Muistoissamme 20.05.2013

VIRTUAALIHEVONEN ID#12

✝ Nuu

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri165cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH14-018-0501
Syntynyt20.05.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 120cm
Kasvattajamerikissa (maahantuoja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset27.02.2017 ERJ-I palkittu pistein 106
31.08.2016 YLA2 palkittu pistein 80
20.08.2016 SLA-II palkittu pistein 70

© Tallin omaisuutta

Nuu on hieman kärsimätön hoitaessa. Se ei jaksaisi seistä ylimääräistä aloillaan, vaan haluaisi asioiden tapahtuvan reippaasti. Satulan laittaminen saa Nuun usein näyttämään hapanta naamaa, mutta muuten ori on oikein kiltti. Taluttaessa sillä tuntuu olevan kiire jatkuvasti, eikä se oikein jaksaisi odotella taluttajaa. Kengitys, peseminen ja eläinlääkärin toimenpiteet sujuvat yleensä ilman suurempia ongelmia, jos Nuu vain malttaa käyttäytyä. Kärsivällisyys ei ole sen vahvuus, kuten ehkä on käynyt jo ilmi.

Ratsastaessa Nuu on reipas ja herkkä hevonen. Sen alaa on ehdottomasti esteratsastus. Nuu on rohkea hyppääjä, joka ei kyttäile edes erikoisesteitä. Se menee mistä ratsastaja vaan pyytääkään. Nuun vahvuuksia ovat kestävyys, hyvä ponnistusvoima ja rehellisyys. Ori on parhaimmillaan pitkillä ulkoradoilla. Se osaa itse katsoa ponnistuskohtia ja välimatkoja, joten ratsastajan tehtävä on lähinnä säädellä vauhtia. Nuu ei liiemmin välitä kouluratsastuksesta, mutta maastossa se on oikein miellyttävä ja rohkea hevonen.
sh-t. Moon Annikki (ERJ-I) -- s.06.03.2014 (e. Anseriina)
sph-o. Noitamäen Niisku -- s.10.08.2014 (e. Kesäheinän Kuiskaus)
sh-o. Kuuralehdon Nietos -- s.15.02.2015 (e. Velhon Aaveriina)

i. Nuutti
evm, rt, 168cm
ii. Naskari
evm, m, 170cm
iii. Nuuskamuikkunen
evm, m, 172cm
iiii.
iiie.
iie. Tiina
evm, rn, 159cm
iiei.
iiee.
ie. Toivon-Typy
evm, rt, 159cm
iei. Virkku
evm, vrt, 162cm
ieii.
ieie.
iee. Helmi
evm, prn, 154cm
ieei.
ieee.
e. Vaapukka
evm, rn, 157cm
ei. Vinskeri
evm, m, 162cm
eii. Iki-Usko
evm, klm, 165cm
eiii.
eiie.
eie. Pirpana
evm, prn, 154cm
eiei.
eiee.
ee. Tähti-Viola
evm, rn, 153cm
eei. Tähti-Poika
evm, trn, 158cm
eeii.
eeie.
eee. Sonja
evm, rn, 150cm
eeei.
eeee.

i. Nuutti on luonteeltaan hieman kärsimätön ja helposti turhautuva jos asiat eivät mene juuri sen mielen mukaan. Tästä huolimatta Nuutti oli aikanaan mitä mainioin esteratsu ja hyppäsi hyvin 120 cm ratoja. Nuutti pääsi kilpailemisen makuun myös maastoesteratsastuksessa, jossa menestystäkin tuli ihan kohtalaisesti. Jälkeläisiä Nuutti ehti elämänsä aikana saada seitsemän kappaletta ennen kuin se menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin ollessaan 27-vuotias.

ii. Naskari on suurikokoinen ja voimakastahtoinen ori. Se olikin kokonsa vuoksi lähes lyömätön estekentillä ja voitti uransa aikana ruusukkeen jos toisenkin. Ura katkesi kuitenkin ennen aikojaan pahan loukkaantumisen takia. Ori kuitenkin selvisi onnettomuudesta ja se jatkoikin siitosorina periyttäen hyppytaitojaan usealle sen yli tusinasta jälkeläisestä. Naskari menehtyi rajuun ähkyyn 25-vuotiaana.

iii. Nuuskamuikkunen on velmu ja vallaton ori, joka suuren kokonsa puolesta saattoi pelottaa useita, mutta pohjimmiltaan se on aivan kiltti eikä tekisi pahaa kenellekään. Nuuskamuikkunen kilpaili hyvällä menestyksellä este- ja kenttäratsastuksessa pitkän aikaa, ennen kuin jäi eläkkeelle kilpahevosen hommista. Orista periytti taitojaan myös jälkipolville. Jälkeläisiä se ehti kuitenkin saada vain neljä, sillä ori jouduttiin lopettamaan jo 17 vuoden iässä maastossa tapahtuneen onnettomuuden takia.

iie. Tiina on leikkisä ja hieman omapäinen tamma. Se pärjäsi aikanaan kohtalaisesti esteratsastuskilpailuissa, mutta sen todellinen arvo on kuitenkin tamman viheettömässä rakenteessa joka on myös periytynyt hyvin tamman kuudelle varsalle. Tiina eli pitkän ja rauhallisen elämän ja kuoli vanhuuteen vasta 29 vuoden iässä.

ie. Toivon-Typy on kultainen ja ihana tamma. Se on erittäin kiinnostunut kaikesta ympärillään tapahtuvasta ja innoissaan aina kun pääsee kokeilemaan ja oppimaan uutta. Tämän takia Typy onkin kiertänyt kilpailuja lajissa kuin lajissa. Lahjakkain ja menestynein tamma on kuitenkin esteratsastuksessa. Jälkeläisiä tammalla on 4 ja kaikki ovat osoittautuneet kelpo kisaajiksi. Typy lopetettiin vanhuuden tuomien jalkavaivojen takia sen ollessa 26-vuotias.

iei. Virkku on nimesä mukaisesti energinen ja vauhdikas ori, jonka perään saa aina olla katsomassa, ettei saa myöhemmin korjata sen jälkiä.Virkku on estepainotteinen, jonka lisäksi se kilpaili myös kouluratsastuksessa hieman. Menestys kilparadoilta on ollut hyvää ja Virkku tekikin pitkän kilpauran. Jälkeläisiä Virkulla on kymmenen. Virkku kuoli 27-vuotiaana rauhallisesti vanhuuteen.

iee. Helmi on rento ja rauhallinen tamma joka teki kilpauransa esteratsastuksen parissa. Kilpaura oli menestyksekäs mutta varsin lyhyt, sillä tamma siirrettiin siitoskäyttöön rasitusvamman vuoksi. Helmi sai kolme tervetta varsaa, jotka myös menestyivät hyvin kilpakentillä. Helmin rasitusvamma ei koskaan parantunut kunnolla, joten tamma jouduttiin lopettamaan 19 vuoden iässä.

e. Vaapukka on kärsivällinen ja miellyttämishaluinen neiti, joka tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Tamma on varma ratsu ja se on pärjännyt hyvin kilpakentillä, sijoituksia on tullut tasaiseen tahtiin 100-110 cm:n luokissa kolmen parhaan joukossa. Vaapu on myös näyttelykehissä hyvin menestynyt ja periyttänyt hyvän rakenteensa myös varsoilleen, joita se sai viisi elämänsä aikana. Vaapukka kuoli vasta melko iäkkäänä, 28 vuoden iässä luonnollisesti vanhuuteen.

ei. Vinskeri on komea ja uljas hevonen ja rakastaa huomion keskipisteessä paistattelemista. Huomionkipeyden lisäksi ori on myös varsinainen jekuttelja, sillä orilla on ollut tapana livahtaa karkuun mistä tahansa. Älykäs se on siis myös, ja solmujen avaamisen lisäksi se käyttä älyään myös kilpailuissa, sillä ori oli kilpaurallaan hyvin menestyksekäs. Menestys esteratsastuksessa tekikin siitä halutun siitosorin, joten sen jälkeläisiä asustaakin ympäri Suomea, yhteensä niitä on 24 kappaletta. Vinskeri lopetettiin 26 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

eii. Iki-Usko Iki-Usko on menestynyt kisakentillä sekä este- että kouluratsastuksen parissa. Usko onkin fiksu ja taitava ori, joka osaa antaa itsestään kaikkensa ratsastajaa varten. Se on luonteeltaan hyvin kärsivällinen ja rohkea. Uskon 11:sta jälkeläisestä monet ovat myös saaneet sen taidot perintönä isältään. Usko vietti eläkepäivänsä kaikessa rauhassa pienellä yksityistallilla Itä-Suomessa ja menehtyi vanhuuteen 26-vuotiaana.

eie. Pirpana on huomionkipeä ja herkkä tamma. Se saattaa olla hieman arvaamaton, vaikkakin se on erittäin osaava esteratsu. Pirpana syttyi hieman myöhään kilpailemisen makuun, mutta kun se lopulta kolahti, niin tamma oli täysin pitelemätön esteratsastuksessa. Myöhäisestä alusta johtuen kisaura jäi lyhyeksi, mutta Pirpana sai kuitenkin neljä varsaa elämänsä aikana. Viimeinen varsominen oli vaikea ja vaikka varsa selvisi, niin Pirpana jouduttiin lopettamaan synnytyksestä aiheutuvien ongelmien takia.

ee. Tähti-Viola on estepainotteinen tamma ja se kilpaili pitkän uransa aikana esteillä noin metrin korkuisissa luokissa. Lisäksi se oli lahjakas myös kenttäratsastuksessa, joissa se ehti kiertää muutamat kilpailut ennen vakavaa loukkaantumistaan, joka johti siihen, että Viola oli pakko lopettaa. Viola ehti saamaan vain yhden varsan, Vaapukan ennen kuolemaansa 15-vuotiaana. Luonteeltaan Viola oli yksinoloa karttava touhottava, joka ilahdutti aina kaikkia läsnäolollaan ja sitä jäikin ikävöimään monet.

eei. Tähti-Poika kilpaili urallaan lähes pelkkää kenttäratsastusta, mutta esteratsastus oli aina sen vahvin osa-alue joten esteratsastuskilpailujakin sen kanssa kierrettiin ahkerasti varsinkin kilpailu-uran loppuvaiheessa. Luonteeltaan Poju on hieman mahtailevaa sorttia ja hieman jopa itserakas. Nuorempana se oli jopa uppiniskainen, mutta sen luonne tasaantui iän myötä paljon helpommaksi. Lahjakas ori toki oli, joten se pääsi myös periyttämään lahjojaan tusinalle varsalle. Poju kuoli 27-vuotiaana.

eee. Sonja on kaunis ja lempeä tamma, joka viihdyttää kaikkia lähelläolevia jatkuvalla hörinällä ja höpsöillä ilmeillään. Sonja on kiltti ja anteeksiantava luonne, joten esteratsastusuran loputtua ja kolmen varsan pyöräyttämisen jälkeen Sonja siirtyikin ratsastuskouluun alkeistunneille opetushevoseksi, jossa se vietti elämänsä loppuun saakka. Sonja menehtyi luonnollisesti vanhuuteen 28 vuotta vanhana.

Johtotähti i. Aavan Joonatan on helppo ja ystävällinen kaveri ja nämä ominaisuudet se on myös hyvin siirtänyt eteenpäin jälkeläisilleen, joita on yli 20 kappaletta. Joonatan on lukuisien jälkeläisten lisäksi ehtinyt kiertää myös kouluratsastuskilpailuja pitkän uransa aikana niin helpoissa kuin myös vaativissakin luokissa uran edetessä ja vielä erinomaisella menestykselä. Joonatan menehtyi juuri täytettyään 30 vuotta.

ii. Säveltäjä on oman polkunsa kulkija, joka tekee mielellään asiat oman tahtonsa mukaan eikä muiden. Säveltäjä ei luota helposti vieraisiin ihmisiin, mutta tutustuessaan paremmin, muuttuu se kuitenkin suopeammaksi eikä ongelmia käsittelyn kanssa yleensä tule. Säveltäjä on pääasiassa kouluratsastukseen painottunut, mutta myös valjakkoajossa ori on näyttänyt olevansa kohtalaisen lahjakas. Säveltäjällä on 19 jälkeläistä. Säveltäjä lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen takia 28 vuoden iässä.

iii. Viljami on utelias ja kaikesta kiinnostunut ori ja se on myös melko herkkä. Viljami ei pidä uusista tai yllättävistä tilanteista ja sillä oli nuorempana tapana ylireagoida ja kuumentua pienestäkin ärsykkeestä. Iän myötä rauhallisuus kuitenkin otti vallan ja Viljamista kuoriutui ihan kelpo kouluratsu kilpailukentillekin. Viljamin vahvuus kuitenkin löytyi näyttelyistä, joissa ori voitti luokan jos toisenkin. Sen hyvä rakenne on myös siirtynyt sukupolvelta toiselle yhdeksän jälkeläisen mukana. Viljami kuoli vanhuuteen omassa tarhassaan 28-vuotiaana.

iie. Huurteen Saara on valjakkoajossa parhaiten taitonsa näyttänyt tamma, mutta sen upeat liikkeet mahdollistivat myös hyvän menestymisen kouluratsastuksessa. Luonteeltaan Saara on rento ja huoleton, eikä se tunnu stressaavan mistään. Saarasta tuli myös rento emä kahdelle varsalleen, jotka ovat molemmat menestyneistä koulu- tai valjakkohevosia. Saara täytyi lopettaa jalkavaivojen vuoksi tamman ollessa 23-vuotias.

ie. Saaga on uskomattoman sosiaalinen tamma ja rakastaa huomiota ja rapsutuksia yli kaiken, puhumattakaan siitä jos joku erehtyy porkkanan tarjoamaan: Saaga rakastaa jokaista jolta saa positiivista huomiota. Saaga kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativassa B:ssä asti, jonka lisäksi tammalla kokeiltiin hetken aikaa myös esteratsastusta – ei niin erinomaisella menestyksellä mutta ihan kohtalaisesti kuitenkin. Saagan viidestä jälkeläisestä kolme on menestyneitä kouluratsastuksessa, loput kaksi myytiin lyhyen kilpailu-uran jälkeen ratsastuskouluille. Saaga muutti itse myös ratsastuskoululle eläkepäivinään ja vietti siellä monta vuotta ennen kuin se menehtyi 26-vuotiaana.

iei. Pohjolan Hessu on juro ja hieman äksy ori, mutta sisimmässään kuitenkin ihan tavallinen ja hellyydenkipeä tyyppi. Luonteen ”puutteita” Hessulla kuitenkin kompensoi lahjakkuus kouluratsastuksessa, sillä siinä ori on aivan loistava ja se onkin tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran sen saralla. Vaadittiin vain oikea ratsastaja, joka sai Hessusta kaiken taidon irti. Menestys vakuutti selkeästi tammojen omistajat, sillä Hessulta löytyy yli 30 jälkeläistä. Hessu menehtyi 28-vuotiaana omassa karsinassaan yön aikana luultavasti vanhuuden vaivoihin.

iee. Reetan Viivi on hevonen, josta ei ensinäkemällä uskoisi sen olevan huipputaitava kouluratsu. Viivi on nimittäin niin lempeä ja rento, että sen luulisi enemmänkin viettävän leppoisia päiviä laitumella kaiken aikaa hoitajien rapsutellessa. Ihan niin ei kuitenkaan ole, vaan Viivi on määrätietoinen hevonen ja erittäin lahjakas kouluratsastuksessa- Myös valjakkoajo on tammalle tuttua puuhaa, vaikka ihan kouluratsastuksen tasolle se ei ihan yltä. Viivillä on vain kaksi jälkeläistä, mutta molemmat tammat ovat perineet ihanan luonteensa emältään, joka menehtyi 27-vuotiaana.

e. V.S. Lissu on siro ja kaunis kouluratsastuksen mestari. Lissu on upea ilmestys ilmavan askelluksensa ja ylvään olemuksensa kanssa ja menestystä on näiden ansiosta tullut hienosti. Luonteeltaan Lissu on hieman nirso siitä kenet päästää lähelleen, mutta luottamuksen löydyttyä kyseessä on maailman hyväsydämisin tamma. Pitkän ja menestyksekkään kisauran jälkeen Lissu jäi siitostamman rooliin ja se varsoikin kolme kaunista varsaa jotka ovat pärjänneet hienosti koulukentillä.

ei. Herra Huu on pienestä koostaan huolimatta pelottavan ja nyrpeän näköinen hevonen, jota ei ihan jokainen uskalla käsitellä. Ulkonäkö on kuitenkin vain hämäystä, sillä Huu ei tekisi pahaa kenellekkään, vaan on oikeastaan aika lupsakka ja pöhkö tyyppi, jota on erittäin helppo käsitellä. Huu teki kohtalaisen menestyksekkään uran kouluratsastuksen parissa ja sai sen aikana ja jälkeen yhteensä 22 jälkeläistä, joista suurin osa pienhevosia. Huu menehtyi 26-vuotiaana

eii. Romppuli on vauhdikas ja suurpiirteinen ori joka tykkää vetää mutkat suoriksi. Se on ihana kaveri, mutta välillä hermot saattavat olla kovilla, sillä sen keskittymiskyky on keskivertoa reippaasti alempi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis Romppulin kanssa riittää ja ehkä sen takia hillitty kouluratsastus ei sujunut ihan niin hyvin kuin siltä olisi vanhempien perusteella odotettu. Valjakkoajossa Romppuli kuitenkin teki hyvän uran ja pärjäsi hienosti myös näyttelyissä. Romppuli sai elämänsä aikana 17 jälkeläistä. Se nukkui pois kunnioitettavassa 29 vuoden iässä omassa karsinassaan.

eie. Hipsuttelija on pienhevoskokoinen suloinen tamma. Se on rauhallinen ja tulee toimeen ihan kaikkien kanssa. Hipsulla on puhtaat ja kauniit liikkeet, joiden ansiosta se on kerännyt ihastelua ja loistavaa menestystä kouluradoilla. Hipsuttelijan lopetettua uransa se sai neljä varsaa ja vietti sen jälkeiset eläkepäivänsä omistajansa hellässä huomassa pienellä yksityistallilla. Hipsuttelija menehtyi lopulta 29-vuotiaana.

ee. Liisa on vahvatahtoinen tamma, joka ei pelkää ilmaista tyytymättömyyttään asiaan kuin asiaan. Se on kuitenkin todella lahjakas kouluratsu joka voitti pitkällä urallaan lähes kaiken mahdollisen Suomessa ja pääsi se kilpailemaan ulkomaillekin asti. Liisasta tuli kilpailu-uran jälkeen myös lempeä emä kolmelle varsalleen, jotka myös menestyivät kaikki kouluradoilla. Liisa nukkui pois 28-vuotiaana.

eei. Pojan Taavetti on ketterä ja vikkelä kaveri, jonka perässä pysyminen tuottaa ajoittain hankaluukia. Taavi on pirteä ja leikkisä luonteeltaan ja lahjoja sillä on painotuslajin kouluratsastuksen lisäksi myös valjakkoajoon. Menestystä on kuitenkin tullut eniten kouluratsastuksesta. Taavi loukkaantui pahasti kuljetusonnettomuudessa ja se jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä, eikä se ehtinyt saamaan kuin yhdeksän jälkeläistä.

eee. Sirjami on isoegoinen tamma jolla on hieman liian suuret luulot itsestään. Kun Sirjan saa palautetta takaisin maan pinnalle, toimii se erinomaisena kouluratsuna. Kilpailuista onkin tullut hyvää menestystä ja Sijami kilpaili hetken aikaa myös muissa Pohjoismaissa lahjakkaan ratsastajansa kanssa. Kun se palasi Suomeen, sai se kolme jälkeläistä joista kaksi teki hienon uran Suomessa, ja yksi Ruotsissa. Sirja nukkui pois rauhallisesti 29-vuotiaana. (© Jonna)

ERJ (sijoituksia 50 kpl)
03.08.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
31.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
29.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (6/40)
29.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
25.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
24.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
24.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
23.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
21.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
20.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)
20.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
20.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
19.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
19.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
18.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
17.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
17.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
17.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
28.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
17.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
11.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
09.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
08.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
06.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
17.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
29.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
26.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
13.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/40)
12.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
19.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
25.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
27.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
30.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/20)
01.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
02.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)
03.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
04.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
03.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
03.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
07.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
14.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
15.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
09.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
12.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40
26.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40
02.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/50
03.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/50
08.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
08.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
09.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)

15.06.2015 Estevalmennus, valmentajana Tuulia T.
Toisella valmennuskerrallamme olittekin jo lämmittelemässä kentällä Nuun kanssa saapuessani paikalla, joten saatoimme aloittaa radan työstämisen saman tien. Olin edellisenä iltana rakentanut teille kuusiosaisen radan, joka sisälsi myös yhden kolmoissarjan. Annettuani teille lähtöluvan suuntasitte Nuun kanssa ensimmäiselle pystyesteelle, jolta oli loiva käännös oikeaan vesiesteelle. Selvisitte tyylikkäästi kahden ensimmäisen esteen yli jonka jälkeen oli tiukka käännös vasempaan okserille, josta selvisitte myös hienosti. Tämän jälkeen edessänne olikin trippelistä, pystyesteestä ja okserista koostuva kolmoissarja, jonka selvititte niin ikään puhtaasti, vaikka hyppy trippelille lähtikin hieman liian kaukaa. Nuu kuitenkin venyi uskomattomalla tavalla trippelin yli eikä edes kompuroinut alastulossa. Kolmoissarjasta selvittyänne käännyitte loivasti vasempaan muuriesteelle, jonka jälkeen jäljellä olikin enää radan päättävä laine-este. Selvisitte radasta puhtaasti ensimmäisellä yrittämällä, mutta halusin teidän kuitenkin tulevan kolmoissarjan yli vielä kertalleen. Tällä kertaa olit tarkempi trippelin ponnistuspaikan suhteen ja selvisitte tyylikkäästi kaikkien kolmen esteen yli. Tämän jälkeen annoin teille luvan siirtyä ravin kautta käyntiin.

10.06.2015 Estevalmennus, valmentajana Tuulia T.
Saapuessanne kentälle Nuun kanssa en voinut olla huokaisematta ihastuksesta nähdessäni liinaharjaisen suomenhevosoriin, sillä se vastasi ensinäkemällä käsitystäni täydellisestä suomenhevosesta. Lämmittelyksi olin asettanut teille muutaman matalan ristikko ja pystyesteen, joiden yli saitte luvan tulla sekä ravissa että laukassa, kun olit ensin lämmitellyt Nuun kanssa sileällä kaikissa askellajeissa. Veryteltyänne tarpeeksi komensin teidät luokseni keskelle selittääkseni teille tämän kertaisen tunnin varsinaisen tehtävän. Tällä kertaa harjoittelisimme kaarevalla uralla hyppäämistä ja olinkin rakentanut teille kuusi pystyestettä suurelle pääty-ympyrälle. Aluksi teillä oli vaikeuksia päästä rytmiin Nuun kanssa ja ensimmäisellä kierroksella teille tulikin muutama pudotus. Toinen kierros sujui teiltä kuitenkin jo paljon paremmin eikä pudotuksia enää tullut. Huomasin Nuun kuitenkin lähtevän hyppyyn ajoittain liian ajoissa ja vaikka selvisittekin esteistä virheittä käskin sinua olemaan tarkkana ponnistuspaikkojen suhteen. Paria kierrosta myöhemmin saitkin Nuun hyppäämään juuri oikeasta kohdasta kaikkien esteiden yli, minkä jälkeen annoin teille luvan siirtyä ravin kautta käyntiin.

16.03.2015 Estevalmennus, valmentajana Pierre
Kannoin maneesiin yksittäisiä maapuomeja, joita misery Nuu-orinsa kanssa saisi käyttää hyväkseen alkuverryttelyissä. Ratsukko liikkui reippaasti eteenpäin, ja suomenhevosori Nuu vaikutti oikein eläväiseltä ratsulta, jolta ei intoa tai rohkeutta tulisi puuttumaan. Pyysin miseryä lämmittelemään oria käynnin jälkeen myös ravissa ja tulemaan pari kertaa kyhäämäni puomisarjan. Ori liikkui hyvällä tempolla ja jalat nousivat hyvin jokaisen puomin kohdalla. Ratsukolla ei myöskään ollut ongelmia lähestymisien kanssa, vaan puomeille tultiin hyvin suunniteltua reittivalintaa käyttäen ja helpon näköisesti. Verryttelyn jälkeen siirryimme ratsukon kanssa päivän treeniin, joka oli sarjaesteet. Olin kyhännyt maneesin molemmille pitkille sivuille kaksi estesarjaa: toinen oli kolmoissarja isoilla esteillä ja pidemmillä laukkaväleillä, kun toinen sarja puolestaan koostui neljästä matalammasta esteestä, mutta esteiden väliin ei jäisi yhtään laukka-askelta. Kyseessä oli siis in and out -este eli innari. Aloittelimme innarilla, jossa estekorkeus oli noin 80-90 senttimetriä. Misery ohjasi Nuun letkeässä laukassa kohti sarjan ensimmäistä estettä, johon ratsukko teki hienon ensivalmistelun lähestymällä tarkasti keskelle sopivalla vauhdilla. Ponnistuksissa vahva Nuu ei hiponutkaan puomeja, vaan liiteli kauniisti jokaisen esteen yli. Ori kuunteli ratsastajansa jokaista apua herkeämättä, joten suorituksessa ei ollut juuri parannettavaa. Toistimme harjoituksen myös toiseen suuntaan, joka osoittautui hieman hankalemmaksi, mutta meni kuitenkin puhtaasti läpi.

Parin puhtaan suorituksen jälkeen siirryimme kolmoissarjalle, jossa esteet olivat 100, 110 ja 120 senttimetriä korkeita. Misery valmisteli ratsunsa nostamalla laukan edeltävällä pitkällä sivulla ja kääntäen orin loivasti ensimmäiselle esteelle. Nuu ponnisti hieman vaivalloisen näköisesti esteille ja etenkin viimeinen ja suurin este meinasi olla orille liikaa, mutta yli päästiin pienen kompuroinnin saattelemana. Ratsukon vauhti ei riittänyt alkuunkaan tällaisille estekorkeuksille, joten käskin ratsukkoa tulemaan uudestaan hieman nopeatempoisemmalla laukalla. Kun nopeutta saatiin lisää, ei orin tarvinnut hypätä enää lähes paikoiltaan, vaan ylöspäin suuntautuvan liikkeen lisäksi ratsukko liikkui myös eteenpäin. Onnistuneen suorituksen jälkeen pidin ratsukolle vielä lyhyen laukkaharjoituksen isolla pääty-ympyrällä, minkä jälkeen siirryimme loppuverryttelyihin.

13.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Rinsessa
Nuu verrytteli varsin innokkaan näköisenä kentällä kun saavuin paikalle. Ori hörhötti vähän omiaan ja tuntui pälyilevän kentällä olevia esteitä uteliaasti. Hyppäsin aitojen välistä laittamaan meille verryttelytehtäväksi pieniä puomi- ja kavalettitehtäviä. Nuu oli puomeilla hieman kiireinen, mutta kavaleteilla keskittyi hienosti. Teimme paljon siirtymisiä ravin ja laukan välillä, sekä laukassa eteen- ja taaksepäin siirtymiä. Kun alkulämmöt oli otettu ja ori vaikutti kuuliaiselta, aloimme hypätä pientä linjaa toisella pitkällä sivulla. Ensimmäinen este oli mukava pikkuristikko, josta oli viisi laukkaa pienelle pystylle. Halusin oriin tulevan linjan tasaisessa tempossa, rauhallisessa tahdissa liioittelematta. Nuu tulikin ristikolle sisään hyvin, mutta hieman kiirehti pystyä kohti jolloin ajauduitte kovin lähelle toista estettä. Annoin ohjeita pidättää Nuuta voimakkaasti ensimmäisen esteen jälkeen ja sen jälkeen rentoutua kohti seuraavaa. Nuu tottelikin hienosti, se oli selvästi itsekin nyt tarkkaavaisempi.

Nostin linjaa jonkin verran ja tulimme sitä uudelleen. Esteiden noustessa oriin keskittymiskyky selvästi vain paranee ja paranee. Tämän jälkeen hyppäsimme kolmen esteen sarjaa toisella pitkällä sivulla. Ensin pieni pysty, josta yhdellä laukalla okserille ja kahdella laukalla pystylle. Tehtävässä vaadittiin jo huolellisuutta, sillä sisään oli tultava tarkkaavaisesti, jotta ori ei jäisi liian kauaksi okserista, ja okserilta oli saatava heti kontrolli ja nokka ylös, jotta pystyeste ei tipahtaisi alas. Nuu tekikin alkuun juuri tämän virheen, ettei pidätteet menneet heti läpi ja viimeinen pysty tipahti. Annoin neuvoja, joilla saisit oriin nopeasti takaisin kiinni lyhyellä välillä, ja tämän jälkeen saimme asian korjatuksi. Nostin esteitä vähän ja toistimme harjoitusta muutamia kertoja. Tämän jälkeen hyppäsimme vielä muutaman yksittäisen vähän isomman esteen, ja sitten loppuun teimme pienen radanpätkän. Nuu toimi radalla tosi kivasti. Se oli selvästi nyt hyvin kuulolla ja odotti esteitä kohden. Hypyt ovat heti paljon laadukkaampia ja pyöreämpiä, kun ori malttaa odottaa eikä ajaudu liian lähelle esteitä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!