VIRTUAALIHEVONEN ID#13

Moon Kaappari

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri158cm, rautias
RekisterinumeroVH14-018-0066
Syntynyt01.01.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 110cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.09.2016 YLA1 palkittu pistein 97
30.09.2015 ERJ-I palkittu pistein 108
05.04.2014 KTK-III palkittu pistein 64
Hyvät tyypit, pyöreä lihaksikas runko, vahva kaareva kaula, jyrkähkö lautanen, seisoo huonosti.

© Tallin omaisuutta
   

Kun valitsin lempiesteratsulleni Helmiinalle oria, niin tietenkin kelpasi vain paras - upea je menestynyt uljas musta Koijjari. Tulevan varsan suhteen odotukset olivat korkealla ja täytyy myöntää, että ne täyttyivät kyllä täysin. Upea varsa Moon Kaappari sai nimensä syystä; jo pienenä maitovarsana se kaappasi kaikkien sydämet upealla luonteellaan ja suloisella ulkomuodollaan. Vielä nykypäivänäkin lähes kaikki Kaapoon tutustuvat ihastuvat oriin välittömästi.

Kaapo on yleisesti ottaen helppo ja miellyttävä hevonen. Se on ollut nöyrä ja nopea oppimaan asioita, eikä sen kanssa ole suurempia ongelmia muutenkaan ilmennyt tähän päivään mennessäkään. Se on käsitellessä kaikkea muuta kuin orimainen, eikä huutele tammojen perään kuin tarhassa. Kaapo on hoitaessa hellyydenkipeä ja seurallinen. Se on mieluiten irti hoitaessa, jotta pääsee seurustelemaan hoitajan kanssa ja rapsuttelemaan tämän olkapäätä merkiksi siitä, että nyt on hyvä kohta harjan alla. Varustaminen ei tuota ongelmia, eikä Kaapo taida edes osata pullistella. Taluttaessa ori kulkee nätisti vierellä.

Ratsastaessa Kaapo on rehti ja reipas suomenhevonen. Se saattaa ajoittain olla turhankin reipas ja painaa ohjalle, mutta pienet huomauttelut asiasta korjaavat senkin ongelman. Vaikka Kaapo ei rakenteellisesti ole kevyimmästä päästä, niin silti se on yllättävän ketterä ja kääntyy vaikka pennin päällä. Ori on myös varma ja varovainen hyppääjä, joka ei jää kyttäämään erikoisempiakaan estevirityksiä. Kaapo hallitsee myös peruasiat kouluratsastuksessa ja treenaa sitäkin puolta mielellään. Toisaalta ori varmaan kävelisi puuhun takaperin, jos ratsastaja sitä vaatisi, niin nöyrä se on. Maastossa Kaapo on pomminvarma ratsu - tiedän, ettei niin saisi sanoa, mutta kokeileppa tätä oria maastossa, niin muutat mielesi.

Traileriin Kaapo kävelee varmoin askelin ja matkustaa aina yhtä nätisti. Kilpapaikalle päästyä orin täytyy ilmoittaa kaikille, että hän saapui juuri paikalle. Sen jälkeen Kaapo keskittyy täysin tehtäväänsä. Ori antaa radalla aina kaikkensa. Radan reunalla huokaillaan usein, että ompa siinä komea ja rehti suomenhevonen. Erityisesti, jos olen itse mokaillut jotain ja Kaapo on pelastanut tilanteen saaden puhtaan suorituksen. Palkintojenjaossa ori seisoo ylväänä paikallaan ja näyttää suloisinta ilmettään. Se kaappaa yleisön sydämet taatusti.
sh-o. Moon Ryöväri (KTK-II) -- s.09.03.2014 (e. Moon Aureelia)
sh-t. Moon Ebbiina -- s.22.08.2014 (e. Moon Eerika)
sh-t. Moon Kajahdus -- s.01.01.2015 (e. Moon Oskariina)
sh-o. Hunajavaras -- s.10.08.2015 (e. Aarian Ailahteleva)
sh-t. Helmiahon Karamelli -- s.25.12.2016 (e. Moon Kamomilla)

i. Koijjari
Vir Mva Ch, KTK-II, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, YLA2
ii. Ludwig
evm, prt, 156cm
iii. Sulevi
evm, trt, 153cm
iiii.
iiie.
iie. Ella-Mari
evm, prt, 158cm
iiei.
iiee.
ie. Elvira
evm, m, 153cm
iei. Ekku
evm, prt, 155cm
ieii.
ieie.
iee. Hilja
evm, m, 156cm
ieei.
ieee.
e. Helmiina
ERJ-I
ei. Helmen Ritari
evm, rt, 164cm
eii. Riivaaja
evm, rn, 158cm
eiii. Risto-Reipas
eiie. Saagan Taika
eie. Ikijään Petronella
evm, vprt, 166cm
eiei. Ikijään Roope
eiee. Ikijään Iisa
ee. Haavetar
evm, tprt, 166cm
eei. Humpuukki
evm, m, 166cm
eeii. Pikku-Jätkä
eeie. Hoon Unelma
eee. Julianna
evm, prt, 155cm
eeei. Kallen Julius
eeee. Mirjami V

ii. Ludwig on punarautias, 156cm korkea suomenhevosori joka on painottunut sekä este-, että kenttäratsastukseen, vaikkakin se on nykyisin jo jalostuseläkkeellä. Tämän orin omistaja halusi nimittäin ratsunsa saavuttavan kaiken mahdollisen, ennen kuin alkoi tarjoamaan sitä jalostukseen. Niinpä Ludwigilla on nimillään todella suuri kasa sijoituksia molemmista lajeista. Se on myös palkittu kantakirjaustilaisuudessa toisella palkinnolla ja sekä este- että kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluissa kolmansilla palkinnoilla. Jälkeläisiä tällä yllättävän kiltillä ja miellyttämisenhaluisella orilla on tällä hetkellä yhteensä kaksikymmentä kappaletta, ja ainakin kuulopuheiden perusteella lisääkin on tulossa, jos omistaja löytää vielä tammoja jotka kelpuuttaa orilleen.

iii. Sulevi oli tummanrautias, 153cm korkea suomenhevosori jonka painotuslaji oli kenttäratsastus. Tämä herra sopikin oman lajinsa harrastukseen erittäin hyvin, sillä se oli luonteeltaan äärimmäisen peloton ja suhteellisen kilttikin oriksi. Sulevi keräsikin menestystä itselleen todella pitkän sijoituslistan, sekä kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelun ensimmäisen palkinnon avulla. Orin jälkeläisillekin oli kysyntää erittäin paljon ja lähes kaikki kaksikymmentäviisi jälkeläistä varattiinkin jo ennen niiden syntymää.

iie. Ella-Mari oli punarautias, 158cm korkea suomenhevostamma joka painottui täysin esteratsastukseen ja vieläpä todella hyvin kapasiteetin omaavana ratsuna. Tämän tamman hyppyvoima ja taidot jaksoivatkin hämmästyttää aina vain uudelleen ja uudelleen, eikä siis ollutkaan montaan ihmistä esteratsastuspiireissä, joka ei tätä suomenhevosta olisi tuntenut ainakin nimeltä. Ella-Mari periyttikin jälkeläisilleenkin hyppytaitojaan ja siksi sen varsatkin ovat olleet todella kysyttyjä esteratsujalostukseen. Varsoja tämä tamma kerkesikin saamaan yhteensä kuusi kappaletta, ennen kuin menehtyi luonnollisesti vanhuuteen 28-vuoden iässä.

ie. Elvira oli musta, 153cm korkea suomenhevostamma jonka kanssa kisattiin sekä este- että kenttäratsastuksessa suhteellisen hyvällä menestyksellä. Hieman paremmin tamma pärjäsi ehkä esteratsastuksessa, mutta muuten menestystä tuli suhteellisen tasaisesti ja senpä vuoksi omistaja ilmoittikin aina painotuslajia kysyttäessä molemmat lajit. Elvira kerettiin myös kantakirjaamaan toisella palkinnolla, mutta muuten arvonimet jäivät saamatta vaikka sellaisia oli tarkoitus hankkia, sillä tamma jouduttiin lopettamaan vain 13-vuoden iässä loukkaannuttuaan eräissä kenttäkisoissa tapaturmaisesti. Onneksi Elviralle jäi kumminkin sukua jatkamaan yksi jälkeläinen, joka pitää kyllä omalla menestyksellään huolen ettei Elvira pääse unohtumaan.

iei. Ekku oli punarautias, 155cm korkea suomenhevosori joka painottui vain ja ainoastaan esteratsastukseen. Orilla kisattiinkin myös kansainvälisellä tasolla, vaikka suurin osa kilpailuista käytiinkin orin kotimaassa Suomessa. Ekun menestyksekäs esteura jatkui aina siihen saakka kunnes se siirtyi 15-vuotiaana kisäeläkkeelle ja muutti erääseen pieneen ratsastuskouluun opetushevoseksi, edistyneiden ratsastajien tunneille. Kantakirjauksiin tai laatuarvosteluihin tätä herraa ei ikinä viety, koska sen omistaja oli sitä mieltä ettei arvonimiä tarvita ollenkaan.

iee. Hilja oli musta, 156cm korkea suomenhevostamma jonka kirkkaan ruskeita silmiä ihastelivat kaikki sen tavanneet. Hilja omasi myöskin täysin nimeensä sopivan hiljaisen ja erittäin miellyttämisenhaluisen luonteen, jonka vuoksi tammalla pystyi kisaamaan sen painotuslajissa kenttäratsastuksessa kuka tahansa, joka omisti tarpeeksi ratsastuslahjoja. 27 vuotta pitkän elämänsä aikana Hilja kerkesi saavuttamaan kaikenlaista, mutta tärkein saavutus oli ehdottomasti kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelusta tullut ensimäinen palkinto.

ei. Helmen Ritari oli rautias 164cm korkea suomenhevosori. Se kilpaili hyvällä menestyksellä esteradoilla jopa 120cm luokissa kansalliselle tasolle asti. Parhaisiin saavutuksiin luetaan voitto suomenhevosten estemestaruudessa. Luonteeltaan Ritari oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen, juuri sellainen kuin suomenhevosen kuuluukin olla. Kilpauran jälkeen ori teki hyvää jälkeä myös siitospuolella ja sai yhteensä 65 jälkeläistä. Ritari jouduttiin lopettamaan suolikierteen johdosta vain 23-vuotiaana.

eii. Riivaaja oli täysin nimensä veroinen ori. Jo varsana se oli sellainen riiviö, että emän, hoitajien ja muiden varsojen kärsivällisyyttä koeteltiin. Satulan selkään saatuaan Riivaaja muuttui kuitenkin nöyräksi ja se tekikin loistavan kilpauran esteillä ja koulussa. Kilpapaikalla oria ei koskaan taluteltu maasta käsin, vaan sillä piti ratsastaa koko ajan. Jälkikasvua hankala ori ei jättänyt kuin kolme kappaletta, sillä sen luonteen pelättiin periytyvän. Riivaaja lopetettiin 18-vuotiaana, kun se pääsi karkuun tarhasta ja tappeli toisen orin kanssa saaden vakavia vammoja.

eie. Ikijään Petronella, tuttujen kesken vain Nella, oli mukavaluonteinen tamma. Se myytiin kasvattajalta 5-vuotiaana tuntiratsuksi ja pian siitä tulikin kaikkien suosikki. Nellan kanssa osaavimmat pääsivät kilpailemaan seurakilpailuissa ja aloittelijat opettelivat keventämistä ja ilman taluttajaa ratsastusta. 14-vuotiaana Nella loukkasi jänteensä, eikä enää kuntoutunut ratsastuskäyttöön. Se jäi tallille tekemään varsoja kaikkien iloksi. Jälkikasvua Nella jätti 4 kappaletta, kunnes lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden vaivoja johdosta.

ee. Haavetar oli suurikokoinen ja -liikkeinen tamma, jonka luonnekaan ei ollut helpoimmasta päästä. Haave osasi olla halutessaan tammamainen ja hankala, mutta kilparadoilla se yritti aina parhaansa. Se kilpailikin hyvällä menestyksellä esteillä ja koulussa, sekä muutaman startin kenttäratsastuksessakin. Haaveen vahvuus oli kuitenkin ehkä esteet, sillä siltä löytyi valtavasti kapasiteettiä ja hyvä hyppytyyli. Kilpauran loputtua tamma siirtyi jalostuskäyttöön ja ehti saada kaksi varsaa, kunnes loukkasi jalkansa pahoin tarhassa ja se jouduttiin lopettamaan 19-vuotiaana.

eei. Humpuukki oli luonteeltaan täyttä kulta - kiltti ja nöyrä, sekä erittäin yritteliäs. Siitosorina se valittinkin usein hankalille tammoille ja toivottiin, että hyvä luonne periytyisi. Humpuukki ehti nuorena käydä laatuarvosteluissa ja pärjäsi niissä hyvin. Sen kanssa ehdittiin kilpauraakin aloitella hyvällä menestyksellä, mutta valitettavasti ori loukkasi jalkansa sen verran pahasti, että esteiden hyppääminen oli ohitse. Humpuukki keskittyi enemmän siitoshommiin hyvän sukunsa, rakenteensa ja luonteensa ansiosta. Ori saikin 22 jälkeläistä elämänsä aikana.

eee. Julianna kilpaili esteratsastuksessa parhaimmillaan 110cm luokissa ja pärjäsi kohtalaisesti. Se oli luonteeltaan hankala ja hyvinkin tammamainen, joten erityisesti kiimojen aikaan suoritukset ailahtelivat paljon. Anna omasi hyvän rakenteen ja se kantakirjattiin kakkospalkinnolla, vaikka luonteesta tulikin vain kutonen. Kilpauran jälkeen se siirtyi jalostuskäyttöön ja teki kolme varsaa, joista ikävä kyllä jokainen peri sen hankalan luonteen, mutta onneksi myös estetaitoja. Anna lopetettiin 24-vuotiaana toisen silmän sokeuduttua. Tamma ei sopeutunut tilanteeseen kovin hyvin, joten omistaja teki raskaan päätöksen.

ERJ (sijoituksia 51 kpl)
13.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
04.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
01.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
01.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)
23.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
21.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
20.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
17.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
15.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
15.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
30.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
29.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
24.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
20.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/40)
16.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
18.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/40)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
14.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
14.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/60)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/100)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/100)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/100)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/100)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (10/100)
07.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/100)
06.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (8/100)
06.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/100)
06.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/100)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/100)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/100)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (7/100)
09.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
31.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/100)
27.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/100)

Muut sijoitukset
30.11.2016 kutsu, VRS-cup, 90cm (8/82)
31.03.2016 kutsu, VRS-cup, 90cm (6/73)
31.08.2015 kutsu, VSR-Cup, 110cm (2/43)
31.08.2015 kutsu, VSR-Cup, 80cm (1/46)
31.07.2015 kutsu, VSR-Cup, 110cm (6/71)
31.07.2014 kutsu, VSR-Cup, 110cm (5/62)
31.07.2014 kutsu, VSR-Cup, 100cm (1/70)
31.03.2014 kutsu, ERJ-Cup, 110cm (19/209)
28.02.2014 kutsu, ERJ-Cup, 110cm (16/357)

04.08.2016 Lomat lusittu (kirjoittanut omistaja)
Kaapon kaviot voivat jo hyvin, joten tähän oli hyvä päättää herran loma ja lyödä kengät takaisin jalkaan. Olisihan se kiva pitää kengättä pidempäänkin, mutta Kaapo on pyöristynyt niin paljon, että pakko aloittaa työnteko. Ennen kuin joku kukkahattutäti tulee kertomaan, että kengättä voi mennä, niin Kaapon kaviot eivät sitä kestä. Herkkähipiäisenä ori alkaa pian ontumaan kengättä mennessä.

Kenkääjä kävi aamulla ja iltapäivällä Kaapo pääsi heti hommiin. Ratsastin sillä kentällä kevyesti tunnin. Tai tarkoitus oli mennä kevyesti, mutta Kaapo päätti toisin - virtaa sillä riitti vaikka muille jakaa. Se oli raskas kädelle, ei kuunnellut pidätteitä ja oli kuin rautakangella olisi ratsastanut. Itse tein selässä töitä hiki hatussa ja lopulta se alkoi tuottaa tulosta. Kaapoltakin taisi lopussa loppua puhti, joten se huokaisi syvään ja alkoi kuunnella minua. Nyt alkaa tiukka dietti ja treeni, jotta ori on kunnossa tulevia laatuarvosteluita varten!

10.06.2016 Irtokenkien kirous (kirjoittanut omistaja)
Kaapo on keksinyt uuden kivan leikin - nimittäin "irrotampa kaikki kengät tarhassa vuorotellen". Viime viikolla lähti takanegät, alkuviikosta se irrotti kummatkin etukengät, eilen oli vasen etukenkä irti ja tänään oikea takakenkä. Ei siinä mitään, helppohan ne on lyödä takaisin paikoilleen, mutta kaviot alkavat olla kohtalaisen loppu tästä jatkuvasta kenkien lähtemisestä. Myös kenkien metsästäminen tarhasta on yhtä tuskaa, sillä Kaapo osaa piilottaa ne niin hyvin. Illalla tarhasta hakiessa oli taas yksi kenkä tippunut, joten kutsuin sairaskengittäjän paikalle. Hän katosi kavioita ja totesi, että voihan niihin kengät lyödä, mutta jos ne irtoavat ja vievät yhtään kaviota mukana, niin sitten ei jää enää mitään jäljelle. Totesimme yhteistuumin, että paras napata loputkin kengät pois ja laittaa Kaapo aikaistetulle kesälomalle laitumelle kasvattamaan kavioita rauhassa. Voin kuvitella, miten Kaapo riemastuu asiasta, sillä se oli varmasti tavoitteenakin sillä...

30.09.2015 ERJ-laatuarvostelussa (kirjoittanut omistaja)
Kaapolla on tänään suuri päivä edessä, sillä se matkaa ERJ-laatuarvosteluun. Tavoitteena on tietenkin vaatimaton ykköspalkinto, mutta toki tyydymme myös muihinkin palkintoihin. Kaapo kävi eilen vaahtokylvyssä ja vietti yön karsinassa tiukasti loimiin kiedottuna, joten aamulla piti vain selvittää harja ja häntä, laittaa kuljetussuojat ja pakata oripoika autoon.

Kaapo käyttäytyi tapansa mukaan varsin mallikkaasti paikan päällä. Sen kanssa reissaaminen on aina yhtä miellyttävää. Rakenne- ja askellajiarvostelu meni kuten oletinkin; tuomari olisi toivonut kevyempää rakennetta, mutta askellajit miellyttivät. Estekokeesta tuli puhtaat pisteet, kilpanäytöt vakuuttivat, jälkikasvu ok ja vanhemmat saivat kehuja. Palkintojenjaossa silti hieman jännitti, mutta ykköspalkintohan sieltä ropsahti ja vielä hyvillä pisteilä. Illalla Kaapo sai muutaman ekstraporkkanan ja rapsutuksen tästä hyvästä. On se vaan niin hieno jätkä ja todistettavasti se on sitä myös muiden mielestä!

13.06.2014 Sijoitukset kasassa ja oripojan kuulumisia (kirjoittanut omistaja)
Kaapon kanssa saatiin tänään viimeisetkin sijoitukset kasaan. Sillä on jo upeat 51 ERJ-sijoitusta (+ 2 CUP-sijoitusta) plakkarissa. Olen ylpeä Kaaposta, joka on aina käyttäynyt mallikkaasti kilpareissuilla. Sen kanssa ei ole tarvinnut koskaan hävetä silmiä päästä. Kaapo jää nyt puolieläkkeelle, joka tarkoittaa käytännössä tammojen astumista ja peruskunnon ylläpitoa laatuarvosteluita varten. Kovat treenit jäävät kuitenkin tässä vaiheessa taakse. Kaapoa se tuskin haittaa, sillä se ottaa asiat muutenkin niin lunkisti. Orilla on muuten jo yksi jälkeläinen - Moon Ryöväri. Rosvoksi kutsuttu oripoika jäi asustamaan Moondanceen isänsä seuraksi ja on astumssa sen isoihin saappaisiin kilpakentillä. Toivottavasti siitä tulee yhtä hyvä kuin isänsä - tai ehkä jopa parempi. Ei sillä, että Kaapossa mitään vikaa olisi. Se on täysin nimensä veroinen sydänten kaappaaja!

07.01.2014 Suloistakin suloisempi Kaapo (kirjoittanut omistaja)
Viikko sitten, uuden vuoden ensimmäisen päivän kunniaksi, syntyi suloinen oripoika Helmiinalle. Tallilaiset kävivät vuoron perään huokailemassa kaltereiden raosta ja rapsuttelemassa pientä varsaa. Se nautti saamastaan huomiosta alusta asti. Emä sensijaan oli hieman mustasukkainen, sillä se jäi suloisen varsansa varjoon. Kun oli aika nimetä varsa, niin valinta oli selkeä; siitä tulisi Moon Kaappari. Se kaappaa kaikkien sydämet takuuvarmasti ja tulee hurmaamaan kilpakentillä yhden jos toisenkin. Kaapo on alusta asti osannut käyttäytyä fiksusti ja se oppii hetkessä kaiken, mitä sille opetetaan. Viikon ikäisenä se osaa jo kulkea talutuksessa emän perässä, nostaa kaviot ja antaa harjata itseään kaikkialta. Odotan innoissani, että Kaapo tulee kilpaikään ja päästään valtaamaan esteradat yhdessä.
12.04.2016 Tarinakilpailu, esteratsastus (kutsu), tulos 2/6
Tehtävänanto: Täytä tämä pohja sopivilla kuvilla koskien suoritustanne.
Tarina: kuva
16.12.2014 Estevalmennus, valmentajana Bertta
Saavuin miseryn pyynnöstä Moondancen maneesiin valmentamaan häntä ja hänen rautiasta, melko suurikokoista suomenhevosoriansa Kaapoa, jota valmensin viime kerrallakin esteillä. Tänäänkin hypättäisiin esteitä, tässä tapauksessa kahden esteen sarjaa, tai oikeastaan linjaa lävistäjällä. Ratsukko aloitti alkukäyntien jälkeen kevyet alkuravit, ja sen jälkeen vielä lämmitteli hieman laukassakin. Hyppäämisen ratsukko aloitti vain ihan yksittäisellä esteellä, joka oli lyhyen sivun puolen välin kohdalla. Este oli siis aluksi ristikkona, mutta se nostettiin pystyksikin vähän ennen sitä kun käskin miseryn ja Kaapon alkaa hyppäämään jo valmennuksen alussa kentän keskelle niin sanotusti vinoon asettelemaani kahden esteen linjaa. Esteiden välissä oli siis kolme laukka-askelta. Kaapo hyppäsi esteet koko ajan ihan innokkaana, joten lopetettiin melko aikaisin hyppääminen. Ratsukolla meni tämä valmennus todella hyvin, etenkin vauhti oli sopivaa ja hevonenkin kuunteli ratsastajaansa hienosti!

10.12.2014 Estevalmennus, valmentajana Bertta
Nöyrä, rautias läsipää Kaapo ja sen ratsastaja misery olivat jo valmiita aloittamaan alkuraveja saapuessani kentälle, jossa tämän päiväinen estevalmennuksemme siis pidettäisiin. Suunnitelmissani oli esimerkiksi neljän esteen sarjan hyppääminen ja tänään olisi tarkoitus myös pistää misery ja Kaapo tekemään laukka-ravi-siirtymiä kahden esteen välissä! Sopivan mittaisien alkuravien jälkeen käskin ratsukon lämmitellä itseään vielä vähän laukallakin tehden samalla muutamat siirtymät, joko laukasta raviin, tai sitten laukasta käyntiin. Pian päästiin kuitenkin hyppäämäänkin! Aluksi siis misery ja Kaapo hyppäsivät kahden esteen linjaa, jonka välissä piti tehdä ravisiirtymä. Kaapo kuunteli ratsastajaansa hyvin ja vastasi oitis oikein miseryn pidätysavuille hiljentämällä rauhalliselle raville. Tämän jälkeen suunnattiin kohti seuraavaa, valmennuksen toista tehtävää, neliesteisen sarjan hyppäämistä kohti! Esteiden korkeus vaihteli melko paljon seitsemänkymmenen ja yhdeksänkymmenen senttimetrin välillä, mutta joka tapauksessa ratsukko suoritti tehtävää koko ajan vain paremmalla tyylillä ja tottakai myös moitteettomasti.

08.08.2014 Estevalmennus, valmentajana Lola
Isokokoinen suomenhevonen käveli reippain askelin alkukäyntejä ratsastuskentällä. Kaapo näytti jo heti alkutunnista todella innokkaalta, joka johtui varmasti siitä, kun se näki esteet kentällä. Tänään treenailtaisiin hieman ilman jalustimia pienillä esteillä. Olin rakentanut pitkälle sivulle kahden esteen ja kahden laukan linjan, ja pääty-ympyrälle kavalettijumppasarjan. Ensin aloiteltiin alkuverkkojen yhteydessä ravipuomeilla, ilman jalustimia siis. Kaapo meinasi vähän painaa kädelle, mutta Misery sai sen opastamillani neuvoilla hevosen rauhallisemmaksi ja rennommaksi. Kaapo nosteli puomeilla jalkojaan tosi korkealle, ettei vaan kavio hipaisisi puomia.

Sitten aloitettiinkin jo itse tunnin oikea aihe; hyppääminen. Opastin ratsastajalle tehtävän, ja hän nosti ratsunsa hallittun ja eteenpäinpyrkivään laukkaan. Kaapo hyppäsi linjan esteet suurilla loikilla ja Misery oli vähällä tippua, onneksi ei siltikään tippunut. Linjan jälkeen tultiin vielä laukassa pääty-ympyrän kavalettijumppasarja. Tämä meni ihan ok, jumppasarjan ensimmäiselle esteelle ori lähti vähän kaukaa, josta huomautinkin Miserylle. Onneksi seuraavalla kerralla saatiin asia korjattua. Vielä muutaman kerran sama tehtävä ja suunnanmuutos, toiseenkin suuntaan tätä samaa ja sujui oikein mukavasti!

05.08.2014 Estevalmennus, valmentajana Lola
Kaapo ravasi kauniissa muodossa Misery selässään alkuverkkoja. Tänään valmennuksen teemana oli uusinnan radan ratsastaminen, toisin sanoen tiukat kurvit ja nopea aika. Tehtävässä oli ensin vain noin 70cm pysty, siitä tiukka kaarros oikealle ja lyhyellä sivulla 80cm okseri, siitä nopeatempoinen laukka ja ennen kolmen esteen sarjaa kiinni ottaminen. Tämä meni todella hyvin, ratsukko näytti tekevän loistavaa yhteistyötä ja hevonen totteli pienimpiäkin apuja. Lisäksi hevonen hyppäsi korkealta ja ratsastaja hallitsi hevosen jokaisessa kaarteessa.

Kehuin ratsastajaa sekä hänen hienoa hevostaan vuolaasti, ja käskin heidän tulla sama uudestaan esteet korkeampina. Tässä vaiheessa esteet olivat noin 100cm korkuisia, pari 110cm:kin taisi olla. Tämäkin sujui hyvin, ja lyhyiden välikäyntien jälkeen vaihdoimme tehtävää. Ensin keskiympyrän jumppasarja, josta kaarros vasemmalle 90cm pystylle. Siitä lävistäjän 120cm okserille ja viimeinen tiukka kurvi isolle ristikolle. Tässä kohtaa hevonen alkoi jo innostua enemmän, mutta Misery teki jälleen loistavaa työtä ja hallitsi ratsun täydellisesti. Loppuverkkojen jälkeen Misery sai hymyssä suin taluttaa ratsunsa talliin.

13.07.2014 estevalmennus, valmentajana Rinsessa
Kaapo oli eilisen jäljiltä heti alkuun todella hyvin kuulolla. Ylimääräistä energiaa ei tuntunut olevan, joten lyhyen alkuverryttelyn jälkeen pääsimme heti hyppäämään. Tänään voisimme keskittyä rataharjoituksiin. Hyppyytin aluksi muutamia tiettyjä tehtäviä tulevalta radalta, jotta saisitte tuntumaa esteisiin, ja voisimme keskittyä tekniikkaan kuinka ne tehtävät tulisi suorittaa. Rataa ratsastaessa ajatus helposti hukkaantuu ja alkaa vain ratsastaa esteeltä esteelle. Radalta löytyi suoraa linjaa, kaarevaa linjaa, sarjaeste, lyhyellä tiellä okseri, kaarevasti pystylle... kaikenlaista siis. Lisäksi meillä oli vesieste ja kaikenlaista muuta jännittävää lisätäytettä esteiden alla. Kaapoa moiset kotkotukset eivät kyllä hetkauttaneet pätkääkään. Ori ei ollut huomaavinaankaan mitään ihmeellistä esteissä, vaan keskittyi hyppäämään rehellisesti, hieno mies! Kaarevilla teillä saisitte ottaa vielä hieman laajemmat tiet, sillä oriin pitkä laukka-askel ajautuu helposti liian likelle esteitä, jolloin hypyt tulevat liiaksi ylöspäin ja pudotuksia tulee helposti. Muuten tehtävät menivät oikein hyvin ja pääsimme tulemaan rataa sujuvasti. Kaapo säilytti radalla hyvin tahdin ja tiet onnistuivat oikein hyvin. Esteiden välissä laukka saisi edetä vähän jouhevammin ja sitten taas estettä kohti saisi istua rauhassa ja odottaa. Toisella kerralla tämä onnistui jo paljon paremmin. Nostin muutamia esteitä isommiksi ja tulimme saman radan vielä kerran. Kaapo tuli nyt todella hienosti, pudotuksia ei tullut yhtään, tahti säilyi ja tiet olivat selvästi paremmin hallussa! Näin kun toimitte kilpailuissakin, olette vahva pari! Hienoa työtä!

12.07.2014 estevalmennus, valmentajana Rinsessa
Tänään alkutunnista vaikutti siltä, ettei me päästä kunnon esteharjoituksiin millään. Kaapo tuntui käyvän aivan ylikierroksilla ja kohkasi aivan omiaan alkutunnin kavalettitehtävillä. Ori oli selvästi innoissaan päästessään taas esteharjoitusten pariin. Päätin sitten laittaa sille tarkkaavaisuutta vaativan ristikkojumppasarjan toiselle pitkälle sivulle, jotta sen olisi pakko alkaa keskittyä tehtävään paremmin. Tehtävänä oli tulla viiden ristikon sarja, joista kaksi oli in-and-out -välein ja sitten yksi laukka ja ristikko, ja kaksi laukkaa ja ristikko. Kaapo tuli sisään hieman liian rohkeasti, jolloin sille tuli tiukat paikat tehtävän sisällä, ori nosteli kyllä varsin ketterästi kinttujaan jos miten, ja selvitti välit jopa ilman pudotuksia, kolinaa kyllä kuului jonkin verran ja näky oli vähintäänkin huvittava. Toisella kertaa hämmentynyt oripoika alkoi kuitenkin keskittyä ja suoritti tehtävän uudelleen todella hienosti. Muutaman toiston jälkeen olimme saaneet juurikin sitä mitä halusimme, Kaapo oli tarkkaavainen ja keskittyi nyt hyvin tehtäviin. Otin sarjasta muutaman ristikon pois, jotta siitä tuli ristikko, yksi laukka, ristikko, kaksi laukkaa, ristikko - siis kolmen esteen pieni sarja. Kaapo tuli hyvin sisään ja suoriutui tehtävästä hyvin. Nostin esteet pieniksi pystyiksi, ja kun ongelmia ei ollut tälläkään kertaa, laitoin viimeisestä esteestä okserin ja nostin jälkimmäistä pystyä muutaman reiän ylöspäin. Kaapo innostui esteiden kasvamisesta ja hieman hätiköi niin, että okserin takapuomi tipahti alas. Pyysin sinua taas istumaan vaan jämäkästi satulaan ja ratsastamaan pidätteet heti läpi pystyesteen jälkeen. Teit hienosti työtä käskettyä ja sarja meni hyvin. Nostin vielä okseria ylöspäin ja toistimme harjoituksen. Kaapo tuntui nyt hyvältä, ponnua tässä hevosessa kyllä riittää! Tulimme vielä muutaman kaarevalla linjalla olevan pystyesteen, ja pienen yhdistetyn radanpätkän loppuun. Kaapo oli hieman väsähtänyt, joten sitä sai jo ihan pyytää estettä kohti, mikä oli toisaalta hevoselle ihan hyväkin asia. Kaapo hyppäsi hyviä pyöreitä hyppyjä ja tuli todella kivasti kaikki lähestymiset ilman ongelmia hyviin ponnistuskohtiin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!