Muistoissamme 02.02.2010 - 09.03.2015

VIRTUAALIHEVONEN ID#75

✝ Kungsväll Menuett

Rotu, skpshetlanninponi, tamma
Säkä, väri105cm, punarautias
RekisterinumeroVH11-017-0649
Syntynyt02.02.2010
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo C, re 50cm
KasvattajaJohan Holmqvist
OmistajaMoondance (VRL-01080)
SaavutuksetKRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-II, Vir Mva Ch, Klass I, ERJ-III

Karla on tallin ilopilleri, jolla on aina jokin metku mielessä. Pieni tamma livahtaa taitavasti karsinasta, karkaa taluttaessa tai ottaa jalat muuten vain alleen hoitajan kiinnittäessä huomionsa muualle. Karlan kanssa on syytä olla silmät selässäkin. Ratsastaessa se kokeilee aina kaikki uudet ratsastajat. Erikoisuuksiin kuuluu maaten meneminen, täyskäännökset ja ilopukit. Päättäväisen ratsastajan kanssa Karla on miellyttävä ratsastaa.

Hoitaessa Karla on vekkuliponi, jonka kanssa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja kykyä nauraa tamman hölmöyksille. Sen erikoisuuksiin kuuluvat karkailu joka paikasta. Karlan karsinan ovea avatessa on syytä olla varovainen tai se ottaa pian jalat alleen jyräten hoitajan. Taluttaessa taas pitää keskittyä asiaansa tai Karla jyrää hoitajan ja juoksee pian naru maata viistäen ympäri tallin pihaa. Tarhastakin tamma osaa karata jotenkin kummallisesti. Hoitaessa Karla on kyllä helppo ja sille saa tehdä mitä vaan. Esimerkiksi varustaminen ja kavioiden putsaus eivät tuota ongelmia.

Ratsastaessa Karla testaa uudet ratsastajat heti. Se joko lintsaa töistä, käy maaten, tekee täyskäännöksen kesken laukan tai säntää maneesin toiseen päähän iloisesti pukitellen. Jos ratsastaja selviää näistä ja on napakka, niin Karlasta kuoriutuu hieno monitoimiponi. Se on esteradalla hieman hidas ja tamman kanssa onkin syytä tehdä tiukat tiet, jos haluaa ajallisesti pärjätä. Karla on varma hyppääjä ja kieltää vain, jos ratsastaja tuo sen huonosti esteelle. Puomit kolisevat, jos ratsastaja ei saa Karlaa liikkumaan tarpeeksi napakasti esteen. Kouluakin vääntäessä tamma jää helposti hitaaksi pohkeelle. Jos sen saa liikkumaan alusta asti omalla moottorilla, niin Karla on silloin oikein kiva kouluratsu. Maastossa pieni poni harrastaa myöskin ilopukkeja ja joskus ojaan peruuttelua pelottavia asioita nähdessään. Se pysyy silti hienosti käsissä, eikä koskaan ryöstä.

Traileriin tamma menee aina nätisit ja matkustaa hienosti pitkätkin matkat - eritoten jos edessä on heinäverkko. Kilpapaikalla Karla käyttäytyy asiallisesti, eikä turhia stressaile. Verryttelyssä poni on heti reippaampi kuin kotona. Se kaipaa ison yleisön ja hälinää ympärilleen toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Karla yrittää aina parhaansa kilpasuorituksessa ja on tasainen suorittaja.
she-t. Micha v. Moons (SHLA-I,YLA1, KTK-III) -- s.30.11.2011 (i. Insomnia SWE)
she-t. Laila v. Moons -- s.01.06.2012 (i. Max Mickey)
she-o. Milou v. Moons -- s.22.10.2012 (i. Max Mickey)
she-o. Maddox v. Moons -- s.10.02.2013 (i. Max Mickey)
she-t. Melody v. Moons -- s.15.08.2014 (i. Noviisin Ruuvari)
she-t. Melita v. Moons -- s.29.01.2015 (i. Hercules)

i. Tenor af Somersby
evm, 106cm, prt
ii. Figurant GER
evm, 104cm, m
iii. Foxtrot GER
evm, 102cm, m
iiii.
iiie.
iie. Dapple-Apple
evm, 105cm, trn
iiei.
iiee.
ie. Daniela af Somersby
evm, 107cm, prt
iei. Don Juan P
evm, 101cm, trt
ieii.
ieie.
iee. Amanda v. Väll
evm, 107cm, vprt
ieei.
ieee.
e. Kungsväll Bennett
evm, 103cm, rn
ei. Kungsväll Hassell
evm, 106cm, trn
eii. Hocus Pocus
evm, 104cm, km
eiii.
eiie.
eie. Lady Carlotta
evm, 100cm, tprt
eiei.
eiee.
ee. Kungsväll Bianca
evm, 99cm, km
eei. Barkley v. Prew
evm, 97cm, km
eeii.
eeie.
eee. Serenity
evm, 105cm, m
eeei.
eeee.

Tenor af Somersby on Ruotsissa syntynyt ori, joka kuitenkin myytiin varsana kovalla hinnalla Suomeen. Kasvattaja jätti itsellensä kuitenkin kahden tamman astutusoikeuden ja näin syntyi Karla, sekä toinen orivarsa. Tenori on kilpaillut jonkun verran esteillä ja koulussa, mutta pääasiassa ori nähtiin näyttelykentillä. Se oli rakenteellisesti erinomainen ja kantakirjattiin I-palkinnolla. Näyttelyistäkin huonoin palkinto oli I-. Tenori tunnettiin tallilla nimellä \"ilopilleri\". Se osasi kaikki mahdolliset jekut karkaamisesta lähtien, eikä ollut millään tavalla helppo poni. Jälkikasvua Tenorilla on Ruotsissa ne kaksi varsaa ja Suomessa 26 kappaletta.

Figurant GER on Saksasta kotoisin oleva, 104 senttimetriä korkea poniori. Figurant on pienestä pitäen valloittanut näyttelykehät kotimaassaan Saksassa sekä Ruotsissa, johon myytiin 11-vuotiaana jalostuskäyttöön. Ori on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja haalinut lukuisat \"näyttelyiden paras ori\" -kunniamaininnat. Orilla jälkeläisiä Saksassa on 9 kappaletta ja Ruotsissa 7 kappaletta. Muutamat estekilpailut Figurant on myös kilpaillut nuoren tytön kanssa, mutta pääpainotuksena oli kuitenkin näyttelyt.

Foxtrot GER syntyi pienelle maalaistallille Saksassa. Musta poni vietti koko elämänsä samalla omistajalla, joka piti ponia enemmän \"pihankoristeena\" kuin harrasteponina. Perheen tytär ratsasti Foxtrotilla silloin tällöin ja kilpaili muutamat este -ja koulukisat ponin ollessa 14. 102 senttimetriä säkäkorkeutta omaava ori kiersi myös näyttelyitä jonkunverran ja suurimmaksi saavutukseksi jäikin kakkospalkinto kantakirjassa. Foxtrot sai kaikenkaikkiaan 5 varsaa, jotka ovat perineet isänsä suuren sydämen ja reippaan luonteen. Foxtrot lopetettiin 23-vuotiaana vanhuuteen.

Dapple-Apple oli tummanrautias tamma, jolla oli luonnetta enemmän kun pienellä kylällä. Tämän tamman kanssa päivät eivät koskaan olleet samanlaisia; Dapple keksi aina jotain jekkuja. Tarhasta karkaaminen viereiselle pellolle oli varsin yleistä. Dapple sai elämänsä aikana 3 varsaa, jotka ovatkin pärjänneet näyttelyissä loistavan rakenteen vuoksi. Tamma päästettiin iki-vihreille niityille 29-vuotiaana.

Daniela af Somersby on Ruotsissa syntynyt tamma. 107 senttimetriä säkäkorkeutta omaava poni viihtyi vallan yksinään, sillä ei sietänyt muita tammoja. Varsojen kanssa Daniela tuli kuitenkin hyvin toimeen ja toimittikin kotitallillaan virkaa \"lastenhoitajana\" ollessaan varsojen kanssa samassa tarhassa. Ihmisten kanssa tamma kuitenkin tuli toimeen paremmin kuin hyvin. Daniela ei koskaan kilpaillut, mutta näyttelyissä kävi muutaman kerran. Kakkospalkinnolla kantakirjattu tamma sai kaksi varsaa, joista toinen on myyty Suomeen.

Don Juan P ruunattiin ponin ollessa 7- vuotias. Don Juan P oli luonteeltaan mahdoton ja vain kokenut hevostenkäsittelijä pärjäsi ponin kanssa. vaikka Juan oli pahansisuinen pieni jättiläinen, pärjäsi se näyttelyissä kuitenkin suhteellisen menestyksekkäästi. Ennen ruunausta Juan sai jälkikasvua kolmen varsan verran. Juan lopetettiin 16-vuotiaana pahan ähkyn takia.

Amanda v. Väll oli vaaleanpunarautias, herttainen ja lempeä tamma. Amanda oli pienen tytön kilparatsu, jonka kanssa starttasi lukuisat pienet esteluokat ja helpot koululuokat. Sijoituksia on kertynyt yli 30 kappaletta. Tytön kasvettua Amandalle isoksi, jäi Amanda kisaeläkkeelle ja toimi eläkepäivinään siitoskäytössä. Amanda sai kaikkiaan 4 upeaa varsaa, jotka perivät emänsä kiltin luonteen ja värin.

Kungsväll Bennett on tuntemattomampi tamma, mutta sen jalostusnäytöt ja rakenne ovat kohdillansa. Bennett periyttää vahvasti hyvää luonnetta, rakennetta ja liikettä kouluradoille. Se kilpaili itse lähinnä kouluratsastuksen saralla ja menestyi siinä kohtalaisen hyvin. Luonteeltansa tamma on nöyrä ja rauhallinen, eikä ollenkaan ponimainen. Valitettavasti Bennetin luonne ei periytynyt Karlalle niin vahvasti kuin isän luonne. Bennett on kantakirjattu toiselle palkinnolle hyvillä pisteillä. Tällä hetkellä Bennett viettää pullaponina eläkepäiviä, mutta kilpauran päätyttyä se ehti varsoa viisi varsaa.

Kungsväll Hassell on tummanrautias ori, joka on viettänyt koko elämänsä näyttelyitä kierrellen. Orilla onkin hyvä jalostusarvo kotimaassaan Ruotsissa, ja jälkeläisiä onkin huimat 28 kappaletta. 106 cm säkäkorkeutta omaava Hassell on tunnettu rauhallisesta luonteestaan ja täydellisestä rakenteesta, jonka ansiosta ori onkin kantakirjattu ykköspalkinnolla.

Hocus Pocus oli kimo shetlanninponiori, joka kilpaili valjakkoponina. Mittavan määrän sijoituksia napannut Hocus oli 104 cm korkea kimo, sutjakan ja velmun luonteen omaava poika. Jälkeläisiä orilla ei ole kuin yksi, sillä ori jouduttiin lopettamaan 11-vuotiaana liikenneonnettomuuden takia. Vaikka Hocus lopetettiin nuorena, kerkesi se myös haalimaan titteleitä näyttelykehistä ja sai kunniamaininnan \"vuoden ponina\".

Lady Carlotta vietti elämänsä pienellä ratsastuskoululla pohjois-Ruotsissa. Carlotta ei koskaan kilpaillut seurakilpailuita korkeammalla taholla, mutta keräsi monen pienen ponitytön -ja pojan hellyydenosoitukset itselleen uskomattoman lempeällä ja kiltillä luonteella. Carlotta oli 100cm korkea ja väriltään tummanpunarautias.

Kungsväll Bianca oli tuittupäinen kimo shetlanninponitamma. Poni oli kotoisin Saksasta, mutta myytiin ruotsalaiselle shetlanninponikasvattajalle. Bianca oli vahvasti esillä Saksan näyttelyissä saaden erinomaiset pisteet miltein joka kerta. Tamma on kantakirjattu Ruotsissa ensimmäisellä palkinnolla ja valittu Vuoden Shetlanninponiksi eräillä ponipäivillä. 99 cm korkea Bianca sai kuusi varsaa, jotka ovat jatkaneet emänsä jalanjäljissä näyttelykehiä kierrellen ja tuomareita hurmaillen.

Barkley v. Prew oli sisukas ori, joka onkin yksi maailman tunnetuimmista shetlanninponioreista kautta aikojen. Barkley on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja näyttelyiden lisäksi sijoituksia on kertynyt pitkä liuta kouluradoilta ja estekilpailuista. Ketterä ja siro poniori vietti nuoruuden kierrellen omistajalta toiselle, sillä orimaisen luonteen omaava Barkley ei ollut helpommasta päästä. Barkley vietti pitkän elämän ja lopetettiin 27-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi. Barkleylta jäi 11 varsaa, jotka ovat toinen toistaan hienompia ja menestyneitä poneja.

Serenity oli 105 cm korkea musta shetlanninponitamma. Serenity loukkaantui nuorena valjakkokilpailuissa, joten ura kilpaponina jäi lyhyeksi. Näyttelyistä Serenity nappasi pokaalin jos toisenkin ja suurimmaksi titteliksi jäi kolmas kantakirjapalkinto. Serenity sai vain yhden varsan elämänsä aikana ja tamma lopetettiinkin 15-vuotiaana pahojen ähkyoireiden takia.

KRJ (sijoituksia 51 kpl)
11.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/50)
09.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/50)
09.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/30)
07.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/50)
06.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/50)
14.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
13.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
13.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
12.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/60)
11.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/50)
10.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/60)
09.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/50)
07.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
13.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/50)
08.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
31.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
29.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
28.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/30)
28.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/30)
27.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/30)
25.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
25.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/30)
24.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/30)
28.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/50)
25.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
15.01.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/50)
20.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/50)
20.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
19.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
16.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/50)
21.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/50)
13.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/50)
12.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/50)
09.12.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
14.11.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (1/60)
16.11.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (1/60)
17.11.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (6/60)
18.12.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (5/60)
19.12.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (3/60)
20.12.2010 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (7/60)
01.03.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (2/100)
05.03.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (5/40)
07.03.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (6/40)
09.03.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (6/80)
20.05.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (3/30)
25.05.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (3/30)
10.06.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (3/80)
21.07.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (4/50)
23.07.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (6/50)
17.08.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (7/60)
01.10.2011 kutsu, KRJ kouluratsastus, helppo C (7/50)

ERJ (sijoituksia 54 kpl)
01.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (3/30)
27.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/30)
27.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (10/100)
26.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/30)
25.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
17.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/30)
06.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/40)
03.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
03.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
07.11.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (2/40)
24.10.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
03.07.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/70)
23.03.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/60)
22.03.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (6/60)
06.04.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
05.04.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/40)
02.04.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
01.04.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
25.03.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/60)
18.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (6/100)
16.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/100)
15.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
14.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (8/100)
12.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/40)
05.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (6/40)
03.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/40)
18.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/60)
18.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/50)
17.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/50)
16.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/50)
16.01.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/31)
15.01.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/31)
03.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/50)
01.02.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/50)
31.01.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/50)
24.01.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/40)
20.01.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/40)
23.12.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
13.10.2010 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (6/50)
06.11.2010 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/28)
19.11.2010 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/49)
10.01.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/40)
16.01.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/50)
04.03.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (6/80)
19.04.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/40)
24.04.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/61)
01.06.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/40)
04.06.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
09.06.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/30)
10.06.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
19.07.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/40)
22.07.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/40)
07.09.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (6/61)
09.10.2011 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (7/60)

Muut sijoitukset
31.05.2014 kutsu, KRJ-Cup, Helppo C (24/325)
28.02.2014 kutsu, KRJ-CUP, Helppo C (16/347)
31.01.2014 kutsu, KRJ-CUP, Helppo C (25/280)
30.12.2012 kutsu, KRJ-CUP, Helppo C (5/176)
15.02.2011 kutsu, KRJ-CUP, Helppo C (4/119)

27.01.2013 kutsu, MSY mätsärit, rakennekuvalliset (SIN1, BIS2)
16.07.2010 kutsu, NJ näyttely, LKV2 + irtoSERT
30.09.2010 kutsu, NJ näyttely, LKV1 + irtoSERT
30.11.2010 kutsu , NJ näyttely, BIS4 + MVA-SERT
10.01.2011 kutsu, NJ näyttely, LKV3 + irtoSERT
10.04.2011 kutsu, NJ näyttely, BIS3 + MVA-SERT

Karla opetusponina 20.02.2013
Siskoni tuli tänään tyttärensä kanssa käymään Moondancessa. Hänen 9-vuotias hevoshullu Kaisa-tyttö halusi tietenkin päästä ratsastamaan. Suurin osa poneista oli jo liikutettu tänään, mutta Karla oli käytössä. Hieman kyllä mietitytti, että osaakohan se käyttäytyä, mutta yleensä ponit tajuavat selässä olevan pikkuisen. Kaisa puunasi Karlan oikein hienoksi ja letitti harjankin. Karla ei tuntunut arvostavan tätä toimenpidettä lainkaan.

Kaisa kiipesi urheasti ilman jakkaraa Karlan selkään. Satulavyön kiristyksen ja jalustimien säätämisen jälkeen käskin antamaan pohjetta ja ratsastamaan käynnissä uraa pitkin. Kaisa otti vauhtia ja paukatti jalat Karlan kylkiin. Tamma havahtui kuin unesta ja lähti minua mulkoillen kävelemään. Neuvoin Kaisaa, että vaikka ratsastuskoulussa tehdään noin, niin meillä ei saa tehdä kun ponit ovat herkkiä. Treenasimme pysähdyksiä ja kääntämistä. Karla näytti koko ajan kyllästyneeltä, mutta kulki tosi nätisti suureksi ihmetyksekseni. Jos itse kapuaisin nyt selkään, niin ääni kellossa muuttuisi pian. Sitten oli kevyen ravin vuoro. Kaisa keventeli urheasti Karlan tikuttavassa ravissa. "Mä haluan vielä laukata!" Kaisa hihkui ravin jälkeen. En uskaltanut päästää heitä yksikseen laukkaamaan, joten otin liinan. "Pidä sitten harjasta kiinni", kehotin. Kaisa joutui muutaman kerran käyttämään pohkeita, kunnes Karla hoksasi nostaa laukan. Kaisa hymyili koko ympyrän ajan ja olisi halunnut laukata koko päivän. Lopulta sain neuvoteltua kuitenkin tunnin lopettamisen. Kaisa syötteli tallilla Karlalle pussillisen leipää ja porkkanoita. Karla varmaan ajatteli, että voi olla tuntiratsu ruokapalkalla useamminkin! Lopulta sain raahattua Kaisan meille sisälle.

Kuulumisia ja maastoilua 11.01.2013
Ensin Karlan kuulumisia. Tammalle kuuluu oikein hyvää. Se on viihtynyt meillä Moondancessa ja itse pidän siitä kovasti. Karla on kilpakentillä näyttänyt kykynsä ja se on saanut sijoitukset täyteen este- ja koulupuolelta. Karlalla on myös kolme hienoa jälkeläistä, joista Micha v. Moons jäi meille asustamaan. Se on emänsä lailla menestynyt hienosti kilpailuissa ja elämässään muutenkin.

Tänään Karlan kanssa oli leppoisa maastoilupäivä. Olin laiska ja tänään oli sen verran pakkasta, etten laittanut satulaa. Karlan paksuun karvaan upposi ihanasti ja se lämmitti takamustani. Ohjasin tamman lumisille metsäpoluille. Se kulki korvat hörössä ja reippain askelin. Kun polku hieman leveni, niin uskaltauduin ottamaan ravin. Karlalla ei ole helpoin ravi istua, mutta leveä selkä kompensoi sitä mukavasti. Otin myös pienen pätkän laukkaa, mutta Karlan heittäessä ilopukkeja otin käyntiin. En halunnut kävellä montaa kilometriä kotiin. Loppulenkki höntsäiltiin maisemia ihaillen kohti kotitallia.

Karlan uusi koti 10.11.2011
Tänään Moondanceen muutti taatusti hupsuin poni, jonka olen koskaan nähnyt. Veikkaisin että Karla tulee vielä koettelemaan jokaisen hermoja tavalla tai toisella. Pikkuneiti vaikuttaa oikein keskeliäältä ponilta. Jätin sen sekunniksi karsinaan ovi auki vahtimatta ja seuraavassa hetkessä sainkin juosta kauraämpärin kanssa pihaa ympäri jahdaten Karlaa. Hieman häpeissäni talutin lopulta neidin takaisin sisälle ja kirjoitin karsinaan oveen lapun "Sulje ovi huolella perässäsi". Karlan kanssa olisi tarkoitus käydä vielä kilpakentillä ja sen jälkeen teetättää varsoja. Laatuarvostelutkin kutsuvat taatusti jossakin vaiheessa.

Karlasta oli myynti-ilmoitus markkinoilla, sillä sen entinen omistaja Snniif joutui vähentämään hevosmääräänsä paljon. Karlan suku vaikutti mielenkiintoiselta ja kilpanäytöt olivat kohdallaan. Moondancessa on siitoshevosia tällä hetkellä melkoisen vähän, joten Karla sopisi joukkoon oikein hienosti. Koeratsasuksessa tamma vei minua aika 100-0 ja oli lähellä etten lentänyt hienoissa laukkatäyskäännöksissä alas selästä. Onneksi pidän haasteista ja näin ollen pikkutamma lähti heti mukaani Moondanceen.
Kouluvalmennus 22.03.2013, valmentajana Rebekka
misery oli vasta päässyt pippurisen näköisen shetlanninponitamman selkään kun saavuin maneesiin. Näin siis verryttelyn, ja myös Karlan kaikki päähänpistot, joita se ei kyllä ehtinyt esitellä kuin parin laukkapyähdyksen verran, miseryn ottaessa selässä ohjat omiin käsiinsä. Tamman asetus oli ympyröillä välillä hieman vajaavaista, mutta kun misery oli vähän aikaa sen kanssa verrytellyt, pysyi asetuskin suhteellisen tasaisena koko ympyröiden ajan. Laukassa Karla meinasi hieman innostua liikaa ja jättää miseryn jälkeensä, mutta ratsastaja sai tamman taas nopeasti kuriin. "Mikäköhän tällä on kun ei se minulle ole näin pitkään aikaan tehnyt?" kysyi misery selässä naureskellen, kerätessään ohjat taas hyvälle tuntumalle.

Aloittelimme ihan kontrolliharjoituksilla, niille kun näytti olevan pienoinen tarvekin. Teimme siirtymisiä ja liikkellelähtöjä, jotka olivat aluksi hieman nahkeita. misery käytti kerran raippaa tamman lautasella, mikä sai aikaan hurjannäköisen pukin, mutta ei minkäänlaise eteenpäinpyrkimystä. "Ratsasta enemmän istunnalla jos se jänkää vastaan, pystyt vaikuttamaan siihen paremmin sitä kautta!" hihkaisin ratsukolle toiselle puolelle maneesia. Siirtymiset olivat edelleen hieman hitaita, mutta lähdimme etsimään rentoa hevosta kaikissa askellajeissa keskiympyrällä. Karla alkoikin pikkuhiljaa rentoutua ja käytti tehokkaasti pieniä takajalkojaan, näyttäen miltei ponille. Laukassakin se rauhoittui aloilleen laukkaamaan pyöreästi, eikä enää riepotellut ratsastajaansa. Loppuverryttelyissä se kyllä keksi säikähtää jotain kulmaa, mutta muuten loppuverkoissakin tamma näytti tyytyväiseltä elämäänsä.

Estevalmennus 12.12.2012, valmentaja Mari H.
Toisen estevalmennuksen aiheena oli rataharjoitus, mutta aloitimme kuitenkin alkuverryttelyllä. Ratsukko teki paljon siirtymisiä ja ratsastaja sai varmistella, että tamma reagoi apuihin heti eikä huomenna. Karla vaikutti olevan hiukan kiukkuisella päällä, ja häntä vain huiskahteli miseryn pyytäessä reipasta ravia. Raippa piti ottaa avuksi, mutta tamma niskuroi kuitenkin vastaan. Ehdin jo miettiä, että mitähän tästä tulee, mutta onneksi poni luovutti ennen ratsastajaa. Esteisiin otettiin tuntumaa ensin puomeilla ja sitten muutamilla ristikkotehtävillä. Vauhdin kanssa oli pientä takkuilua, mutta yli mentiin, sehän on pääasia. Rata koostui seitsemästä esteestä. Pääosin perus pysyistä, ristikoista ja oksereista, mutta tein ratsukolle myös pienen vesiesteen. Karlan ja miseryn rata alkoi reippaasti. Ensimmäiset esteet ylittyivät hyvässä tempossa ja laukat saatiin hyvin vaihddettua ravin kautta. Sarjalle tultaessa vauhti pääsi vähän hiipumaan ja siitä seurasi b-osan pudotus. Ratsastaja selvästi vähän heräsi tästä ja laittoi tamman taas vauhtiin. Vesiestettä Karla hiukan katseli, mutta vauhtia piisasi joten yli mentiin päivän komeimmalla loikalla. Kaksi viimeistä estettä sujuivat hienosti, vaikka toiselle tultiinkin väärässä laukassa. Radan jälkeen ratsukko meni sarjan uudelleen, tällä kertaa vähän vauhdikkaammin. Se ylittyikin puhtaasti, joten pääsimme lopettelemaan verryttelyn merkeissä.

Estevalmennus 21.11.2012, valmentaja Mari H.
Tänään oli sitten vuorossa estevalmennus. Karla liikkui alusta asti hyvin, eikä yrittänyt mitään jekkuja. Ensimmäisen tunnin aiheeksi otettiin jumppaaminen, joten rakensin ratsukolle neljän esteet innarin. Ensin Karla ja misery saivat mennä kujan puomeina kaikissa askellajeissa jonka jälkeen nostin esteet ristikoiksi. Sarjalle tultiin sisään ravissa ja ensimmäisen esteen jälkeen oli tarkoitus nostaa laukka. Vauhtia oli turhan vähän, eikä tammalta löytynyt eteenpäinpyrkimystä, joten laukka ei noussut. Hypyt menivät hyvin, ja puomit pysyivät kannattimillaan. Toisella kerralla ratsastaja herätteli tammaa Karlaa paremmin ja laukka nousikin hyvin. Innarin ylittäminen oli heti paljon sujuvampaa. Muutaman toiston jälkeen nostin vähän esteitä. Karlan vauhti meinasi taas välillä hiipua, mutta hyvin muisti misery herätellä. Tamman hypyt alkoivat saada kivasti virtaa ja pyöreyttä, joten muutimme tehtävää hiukan. Laitoin yhden esteen kauemmas muista ja korotin sitä muita vähän korkeammaksi. Tälläinen uusi järjestely ei tuottanut Karlalle toiseen suuntaan mitään ongelmaa. Kun estettä lähestyttiin toisesta suunnasta, niin, että korkeampi este ensin ja sitten muutama askel ja innari, Karlalle tuli ongelmia. Se ei oikein viitsinyt korkeamman esteen jälkeen keskittyä innarille ja muutamia puomeja tipahteli. Laitoin erillisen esteen ja innarin väliin apupuomin ja käskin miseryä tulemaan vähän reippaammin sisään. Tällä saatiin hyppyä vähän paremmaksi. Karlan tapauksessa hyppy parantui toistojen myötä ja muutamien kertojen jälkeen pystyttiin ottamaan apupuomi pois välistä. Hyvän ja tasaisen suorituksen jälkeen päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyjä.

Kouluvalmennus 10.08.2012, valmentaja Mari H.
Saavuin Moondanceen valmentamaan Karlaa ja miseryä. Valmennus aloitettiin heti reippaasti, eikä tammalta hyväksytty yhtään laiskottelua. Karla yritti vähän velmuilla ja testata omia rajojaan, mutta onneksi selässä oli tuttu ratsastaja joka laittoi ponin heti kuriin, joten suuremmilta show-esityksiltä vältyttiin. Ratsukko teki muutamia voltteja ja samalla misery testasi, että pidätteet ja eteenpäin vievät avut toimivat. Pohkeiden avuksi piti ottaa vähän raippaa, mutta ihan hyvin Karla reagoi. Päätimme treenata vähän Helpon C:n kouluohjelmaa, joten aloitimme kolmikaarisella kiemurauralla. Asetus ei ensin ollut riittävä, mutta kun huomautin asiasta se korjaantui. Ratsukolla oli hyvät tiet ja kaaret ja ratsastaja muisti suoristaa ratsun kunnolla suoralla pätkällä. Seuraavaksi harjoiteltiin askeleen pidennystä ravissa sekä pysähdystä ja peruutusta. Askeleen pidennyksessä tärkeintä oli ero lisäyksen ja normaali vauhdin välillä. Pari ensimmäistä kertaa olivat aika säälittäviä, mutta sitten ratsastaja terästäytyi ja sai poniin vauhtia. Pysähdykset ja peruutukset sujuivat hienosti. Loppuun treenattiin vielä laukkaa keskiympyrällä ja lävistäjällä. Misery sai heti Karlan laukan hyvin pyörimään ja ympyrät sujuivat hyvin. Lävistäjällä tamma meinasi lähtä kiihdyttelemään, mutta hyvin sai ratsastaja hiljennettyä, jotta tahti pysyisi samana. Tehtävä tehtiin muutaman kerran molempiin suuntiin, jonka jälkeen aloitettiin loppuverryttely.

Estevalmennus 20.06.2010, valmentaja melissa
Kun kuulin, että JP olisi tulossa valmennettavakseni Karlalla, odotin että kentällä seisoisi kauniisti kiiltävä puoliverinen. Huomasin arvaukseni menneen aivan pieleen, kun kentällä odotteli pörröinen shetlanninponi. Pyysin teitä lämmittelemään itsenäisesti sillä aikaa kun pystyttäisin esteet. Karla liikkui heti hyvässä tempossa, mutta kipitti liian lyhyttä ravia. Käskin sinun antaa selkeämmät avut ja ratsastaa ponia enemmän eteenpäin jotta se polkisi alleen ja ottaisi takajalatkin mukaan liikkeeseen. Teit työtä käskettyä ja Karlan töksähtelevä poniravi muuttui paremman näköiseksi. Teidän laukka oli turhan hidasta, joten neuvoin sinua taas vain ratsastamaan tammaa eteenpäin. Pystytin teille kaksi estettä peräkkäin 40 cm pystyn ja 30 cm okserin. Pyysin että hyppäisit ne kahteen kertaan. Lähestyit hyvässä laukassa esteitä, muttet myödännyt tarpeeksi vaan pidit liian lyhyitä ohjia jolloin Karla tiputti molemmat esteet. Nostin ne ja pyysin teitä yrittämään uudelleen ja kerroin mitä teit väärin ja miten korjaat virheesi. Lähestyitte taas kauniisti ja nyt myötäsit hypyssä ja Karla pääsi hienosti yli, vaikka rajalla oli. Nostin okserinkin 40 cm ja pystyn 50 cm ja pyysin teitä tulemaan uudelleen. Hyppäsitte pystyn hienosti, mutta selkeästi jännitit okserin hyppäämistä jolloin Karla kielsi. Pyysin teitä tulemaan uudelleen ja rohkeasti yli vain, ei se okseri teitä söisi. Nyt hyppäsitte molemmat esteet kauniisti ja jopa pikkuisella ilmavaralla, kun sait ponin allasi liikkumaan. Kehuin teitä ja käskin sinun jäähdytellä ponisi. Valmennus oli mennyt kaikinpuolin hienosti ja kehuin teitä kovin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!