Muistoissamme 28.02.2013 - 01.09.2017

VIRTUAALIHEVONEN ID#17

✝ Moon Hurmuri

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri155cm, punarautias
RekisterinumeroVH13-018-1105
Syntynyt28.02.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa A
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.08.2016 SLA-I palkittu pistein 100
25.12.2015 YLA1 palkittu pistein 113
Vuoden 2015 korkeimmat pisteet
15.05.2015 KTK-II palkittu pistein 70
25.04.2015 KRJ-I palkittu pistein 107

© rakennekuva VRL-10356, muut tallin omaisuutta
   

Hurmuri on oma kasvattini, joten sen historiassa ei ole suuremmin kerrottavaa. Se on yhdestä upeimmista evm-sukuisista koulupainotteisista tammoistani, Sanelmasta. Isäksi valikoitui pitkän harkitsemisen jälkeen Humu-Hämmennys. Ruuti syntyi pakkasyönä lämpimään talliin hieman ennen laskettua aikaa, joten aamulla oljissa makaava varsa oli melkoinen yllätys kaikille. Onneksi varsominen meni hyvin, sillä Sanelma oli kokenut konkari siinä hommassa - Ruuti se oli sen kolmas varsa. Pikkuinen Ruuti oli alusta asti hyvinkin omanarvonsa tunteva, utelias ja rohkea tapaus. Sen kouluttaminen sujui vaihtelevalla menestyksellä, sillä Ruutia ei aina huvittanut keskittyä asiaan ja toisinaan se taas teki kaiken enemmän kuin loistavasti. Tässä sitä nyt ollaan - Ruuti on upea palkittu kouluori.

Moon Hurmuri, tuttujen kesken vain Ruuti, on kummankin nimensä veroinen ori. Ihmisten ilmoilla se on oikea hurmuri, joka käyttäytyy hyvin asiallisesti ja esittää parastaan. Kotona katseilta suojassa se on yksi ruutitynnyri, jonka kanssa ärräpäät lentelevät. Hoitaessa Ruuti harvoin jaksaa seistä nätisti tai keskittyä asiaan. Joko se hamuaa naruja auki, kuopii, steppaa, näykkii hoitajaa tai potkii seinää. Napakka komennus saa sen malttamaan mielensä muutamaksi minuutiksi, mutta sitten sama jatkuu. Minkäs se sille voi, että energiaa on niin valtavasti ja kärsivällisyys on niin lyhyt. Varusteita laittaessa Ruutia kiukuttaa suunnattomasti. Suu ei tunnu aukeavan kuolaimia varten ja pullistelun jalon taidon ori osaa enemmän kuin hyvin. Se ei myöskään pidä pesemisestä ja pelkkä pesupaikalle meno on välillä yhtä tahtojen taistelua puolin ja toisin. Osaa Ruuti joskus olla hoitaessa todella kivakin, mutta näitä päiviä on vuodessa ehkä kaksi tai kolme.

Ratsastaessa Ruuti on haastava, vaikka kilpailuissa se ei siltä näytä. Se ei anna mitään ilmaiseksi vaan laittaa kyllä ratsastajankin hikoilemaan. Lisäksi Ruuti on hyvin herkkä avuille ja liian kovista otteista alkaa protestoimaan esimerkiksi pukittelemalla. Osaavan, herkän ja napakan ihmisen kanssa se työskentelee kyllä ihan mielellään. Orin laji on ehdottomasti kouluratsastus. Ruuti osaa vaikka mitä, sekä omaa upeat askeleet. Kun sen saa liikkumaan omalla moottorilla, niin ratsastuksesta ei voi kuin nauttia. Jos sulkisit sen selässä istuessa silmäsi, niin voisit luulla ratsastavasi osaavalla puoliverisellä. Esteillä Ruuti ei ole kummoinen vaan korva puuttuvan taidon vauhdilla ja ilmavaralla. Maastossa löytyy vauhtia, mutta ori on ihme kyllä aina pysynyt ratsastajan hallinnassa.

Kilpapaikalla Ruuti on alusta asti kuin enkeli. Se ei kiukuttele hoitaessa vaan seisoo rennosti aloillansa. Heti verryttelystä asti Ruuti antaa parastaan. Se tuntuu ryhdistäytyvän entisestään ihmisten ilmoilla ja askelkin tuntuu olevan entistä lennokkaampi. Ruuti antaa aina kilpasuorituksessa parastansa ja keskittyy täysin asiaan, eikä esimerkiksi kiinnostu radan reunalla roikkuvista tammoista. Traileriin Ruuti menee mielellään ja matkustaa asiallisesti. Se tietää pääsevänsä aina mukavaan paikkaan. Pettymys on kova, kun ori huomaa tulleensakin kilpapaikan sijaan eläinlääkäriin... Mutta onhan sielläkin ihmisiä, joille voi esiintyä.
sh-t. Fiktion Herttuatar (KTK-III, KRJ-I) -- s.09.11.2013 (e. Fiktion Paronitar)
sh-t. Moon Hurmaus (KTK-II) -- s.11.03.2014 (e. Moon Surusilmä)
sh-t. Moon Suruhuntu -- s.10.05.2014 (i. Moon Surusilmä)
sh-o. Moon Pyörre (VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I) -- s.28.06.2014 (e. Moon Kuultava)
sh-t. Moon Huurtuva (YLA1, KRJ-I, SLA-I, KTK-II) -- s.01.08.2014 (e. Moon Kuultava)
sh-t. Moon Glitteri -- s.03.01.2015 (e. Moon Paljetti)

i. Humu-Hämmennys
KRJ-I, YLA2
ii. Humu-Himmeli
evm, rt, 160cm
iii. Ruiskukka
evm, m, 163cm
iiii. Ruutu-Poika
iiie. A.K. Kukka
iie. Kurina
evm, vrt, 158cm
iiei. Purina
iiee. Ässän Saara
ie. Sädehtijä
evm, prt, 150cm
iei. Lähetys
evm, prn, 144cm
ieii. Säveltäjä
ieie. Vilhelmiina
iee. Tähtiviiva
evm, vprt, 150cm
ieei. Virittäjä
ieee. Tähti-Tyttö
e. Sanelma
YLA1, KTK-II, KRJ-II
ei. Anselmi II
evm, rt, 153cm
eii. Alvari
evm, prn, 156cm
eiii. Aallon Kajastus
eiie. Taian Ruusu
eie. Rosetti
evm, rt, 155cm
eiei. Ruutu-Jätkä
eiee. Kauhu
ee. Saara
evm, vrt, 156cm
eei. Wiljami II
evm, vrt, 154cm
eeii. Iivari
eeie. Viljonkka
eee. Ässän Susanna
evm, rn, 150cm
eeei. Ruutu-Poika
eeee. Miran Mirella

ii. Humu-Himmeli, tuttujen kesken vain Himppu, toimi pitkään kilparatsuna ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Se kilpaili lähinnä Helppo A-Vaativa B tason luokissa ja sijoittui lähes poikkeuksetta jokaisessa startissaan. Ori kävi myös muutaman kerran näyttelyissä ja sai sieltä kehuja rakenteestaan, jonka ansiosta omistaja käytti Himpun myös kantakirjattavana myöhemmällä iällä. Se sai sieltä hienosti toisen palkinnon. Himppu oli luonteeltaan nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan orimainen tapaus. Se sai yhteensä kaksikymmentä jälkeläistä, joista suurin osa oli oreja ja jatkavat upeaa isälinjaa eteenpäin.

iii. Ruiskukka oli hieman kookkaampi ja erittäin näyttävä suomenhevosori. Se kantakirjattiinkin hienosti I-palkinnolla ja oli yksi aikansa merkittävimpiä siitosoreja. Jälkikasvua Ruiskuksi kutsuttu ori sai 66 kappaletta, joka oli siihen aikaan kova saavutus. Luonteeltaan ori oli kiltti, mutta kuumeni hieman ratsastaessa. Ruisku oli pääasiassa koulupainotteinen ja kilpaili hyviä sijoja kahmien kouluratsastuksessa nuoremmalla iällä. Vanhempana se keskittyi lähinnä siitospuuhiin, joten kilpaura ei montaa vuotta kestänyt. Ruisku eli 28-vuotiaaksi, kunnes se kuoli yön aikana karsinaansa.

iie. Kurina teki hienon kilpauran yleisratsuna. Nuorempana sitä kilpailutettiin ja treenattiin säästeliäästi, joten se kilpaili pitkän aikaa päästen jopa kansalliselle tasolle. Valitettavasti Kurina ei ollut siitoshevosena kummoinen ja se jättikin vain kolme jälkeläistä. Luonteeltaan tamma oli oikein kiltti kotona, mutta kilpapaikalla se otti hieman kierroksia ja ei ollut helpoimmasta päästä. Kurina lopetettiin 26-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta.

ie. Sädehtijä oli pienehkö suomenhevostamma, joka toimi pääasiassa yleisratsuna. Se kilpaili nuorempana esteillä ja koulussa vaihtelevalla menestyksellä. Enemmän sijoituksia tuli koulupuolelta, mutta omistajat tykkäsivät hypätä enemmänkin esteitä. Säteeksi kutsuttu tamma myytiin 14-vuotiaana siitoshevoseksi sen loukattua jalkansa tarhassa niin, ettei siitä enää ollut rankempaan treeniin. Se saikin kuusi hienoa varsaa, kunnes lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 25-vuotiaana.

iei. Lähetys oli pienhevoskokoinen ori. Se korvasi puuttuvan koon isolla egolla ja orimaisella luonteellaan. Vaikka se oli maasta käsin todella hankala, niin ratsastaessa Lähetys toimi loistavasti napakan ratsastajan kanssa. Ori kilpailikin seura- ja aluetasolla hyvällä menestyksellä este- ja kouluratsastuksessa. Lähetys kävi myös kantakirjattavana ja sai III-palkinnon. Noottia tuli lähinnä hankalasta luonteesta ja toimimattomuudesta koeratsastajan kanssa, mutta rakenne Lähetyksellä ei ollut huono. Se sai myöhemmin viisitoista jälkeläistä, joista onneksi vain muutama orivarsa peri hankala luonteen.

iee. Tähtiviiva, tuttujen kesken vain Tähti, oli luonteeltaan todella lempeä suomenhevostamma. Se periytti vahvasti hyvää luonnettaan ja siksi sille voitiin valita myös hieman haastavampia oreja kumppaneiksi. Tähti sai yhteensä kolme jälkeläistä. Nuorempana se kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksen saralla jopa vaativa B-tasolla. Rakenne Tähdellä ei ollut mikään loistava, mutta se pääsi lähinnä hyvän ratsastettavuuden ja hyvien kilpatulosten perusteella kantakirjaan kolmannella palkinnolla. Tamma lopetettiin 22-vuotiaana ikävän kuljetusonnettomuuden seurauksena. Se olisi varmasti jättänyt vielä useampiakin jälkeläisiä tähän maailmaan.

ei. Anselmi II on tunnettu hyvästä luonteestaan ja upeista liikkeistään. Se toimi kilparatsuna 12-vuotiaaksi asti ja ylsi parhaimmillaan vaativa B-tasolle, mutta osasi joitakin vaativa A-tason liikkeitäkin. Parhaimmiksi saavutuksiksi voidaan laskea myös viimeisenä kilpailuvuotenaan voitettu suomenhevosten koulumestaruus. Anselmi toimii yhä siitosorina ja tähän mennessä sillä on jo 78 varsaa. Tammoja se saa yhä noin kymmenkunta vuodessa ja lähes kaikki niistä tiinehtyvät hyvin.

eii. Alvari oli luonteeltaan ja sydämeltään puhdasta kultaa. Se oli koko ikänsä kasvattajansa omistuksessa, sillä hän ei raaskinut myydä tätä komistusta pois mistään hinnasta. Alvari kilpaii vaativa B-tasolla useita vuosia kahmien ruusukkeita kerta toisensa jälkeen. Ori kantakirjattiin myös upeasti I-palkinnolla hyvän rakenteen ja luonteensa ansiosta. Myös sen liikkeet saivat hurjasti kehuja tuomaristolta. Alvari jätti melkein satakunta jälkeläistä, kunnes se 27-vuotiaana jouduttiin lopettamaan huonojen hampaiden johdosta. Ori haudattiin kunniapaikalle tarhansa viereen omenapuun alle.

eie. Rosetti oli erisukuinen suomenhevostamma, joka kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ihan hyvällä menestyksellä. Se haluttiin jättää jo nuorena siitokseen sukunsa vuoksi, joten mitään suurta menestystä kilparadoilta ei ehtinyt kertyä. Luonteeltaan Rosetti oli oikein miellyttävä kaikin puolin, eikä sen rakenteessakaan vikaa ollut. Tamma ehti jättää kunnioitettavat kaksitoista varsaa, kunnes menehtyi yllättäen viimeisessä varsomisessa ilmenneisiin komplikaatioihin 23-vuotiaana.

ee. Saara ei ole niin yleinen nimi suvussa, kuin Sanelman isä on. Saara teki hyvän kilpauran helppo A-tasolla ja voitti useita kansallisia kilpailuitakin löydettyään sopivan ratsastajan itselleen. Se ei nimittäin ollut mitenkään helppo hevonen ratsastaa tai käsitellä muutenkaan. Saara kuumui herkästi ja oli muutenkin hieman äkäinen, mutta osaavan kuskin alla teki upeita suorituksia kouluradoilla. Saara jätti vain kaksi varsaa, joista kumpikin olivat tammavarsoja. Se itse menehtyi valitettavasti jo 19-vuotiaana vakavaan ähkyyn.

eei. Wiljami II toi suomenhevosjalostukseen hieman uutta verta, sillä se oli isänsä ainoa jälkeläinen, eikä emästäkään kovin montaa varsaa ollut. Wiljami kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ja kenttäratsastuksessa, kunnes loukkaantui kaatuessaan maastoesteellä. Sen aktiiviura oli ohitse, joten ori myytiin harrastekäyttöön eräälle mukavalle tädille humputteluun. Sitä ennen ori ehti astua viisi tammaa, joista syntyi neljä varsaa. Uudessa kodissa Wiljamia ei enää valitettavasti käytetty jalostukseen.

eee. Ässän Susanna oli suvun musta lammas, sillä se oli täysin estepainotteinen kilpahevonen. Susanna hyppäsi jopa metrin ratoja nopeilla ajoilla ja useimmiten puhtailla suorituksilla. Se oli varovainen hyppääjä. Kilpaura jäi taakse 18-vuotiaana pienen loukkaantumisen vuoksi ja tamma myytiin eläkekotiin, jossa se teki kolme hienoa varsaa. Niistä vain yksi jäi estepuolelle ja loput kaksi tekivät hyviä suorituksia kouluradoilla. Luonteeltaan Susanna oli hieman itsepäinen, mutta napakan ratsastajan kanssa nöyryyttäkin löytyi.

KRJ (sijoituksia 46 kpl)
22.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/30)
29.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
27.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/30)
27.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
25.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
24.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/40)
22.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/50)
21.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
21.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
21.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/40)
20.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/50)
18.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/30)
17.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
16.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/40)
15.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/40)
13.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/40)
12.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/40)
23.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/30)
06.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/50)
31.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
29.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/50)
23.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/100)
21.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (7/100)
15.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/100)
25.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
24.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/40)
22.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/40)
18.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/30)
01.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/40)
03.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/40)
05.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/40)
29.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/40)
29.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/30)
29.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/30)
28.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/40)
27.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/30)
26.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/40)
26.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/100)
26.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/100)
25.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/30)
23.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/100)
22.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/30)
21.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/40)
25.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)

Muut sijoitukset
31.01.2016kutsu, VRS-cup, Vaativa A (4/19)
31.08.2015 kutsu, VSR-Cup, 60cm (1/30)
31.07.2015 kutsu, VSR-Cup, Vaativa A (1/24
31.08.2014 kutsu, VSR-Cup, Vaativa A (4/23)
28.02.2014 kutsu, VSR-Cup, Vaativa A (4/16)

15.08.2015 kutsu, VSR rotunäyttely, veteraaniorit (10/19 + II-palk)
15.05.2015 kutsu, VSR rotunäyttely, veteraaniorit (LKV3 + I-palk)

12.04.2015 kutsu, VSN näyttely, sh-orit (4/12, RCH)
10.04.2015 kutsu, NJ näyttely, sh-orit (4/12, irtoSERT)

01.12.2015 Hierontapäivä (kirjoittanut omistaja)
Hyvää alkavaa joulukuuta! Tänään avattiin ensimmäinen luukku kalenterista ja meillä Moondancessa vieraili hieroja. Ruuti on ollut hieman jäykkä, joten se pääsi ensimmäisenä hierojan käsittelyyn. Orhi nautti koko toimenpiteestä ja nuokkui alahuuli roikkuen silmät puoliummessa. Harvoin se malttaa seistä niin pitkää aikaa niin nätisti. Tämän kuulin tallitytöiltä, sillä itse tietenkin tein kuumeisesti tallitöitä ja yritin siivota paikkoja jouluriehaa varten. Itsellenikin kyllä kelpaisi hieronta...

Hieroja jätti kirjalliset kertomukset jokaisesta ja Ruudista luki näin: "Kummatkin lavat ja selkä ovat hieman jumissa. Hieronnan lisäksi venyttelin ja annoin selkään laseria. Paikat aukesivat lopulta hyvin, joten kyse oli vain pinnallisesta jännityksestä. Suosittelen silti jatkossakin huoltamaan lihaksia säännöllisesti venyttelemällä ja hieromalla, sekä mahdollisesti laserilla. Hevonen jätetty karsinaan loimitettuna."

15.10.2015 Jälkikasvun menestystä (kirjoittanut omistaja)
Välillä aina katselen, miten hevosten jälkeläisillä on mennyt kantakirjoissa, laatuarvosteluissa ja kilpailuissa. Tänään katselin miten Ruudin kakaroilla on mennyt. Iloiseksi yllätykseksi huomasin, että nehän ovat jopa menestyneet! Samalla tosin huomasin myös sen, että vain yksi kuudesta varsasta on ori ja näin ollen isälinjan jatkuvuus on hieman heikkoa. Täytyykin varmaan teetättää orivarsa itselleni tammavarsan lisäksi. No mutta asiaan palatakseni, varsoista kaksi on kantakirjattu - toinen III-palkinnolla ja toinen II-palkinnolla. Lisäksi yksi varsoista palkittiin tänään KRJ-I palkinnolla! Pojasta polvi paranee vai pitäisikö tässä tilanteessa sanoa, että tyttärestä. Neljäs varsa taas on palkittu Champion-arvonimellä näyttelyiden saralla ja se on käynyt myös varsalaatuarvostelussa saaden III-palkinnon. Ruuti on siis mainio isukki ja sitä kannattaa käyttää jalostukseen enempikin (vinkvink kaikille tammanomistajille)!

22.04.2014 Ruuti ja uusi aluevaltausko? (kirjoittanut omistaja)
Ruuti on ollut nyt tasan kuukauden eläkehevosena. Se sai sijoitukset kasaan ja ura loppui siihen. Ruudille tämä ei ole oikein sopinut, vaan energinen ori tahtoisi liikkua säännöllisesti. Tai ainakin se kaipaisi jotain älytehtäviä, sillä muuten Ruuti kiipeilee pitkin seiniä, karkailee ja käyttää älyänsä kaikkeen turhanpäiväiseen. Niimpä omistaja sai tänään loistoidean - opetetaan ori ajolle!

No eihän se ihan nappiin mennyt. Valjaiden pukeminen oli Ruudille ok, eikä se huomannut edes eroa vaan piti niitä varmaan satulalana. Ylimääräisiä apuakäsiä ei ollut, joten lähdin ohjasajamaan yksikseni Ruutia kentälle. Sehän ei ymmärtänyt mistään mitään, vaan kun yritin kävellä taakse, niin ori pyöri ympyrää. Oli pakko soittaa tallityttö avuksi. Hän talutti Ruutia ja itse ohjasajoin takaa. Alku meni hyvin, mutta sitten Ruuti löi leikiksi. Se kävi maaten, jonka jälkeen hyppäsi ylös ja lähti pukkilaukalla painamaan eteenpäin. Näin vain edessä viuhuvat kaviot ja päästin suosiolla irti ohjista. Tallityttökään ei ehtinyt kissaa sanoa. Ruuti juoksi vartin pierupukkilaukkaa ympäri kenttää ja päätin, että ehkä tämä ei ole meidän laji. Tuon perään en taatusti kärryjä laita. Tai en ainakaan itse sinne kyytiin mene. Ruudille täytyy siis keksiä jotain muuta, mutta jätän sen tallityttöjen vastuulle.

24.01.2014 Ruudin kuulumisia (kirjoittanut omistaja)
Vasta hetki sitten Ruuti oli pieni ja heiveröinen orivarsa, joka syntymästään asti näytti hurmaavan luonteensa. Nyt orilla on jo oma jälkeläinen ja 20 sijoitusta kouluratsastuksesta. Johonkin se aika aina näiden omien kasvattien kanssa katoaa! Ruuti on oikea herrasmies, eikä sen kanssa ole ongelmia kotona eikä myöskään ihmisten ilmoilla. Tästä hyvä esimerkki tuli tänään, kun siskoni ja hänen tyttärensä saapuivat vierailemaan meille. Siskontyttö Tuulia (16v) halusi ratsastamaan ja annoin hänelle Ruudin ratsuksi. Ori toimi hienosti vähän kokemattomammankin olla ja yritti silti parhaansa. Tuulia oli aivan myyty ja halusi jopa Ruudin omaksensa. Siskoni naureskeli, että jos kuitenkin katsoisivat jotain heidän hintaluokalleen sopivaa hevosta. Ruutia en myy edes suuresta rahasummasta - pahoitteluni Tuulialle ja muille.
18.12.2015 Villit tarinakilpailut (kutsu), kür Vaativa B, tulos 1/2
Tehtävänanto: Valitse suoritukseenne kappale ja liitä linkki youtubesta osallistumiseen. Kilpasuorituksessanne epäonnistui yksi tai useampi asia, mikä se oli ja missä kohtaa kappaletta se tapahtui? Kirjoita tarina aiheesta.

Cheek - JippiKayJei
Musiikkivalinta oli täydellinen Ruudille, sillä se on itserakas voittajatyyppi ja pystyin kuvittelemaan sen laulamassa tätä laulua radan aikana... Valitettavasti suorituksessa tuli muutama muuttuja matkalle. Hevonen teki kaiken loistavasti, mutta ratsastajalla oli pitelemistä pokassa musiikin ja sen mielikuvan vuoksi, että Ruuti laulaa kappaletta samalla kun porskuttaa menemään. Ratakin unohtui ensimmäisen kertosäkeen aikana. Kürissa on se hyvä puoli, ettei kukaan huomaa asiaa - voit vain jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan pienen soveltamisen jälkeen. Eikä kouluradalla onneksi haittaa sekään, että ratsastaja hymyilee kuin hangon keksi ja tirskuu välillä puseroonsa. Tuomarilla olikin kommenteissa, että "esitys oli oikein hyväntuulinen ja sekä ratsastaja, että hevonen nauttivat tänään menosta".

11.12.2015 Villit pulkkaratsastustarinakilpailut (kutsu), tulos 1/1
Tehtävänanto: Tähän kilpailuun osallistutaan joko kirjoittamalla tarina tai runo, tai vaihtoehtoisesti piirtämällä kuva päivästä. Kuvan saa piirtää tietokoneella tai käsin. Kuva voi olla väritetty tai mustavalkoinen. Tekstin pituutta ei ole rajoitettu. Kaikille osallistuneille palautetta tarinasta/piirroksesta.

"Olet seonnut totaalisesti", oli tallityttöjen kommentti, kun kerroin aamulla lähteväni Ruudin kanssa pulkkaratsastuskilpailuihin. Viimeksi kun yritin ensimmäistä kertaa ohjasajaa Ruutia, niin se otti hatkat - kävi maaten ja lähti sen jälkeen pierupukkilaukkaa ympäri kenttää ohjien viistäessä maata... "No älkäähän nyt, elämässä pitää olla jännitystä!" kommentoin tytöille ja lastasin Ruudin hevosautoon.

Eihän se ihan mennyt kuin elokuvissa, mutta pääasia, että kaikilla oli hauskaa. Ainakin yleisöä nauratti! Ruuti reagoi pulkkaan pyörimällä hetken ympäri ja puhisemalla. Kun se huomasi, että pulkka seuraa kaikesta huolimatta, niin asia olikin yhtäkkiä ok orille. Hyppäsin pulkan kyytiin ja ratsastaja selkään (en todellakaan halunnut mennä ilman ratsastajaa, koska kukaan tai mikään ei olisi meitä pysäyttänyt sen jälkeen).

Lähtöpaikalla Ruuti oli täynnä ruutia ja tseppaili, kunnes lähtömerkki kajahti. Se ryntäsi täysiä eteenpäin ja meinasin horjahtaa pulkan kyydistä. "Olisitte voineet ottaa pehmeämmän lähdön!" karjuin kyydistä ratsastajalle. Eihän hän mitään kuullut. Viima vain suhisi korvissa kovassa vauhdissa. Pidin rystyset valkoisenaan kiinni pulkan reunoista ja rukoilin, että pysyisin kyydissä. Vastustajat olivat jääneet kauaksi taakse. Samoin maaliviiva, sillä huomasin, että teemme ylimääräistä kierrosta. Ratsastaja yritti kyllä pysäyttää, mutta Ruuti oli päässyt vauhtiin ja silloin sitä ei pysäytetä. Paitsi että seuraavan kerran maalilinjaa ylittäessämme Ruuti tekikin yllättäen äkkipysähdyksen kavereiden luokse. Kuski lensi kuin leppäkeihäs ja pulkka kaatui nurin. Onneksi reipas toimihenkilö otti Ruudin kiinni sillä välin, kun me syljimme suustamme lunta. "No olihan se aika kivaa", ratsastajakin myönsi, "loppu tosin olisi voinut olla toisenlainen".

15.12.2014 KRJ:n alaiset tarinakilpailut (kutsu), Helppo A, tulos 11/16
Tehtävänanto: Kirjoita enintään 300 sanan kirjotelma, jossa kuvaat sinun ratsusi mielipidettä joulukoristeista.

Jaahas, taas on se aika vuodesta, kun talli tuodaan täyteen herkkuja, joihin ei kuitenkaan saa koskea. Taluttaessa nappaan silti aina vaivihkaa piparin tai kuusenoksan suuhuni. Joskus saatan hieman erehtyä ja otan jotain syötäväksi kelpaamatonta ja siinä kohtaan taluttaja yleensä nauraen kiskoo esineitä pois suustani. Nauraen, kuvitelkaa! Jokainen meistä erehtyy joskus, varsinkin ihmiset, mutta emme me hevoset heille naura silti.

06.12.2014 Villit tarinakilpailut (kutsu), Helppo B, tulos 1/4
Tehtävänanto: Oodi suomenhevoselle. Tarinoi, runoile tai vaikkapa luennoi aiheesta.

Oi suomenhevonen,
sinä uljas ja rehellinen,
rotu täysin kotimainen.
On karvasi kiiltävän punainen
ja liinaharjasi pitkä valkoinen,
joka tuulessa ylväänä liehuvi.

Oi kiitos kuuluuvi sinulle,
työn raskaalle raatajalle.
Eturintaman rohkealle taistelijalle,
peltotöiden ahkeralle uurtajalle.
Uhrasit henkesi julmalle sodalle,
muttet koskaan siitä valittanut.
16.12.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Penelopeia
Tänään oli aika valmentaa Ruutia ja hänen ratsastajaansa toistamiseen. Päivän aiheena olivat taivutukset, joten aloittelimme lämmittelynkin niillä. Ratsukko harjoitteli alkuverkassa muun muuassa pohkeenväistöä, siirtymisiä ja ratsasti reippaita kouluradan teitä. Ori kulki hyvin kuolaimella ja oli melko taipuisa alusta asti. Ratsastajalla oli selkeästi hyvä tuntuma hevoseen, ei liian vahva eikä liian löysä. Valmennuksen edetessä siirryimme työskentelemään kolmikaariselle kiemurauralle. Lisäsimme vaikeutta erillaisilla väistöillä kiemurauralla. Ori sai tästä vähän suuremman aivopähkinän, mutta hevosen mielenkiinto alkoi selkeästi harhailla. Kun ratsastaja otti ratsunsa takaisin kuolaimelle ja muistutti että tässä oltiin työskentelemässä, alkoi tehtävä sujua mallikkaasti. Ruuti sai ottaa nyt muutaman laukannoston kiemurauralla, ensin ilman vaihtoja ja sitten vaihtojen kera. Ratsastajalla oli täysi työ laukan työstämisessä, sillä se näytti ensialkuun todella löysältä ja ponnettomalta. Kun liikkeisiin saatiin voimaa, alkoi tehtäväkin sujua mallikkaasti. Siirryimme takaisin uralle, jossa ori sai kävellä hetken pitkillä ohjilla. Sen jälkeen aloimme tosissamme treenata väistöjä. Aloitimme käynnissä avot ja sulut pitkillä sivuilla, ja jatkoimme lopulta ravin kautta laukkaväistöihin. Orilla oli tässä tehtävässä paljon työstämistä, joten vietimme askelien hiomisessa melkoisesti aikaa. Lopulta ori onnistui muutamaankin kertaan peräkkäin esittelemään meille oikein mallikasta laukkasulkua sekä avoa. Ratsukon mallikas työskentely sen kun jatkui, kun aloimme lopettelemaan valmennusta. Ennen päivän päättämistä ratsukko sai ottaa uralla varsin vapaata ja rentoa laukkaa, jotta viimeisetkin energiat saataisiin purettua ulos. Loistavaa työskentelyä niin hevoselta kuin ratsastajaltakin!

10.12.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Penelopeia
Olin enemmän kuin innoissani kuullessani kuka tulisi tänään valmennukseeni. Tammani Glitterin isä, Ruuti, omistajansa kera! Seurasin ratsukon työskentelyä alkuverryttelyssä, ja havaitsin ratsukolla olevan ongelmia yhteistyössä. Pyrin opettamaan ratsastajaa käyttämään kevyempiä apuja, sillä ori oli selkeästi herkkä vähän joka paikasta, eikä ollut mitenkään erityisen innoissaan vahvoista avuista. Jatkoimme laukannostoilla käynnistä ja pysähdyksestä, mitkä sujuivat varsin erinomaisesti. Ruudin herkkyys oli tälläisissä tehtävissä edukseen. Valmennus eteni varsin laukkapainotteisena, sillä treenasimme myös vaihtoja. Yksi vaihto sujui ongelmitta, mutta joka neljäs tuotti jo päänvaivaa. Ori vaati näissä liikkeissä jo aika reippaasti tukea selästä käsin. Mitä paremmin ratsu kulki kuolaimella, sitä onnistuneempia vaihtoja saatiin aikaan. Ruuti saikin kävellä tässä välissä jonkin aikaa, ennen seuraavia tehtäviä. Ratsastajan pyynnöstä välikäyntien jälkeen harjoiteltiin vähän piruettien alkeita. Ori ei ollut tarpeeksi koottuna ja kuolaimella käyntipätkien jälkeen, joten otimme väliin hieman herkistämisharjoituksia. Sitten palasimme piruettien pariin, ja yllätykseksemme puolipiruetti onnistui jo toisella yrittämällä varsin mallikkaasti! Koska aikaa ja menohaluja riitti vielä, jatkoimme haastavampien asioiden treenausta. Otimme tiimalasin alle orin kootut askellajit. Niistä suomenhevonen sai minulta enimmäkseen ruusuja, sillä hevonen pysyi erittäin hyvin koottuna ja esitteli mukavan ilmavaa koottua ravia. Siitä saataisiin varmasti aikanaan hyvin hiottua myös piaffea ja passagea, mikäli omistajalla olisi rahkeita lähteä yrittämään niin pitkälle. Viimeistelimme valmennuksen vielä muutamalla avolla ja sululla, joiden kanssa ei ongelmia ilmennyt. Sovimme ratsukon kanssa vielä uudelleen tapaamisen, jota jäin odottamaan innolla.

31.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Alkuverryttelyissä Ruuti protestoi ratsastajansa istuntaa kiemurtelemalla kuin mato ongessa; ilmeisesti miseryn tasapainossa oli (mukamas) sanomista. Ratsukko teki paljon siirtymisiä, pysähdyksiä, peruutuksia ja suunnanvaihtoja, joiden aikana orin venkoilu vähitellen väheni. miseryn apujen käyttö on siistiä ja pehmeää, istunta tasainen. Muutamia satunnaisia säälittäviä pukin yrityksiä lukuun ottamatta verryttelyt sujuivat rauhallisissa merkeissä, ja pääsimme siirtymään itse treeniin.

Lähdimme työstämään avo- ja sulkutaivutuksia, jotka tehtiin suoraan (puoli)voltista. Ensin koottua ravia, sitten halkaisijaltaan 10m voltti, siitä avotaivutus vasemmalle. Seuraavaksi - edelleen kootussa ravissa - puolivoltti 10m halkaisijalla vasemmalle, siitä suoraan sulkutaivutus vasemmalle. misery valmisteli liikkeet rauhallisesti ja huolella, Ruudilta löytyi komea koottu ravi ja (puoli)volteista tuli symmetrisiä. Avo- ja sulkutaivutuksissa misery joutui pariin otteeseen korjaamaan ratsunsa asentoa, Ruuti lähti helposti taipumaan liikaa päätyen banaanimutkalle. Muutaman muistutuksen jälkeen yhteinen sävel löytyi, liioiteltu muoto jäi ja taivutuksista tuli siistejä.

Ravityöskentelyn jälkeen otimme vielä laukkatehtäviä; vastalaukkaa, siitä laukanvaihto käynnin kautta myötälaukkaan. Ruutilla oli virtaa, orin liike suuntautui liiaksi ylöspäin ja koko hevonen meinasi keulia. misery pysyi tyynenä, ratsasti orinsa takaisin ruotuun ja muutaman laukkaympyrän jälkeen lähti työstämään vastalaukkaa. Alkukaahailujen jälkeen Ruudilta löytyi hyvä, fiksutempoinen vastalaukka, joka jatkui samassa tahdissa myötälaukkana siistin käyntisiirtymän ja laukannoston jälkeen. Jokunen toisto, joiden jäljiltä jätin teidät tekemään itsenäisiä loppuverryttelyjä.

25.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Ratsukon verryttelyä oli ilo katsella; Ruuti vastasi miseryn apuihin hyvin, työskentely oli siistiä ja tarkkaa, itsenäiset verryttelytehtävät johdonmukaisia. Orin askelta pystyi pidentämään ja lyhentämään ongelmitta, perusjutut olivat hanskassa ja hevosen muoto hyvä. Ratsukko teki paljon pohkeenväistöjä, etu- ja takaosakäännöksiä sekä ikisuosikkejani, siirtymisiä, joilla Ruutia verryteltiin ja valmisteltiin vähän vaativampiin askelllajin sisäisiin siirtymisiin.

Aloitimme käyntisiirtymisillä; keskikäynti - lisätty käynti - keskikäynti. Siirtymät olivat huolellisesti valmisteltuja ja siistejä, Ruuti työskenteli koko kropallaan ja etenkin orin lisätty käynti oli hienon näköistä. Neljän siistin siirtymän jälkeen tehtävää jatkettiin niin, että keskikäynnistä jatkettiin koottuun käyntiin, ja keskikäyntiin siirtymisen jälkeen nostettiin harjoituslaukka. Laukannostot saivat Ruudin silminnöhden innostumaan, vaikka se malttoikin nostaa laukan nätisti eikä laukatessakaan lähtenyt kiihdyttelemään. Siirryimme ravisiirtymisiin, kun koottu käynti - keskikäynti - harjoituslaukka -siirtymisiä oli tehty pari kertaa onnistuneesti. Harjoitusravista lähdettiin työstämään ravi kokonaisuudessaan läpi; harjoitusravista keskiraviin, siitä koottuun raviin josta lisättyyn raviin ja takaisin harjoitusraviin keskiravin kautta. miseryn istuntaa ja tarkkaa ratsastusta ei voi kuin ihailla, ja jestas mitkä askeleet Ruudilta löytyykään! Ori työskenteli hyvässä muodossa läpi ravisiirtymisten ilman tahtirikkoja, venkoilua tai kiihdettelemistä.

Loppuun ratsukko otti vielä pääty- ja keskiympyröitä harjoituslaukassa ja kootussa laukassa ennen loppupalautteita ja itsenäisiä verryttelyjä. Ruuti on mahtavan näköinen kouluratsu, jonka liikkeitä unohtuu ihastelemaan. miseryn ratsastus on tasaista, siistiä ja tarkkaa, moni saisi ottaa oppia.

18.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Lumikirsikka
Misery ja hänen suomenhevosori Ruuti olivat verryttelemässä maneesissa kun saavuin ratsukkoa valmentamaan. Ratsukko sai aloittaa ravilisäyksillä suoralla uralla. Lisäykset olivat näyttäviä ja ori kulki hyvin avuilla. Otimme tehtävään mukaan voltit kootussa ravissa lyhyillä sivuilla ja lisäykset suoritettiin pitkillä sivuilla. Koottu ravi oli tahdikasta ja näyttävän näköistä, mutta ajoittain ori meni hieman kuolaimen alle. Misery kuitenkin korjasi tämän suhteellisen huomaamattomasti. Siirryimme laukkatyöskentelyyn ja laukanvaihtoihin. Ratsukko sai aloitella laukassa tehden voltteja oman mielen mukaan. Kun laukasta saatiin tarpeeksi koottua ja Ruuti oli hyvin avuilla, saivat he tehdä pituushalkaisijalla laukanvaihdon. Laukanvaihdot onnistuivat hyvin. Miseryllä oli tarkat ja pehmeät avut. Laukanvaihtojen jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan vielä isolle pääty-ympyrälle hetkeksi ravailemaan. Misery sai vaihdella ratsunsa tempoa ja lopettelimme valmennuksen kun näytti hyvältä. Kiva valmennus ja mahtava ratsukko!

10.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Lumikirsikka
Suomenhevosori Ruuti ja omistajansa Misery olivat verryttelemässä kun saavuin valmentamaan heitä. Seurailin hetken ratsukkoa ennen kuin kerroin valmennuksen tehtävistä. Ruuti oli hyvin Miseryn avuilla, mutta huomasin orin välillä protestoivan Miseryn ajoittain hieman kovaa kättä. Misery otti neuvoistani vaarin, rentoutui selässä ja pehmensi ohjasotettaan. Orin liikkuminen parani huomattavasti kun ratsastaja oli rentona selässä. Aloittelimme valmennuksen käynnissä sulkutaivutuksilla, jotka näyttivät jo alusta asti todella hyviltä. Ravissa jatkoimme samaa tehtävää ja ajoittain Ruuti sai kiukkukohtauksia. Kehotin Miseryä taas menemään orin liikkeiden mukana ja olemaan rentona. Ravissa sulkutaivutukset alkoivat loppua kohden paranemaan ja Misery pysyi rentona ratsun selässä. Laukassa siirryimme isolle keskiympyrälle, jossa kokoaisimme laukkaa ja vaihtoehtoisesti päästämään orin pidemmäksi. Ruuti oli todella näyttävän näköinen laukatessaan kootusti ympyrällä. Jonkin ajan kuluttua pyysin Miseryä antamaan orille hieman ohjaa pyytäen oria pidentämään askelta. Tämä tehtävä sujui ilman kiukuttelua ja Miseryllä oli pehmeät avut. Tehtävä onnistui myös toiseen suuntaan, joten annoin ratsukolle luvan itsenäisiin verryttelyihin. Todella näyttävä pari ja oli ilo heitä valmentaa!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!