VIRTUAALIHEVONEN ID#112

Johtotähti

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri153cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH13-018-0230
Syntynyt15.02.2012
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaKatri Salonen (evm)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.03.2017 SLA-I palkittu pistein 90
28.02.2017 YLA1 palkittu pistein 96,5
20.02.2017 KTK-II palkittu pistein 74
25.06.2016 KRJ-I palkittu pistein 100,5

© Hippos/Emilia Fager

Johtotähti hurmasi minut ja monet muutkin ulkomuodollaan, sekä ratsastettavuudellaan. Ratsuna ori on todella nöyrä ja yhteistyökykyinen. Moni on varmasti ratsastanut miellyttämishaluisella hevosella, mutta Joonas on kyllä aivan omaa luokkaansa. Sen laji on ehdottomasti kouluratsastus. Vaikka tuota massaa (se ei ole läskiä vaan lihasta!) löytyy, niin Joonas on yllättävän ketterä ja omaa hienot askeleet. Erityisesti sen keinuhevoslaukka on kaikkien mieleen. Joonas ei ole mitenkään raskas ratsastaa, vaan kulkee vähillä avuilla ja kantaa itse itsensä. Esteitä ori ei osaa oikein hypätä vaan taktiikka on kovaa ja korkealta. Maastossa Joonas on luottoratsu ja menee mihin kuski pyytää. Se ei tunnu pelkäävän mitään ja varsinkin toisen hevosen seurassa se on todella lunkki kaveri.

Hoitaessa Joonas on nöyrä kaveri. Se seisoo kiltisti aloillaan ja nauttii harjailusta. Ori on myös todella hellyydenkipeä. Jos joku sattuu kävelemään Joonaksen karsinan tai tarhan ohitse, niin se on heti kerjäämässä huomiota ja rapsutuksia. Joonakselle käy kaikki hoitotoimenpiteet, eikä se sano vastaan mistään. Ainoa mikä saa muuten niin positiivisen orin korvat nurinperin on satulavyön kiristys. Kuka siitä nyt tykkäisikään? Pesukarsinaan Joonas kävelee epäröimättä ja antaa pestä päästä lähtien hyvin. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat sen mielestä mukavia heppuja - varsinkin jos heillä on tarjota rapsutuksia. Joonaksen kanssa elämä on mukavan tasaista ja mutkatonta.

Traileriin Joonas astelee varmoin askelin ja seisoa tapittaa paikoillaan koko kuljetuksen ajan. Se on kilpapaikalla kuin kotonaan ja jatkaa samaa rauhallista oloansa sielläkin. Vaikka ratsastaja olisi kiireinen ja jännittynyt, niin Joonakseen se ei tartu. Ori olisi varmasti loistava opetusratsu jollekin, mutta minähän en tälläisestä kultakimpaleesta luovu... Itse kilpasuoritukseen Joonas panostaa aina sataprosenttisesti ja tuntuu löytävän vielä enempi liikettä kuin kotona treenatessa. Se on kyllä uskomaton hevonen kaikin puolin!
sh-t. Moon Lunatar -- s.24.03.2014 (e. Kaisan Leimutar)
sh-t. Moon Ututyttö (KRJ-I, KTK-II) -- s.01.08.2014 (e. WH Unelma)
sh-o. Moon Johannes -- s.04.11.2014 (e. Ruusan Sonetti)
sh-t. Moon Tomusokeri -- s.30.10.2015 (e. Donitsitypy)

i. Aavan Joonatan
evm, prn, 156cm
ii. Säveltäjä
evm, m, 159cm
iii. Viljami
evm, klm, 160cm
iiii.
iiie.
iie. Huurteen Saara
evm, prn, 154cm
iiei.
iiee.
ie. Saaga
evm, vprn, 153cm
iei. Pohjolan Hessu
evm, prn, 157cm
ieii.
ieie.
iee. Reetan Viivi
evm, rn, 152cm
ieei.
ieee.
e. V.S. Lissu
evm, vrt, 150cm
ei. Herra Huu
evm, rt, 148cm
eii. Romppuli
evm, trt, 152cm
eiii.
eiie.
eie. Hipsuttelija
evm, vrn, 146cm
eiei.
eiee.
ee. Liisa
evm, vprn, 153cm
eei. Pojan Taavetti
evm, prn, 157cm
eeii.
eeie.
eee. Sirjami
evm, vrn, 151cm
eeei.
eeee.

i. Aavan Joonatan on helppo ja ystävällinen kaveri ja nämä ominaisuudet se on myös hyvin siirtänyt eteenpäin jälkeläisilleen, joita on yli 20 kappaletta. Joonatan on lukuisien jälkeläisten lisäksi ehtinyt kiertää myös kouluratsastuskilpailuja pitkän uransa aikana niin helpoissa kuin myös vaativissakin luokissa uran edetessä ja vielä erinomaisella menestykselä. Joonatan menehtyi juuri täytettyään 30 vuotta.

ii. Säveltäjä on oman polkunsa kulkija, joka tekee mielellään asiat oman tahtonsa mukaan eikä muiden. Säveltäjä ei luota helposti vieraisiin ihmisiin, mutta tutustuessaan paremmin, muuttuu se kuitenkin suopeammaksi eikä ongelmia käsittelyn kanssa yleensä tule. Säveltäjä on pääasiassa kouluratsastukseen painottunut, mutta myös valjakkoajossa ori on näyttänyt olevansa kohtalaisen lahjakas. Säveltäjällä on 19 jälkeläistä. Säveltäjä lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen takia 28 vuoden iässä.

iii. Viljami on utelias ja kaikesta kiinnostunut ori ja se on myös melko herkkä. Viljami ei pidä uusista tai yllättävistä tilanteista ja sillä oli nuorempana tapana ylireagoida ja kuumentua pienestäkin ärsykkeestä. Iän myötä rauhallisuus kuitenkin otti vallan ja Viljamista kuoriutui ihan kelpo kouluratsu kilpailukentillekin. Viljamin vahvuus kuitenkin löytyi näyttelyistä, joissa ori voitti luokan jos toisenkin. Sen hyvä rakenne on myös siirtynyt sukupolvelta toiselle yhdeksän jälkeläisen mukana. Viljami kuoli vanhuuteen omassa tarhassaan 28-vuotiaana.

iie. Huurteen Saara on valjakkoajossa parhaiten taitonsa näyttänyt tamma, mutta sen upeat liikkeet mahdollistivat myös hyvän menestymisen kouluratsastuksessa. Luonteeltaan Saara on rento ja huoleton, eikä se tunnu stressaavan mistään. Saarasta tuli myös rento emä kahdelle varsalleen, jotka ovat molemmat menestyneistä koulu- tai valjakkohevosia. Saara täytyi lopettaa jalkavaivojen vuoksi tamman ollessa 23-vuotias.

ie. Saaga on uskomattoman sosiaalinen tamma ja rakastaa huomiota ja rapsutuksia yli kaiken, puhumattakaan siitä jos joku erehtyy porkkanan tarjoamaan: Saaga rakastaa jokaista jolta saa positiivista huomiota. Saaga kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativassa B:ssä asti, jonka lisäksi tammalla kokeiltiin hetken aikaa myös esteratsastusta – ei niin erinomaisella menestyksellä mutta ihan kohtalaisesti kuitenkin. Saagan viidestä jälkeläisestä kolme on menestyneitä kouluratsastuksessa, loput kaksi myytiin lyhyen kilpailu-uran jälkeen ratsastuskouluille. Saaga muutti itse myös ratsastuskoululle eläkepäivinään ja vietti siellä monta vuotta ennen kuin se menehtyi 26-vuotiaana.

iei. Pohjolan Hessu on juro ja hieman äksy ori, mutta sisimmässään kuitenkin ihan tavallinen ja hellyydenkipeä tyyppi. Luonteen ”puutteita” Hessulla kuitenkin kompensoi lahjakkuus kouluratsastuksessa, sillä siinä ori on aivan loistava ja se onkin tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran sen saralla. Vaadittiin vain oikea ratsastaja, joka sai Hessusta kaiken taidon irti. Menestys vakuutti selkeästi tammojen omistajat, sillä Hessulta löytyy yli 30 jälkeläistä. Hessu menehtyi 28-vuotiaana omassa karsinassaan yön aikana luultavasti vanhuuden vaivoihin.

iee. Reetan Viivi on hevonen, josta ei ensinäkemällä uskoisi sen olevan huipputaitava kouluratsu. Viivi on nimittäin niin lempeä ja rento, että sen luulisi enemmänkin viettävän leppoisia päiviä laitumella kaiken aikaa hoitajien rapsutellessa. Ihan niin ei kuitenkaan ole, vaan Viivi on määrätietoinen hevonen ja erittäin lahjakas kouluratsastuksessa- Myös valjakkoajo on tammalle tuttua puuhaa, vaikka ihan kouluratsastuksen tasolle se ei ihan yltä. Viivillä on vain kaksi jälkeläistä, mutta molemmat tammat ovat perineet ihanan luonteensa emältään, joka menehtyi 27-vuotiaana.

e. V.S. Lissu on siro ja kaunis kouluratsastuksen mestari. Lissu on upea ilmestys ilmavan askelluksensa ja ylvään olemuksensa kanssa ja menestystä on näiden ansiosta tullut hienosti. Luonteeltaan Lissu on hieman nirso siitä kenet päästää lähelleen, mutta luottamuksen löydyttyä kyseessä on maailman hyväsydämisin tamma. Pitkän ja menestyksekkään kisauran jälkeen Lissu jäi siitostamman rooliin ja se varsoikin kolme kaunista varsaa jotka ovat pärjänneet hienosti koulukentillä.

ei. Herra Huu on pienestä koostaan huolimatta pelottavan ja nyrpeän näköinen hevonen, jota ei ihan jokainen uskalla käsitellä. Ulkonäkö on kuitenkin vain hämäystä, sillä Huu ei tekisi pahaa kenellekkään, vaan on oikeastaan aika lupsakka ja pöhkö tyyppi, jota on erittäin helppo käsitellä. Huu teki kohtalaisen menestyksekkään uran kouluratsastuksen parissa ja sai sen aikana ja jälkeen yhteensä 22 jälkeläistä, joista suurin osa pienhevosia. Huu menehtyi 26-vuotiaana

eii. Romppuli on vauhdikas ja suurpiirteinen ori joka tykkää vetää mutkat suoriksi. Se on ihana kaveri, mutta välillä hermot saattavat olla kovilla, sillä sen keskittymiskyky on keskivertoa reippaasti alempi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis Romppulin kanssa riittää ja ehkä sen takia hillitty kouluratsastus ei sujunut ihan niin hyvin kuin siltä olisi vanhempien perusteella odotettu. Valjakkoajossa Romppuli kuitenkin teki hyvän uran ja pärjäsi hienosti myös näyttelyissä. Romppuli sai elämänsä aikana 17 jälkeläistä. Se nukkui pois kunnioitettavassa 29 vuoden iässä omassa karsinassaan.

eie. Hipsuttelija on pienhevoskokoinen suloinen tamma. Se on rauhallinen ja tulee toimeen ihan kaikkien kanssa. Hipsulla on puhtaat ja kauniit liikkeet, joiden ansiosta se on kerännyt ihastelua ja loistavaa menestystä kouluradoilla. Hipsuttelijan lopetettua uransa se sai neljä varsaa ja vietti sen jälkeiset eläkepäivänsä omistajansa hellässä huomassa pienellä yksityistallilla. Hipsuttelija menehtyi lopulta 29-vuotiaana.

ee. Liisa on vahvatahtoinen tamma, joka ei pelkää ilmaista tyytymättömyyttään asiaan kuin asiaan. Se on kuitenkin todella lahjakas kouluratsu joka voitti pitkällä urallaan lähes kaiken mahdollisen Suomessa ja pääsi se kilpailemaan ulkomaillekin asti. Liisasta tuli kilpailu-uran jälkeen myös lempeä emä kolmelle varsalleen, jotka myös menestyivät kaikki kouluradoilla. Liisa nukkui pois 28-vuotiaana.

eei. Pojan Taavetti on ketterä ja vikkelä kaveri, jonka perässä pysyminen tuottaa ajoittain hankaluukia. Taavi on pirteä ja leikkisä luonteeltaan ja lahjoja sillä on painotuslajin kouluratsastuksen lisäksi myös valjakkoajoon. Menestystä on kuitenkin tullut eniten kouluratsastuksesta. Taavi loukkaantui pahasti kuljetusonnettomuudessa ja se jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä, eikä se ehtinyt saamaan kuin yhdeksän jälkeläistä.

eee. Sirjami on isoegoinen tamma jolla on hieman liian suuret luulot itsestään. Kun Sirjan saa palautetta takaisin maan pinnalle, toimii se erinomaisena kouluratsuna. Kilpailuista onkin tullut hyvää menestystä ja Sijami kilpaili hetken aikaa myös muissa Pohjoismaissa lahjakkaan ratsastajansa kanssa. Kun se palasi Suomeen, sai se kolme jälkeläistä joista kaksi teki hienon uran Suomessa, ja yksi Ruotsissa. Sirja nukkui pois rauhallisesti 29-vuotiaana. (c: Jonna)

Muut sijoitukset
27.01.2017 Moondance, VSN-näyttely (RCH)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1407.50
Tahti ja irtonaisuus: 1644.26
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 4 (1407.5p.)
KRJ-taso: 7 (3051.76p.)
VVJ-taso: 4 (1407.5p.)
KERJ-taso: 0 (0p.)

20.02.2017 Kantakirjaus (kirjoittanut omistaja)
Joonas sai vihdoin kantakirjakelpoisuuden näyttelyissä ja ilmoitin sen tietenkin heti kantakirjattavaksi. Sitä oli meinaan odotettu jo pitkään. Tilaisuus olisi tänään ja jo kukonlaulun aikaan hevoset olivat lastattu autoon. Joonas lähti matkaan kahden tamman kaverina, mutta onneksi herrasmiesoria se ei haitannut ja se matkusti nätisti koko matkan.

Kaikki meni niin hyvin kuin Joonaksen kanssa voi mennä. Se sai luonnepisteistä täyden kympin ja paljon kehuja käytöksestänsä. Olin kuin ylpeä äiti ja taas salaa lässytin karsinassa Joonakselle, miten hieno ori se onkaan. Rakennekaan ei ollut huono ja suorituskokeet menivät nappiin, joten odotin innolla palkintojenjakoa. Joonas ja kaksi muuta mukana ollutta tammaa saivat KTK-II palkinnon ja kaikilla pisteinä 74. Ei siis huono reissu!

14.02.2016 Ystävänpäivän kuvailuja (kirjoittanut omistaja)
Paikallinen sanomalehti halusi tehdä meistä jutun lehteen, sillä olimmehan paikkakunnan suurimpia talleja ja mikä sopisikaan paremmin ystävänpäivän teemaan, kuin suloiset hevoset? Pitkään pohdin, että ketkä sopisivat parhaiten kuvauksiin, mutta päädyin valitsemaan tarhakaverit Joonaksen ja Leiskuvan. Aamulla puunasin pojat huolella, laitoin kimalletta kaikkialle ja valitsin hienoimmat suitset. Tämän jälkeen tallityttö tuli kysymään, että meinaanko itse mennä kuviin yltäpäältä heinässä, turpeessa ja noilla vaatteilla. Ei auttanut kuin lähteä nopsaan sisälle kaunistautumaan...

Parivaljakko kuvattiin läheisellä pellolla. Onneksi oli aurinkoinen keli ja hevoset osasivat käyttäytyä asiallisesti. Pidin kumpaakin kiinni, yritin pitää ne paikoillaan korvat hörössä ja itsekin hymyillä kameralle. Ei ollut helppo tehtävä, mutta onneksi kuvaaja oli kärsivällinen ja avustajia oli tarpeeksi. Joonas nyt aina seisoo aloillaan kuin tatti ja poseeraa kameralle. "Noo eiköhän täältä jotain kuvia tullut", kuvaaja totesi puolen tunnin kuluttua. Ojensin Leiskuvan tallitytölle ja talutin Joonaksen talliin. Se sai porkkanoita palkkioksi hyvästä käytöksestä. "Oot sä vaan niin hieno poika", lässytin sille salaa, kun kukaan muu ei nähnyt.

17.02.2013 Joonaksen kuulumisia (kirjoittanut omistaja)
Siitä on jo hetki aika, kun rautias hurmuriori saapui Moondanceen Lapin perukoilta pitkän matkan takaa. Joonas kotiutui meille vaivatta ja löysi nopeasti myös hevosystäviä. Sen kanssa lähti yhteistyö toimimaan helposti ja nopeasti - ori on sen verran hyväluontoinen, etten yhtään ihmettele. Kilpakentiltä tuli heti sijoituksia ja niitä on kasassa sen verran, että Joonas jää lähiaikoina siitoskäyttöön. Toki sitä liikutetaan vielä, mutta aktiivinen valmentautuminen ja treenaaminen saavat jäädä. Joonas on hurmannut kaikki tallilaiset ulkomuotonsa lisäksi ratsastettavuudellaan ja hyvällä luonteellaan. Tallitytöt kilpailevat aina siitä, kuka saa ratsastaa Joonaksella tai kuka pääsi sen kilpahoitajaksi. Itsekin tekisin toki niin, ellen olisi tallin pomo. Nyt Joonaksen tavoitteena ovat siis jälkeläiset ja valmistautuminen laatuarvosteluihn.
08.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Nerita
Toisen kerran tulin valmentamaan Joonasta ja miseryä. Alusta asti ori oli säpäkällä päällä ja ei tahtonut mennä sinne minne käskettiin. Ratsukko aloittikin sitten käynnissä tehden pysähdyksiä sekä tarvittaessa muutaman väistöaskeleen. Kun hevonen alkoi hiukan taas kuuntelemaan ratsastajaansa, väistöaskeleet jäivät pois. Pysähdyksillä jatkettiin ja kun Joonas alkoi pysähtyä niin, että takajalat olivat suurinpiirtein vierekkäin, lisättiin peruutukset. Aluksi riitti muutaman askeleen peruutus, mutta askeleiden määrää lisättiin pikkuhiljaa. Massiiviselle orille peruutukset olivat aluksi hiukan hankalia, mutta ne alkoivat hiljalleen helpottua. Pian ori peruuttikin pienillä askelilla ja nopeasti monta askelta peräkkäin. Sitten siirryttiin raviin, jossa ratsukko teki muutamat temponvaihtelut. Eroja ei oikein tahtonut näkyä ja Joonaksen perustempo oli liian hidas. Kehotin ratsukkoa menemään aluksi ihan vain eteen, jotta olisi mistä lyhentää. Sitten kokeiltiin uudestaan lyhentämistä ja ero oli jo huomattava. Muutamien toistojen jälkeen ori ravasi jo välillä melkein paikoillaan. Kun ravia oli lyhennetty tarpeeksi, alettiin siitä pysähtymään. Päämääränä oli pysähtyä mahdollisimman tasajaloin, jotta siitä olisi kohta helppo lähteä peruuttamaan. Kun pysähdykset ravista sujuivat, lisättiin sitten peruutukset. Nämä sujuivat jo ilman ongelmia, joten niitä ei jääty pitkäksi aikaa tahkoamaan. Tästä siirryttiin laukkaan tekemään ihan vain temponvaihteluita. Alkuun eroja ei näkynyt ja heti jos misery voimakkaammin pidätti niin laukka vaihtui raviin. Kun molemmat malttoivat rauhassa tehdä ja tempo oli ennen hidastusta reippaampi, alkoi tulla sitä lyhyempääkin laukkaa. Kun se lopulta sujui, päätimme lopetella siihen. Ratsukko ravaili ja käveli vielä lopuksi.

01.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Nerita
Lihaksikas suomenhevosori Joonas ja tämän ratsastaja misery lämmittelivät jo maneesissa saapuessani. Ori kantoi itsensä hyvin jo alusta lähtien ja ei ratsastajan paljoa tarvinnut apuja käyttää. Aluksi ratsukko teki etuosakäännöksiä ihan vain käynnissä. Ne sujuivat heti mallikkaasti ja Joonas väisti todella nätisti, vaikka kokoa orilta löytyykin. Kun molempiin suuntiin oli muutamat tehty, piti ravata pieni pätkä käännösten välissä. Joonas ei ihan malttanut lyhentää askelta käynnissä tarpeeksi ja käännökset mentiinkin isoilla harppauksilla. Kun askeleen lyhennys aloitettiin jo ravissa ja siitä sitten tiputettiin raviin, lähtivät käännöksetkin sujumaan paljon paremmin. Nyt Joonas malttoi väistää pienillä askelilla ja pystyi väistämään puolikkaan ympyrään verran kevyesti. Sitten siirryttiin kokonaan raviin, mutta taas askel ei tahtonut lyhentyä tarpeeksi. Kun misery jaksoi tarpeeksi ajoissa aloittaa lyhentämisen ja rauhassa tehdä, niin alkoi Joonaskin taas lyhentää nätisti. Tauon jälkeen jatkettiin laukassa vieläkin samalla tehtävällä. Ensimmäisillä yrityksillä saatiin aikaiseksi vain hiukan selkeämpi ja kulmikkaampi kulma, mutta pikkuhiljaa se kehittyi kunnon etuosakäännökseksi. Tämän jälkeen ratsukko ravasi ja käveli rauhassa.

20.02.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Oona
Olimme sopineet ratsastajan kanssa, että hevonen olisi verrytelty ennen valmennusta, jotta pääsisimme heti aloittamaan kunnon treenit. Saapuessani maneesiin ratsukko oli odottelemassa ja myös sovitusti verryteltynä. Aloitimme treenaamaan raviväistöjä menemällä uralta keskihalkaisijalla ja sieltä takaisin uralle. Joonas oli energisellä tuulella eikä aluksi keskittynyt tehtävään kunnolla. Toistojen kautta ori saatiin kuitenkin ruotoon ja tehtävä alkoi sujumaan. Pariin otteeseen lapa lähti menemään aavistuksen edellä, mutta ongelma saatiin korjattua onneksi pohkeen avulla. Väistöt jätettiin melko nopeasti sivuun ja tehtäväksi otettiin perinteiset 10-metrin voltit. Voltit olivat yllättävän haastavia ja niissä meni aikaa. Joonas teki kyllä voltit kuuliaisesti, mutta kaatui helposti sisälle sekä ohjaa vastaan. Raippa jouduttiin ottamaan avuksi, jotta ratsastaja sai naputettua lapaa. Ori terävöityi heti kun raippa annettiin ratsastajalle ja voltit lähtivät sujumaan. Ohjalle nojaaminen katosi ja Joonas lähti kantamaan itseään, kuten pitikin.

Laukkatehtäviin päästiin siirtymään kun ravivoltit alkoivat näyttämään hyviltä. Laukassa harjoiteltiin askelpituuden muuttamista, menemällä vuoronperään pidennettyä ja koottua laukkaa. Ori suoritti tehtävän suorastaan erinomaisesti. Liike lähti hienosti pitenemään ja hetkessä se myös koottiin pieneksi. Joonas nosti jalkojaan korkealle ratsastajan kootessa laukkaa ja sainkin useaan otteeseen kehua ratsukkoa. Pian tehtävä kuitenkin lopetettiin, sillä hevosesta jo huomasi, että tehtävä oli rankka ja puhti alkoi loppua. Ravissa työskenneltiin kuitenkin vielä hetki, jotta Joonas saataisiin suustaan pehmeäksi ja kevyeksi. Ori oli aavistuksen etupainoinen, mutta ratsastajan käytettyä pohjetta useaan kertaan aktiivisesti, alkoi ratsu taas kantamaan itseään. Käsi ratsastajan taputtaa Joonasta ja siirtyä käyntiin, hienoa työtä.

15.02.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Oona
Jykevä rakenteinen suomenhevonen tuli juuri samaan aikaan maneesiin, kun itse saavuin paikalle. Omistaja oli kertonut, että ori oli vaativan tason kouluratsu, jota en heti kyllä uskoisi. Ratsukon lähtiessä kuitenkin raville, mieleni muuttui. Ori liikkui sulavasti ja rennosti, polkien takaosalla alleen hienosti. Aloitimme ravissa tekemällä uraa pitkin avotaivutusta. Joonas ravasi melko kootusti ja käskin ratsastajaa hieman löysäämään ohjasta, jotta liike lähtisi suurenemaan. Avotaivutuksen ratsukko suoritti erinomaisesti. Heti kun ratsu hiemankin lipsui, ratsastaja korjasi asia ja ori kuunteli tarkasti. Yhtä nöyrää ja kuuliaista ratsua en ollut pitkään aikaan nähnyt, vaikka monta eri ratsukkoa olen valmentanut. Hetken päästä aloin olla tyytyväinen avotaivutukseen, joten vaikeusastetta suurennettiin ja vaihdettiin sulkutaivutukseen. Orille ei näyttänyt sulku kuitenkaan olevan ongelma, kun aivan yhtä hienosti sekin suoritettiin. Tehtävä tehtiin molempiinsuuntiinn ja vasemmalle huomattiin sulun olevan haastavampi. Joonas kuitenkin kuunteli ratsastajan avut hyvin, joten pienet ongelmat saatiin korjattua nopeasti.

Laukassa treenattiin vaihtoja käynnin kautta. Kolmikaarisella tämä onnistui mainiosti, jolloin vaihtoja saatiin tehtyä kaksi. Orin laukka oli pitkää ja energistä, joten alkuun kokosimme laukkaa pääty-ympyrällä. Laukka saatiin tarpeeksi lyhyeksi ja tehtävää lähdettiin suorittamaan. Pidätteet käyntiin siirtymisessä taisivat olla aavistuksen liian vahvat, sillä ensimmäisellä yrityksellä Joonas pysähtyi kokonaan. Onneksi toiselle vaihdolle saatiin pelkkä käyntisiirtymä, eikä pysähdystä. Ori joutui menemään pitkän aikaa koottuna, joten vuorostaan lähdettiinlisäämäänn. Siirryimme takaisin raviin ja uralla lähdettiin ratsastamaan mahdollisimman pitkää ravia. Joonasta ei kahdesti tarvinnut käskeä. Kun ratsastaja puristi pohkeilla, tapahtui reaktio hetkessä ja pian ori ravasi pitkää sekä rentoa ravia ympäri maneesia. Ravin lisäminen toimi myös loppuverryttelynä, joten ratsukko siirtyi pian kävelemään.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!