, trn, 152cm
ieei.
ieee.
e. Hallava
ei. Taika-Rohto
evm, rt, 165cm
eii. Taikuri
evm, rn, 165cm
eiii.
eiie.
eie. Ronkeli
evm, rt, 158cm
eiei.
eiee.
ee. Hillakka
evm, rt, 155cm
eei. Ukkojussi
evm, prt, 155cm
eeii.
eeie.
eee. Hillevi
evm, rt, 153cm
eeei.
eeee.

ii. Tuiskutuuli on nimensä mukaisesti hyvin energinen tapaus, jonka käsittelyssä tarvitaan osaavia ihmisiä. Tuiskutuulen hyvän rakenteen vuoksi oria käytetään jonkin verran siitoksessa; kilpailuissa se usein kerää itseensä energiaa ja keskittyy lähinnä hämmästelemään vieraita paikkoja ja esiintymään muille hevosille, vaikka se liikkeidensä puolesta olisi varsin kapasiteetikas kouluratsu. Ori ei liiemmin välitä muista hevosista ja on kova kukkoilemaan erityisesti vieraille oreille. Tämän vuoksi Tuiskutuulen kisaura onkin jäänyt hieman tyngäksi ja hevonen on saanut keskittyä kotona tapahtuvaan harrastamiseen ja siitosorin uraan.

iii. Muistopoika oli temperamenttinen ja hyväliikkeinen ori, tosin ratsastaessa varsinainen kuumakalle. Pienestä koostaan (150 cm) huolimatta vaaleanrautias ei ollut mikään helppo tapaus pitää aisoissa, sillä ori oli myös mestari karkaamaan tarhoista sekä muutenkin testailemaan ihmisten auktoriteettia. Koulupuolella Muistopoika oli kapasiteetikas ja hämmästyttävän kevytliikkeinen tapaus, ajoittain se saattoi esittää radalla aivan mitä tahansa - hyvässä ja pahassa. Kilpauran jälkeen ori toimi jonkin verran siitoshevosena vanhallakin iällä ja myöhemmin Muistopoika lopetettiin vanhoilla päivillään rauhallisesti tutulle laitumelle.

iei. Suvituulen Mirkku oli isokokoinen (165 cm) ja varsin hyväkäytöksinen tamma, jota pystyi käsittelemään lähes kuka tahansa. Sillä oli hyvät liikkeet ja kouluradalla sen isosta koosta huolimatta pisti silmään tamman hyvä kokoamisaste. Kouluratsastuksen lisäksi Mirkku oli myös erinomainen esteratsu, joten tamma oli yleisratsuna vertaansa vailla. Kyseessä oli äärimmäisen miellyttämisenhaluinen hevonen, joka jätti jälkeensä muutaman hyvän jälkeläisen. Hieman ennen kevyemmälle käytölle siirtymistä Mirkku jouduttiin lopettamaan vakavan kaasuähkyn vuoksi.

ie. Enkelin Unelma oli melko pienikokoinen suomenhevostamma (152cm). Elämänsä ensivuodet se asui kasvattajallaan Pohjois-Karjalassa, josta se siirtyi tuntityöhön Hämeeseen, missä se myöhemmin astutettiin Tuiskutuulella. Tammalla oli aina välillä sopivasti pilkettä silmäkulmassa ja se esitti varsin miellyttäviä lisäyksiä tuntihevosurastaan huolimatta - tai ehkä juuri siitä johtuen. Lenni oli koko ratsastuskoulun innolla odottama varsa, mutta Unelma jouduttiin valitettavasti lopettamaan vielä verrattain nuorena tammana pian Lennin syntymän jälkeen jalkavaivojen vuoksi.

iei. J.P. Kenraali on tällä hetkellä luotettava ja rauhallinen vanha ruuna, joka asustelee Päijät-Hämeessä. Ori ehti nuorena astua vain pari tammaa ennen ruunaustaan, jonka jälkeen se muutti Lahden seudulle kilpailemaan aluetasolla lähinnä kouluratsastuskilpailuissa. Kenraalilla on rautaiset hermot eikä se ole moksiskaan kisapaikkojen melusta ja hälystä tai muiden hevosten aiheuttamasta häiriöstä. Ruuna on ehtinyt toimia jo usean juniorin ensimmäisenä luotto-kisahevosena ja onpa se onnistunut haalimaan muutamia kelpo sijoituksia myös esteradoilta. Varsin monitoiminen yleishevonen siis kyseessä, mitä ominaisuutta se on onnistuneesti periyttänyt myös jälkeläisilleen.

iee. Unen Enkeli on asunut koko ikänsä Pohjois-Karjalassa, jossa sijaitsevalle suomenhevostilalle se hankittiin jo nuorena varsana. Enni on ollut omistajiensa silmäterä jo kolmatta vuosikymmentä ja viettää tällä hetkellä aikaa tallin Vanhana Rouvana. Nuorempana Enni kisasi koulua ja valjakkoajoa hyvällä menestyksellä ollen ratsastaessa erityisen herkkä istunnalle ja painoavuille sekä valjakkoajossa varmajalkainen ja herkkä ajettava. Ratsastajaansa Enni kantoi aina kuin lasipalloa, ja kasvattajansa kilpailikin sillä vielä tamman täyttäessä 20 vuotta sekä kasvattajan itsensä ollessa yli kuusikymppinen. Ennen virallista eläköitymistään tamma ehti saada useita hyviä jälkeläisiä, jotka kasvattaja myi aina haikein mielin uuteen kotiin.

ei. Taika-Rohto on arvostettu jalostusori, joka on vaikuttanut paljon koulupainoitteisten suomenhevosten jalostukseen Suomessa. Taika-Rohto omaa korrektin rakenteen ja sillä on upeampaakin upeammat liikkeet! Ori on luonteeltaan melkoinen ronkeli, mutta jälkikasvulleen se on onneksi periyttänyt ihan kelpoa luonnetta. Ori on säkäkorkeudeltaan melko isokokoinen suomenhevonen, 165 cm ja väriltään rautias. Taika-Rohto on kilpaillut vaativallakin tasolla koulua nuorempana hyvällä menestyksellä ja saanut kehuja varsinkin upeista askeleistansa. Nykyään ori vaikuttaa lähinnä siitospuolella ja harrasteratsuna.

eii. Taikuiri ei ollut helpoimmasta päästä käsitellä, mutta kouluradoilla se teki upeita suorituksia vaativalla tasolla. Orilla oli myös hyvä rakenne ja se yhdistettynä kilpamenestykseen teki Taikuirista suositun siitoshevosen. Jälkikasvua ori jätti reilut neljäkymmentä kappaletta. Onneksi hankala luonne ei ihan jokaiselle periytynyt.

eie. Ronkeli sai varsana nimensä ihan syystä. Sille ei kelvannut kuka tahansa hoitajaksi, kaverihevoseksi kelpasi vielä harvempi ja ruoankin suhteen tamma oli melkoinen ronkeli. Ratsastaessa se toimi vain tietyillä ratsastajilla. Kilpamenestystä tuli helpoista luokista koulukentiltä, mutta paremman saavutuksen Ronkeli teki siitosurallansa jättäessään seitsemän hienoa varsaa meidän iloksi. Varsat perivät Ronkelin luonteen ikävä kyllä.

ee. Hillakka on kiltti, pirteä ja iloinen, kouluradoilla hyvin pärjännyt suomenhevostamma. Hillakka on väriltään perus rautias ja säkää tammalla on 155 cm. Hillakka kilpaili nuorempana kouluradoilla vaativallakin tasolla hyvällä menestyksellä. 15-vuotiaana se jäi pelkästään siitoskäyttöön loukkaantumisen johdosta. Jälkikasvua on nyttemmin syntynyt viisi kappaletta ja kuudes on tulossa tänä keväänä. Sen on tarkoitus jäädä tamman viimeiseksi varsaksi - tamma ansaitsee jo täydet eläkepäivät oloneuvoksena.

eei. Ukkojussi oli reipas ja pirtsakka tapaus. Joskus se oli ehkä liiankin reipas ja varsinkin kouluradoilla vähempikin vauhti olisi riittänyt. Siksi Ukko siirtyi estepuolelle ja pärjäsi siellä paremmin. Jälkikasvua ori jätti vain muutaman varsan verran, sillä se menehtyi nuorena vakavaan ähkyyn.

eee. Hillevi oli luonteeltaan rauhallinen ja luottoratsu. Se teki upeita suorituksia vaativalla tasolla koulussa ja kilpaili monta vuotta aivan suomenhevosratsujen huipulla. Hillevi ei kilpaurasta johtuen ehtinyt tehdä kuin kaksi varsaa, mutta niistä kumpikin jatkoi emänsä jalanjäljissä koulukentillä.

KRJ (sijoituksia 49 kpl)
19.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/30)
17.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/30)
13.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)
11.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
24.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/30)
23.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/30)
22.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/30)
04.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
03.08.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
28.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
24.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/30)
22.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
18.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/30)
14.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
05.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)
02.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)
01.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/40)
11.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
11.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
09.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
05.07.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
22.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
15.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/50)
04.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/60)
31.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/30)
30.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
20.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
03.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/30)
02.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
02.06.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/30)
31.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
21.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
16.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/30)
21.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/60)
15.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/60)
14.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/60)
13.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/60)
12.05.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/60)
24.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
28.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/60)
24.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/60)
22.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
19.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
17.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
16.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
16.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
14.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
02.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
25.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/50)
Muut sijoitukset
31.01.2016 kutsu, VRS-cup, Helppo C (8/73)

31.8.2014 Moondance, VSN-näyttely (RCH)

30.08.2016 Rentoa maastoilua (kirjoittanut omistaja)
Ompahan taas ollut kiirettä ja stressiä. Silloin on paras keino nollata ajatukset lähtemällä maastoon. Tänään valitsin ratsukseni luottomaastoilijan Ullan, jonka selässä ehtii oikeasti katselemaan jopa maisemia. Ulla oli piehtaroinut itsensä aivan kuraiseksi, joten sain puunata sitä melkein tunnin, ennen kuin kuran alta paljastui hevonen. "Voisitko joskus olla sotkematta itseäsi?" marmatin sille. Ulla pärskähti vastaukseksi ja se kai tarkoitti, että pitäähän hoitajilla olla hommia. Laitoin tammalle suitset päähän ja hyppäsin kyytiin ilman satulaa.

Lähdin kiipeilemään läheiselle kukkulalle. Sieltä näki järvelle ja muutenkin maisemat olivat huikeat. Ulla hieman puuskutti kiipeilysuorituksen jälkeen, joten pysätin sen tasoittamaan hengitystä ja ihailin samalla maisemia. Siksi hetkeksi unohtui kaikki kiireet, stressit ja murheet. En olisi halunnut lähteä pois, mutta kymmenen minuutin päästä jatkoimme matkaa. Kävin ottamassa vielä läheisellä sänkipellolla kunnon laukkaspurtit. Ulla innostui heittämään jopa harvinaisen pukin, mutta ne ovat niin pieniä, ettei selästä voi pudota. Kotimatkalla annoin tammalle pitkät ohjat ja se porskutti menemään tyytyväisesti pärskien. Halasin sen paksua kaulaa kiitokseksi tästä rentouttavasta maastoretkestä. Pitää ehdottomasti ottaa uusiksi useammin!

20.05.2016 Laatuarvostelumenetystä (kirjoittanut omistaja)
Ullan kanssa on mennyt upeasti edellisissä laatuarvosteluissa ja tähän mennessä se on palkittu KTK-II, KRJ-I ja jälkeläisluokalla C. Tänään oli luvassa suomenhevosten laatuarvostelu. Se jännitti paljon, sillä se on yksi vaatimmista laatuarvosteluista. Ulla oli puunattu eilen huolella ja se vietti yönsä tiukasti loimiin kiedottuina karsinassa. Sillä kun on tapana sotkea itsensä...

Tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme paikalle. Ulla otti odottaessaan tapansa mukaisesti päiväunia. Sillä ei ole koskaan kiire mihinkään, eikä se turhia stressaa. Kokeet menivät hyvin ja Ulla sai kehuja varsinkin jälkeläisnäytöistään. Tuomari kehotti myös korottamaan jälkeläisluokkaa myöhemmin. Ykköspalkintohan sieltä herui ja olin oikein tyytyväinen siihen. Ehkä tulevaisuudessa kokeillaan vielä korottaa palkintoa, jos saumoja tähtipalkintoon olisi.

28.06.2014 Ullan ensimmäinen varsominen (kirjoittanut omistaja)
Niin ne varsat kasvavat ja pian niillä onkin jo omaa jälkikasvua. Ulla on tehnyt hienoa kilpauraa ja jatkaa sitä vielä varsomisen jälkeenkin. Se ei tuntunut pärjäävän vielä kilpakentillä ja koska ikää oli vasta niin vähän, niin ajattelin astuttaa sen välissä omalla oriillani Moon Hurmurilla. Ehkä Ulla siinä välissä hieman aikuistuisi itsekin.

Laskettu aika oli jo pari päivää sitten ja Ulla on näyttänyt jo viikon siltä, että nyt se taatusti varsoo. Olen useita öitä jo valvonut turhaan. Viime yön nakitin tallitytölle ja tämän yön lupasin itse valvoa kameran edessä. Iltatallin jälkeen alkoihin heti tapahtua ja Ulla varsoi ongelmitta ilman apuja. Vasta kun varsa oli jo oljilla, niin kävin tallissa tarkistamassa tilanteen. Siellä makasi pieni rautias orivarsa, jota Ulla hoisi suurella äidinrakkaudella. Jätin pariskunnan omaan rauhaansa ja tarkkailin vielä kameran kautta, että varsa pääsi juomaan. Saa nähdä raaskinko myydä tätä varsaa vai jääkö se itselle - meille ei kyllä mahtuisi enempää varsoja juuri nyt.

14.03.2014 Ulla, maailman mutkattomin hevonen (kirjoittanut omistaja)
Mikseivät kaikki hevoset ole yhtä helppoja varsasta lähtien, kuin mitä Ulla on? Se ei sano vastaan mihinkään, eikä kauaa jaksa ihmetellä uusia asioita. Tänään esimerkiksi ratsastaja kävi ensimmäistä kertaa selässä istumassa. Olenhan minä tallitytöt laittanut useaan otteeseen roikkumaan vatsallaan Ullan selkään, joten tavallaan kyse ei ollut mistään uudesta asiasta. Ulla katseli hetken aikaa ihmeissään selkäänsä, kunnes tuhahti ja lähti lampsimaan uraa pitkin taluttajan kanssa. Hetken kuluttua pyysin taluttajaa jäämään sivuun ja kävelin muutaman kierroksen uralla yksinäni.

"Tämähän on kuin syntynyt ratsuksi", kehuin ylpeänä Ullaa tallissa. Tallityttö myhäili vieressä karsinoita siivotessaan. "Vai oletteko te salaa käyneet yöllä ratsuttamassa tätä?", naureskelin varusteita riisuessani tallitytölle. Harjasin Ullan oikein huolella palkkioksi ja tarjosin muutaman porkkananpalankin. Laitoin tamman karsinaansa, jossa se kävi autuaasti piehtaroimassa ja keskittyi sitten hartaudella päiväheinäkasan tuhoamiseen. Itse menin putsaamaan Ullan varusteita, jotka ovat päässeet turhan likaisiksi - tunsin pienen piston tästä. Huomenna on tarkoitus jatkaa treeniä Ullan kanssa. Se on kyllä niin fiksu ja kiva varsa!
03.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Tällä kertaa misery ja Ulla pääsivät treenaamaan kokonaista koulurataa. Olin lähettänyt radan miserylle etukäteen, ja koska saavuin tyylikkäästi myöhässä, pääsimme heti aloittamaan valmennuksen. Radalle saavuttiin harjoituslaukassa, tervehdys, siitä keskilaukkaa ja koottua laukkaa. 10m puolivoltti vasemmalle, laukanvaihto käynnin kautta, 10m puolivoltti oikealle. Alkurata sujui erittäin hyvin; Ulla kulki hyvässä muodossa, liike oli tarpeeksi ilmavaa ja tahdikasta, takaosa työskenteli hyvin. Pysähdys oli siisti, liikkeelle lähtö sujuva, samaten siirtymiset. Puolivoltit olivat hieman soikeat, mutta suurin piirtein oikean kokoiset. Tarkkana ulkopohkeen kanssa ja sisäkäden kanssa! Muuten apujen käyttö on ollut tasaista ja ongelmatonta, kädet myötäävät tarpeeksi, nyrkki pysyy pystyssä, pohje ja kantapää paikoillaan. Rata jatkui edelleen laukkapainotteisena (koottua laukkaa, lävistäjä, laukanvaihto askeleessa, keskilaukkaa, koottua laukkaa, sama kuvio toiseen kierrokseen). Laukkatehtävissä ei ollut mitään heikkoa, misery ratsasti siististi ja varmasti hyvin liikkuvalla hevosella, tehtävät tehtiin tasaisesti ja sujuvasti. Kootusta laukasta siirryttiin koottuun raviin, jota seurasi koottu ravi - keskiravi - koottu ravi -siirtymiset sekä avotaivutus oikealle. Kootusta ravista keskiraviin siirtyminen oli vähän töksähtävä ja hätäinen, keskiravista takaisin koottuun raviin meni ongelmitta, samaten avotaivutus ja koko loppu kouluohjelma. Alkuradan puolivoltit sekä ravisiirtymät ratsukko otti uusiksi, jotta ne saatiin yhtä sujuviksi kuin muu rata. Ensimmäinen puolivoltti oli jälleen vähän soikea, toinen oli jo pyöreä kuten kuului. Kolmas kerta toden sanoi, ja neljännen jälkeen saitte luvan itsenäisiin loppuverryttelyihin. Hyvää työtä, molemmilta!

01.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Päivän aihe oli ravityöskentely. Aloitimme siirtymisillä; keskiravi - harjoitusravi - keskiravi, sitten harjoitusravi -lisätty ravi - harjoitusravi. Ulla oli motivoitunut, reipas ratsu, joka toimi kuin ajatus. misery ratsasti siistin eleettömästi, hyväryhtisenä kuten aina. Ullan ravi ja ravisiirtymiset olivat mukavaa katsottavaa; hyvä ryhti ja eteenpäinpyrkimys, tahdikas liike, sulavat siirtymiset. Siirtymisistä siirryttiin avo- ja sulkutaivutuksiin. Sulkutaivutus alkoi hieman kangerrellen, tempo oli vähän turhan hidas ja Ullan takaosa laahasi vähän. misery korjasi asiaa liikkeen loppupuolella sekä heti seuraavaan suorituskertaan, joka sujui paljon paremmin. Kolmas sulkutaivutus oli jo sellainen, että sen voisi esittää kouluradalla hyvin mielin. Avotaivutusten kanssa alkukankeuksia ei ollut, vaan ensimmäisestä suorituksesta viimeiseen mentiin hyvässä tempossa tasaisesti toimivalla, aktiivisella hevosella. Hyvä! Lopuksi ratsu teki vielä muutaman pysähdys - neljä askelta peruutusta - välittömästi koottua ravia -tehtävän. Peruutukset olivat suoria ja hyvätahtisia, ja Ulla lähti saman tien koottuun raviin ilman käynnin tai harjoitusravin häivää.

01.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Nerita
Saavuin Moondanceen ajoissa valmentamaan toistamiseen Ullaa ja miseryä. Tänään aiheena oli siirtymiset, joihin keskityttäisiin koko valmennuksen ajan. Kun ratsukko oli lämmitellyt, aloitimme ihan käynnissä ja pysähdyksillä. Ulla toimi tänään selvästi ajatuksen voimalla, koska välillä näytti siltä että misery vain matkusti siellä tamman selässä. Raviin päästiin sirtymään nopeasti, josta tehtiin siirtymisiä käyntiin. Ulla siirtyi jouhevasti askellajista toiseen, joten käynnin sijasta nyt pysähdyttiin kokonaan. Ja pysähdyksestä suoraan raviin. Hiljalleen lisättiin myös peruutus tehtävään. Tamma teki kaiken innoissaan ja mikään ei tuottanut ongelmia. Sitten siirryttiin käynti-laukkasiirtymisiin. Näissäkään ei ollut mitään ongelmaa ja laukka nousi nätisti. Ullan sai myös käyntiin ilman taistelua. Sitten vietiin astetta pidemmälle, eli nyt piti pysähtyä. Hiukan meinasi jäädä tamma kävelemään, mutta seuraavalla kerralla pysähdys tuli jo todella nätisti. Tauon jälkeen jatkettiin vielä että laukasta pysähdys, peruutus ja peruutuksesta laukannosto. Ulla ihmetteli ensimmäisellä kerralla, mutta tajuttuaan tehtävän se teki nämäkin hyvin. Nyt misery joutui jo kuitenkin tekemään enemmän töitä ja sen huomasi. Enää ei näyttänyt siltä että hevonen kulki ajatuksen voimalla. Valmennus lopetettiin tähän ja ratsukko jäi vielä jäähdyttelemää itsenäisesti.

01.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Nerita
Korvat hörössä ja innoissaan oleva suomenhevostamma Moon Kuultava eli Ulla köpötteli maneesissa ei yhtä innostuneen miseryn kanssa. Ratsukko oli jo lämmitellyt, joten pääsimme aloittamaan sulkutaivutuksilla. Tammalla ei ihan ollut heti hanskassa homma, vaan se yritti tehdä jotain omaa liikettä. Ilmeisesti misery oli antanut hiukan epäselvät avut, koska niiden korjaamisen jälkeen sujuivat sulut heti paljon paremmin. Vielä ei ne kuitenkaan sujuneet yhtä hyvin kuin olisin toivonut, joten käskin ratsukkoa tekemään kulmaan voltin aina ennen sulkutaivutuksen aloittamista. Tämä helpotti heti molempien hommaa, joten tehtävä sujui vielä paremmin. Sitten siirryttiin raviin ja jatkettiin samalla tehtävällä. Ravissa sujuikin heti hienosti, joten kun molempiin suuntiin oli tehty jonkin aikaa onnistuneesti, pidettiin pieni tauko. Tauon jälkeen jatkettiin edelleen sulkutaivutuksien parissa, mutta nyt mentiin lävistäjällä, eli seinästä ei saanut tukea. Tämä ei sujunut alusta asti, vaan misery joutui etsimään sopivia apuja jonkin aikaa. Kun oikeat avut löytyivät, sujui sulkutaivutukset oikein nätisti. Tämän jälkeen lopeteltiinkin onnistuneeseen pätkään.

17.07.2014 Kouluvalmennus, valmentajana tvisha
Tänään oli jälleen miseryn ja Ullan valmentamista tiedossa, ja tällä kertaa suunnitelmissa oli pistää ratsukko kunnolla töihin ja pitää heille oikein kunnon rääkkitunti. Ratsukko aloitti valmennuksen jälleen erittäin vahvasti, jo alkuverkassa Ulla asteli kauniissa muodossa eteenpäin kuunnellen samalla huolellisesti miseryn antamia ohjeita, ja kyllähän se pyrki myös liikkumaan niiden mukaisesti.

Lähdimme käynnissä tekemään avo- ja sulkutaivutuksia, jotka onnistuivat tältä ratsukolta taasen erittäin hyvin. Miseryn antaessa hyvät avut ratsulleen, lähti tamma nätisti tekemään avotaivutuksia ratsastajan haluamaan suuntaan. Tamman asetukset olivat taivutuksessa hyvin näyttävät, tai oikeastaan Ullan kuuliainen asenne oli eritoten näyttävä. Sulkutaivutuksissa Ulla lähti aluksi tekemään viime valmennuksen tavoin epämääräisiä pohkeenväistöjä, mutta reippaalla otteella ja tarkoilla avuilla lähtivät sulutkin luonnistumaan lopulta todella hyvin. Molempiin suuntiin toistimme taivutukset ennen kuin jatkoimme harjoitusraviin. Ravissa ratsukko sai tehdä paljon ympyröitä, rataleikkaita ja kiemurauria, muistaen kuitenkin huolelliset tiet. Tänään ei suvaittu ollenkaan oikomista kulmissa tai epämääräisiä, mutkikkaita teitä, kaikki tuli tehdä vain huolellisesti. Ratsukko teki kuitenkin täysin ohjeideni mukaan ja siten saimme hyvää jälkeä aikaiseksi. Harjoitusravista siirryimme keskiraviin, jonka aikana Ulla kyllä näytti upealta! Tamma pidensi hieman askeltaan ja nosti tahtiaan, pysyen silti hallitussa keskiravissa. Miseryn ei oikeastaan tarvinnut muuta tehdä kuin istua nätisti kyydissä, niin tamma sitten hoitikin loput hommat itse. Toistimme paljon harjoitus- ja keskiravia molempiin suuntiin, kunnes siirryimme laukkaamaan keskiympyrälle. Laukka oli Ullalla edelleen todella hallittua, misery saikin enemmälti ajaa hevostaan eteenpäin kuin pidätellä sitä. Ympyrällä misery sai Ullan taas hyvin taipumaan ja menemään hallitusti eteen, tamma kuunteli ohjeita edelleen korvat tarkkana ja teki työtä käskettyä. Suunnanvaihdoissa Ulla tosin tuppautui muutamaan otteeseen pudottamaan raviin, mutta huolellisilla avuilla misery sai pidettyä laukkaa yllä ja sitä myöten myös hyviä laukanvaihtoja tehtyä suunnanvaihtojen jälkeen. Ympyrän jälkeen ratsukko sai vielä hetken aikaa jatkaa laukkaamista uraa pitkin, kunnes oli aika aloittaa loppuverkka.

Loppuverkassa Ullalla oli vielä virtaa jäljellä ja siten ratsastaja sai ajaa sitä kunnolla ravissa eteenpäin, niin että mentiin vauhdikasta kiitoravia. Kovin montaa kierrosta siinä vauhdissa ympyröitä tehden ei tarvinnut mennä, sillä pian tamman tahti jo hiljeni ja ravista tuli huomattavasti työläämpää. Tällöin hidastimme käyntiin, tehden vielä itsenäisesti taivutuksia. Ulla oli jälleen hyvin ihanteellisenoloinen ratsu valmennuksessa, ja siitä misery saa kyllä olla erittäin tyytyväinen. Nuori tamma on hyvin taitava ja sitä oli oikein ilo valmentaa.

14.07.2014 Kouluvalmennus, valmentajana tvisha
Saavuin hyvissä ajoin Moondancen kentän reunalle odottelemaan miserya ja Ullaa kouluvalmennukseen. Kovin kauaa en kerennyt paikallani istua kun Ulla jo käveli reippain askelin korvat hörössä tallin kulmalta misery selässään. Alkuverkassa miseryn tehtävänä oli saada Ulla hyvin kuulolle ja reagoimaan pohkeisiin, kuin myös taipumaan ja asettumaan halutusti. Tämä tamma oli mitä ilmeisemmin hyvin yhteistyökykyinen ja malttava ratsu, sillä heti alkumetreiltä se toimi täsmälleen niin kuin ratsastaja vain tältä pyysi. Muun muassa Ulla taipui ympyröillä nätisti ja reipastui temponlisäyksessä ravissakin avut saatuaan.

Tänään kävimme ratsukon kanssa lävitse täysin perusasioita, sisältäen kuitenkin muutamat liikkeet myös vaativalta tasolta. Käynnissä otimme alkuun pysähdyksiä, peruutuksia, väistöjä sekä avotaivutuksia, jotka Ulla suoritti kuuliaisesti hienossa raamissa ilman ongelmia. Seuraavaksi siirryimme raviin, jossa teimme vähän lisää väistöjä ja taivutuksia, mutta myös keski- ja lisättyä ravia. Ravissa Ulla ei aluksi saanut niin kiinni tehtävänannosta ja hieman sovelti liikkeitä omakseen, esimerkiksi avotaivutuksissa se tarjosi herkästi pohkeenväistöjä. Lisätty ravi oli ehdottomasti ratsukon paras suoritus, tamma pidensi hienosti askeltaan tahdin reipastuessa miseryn antaessa selässä huomaamattomia apuja. Ravitehtävien parissa kulutimme kohtuullisen paljon aikaa, jotta saimme liikkeet hiottua täydelliseen muotoon ja lopetimme vasta sitten kun valmentaja ja ratsastaja oli tyytyväisiä. Viimeiseksi otimme laukkatehtäviä, kuten keski- ja vastalaukkaa, sekä haasteena kakun päälle sulkutaivutuksia. Eihän tälle ratsukolle nämä olleet tehtäviä eikä mitään, miseryn kannustaessa hevostaan laukkaamaan eteen taivutusta tehden oli meno erittäin näyttävän ja eritoten helpon näköistä.

Laukkatehtävien jälkeen lähdimme hiljentämään tahtia ja siirtymään loppuverkkaan. Ulla oli valmennuksen päätteeksi jo aika uupunut, ja siten loppuverkka mentiin rauhallisessa tahdissa ympyröitä tehden. Ratsukko suoriutui valmennuksesta oikein kunnialla, Ulla on erittäin taitava hevonen eikä osaava ratsastajakaan ainakaan yhtään hevosta huononna.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!