Muistoissamme 02.09.2013 - 15.12.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#22

✝ Moon Pata-Jätkä

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri158cm, punarautias
RekisterinumeroVH13-018-1166
Syntynyt02.09.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B / re 110 cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset25.03.2016 YLA1 palkittu pistein 105,5
20.06.2015 SLA-I palkittu pistein 100
15.02.2015 KRJ-I palkittu pistein 109
31.01.2015 ERJ-I palkittu pistein 104
15.01.2014 KTK-III palkittu pistein 64
Melko hyvä tyyppi ja hyvä sukupuolileima, pyöreä melko lyhyt runko,
alakaulaa, vennot vuohiset, ponimainen ilme

© Tallin omaisuutta
   

Jätkän historiassa ei ole pahemmin kerrottavaa. Se on omistamani Roosan jälkeläinen. Jätkä syntyi klassisesti myrskyisenä syyskuun yönä. Varsomiseen oli laskettua aikaa vielä melkein kuukausi, joten aamulla yllätys oli melkoinen, kun karsinassa makasi oljilla pieni orivarsa. Jätkä ei saanut alussa parhaita mahdollisia kortteja elämälleen, mutta sitkeänä suomalaisena se taisteli itsensä lapsuuden läpi ja siitä kasvoi komea suomenhevosori. Sitä ehkä lellittiin hieman liikaa, sillä kuka voisi vastustaa pientä ja suloista rääpälettä? Saan siis syyttää vain itseäni siitä, että Jätkä on luonteeltaan mitä on.

Jätkä on nimensä veroinen, isoegoinen ja haastava ori. Jätkä on oikeasti sismmiltään ihan kiltti, mutta sen on kokeiltava pikkulasten tavoin rajojansa. Lisäksi siltä löytyy pilkettä silmäkulmasta, eikä se ole mikään mamman lässykkäpoika - paitsi salaa, kun kukaan ei näe. Jätkä tietää tarkalleen ketä ihmistä täytyy totella ja ketä saa pompotella. Jos ori kunnioittaa ihmistä, niin sen saa hoidettua ja varustettua ilman suurempia ongelmia. Muussa tapauksessa se steppailee, näykkii ja on kaikin tavoin hankala Taluttaessa Jätkä innostuu joskus huutelemaan ja esiintymään tammoille, jolloin täytyy nopeasti ottaa ori takaisin kuulolle. Kun sen pitää koko ajan hanskassa, niin ongelmia ei synny ja Jätkä kulkee nätisti.

Ratsastaessa Jätkä ei anna mitään ilmaiseksi. Taitavan ratsastajan kanssa meno näyttää vaivattomalta, mutta osaamattomia ori nätisti sanottuna kusettaa minkä ehtii. Silloin se yleensä oikaisee kulmat, kulkee pohkeen takana selkä notkolla ja takapää tallissa. Napakan ratsastajan kanssa Jätkä on herkkä ja toimii lähes ajatuksella. Esteillä se saattaa kuumeta jonkun verran, jolloin puomit kolisevat alas. Kun Jätkän pitää sopivassa rauhallisessa mielentilassa, sekä ratsastaa jokaisen askeleen, niin se tekee hyviä ratoja. Sillä on hyvä hyppytyyli ja se on varovainen, mutta kovin varmaksi oria en kutsuisi. Jos ratsastaja tuo orin huonosti esteelle, niin se tuskin vaivautuu hyppäämään. Koulua vääntäessä Jätkä osaa keskittyä hienosti ja treenata samoja pieniä kiemuroita koko tunnin. Jätkällä on hienot liikkeet, joissa on helppo istua. Vaikka se on raskaampi rakenteeltaan, niin oikein ratsastettuna se on kevyt ohjalle. Maastossa ori on säpäkkä tapaus, mutta tuo yleensä ratsastajan takaisin tallille. Se ei tarkoita, että kuski olisi koko aikaa selässä, mutta irtipäästyään Jätkä jää vain paikoillensa kököttämään onneksi.

Kilpapaikalla Jätkä meinaa välillä unohtaa ihmisen läsnäolon, sillä paikalla on niin ihania vieraita tammoja. On tärkeää pitää ori kokoajan kuulolla, jolloin se käyttäytyy yleensä hyvin. Lastaaminen ja kuljetus eivät tuota ongelmia. Jätkällä tosin on ärsyttävä tapa kyllästyessään alkaa kuopimaan etusella äänekkäästi trailerin lattiaa. Ei se yleensä kauaa jaksa sitä tehdä ja täysi heinäverkko pitää sen hiljaisena. Itse kilpasuoritukseen Jätkä keskittyy yllättävän hyvin, vaikka välillä sillä onkin lieviä keskittymishäiriöitä. Luultavasti se haluaa päästä palkintojenjakoon poseeraamaan ja ihailtavaksi.
sh-t. Moon Suvimimmi (KTK-II) -- s.13.03.2014 (e. Moon Kulkurimimmi)
sh-o. Moon Kesäheppu (KTK-III) -- s.01.06.2014 (e. Joogin Sokeriunelma)
sh-o. Mörkövaaran Hallusinaatio (YLA2, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I) -- s.04.08.2014 (e. Kajon Illusinaatio)
sh-t. Känkkäränkkä HV -- s.02.10.2014 (e. Riihikorven Topaasi)
sh-o. Petäjävaaran Herttakuningatar (YLA1) -- s.21.11.2014 (e. Vaahterapolun Iloliemi)
sh-o. Hullunvaaran Teflonjätkä -- s.15.01.2015 (e. Moon Fiina)
sh-t. Moon Krista -- s.10.05.2015 (e. Kristallikide NU)
sh-t. Moon Serpentiini -- s.30.04.2016 (e. Moon Talviina)

i. Koston Pata-Ässä
KTK-II, SLA-I, KRJ-III
ii. Aapon Sylvesteri
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
iii. Aapo-Artikainen
evm, m, 149cm
iiii.
iiie.
iie. Silja Sykertäjä
evm, prn, 151cm
iiei.
iiee.
ie. Ruuturouva
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, KRL-III, YLA2
iei. Vilbertin Ruudukas
evm, trt, 162cm
ieii.
ieie.
iee. Routainen
evm, rt, 154cm
ieei.
ieee.
e. Lakean Roosaliisa
KRJ-II, ERJ-III, SV-II
ei. Lakean Hapro
SLA-I, YLA2
eii. Humu-Huuma
evm, tprt, 152cm
eiii.
eiie.
eie. Mustiikki
evm, rt, 158cm
eiei.
eiee.
ee. Lakean Kastelma
KTK-II
eei. Karna
evm, m, 152cm
eeii.
eeie.
eee. Humuelma
evm, trt, 150cm
eeei.
eeee.

iii. Aapo-Artikainen oli musta läsipää, jolta löytyi korkeutta vain 149cm. Luonteeltaan Aapo oli toimiva ja mukava, eikä lainkaan orimainen. Se meni koulua tasolla vaativa B, rataesteitä 110cm ja maastoesteitä 120cm. Aapo niitti menestystä alue- ja kansallisella tasolla kiitettävästi. Mikään huippuratsu se ei ollut, mutta tasaisen varma suorittaja kylläkin. Varsoilleen ori periytti mustaa väriä ja maltillista luonnetta, sekä monipuolisuuttaan. Orilta löytyykin 8 jälkeläistä.

iie. Silja Sykertäjä oli 151cm korkea punaruunikko. Kilpailuissa tämä reilua metriä hyppäävä ja helppoa C:tä taitava tamma oli varsin keskitasoinen, mutta näyttelyissä Siljan upeaa ulkomuotoa ihasteltiin kerran jos toisenkin. Varhain VIR MVA Ch -arvonimen ansainnut suomalainen kantakirjattiin toisella palkinnolla ennen kymmenettä ikävuottaan. Silja oli erittäin haluttu tamma jalostuksessa, mutta omistaja valitsi vain parhaat orit tammalleen. Tästä seurasi yhdeksän erittäin hienoa ja täyspäistä suomenhevosvarsaa.

iei. Vilbertin Ruudukas on komea ja vaativa ori, joka on menestyksekkäästi kilpaillut vaativan tason koulua; herralta sujuvat mitkä tahansa kiemurat ja koukerot. Ori vaatii vahvan ja itsevarman ratsastajan, joka tietää miten käsitellään luontevasti näinkin itsekeskeisiä olentoja. Luonteeltaan ori on todellakin haasteellinen, eikä sitä olekaan haluttu pahemmin käyttää jalostuksessa. Orilla onkin vain kolme jälkeläistä, joista kaksi on oria ja yksi tamma. Sen haastava luonne tuntui periytyvän, mutat samoin myös hienot koululiikkeet onneksi.

iee. Routainen on kiltti ja leppoisa neiti, jota kaikki rakastavat. Tammalla on ikää jo runsaammin ja siksi se viettääkin suurimman osan ajastaan rennoilla maastolenkeillä ja tarhassa. Tammalla on aikoinaan kilpailtu vaativalla tasolla koulua ilman sen kummempaa menestystä, mutta hyvän luonteensa takia hän on ihanteellinen suomenhevosten jalostukseen. Jälkikasvua löytyy kuusi varsaa, eikä enempää ole tietävästi tulossa.

eii. Humu-Huuma oli tummanpunarautias 152cm ori. Pään merkkinä sillä oli iso tähti, joka erottui etuharjan ollessa syrjässä kauemmaksikin. Tarkoitus oli Humusta ravihevonen tehdä, mutta veri ei vetänyt tähtämään voittosijoille kilpailuissa. Humu aloitti ravilähdöt innokkaana ja rikkoi helposti laukalle - useimmiten tulos olikin hpl tai hll. Niimpä siitä tehtiin harrasteratsu, jossa hommassa Humu olikin paljon parempi. Pojalla on jonkin verran vedetty hääkärryjä ja yleisölle rekilenkkejä. Luonteeltaan Humu oli kiltti ja halusi miellyttää ihmistä, joten se pysyi orina. Jälkikasvua sillä ei ollut kuin kolme kappaletta, joista yhdestä tuli ihmeen kaupalla ravuri ja kahdesta muusta ratsuja.

eie. Mustiikki asustelee myöskin Pohjanmaalla ykistyistallilla seuranaan pieni shettisruuna ja viisikymmenpäinen lehmälauma. Mustiikki on väriltäään rautias ja säkäkorkeudeltaan 158cm. Päätä koristaa huuliin asti ulottuva läsi ja vasemmassa takajalssa puolisukka. Mustiikki on toiminut omistajansa opetusratsuna ja parivaljakko on yhdessä kehittyen päässyt etenemään aluetason kilpakentille saakka. Koulutaidot riittäisivät jopa vaativa B:n luokkiin, mutta tamma on startannut vain helppoja luokkia. Esteissä sijoituksia löytyy metrin radoilta. Mustiikki päätettiin laittaa tiineeksi omistajansa jäädessään itsekkin äitiyslomalle. Tamma yllätti varsomalla kaksoset, jotka molemmat jäivät hyväkuntoisina henkiin. Muuta jälkikasvua ei ole ja nykyään tamma viettää ansaittuja eläkepäiviä.

eei. Karna oli 152cm musta esteratsu, joka kilpaili omistajansa kanssa alue- ja kansallisen tason 100-110cm ratoja. Ori omasi rohkean hyppytekniikan ja kilpailemisen innostuksen. Karnan parhain tulos on suomenhevosten estemestaruuden hopeasija kahdesti peräkkäisinä vuosina. Neljävuotiaana Karna palkittiin laatuarvostelussa tilaisuuden parhaimmilla kokonaispisteillä ja 4-vuotiaiden lupaavimpana estehevosena. Jalostusarvostelussa Karna on palkittu jälkeläisluokka A:lla - se sai nelisenkymmentä varsaa elämänsä aikana. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen.

eee. Humuelma oli tähtipäinen tummanrautias kilparatsu. 150cm korkea tamma asusteli ravitallilla yksityisen omistajan omistuksessa. Humuelma oli luonteeltaan temperamenttinen ja näytti kyllä hapanta naamaa ulkopuolisille. Omistajansa kanssa yhteistyö pelasi ja parivaljakolla oli tiivis suhde. Humuelma kilpaili aluetasolla koulua helpoissa luokissa ja esteitä metrin radoilla. Sijoituksia kertyi lähes jokaisesta kilpailusta. Humuelma varsoi vain kaksi kertaa.

KRJ (sijoituksia 43 kpl)
30.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/30)
29.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
28.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
13.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
03.04.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
27.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
25.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
24.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
19.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
18.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/30)
14.03.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/30)
27.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
24.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
15.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
14.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/30)
08.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
05.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/50)
02.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/100)
01.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (8/100)
29.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/100)
29.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/50)
19.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/44)
18.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/41)
31.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/50)
30.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/50)
27.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
25.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/50)
23.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/30)
22.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/30)
22.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
29.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
27.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
25.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/100)
28.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
28.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
28.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
26.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
24.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
20.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
20.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)

ERJ (sijoituksia 54 kpl)
23.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
22.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
21.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
17.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
14.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
13.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
12.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
11.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
26.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
23.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/30)
16.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
14.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/60)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/100)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/100)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/100)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/100)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (9/100)
05.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (10/100)
05.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/100)
06.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
05.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/50)
27.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
18.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
17.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/40)
16.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
16.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/40)
25.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/100)
25.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
24.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
24.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
24.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
23.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
22.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
09.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/30)
08.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
04.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
01.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/60)
29.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/40)
28.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/50)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (7/50)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (3/40)
20.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/40)
20.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
18.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)

Muut sijoitukset
31.08.2014 kutsu, KRJ-CUP, Helppo A (20/358)
31.07.2014 kutsu, ERJ-CUP, 110cm (2/244)
31.07.2014 kutsu, VRS-CUP, Helppo B (3/93)
28.02.2014 kutsu, VRS-CUP, 90cm (5/72)
28.02.2014 kutsu, VRS-CUP, Vaativa B (2/95)
28.02.2014 kutsu, KRJ-CUP, Vaativa B (12/404)
31.01.2014 kutsu, VRS-CUP, Vaativa B (6/102)
31.01.2014 kutsu, VRS-CUP, 110cm (4/72)
31.12.2013 kutsu, ERJ-CUP, 100cm (9/174)

01.03.2015 Vanha ukko (kirjoittanut omistaja)
Niin se aika vain kuluu - hetki sitten Jätkä oli pieni rääpäle oljilla ja nyt se on jo 26-vuotias vanhus. Otsa on alkanut harmaantua, mutta pilke silmäkulmasta ei taida kadota koskaan. Ainoastaan vanhuuden myötä isoegoisuus on kasvanut ja Jätkä on sitä mieltä, että hän on tallin kuningas ja ansaitsee vain parasta palvelua. Jos aamuruoka ei ole ensimmäisenä Jätkän edessä, niin koko talli raikuu mielenosoituksellisesta kuovinnasta. Vaikka ori voi hyvin, niin aina sitä miettii, ettei meillä ole enää montaa yhteistä vuotta edessä. Tosin luultavasti Jätkästä ei pääse eroon koskaan ja se tekee jonkun ennätyksen iällänsä. Eihän se sinänsä haittaisi... Jätkä on keskittynyt nyt vain oloneuvoksena oloon ja sen liikutus on hyvin vähäistä. Joskus joku rohkea uskaltautuu sen selkään, mutta Jätkää ei haittaa, vaikkei sitä säännöllisesti enää liikuteta. Se hoitaa sen puolen juoksemalla tarhassa ja keimailemalla tammoille parhaansa mukaan. Tavoittena orin kanssa on enää YLA-palkinnon korotus. Ilmoitinkin sen mukaan tämän kuun tilaisuuteen, joten nyt vain peukut pystyyn, että se ykkönen sieltä tulisi!

15.08.2015 Jätkä valokuvamallina (kirjoittanut omistaja)
Kaveri halusi kuvata perinteistä suomenhevosta ratsastajineen sänkipellolla ilman satulaa. Mikään erikoisen värinen, kevytrakenteinen tai muu vastaava ei kuulemma kelvannut. Esittelin tallilla muutamaa vaihtoehtoa ja hän ihastui Jätkän ulkomuotoon. Lupasin yrittää, mutta hienojen peltolaukkakuvien sijaan saattaa tulla putoamiskuvien huvittavaa sarjaa. 'Jos et kaakki käyttäydy, niin et saa iltakauroja tänään', ärähdin Jätkälle salaa sitä puunatessa. Jätkä pärskähti siihen malliin, että hän tekee mitä lystää. Kaikkeen minäkin aina pääni pistän!

Alkuverryttelyt hoidin aidatulla kentällä kypärä päässä. Ilman satulaa oli yllättävän hankala ratsastaa, eikä asiaa auttanut se, että perinteisten ratsastushousujen sijaan minulla oli farkut, jotka eivät tunnetusti ole pitävimmät mahdolliset. Jätkällä toki on leveä selkä ja helpot askeleet, joten olihan se aika oiva valinta.

Pellolle päästyä Jätkä teki sen mitä pelkäsinkin - säntäsi pukkilaukalla pellon toiseen päähän. Onneksi sen pukit eivät olleet hurjia, joten pysyin selässä. 'En minä ihan tälläisiä kuvia haluaisi', ystäväni naureskeli, 'jos saisi jatkossa vähän hillitympää menoa'. Olin samaa mieltä, joten pidin parempaa kuria Jätkälle. Tunsin välillä, miten se oli lähdössä, jolloin tein muutamia pieniä voltteja ja vaadin siltä keskittymistä. Lopulta Jätkä joko alistui, väsähti tai alkoi muuten vain käyttäytyä. Uskalsin riisua kypärän (hyi, älkää tehkö näin!) ja ystävä sai haluamiansa kuvia. Punainen tukkani liehui auringossa, Jätkä kiilsi kuin viimeistä päivää ja meno näytti harmooniselta. Näin meinaan jälkikäteen kuvia ja tulihan niistä aika upeita! Pääsisimme kuulemma mahdollisesti valokuvauslehteenkin.

20.06.2015 Palkintoa palkinnon perään (kirjoittanut omistaja)
Tämä vuosi on ollut Jätkän kanssa loistava, mitä laatuarvosteluihin tulee. Olen raahannut sen kaikkiin mahdollisiin kissanristiäisiin: yleislaatikseen, koulu- ja estelaatiksiin ja nyt uusimpana suomenhevosten laatuarvosteluun. Yleislaatuarvostelua lukuunottamatta sieltä on ykköset tullut, aivan kuten odottaa saattoikin. Tulevaisuudessa varmaan on tarkoitus koittaa korottaa se YLA2-palkinto ykköseksi. Ennen Jätkä on ollut kilpapaikoilla aivan mahdoton, mutta nyt se on ehkä hieman aikuistunut (syytä onkin, kun ikää on 19-vuotta) ja alkanut keskittyä tammojen sijaan olennaiseen.

Tänäänkin SLA:n tilaisuudessa herran käytös sai tuomareilta kehuja. Kuten arvata saattaa, niin rakenteesta ei tullut parhaita mahdollisia arvosteluita (Runsaat jouhet haittasivat kaulan arvostelua. Ilmeikäs pää, kaula saisi olla hieman pidempi. Sopusuhtainen pyöreähkö runko, hieman hennot sääret.), mutta esimerkiksi menestys VSR:n cupeissa korvasi sieltä puuttuvia pisteitä. Kotimatka lyheni taas kummasti, kun kyydissä oli SLA-I palkittu kasvatti.

29.12.2014 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Lissu T.)
Olin viimeksi ihastunut Jätkään siinä määrin, että olin pari päivää edellisen ratsastuskertani jälkeen soittanut miserylle ja sopinut uuden ratsastuskerran. Tällä kertaa ajoin Moondancen pihaan puolenpäivän jälkeen, ja vietyäni tavaroitani sisätiloihin lähdin hakemaan Jätkää tarhasta. Ulkona oli aivan mahtava sää, mikä sopi suunnitelmiini loistavasti. Olin jo etukäteen maalaillut mielessäni lumisia maisemia ja hidastettua laukkaa, postikorttitunnelmia ja pakkasen vuoksi punoittavaa nenänpäätä. Varustettuani Jätkän ilmoitin tallihenkilökunnalle, minne menen ja miten kauan viivyn, ja suuntasin Jätkän kanssa maastoon.

Puolentoista tunnin maastoilumme oli pääasiassa käynti- ja ravireissu kahdella laukkapätkällä höystettynä. Ori oli virkeä, ja alkuun Jätkä olisi halunnut mennä paljon reippaammassa tahdissa kuin minä. Pidin kuitenkin kiinni maisemamatkailustani, eikä Jätkälläkään loppujen lopuksi ollut mitään leppoisaa kävelyä tai mummohölkkäravia vastaan. Laukkapätkillä ori koetti irrotella, mutta joutui tyytymään hallittuun, rauhalliseen laukkaan revittelyiloittelun sijaan. Suomenhevosta sai kyllä tosiaan pidätellä laukassa, ori oli maastossa huomattavasti säpäkämpi kuin maneesissa. No, tulipahan päivän hauistreeni tehtyä. Takaisin tallilla totesin hevosen olevan kuiva, kun olin itse luvattoman hikinen – olin selkeästi pukeutunut liian lämpimästi. Jätkältä lähtivät varusteet harvinaisen vilkkaasti, kun halusin päästä vaihtamaan edes paitani vähemmän hikiseen. Hyvittelin kyllä äkkikatoamistani hevoselle ylimääräisellä omenalla, vaikka ori sai herkkuja muutenkin. Pitäähän hyvä työ palkita! Päästessään takaisin tarhaan Jätkä veti sen laukkapukkirallin, joka maastossa oli jäänyt välistä. Harmi, ettei minulla ollut kameraa mukanani, enkä tajunnut kaivaa kännykkääkään esille, Jätkän riekkumisesta olisi saanut komeita kuvia.

26.12.2014 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Lissu T.)
Saavuin Moondanceen aamusta, ja ehdin vielä osallistua tallitöihin muutaman karsinan siivouksen verran. Oikeastaan olin tullut tallille liikuttamaan yhtä miseryn suomenhevosista, Jätkä-oria. Olin käynyt Moondancessa ties miten monesti valmentamassa miseryä, mutten ollut koskaan käynyt tallin puolella. Minulta menikin hetki paikallistaa kaikki Jätkän tavarat varustehuoneesta, ja seuraava hetki löytää oripoika yhdestä monista Moondancen tarhoista. Jätkä oli veikeän näköinen, pojanviikarimaisen oloinen raudikko, joka koetteli hermojani alusta asti huutelemalla tammojen perään ja koettamalla pörhistellä niille. Ori kuitenkin pysyi lapasessa vaivatta, eikä esimerkiksi puskenut lapa edelle päälle – näitäkin on nähty.

Orin harjaamiseen tai varustamiseen ei kulunut kauaa aikaa. Maneesissa mittasin jalustimet suurin piirtein oikean mittaisiksi, nousin selkään ja hienosäädin jalustimia vähän lisää. Jätkä olisi jo halunnut mennä ja tehdä jotain, eikä minun jalustinvärkkäilyni erikoisemmin ilahduttanut hevosta. Verryttelyihin käytin reippaasti aikaa, sillä emme meinanneet Jätkän kanssa löytää yhteistä säveltä. Tein paljon siirtymisiä, pysähdyksiä ja peruutuksia, pelasin asetusten ja taivutusten kanssa ja ylipäätään jumppasin hevosen kaulaa ja kylkiä, hain askeliin tahdikkuutta ja hevoseen rentoutta ja herkkyyttä. Raudikko ei ollut mikään automaatti, joka askel piti ratsastaa sekä pitää huolta, että Jätkän sai syvälle kulmiin. Pidin Jätkästä älyttömästi – välillä on mukava lähteä maastoilemaan ilman ajatusta ja antaa hevosen mennä omaa tahtiaan, mutta Jätkän kaltaisten hevosten kanssa tietää tehneensä jotain oikein, kun hevonen liikkuu. Verryttelyjen jälkeen Jätkä oli jo hyvin näpeissäni, ja jestas, miten mukavaa on ratsastaa vieraalla hevosella! Jatkoin siirtymisharjoitusten kanssa, tein pohkeenväistöjä, voltteja ja ympyröitä, kokeilin vastalaukkoja.. Jätkä on aivan mahtava kaveri, hymyilin kuin Hangon keksi loppuravien ja –käyntien aikana. Hoitaessani oria ratsastuksen jälkeen löysin Jätkän kaulasta kohdan, jota kutisi niin maan kauheasti. Jätkä nautti rapsutuksista ylähuuli pitkänä niin tyytyväisen näköisenä, ettei mitään rajaa.
15.03.2016 Tarinaestekilpailu (kutsu) - ei tulosta vielä
Tehtävänanto: Saavut kilpailupaikalle myöhässä ja oma verryttelyvuorosi on jo alkanut. Ehdit hypätä verkassa vain yhden esteen, jonka jälkeen on vuorosi. Saat kuitenkin suoritettua puhtaan radan, mutta miten itse kuvailisit suoritusta? Tarinaan tulee sisällyttää seuraavat sanat: aaltoeste, huivi, kamala ja väärä este. Sanat saavat olla tarinassa missä järjestyksessä tahansa.
Tarina: Ai miten meni noin niinkun omasta mielestä? No eihän se ihan putkeen mennyt, vaikka puhdas rata tulikin kuin ihmeen kaupalla. Verryttelyssä ehdin hypätä vain aaltoesteen, joten en lähtenyt radalle kovin luottavaisin mielin. Jätkä oli intoa täynnä, eikä se aluksi oikein malttanut keskittyä olennaiseen. Se pelkäsi esimerkiksi kamalaa kirkkaanpunaista huivia ratahenkilökunnan kaulassa ja sinkosi pukkilaukalla eteenpäin. Onneksi sain sen hallintaan ja jatkoin suoritusta kuin mitään ei olisi tapahtunut. Muutama este meni hienosti, kunnes itse meinasin ohjata oriin väärälle esteelle. Viime hetkellä hoksasin asian ja tein tiukan mutkan oikealle esteelle. Jätkä hyppäsi puhtaasti ylitse huonosta lähestymisestä huolimatta, eikä edessä ollut enää kuin viimeinen helppo pystyeste. Jostain syystä yleisö hurrasi meille nollaradan jälkeen normaalia enemmän. Kai ne ajattelivat samaa kuin itsekin: 'Nyt tuli kyllä käytettyä kaikki tuurit radalla, sillä oli suoranainen ihme, että selvisimme puhtaasti maaliin'.

13.03.2016 Tarinaestekilpailu (kutsu) - ei tulosta vielä
Tehtävänanto: Huomaat edellisenä iltana kilpailukutsusta, että 100cm luokassa ratsastajan tulee olla alle 10-vuotias. Liekö Katriina halunnut hieman pientä extraa työhönsä vai sattuikohan tuomarilta ihan vain tahaton moka kutsuun (jälleen kerran). Löydätkö sopivan vai vähän epäsopivamman kuskin kilpahevosellesi viime tingassa? Saatko pelätä silmät päästäsi radan aikana vai yllättääkö naapurin serkun tenava hevoskuiskaajataidoillaan?
Tarina: Harvoin jännitän kilpapaikalle ajaessa, mutta nyt olin suorastaan paniikissa. Viereisellä penkillä istui naapurin 9-vuotias tyttö - ei, hän ei ollut mukana hoitajana vaan kilpailemassa Jätkällä. Kilpakutsussa oli sitten pienellä präntillä maininta, että ratsastajan tulee olla alle 10-vuotias. Kuka ihme sellaisiakin sääntöjä keksii? Paniikissa sitten eilen soittelin naapurustoa läpi ja sain ihmeen kaupalla uuden kuskin Jätkälle. Koko matkan kyllä kirosin, että olisi pitänyt jäädä pois, sillä tuo tyttö ei tule selviämään hengissä radasta Jätkän kanssa.

Vaikka verryttely sujui yllättävän hyvin, niin itse rataa en uskaltanut katsoa. Kuuntelin vain kauhuissani yleisön reaktioita ja pidin silmät visusti kiinni. Jätkä on yleensä esteradalla kuuma ja hankala, eikä lainkaan lasten ratsu. Ainakaan vielä ei yleisöstä kuulunut kauhistunutta ääntelyä, joten rata sujui kai aika hyvin. Puomitkaan eivät kolisseet alas. Ehkä yleisö oli kauhusta kankeana kuten itse ja ratsastaja makaisi hiekan seassa Jätkän kirmaillessa vapaana ympäri maneesia? Raotin hieman toista silmää ja erotin sujuvasti etenevän ratsukon radalta. Rautias ori lönkötteli menemään laiskasti, mutta suoritti esteitä silti puhtaasti. Olikohan Jätkä ja Milla jo suorittaneet oman osuutensa, koska tuo ei voinut kyllä olla se kuumakalle, jolla itse kilpailin. Ei, kyllä ne olivat Milla ja Jätkä. Avasin toisenkin silmäni ja seurasin menoa suu auki hämmästyneenä. Ratsukko ylitti maalilinjan ilmeisesti ilman pudotuksia ja vaikka yleisö hurrasi, niin Jätkä siirtyi käyntiin ja kulki rennosti pitkällä ohjalla.

'Mitä ihmettä radalla tapahtui?' menin heti tiedustelemaan ratsukon päästyä verryttelyalueelle takaisin. Milla säikähti reaktiotani ja kyseli, että mitä hän teki väärin. 'Ei, et mitään', takeltelin, 'Jätkä ei vain koskaan ole ollut noin rauhallinen radalla'. Vaihtoehtoja ei ollut montaa: joko hevonen oli kipeä, se on aikuistunut (26-vuotiaan ehkä sietääkin aikuistua!) tai sitten se ymmärtää, että selässä on pieni lapsi ja nyt on syytä olla nätisti. Oli syy mikä tahansa (paitsi ensimmäinen), niin olin oikein ylpeä Millasta ja Jätkästä!
17.12.2014 Kouluvalmennus, valmentajana dookie
Seurattuani miseryn ja Jätkän hyvällä yhteistyöllä tehtyä alkuverryttelyä välikäynteihin asti, ryhdyin ohjeistamaan ratsukkoa varsinaiseen tehtävään. Tänään oli tarkoituksena työstää koottuja askellajeja, sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Jokaiseen kulmaan ratsastajan tuli koota hevonen ja ratsastaa voltti. Toisella pitkällä sivulla suoristuksen jälkeen uraa pitkin keskiravia, ja toisella pitkällä sivulla ensimmäinen puolikas avotaivutusta, puolivälissä voltti, ja jälkimmäinen puolikas sulkutaivutusta. Jätkä oli hyvin kuulolla, ja misery sai säädeltyä oria hienosti kootun- ja keskiravin välillä. Toisen pitkän sivun tehtävä ei siis tuottanut juurikaan ongelmia. Avo- ja sulkutaivutuksissa sen sijaan oli parantamisen varaa - Jätkä meinasi taipua liikaa kaulastaan, ja takapää ei ollut tarpeeksi aktiivisena mukana. Pyysin miseryä hellittämään sisäohjaa, ja ratsastamaan oria jo voltilla aktiivisemmin eteen. Seuraavan kerran molemmat taivutukset sujuivatkin vähän paremmin, mutta pyysin ratsukkoa tulemaan tehtävän vielä muutaman kerran. Kun taivutukset saatiin hiottua kehuttaviksi, ohjeistin seuraavan tehtävän.

Seuraavassakin tehtävässä oli paljon tekemistä - pitkä sivu keskiravissa, lyhyen sivun puolivälissä laukannosto, kootussa laukassa kulman jälkeen voltti, suoristuksen jälkeen pitkä sivu keskilaukkaa, ennen kulmaa voltti kootussa laukassa, ja lyhyen sivun puolessa välissä siirtyminen takaisin raviin. Jätkä lähti tehtävään innokkaana ja kuuliaisena. Ensimmäinen laukannosto oli nopea ja täsmällinen, mutta ori ei malttanut koota itseään riittävästi voltille, joka pääsi leviämään turhan isoksi. Seuraavalla voltilla kävi samoin - Jätkä laukkasi liian pitkänä ja voltti kasvoi taas liian suureksi. Ravisiirtyminen sen sijaan oli laukannoston tapaan hyvä, ja kehaisin ratsukkoa hienoista siirtymisistä. Uusintakierroksella käskin miseryn koota oriaan liioitellusti voltille, jolloin Jätkän laukka ei pyörinyt riittävästi, vaan se oli hyvin tahmean oloista. Muistutin miseryä ratsastamaan kokoamisesta huolimatta riittävästi eteen, niin että orin eteenpäin pyrkimys säilyisi. Tämä voltti onnistuikin paljon paremmin - Jätkä teki työtä käskettyä ja laukkasi hienosti ylöspäin. Hioimme vielä laukkapätkiä uusimalla tehtävän muutaman kerran, kunnes homma alkoi näyttää varsin mallikkaalta. Ratsukko suoriutui hienosti päivän tehtävistä, ja lopettelimme tunnin hyvään suoritukseen.

13.12.2014 Kouluvalmennus, valmentajana dookie
Jätkä liikkui jo verryttelyssä rennosti ja hyvin eteen. Ratsukon alkuverkat sujuivat nopeasti väistöjen, kaarevien teiden ja siirtymisien kanssa, ja pääsimmekin aloittamaan itse valmennuksen. Tämän tunnin aiheeksi olin suunnitellut pääasiassa laukkatyöskentelyä - vastalaukkaa, laukannostoja ja siirtymisiä. Ensimmäiseksi käsittelyssä oli vastalaukkaharjoitus. Pyysin miseryä ja Jätkää jäämään kahdeksikolle, jossa heidän tuli laukata toinen kuvion toinen ympyrä myötälaukassa, ja toinen vastalaukassa - ei laukanvaihtoja ympyrää vaihdettaessa. Misery sai orinsa laukan nopeasti hyvin pyöriväksi, mutta se ei asettunut alkuun riittävästi sisälle. Kehoitin ratsastajaa asettamaan ratsunsa rehellisemmin sisälle, jotta hevosen ulkokylki venyisi kunnolla. Jätkä protestoi vähän asetusta vastaan, mutta pian misery sai orin liikkumaan toivotusti. Kun vastalaukat alkoivat sujumaan hyvin, ratsukko sai vaihtaa laukan ja tehdä samaa tehtävää tässä laukassa. Misery sai taas hetken neuvotella Jätkän kanssa asetuksen suunnasta ja kokoamisasteesta, mutta pian ori kulki taas kauniisti molemmilla ympyröillä sisään päin asettuen. Tovin kahdeksikkoharjoitusta käytyämme Jätkä puuskutti siihen malliin, että annoin ratsukon pitää välikäynnit ennen seuraavaa tehtävää.

Toisena tehtävänä oli tarkoitus hioa laukannostoja peruutuksesta. Lyhyiden sivujen puolivälissä pysähdys, neljä askelta peruutusta ja laukannosto ja pääty-ympyrälle. Toinen nosto myötälaukkaan, ja toinen vastalaukkaan. Jätkän ensimmäinen peruutus oli melkoisen tahmea, ja niin oli myös laukannosto sen jälkeen. Komensin miseryn ratsastamaan seuraavan noston reilusti napakammin, ja vaatimaan siirtymiset heti eikä kohta. Peruutus oli edelleen turhan löysä, mutta parempi edelliseen verrattuna. Vastalaukka nousi hienosti, ja nyt ori asettuikin heti ympyrälle. Jätkä vaati hyvin, hyvin monta peruutus-laukannosto-siirtymistä, ennen kuin ratsukko sai tehtyä tehtävän hyvällä rytmillä ja napakasti. Loppua kohden ne alkoivat kuitenkin sujumaan kelvollisesti, ja puuskuttava ratsukko pääsi loppuverryttelyiden pariin.

31.07.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Inna
Alkuverryttelyksi ratsukko sai tehdä kahdeksikkokuviota ravissa keventäen. Jätkä tuntui testailevan ratsastajaansa koko ajan oikomalla kulmia ja takapää raahaten. Kehotin ratsastajaa ottamaan enemmän ulko-ohjalla ja siirtämällä painopisteen sisäjalalle. Pikku hiljaa Jätkä tuntui alistuvan ratsastajansa tahtoon. Aloitimme ensimmäisenä hieman raviväistöillä ja avotaivutuksilla. Tarkoituksena oli toisen pitkän sivun ensimmäisestä kirjaimesta lähteä väistämään kohti i:tä. I:stä väistettiin takaisin pitkän sivun viimeiselle kirjaimelle. Toinen pitkä sivu tehtiin avotaivutusta ja lyhyille sivuille tarpeen vaatiessa voltit. Ensimmäinen väistö oli aluksi hieman hankala ja Jätkä tuntui väistävän enemmän banaaninmuodossa. Avotaivutus sen sijaan oli tälle herralle lastenleikkiä ja ratsastajakin osasi vetää juuri oikeista naruista. Väistöissä kehotin ratsastajaa pitämään ori suorassa ulko-ohjan avulla ja painopiste tällä kertaa ulkopohkeella. Yhtäkkinen suunnanvaihdos sekoitti jälleen hieman Jätkää, mutta ratsastajan annettua vain tomerammat avut, ori oli kuin mitään suunnanvaihdosta ei olisi tapahtunut. Seuraavalla väistöllä ratsastaja sai tulla väistön asettamalla Jätkää hieman ulos, pitäen hevosen muuten suorana. Väistöt menivät hieman vinossa, mutta ei liian.

Seuraavaksi vuorossa oli hieman sulkuharjoituksia ja laukkatyöskentelyä. Ideana oli tehdä pitkälle sivulle sulkutaivutus, jonka jälkeen nosta laukka ja tehdä laukkaympyrä. Jätkä ravasi reippaasti eteenpäin ja ratsastaja sai sen hyvin tekemään sulut. Laukka nousi reippaasti ja kehotin ratsastajaa lyhentämään hieman, mutta säilyttämään tahti. Parin kerran jälkeen muutin harjoitusta niin, että laukkaympyrä jätettiin ja sen tilalla tehtiin suunnanvaihdos kokorataleikkaalla vaihtaen i:ssä laukkaa. Jätkä innostui heti kokorataleikkaan suorasta, joten ensimmäinen kerta mentiin hieman säheltäen. Uudella yrityksellä Jätkä kuitenkin oli paljon rauhallisempi, kun ratsastajakin osasi varautua innostumiseen. Laukan vaihtaminen oli Jätkälle helppoa ja se vaihtoi laukkansa juuri oikein. Käskin kehumaan oria kunnolla. Muutaman toiston jälkeen ratsukko sai hetken aikaa ottaa käyntiä ennen kuin jatkoimme laukkatyöskentelyllä. Ideana oli tehdä toiselle sivulle pysähdys pitkän sivun ensimmäiseen ja viimeiseen kirjaimeen, pysähdyksestä peruutettiin ja nostettiin suoraan laukka. Toinen pitkäsivu tehtiin sulkua ja tarvittaessa raviympyrää lyhyille sivuille. Jätkä oli jo sen verran kuulolla, että pysähtymiset tapahtuivat leikiten. Hieman tuotti vaikeuksia peruutuksesta laukan nostaminen ja pariin otteeseen se tapahtuikin ravin kautta. Pian ori kuitenkin tajusi asian ytimen ja harjoitus alkoi tapahtua automaattisesti. Tässä kohtaa vaihdettiin suuntaa ravissa ja jatkettiin samaa harjoitusta. Hyvin menneen valmennuksen lopuksi ratsukko otti vielä itsenäisesti kevyttä ravia.

10.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Inna
Ratsastaja ravasi Jätkän kanssa kenttää ympäri samalla, kun kokosin kentälle muutaman esteen. Jätkä ravasi reippaasti eteenpäin ja katseli innoissaan esteitä. Valmennus aloitettiin pitkällä sivulla olevalla okserilla, jonka edessä oli muutama puomi. Pyysin ratsastajaa nostaa laukan ja Jätkä lähti saman tien reippaaseen laukkaan. Nähtyään lähenevänsä estettä, ori kuumeni huomattavasti ja alkupuomit kolahtelivat äänekkäästi. Hyppy kuitenkin oli puhdas. Käskin tulemaan uudestaan ja tekemään enemmän puolipidätteitä. Puomit kolisivat yhä, mutta laukka oli huomattavasti rauhallisempaa. Hypyssä ratsastaja oli kuitenkin tällä kertaa se, joka hoppuili. Sen seurauksena puomeja kolahteli maahan. Okserin alettua sujua viimein, lisäsin tehtävään loivalla kiemurauralla olevat kolme estettä. Ensimmäiseksi tultaisiin puomi-okseri esteet. Ne tuntuivat jo ratsukolta sujuvan. Jätkä innostui huomattavasti uusista esteistä ja vauhtia löytyi liikaa. Ratsastaja ei tuntunut pystyvän pitävän oria kunnolla otteessa, joten ensimmäinen este mentiin suurella jäniksen loikalla hutiloiden. Käskin heti siirtymään käyntiin ja nostamaan laukan uudelleen ja tulemaan uudestaan. Ratsastaja oli jo heti enemmän kiinni Jätkän toimintakeskuksessa, vaikka vielä heillä oli hieman kommunikointi vaikeuksia. Ensimmäisestä kiemuran esteestä kuitenkin selvittiin, vaikkakaan laukka ei vaihtunut. Ravin kautta siis uusi laukka ja toiselle esteelle. Tällä kertaa ratsastaja oli myöhässä, mutta laukka vaihtui ja viimeinenkin este ylitettiin. Ratsukko sai tulla esteet vielä pari kertaa, joiden aikana ratsastaja viimein sai orin rauhoittumaan ja hyppäämään tasaisella vauhdilla. Hienoa.

30.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Sanchez
Tapasin jälleen tutun ratsukon maneesissa. Tällä kerralla misery sai aloittaa alkulämmittelyn itsenäisesti sillä välin, kun minä kasasin heille pienen lämmittelyesteen, jolla oli korkeutta 60cm. Tämän jälkeen kokosin muutaman okserin ja pystyjä, joiden korkeus vaihteli välillä 70-100cm. Tänään Jätkä oli selvästi reippaammalla tuulella ja se askelsikin tarmokkaasti eteenpäin, kun misery ohjasi orin lämmittelyesteelle. Jo ensimmäinen hyppy osoitti ratsukon yhteistyön toimivan erinomaisesti. Siirryimme valmennuksessa vähitellen eteenpäin, ja selostin miserylle, mitä heidän pitäisi tehdä. Aiheena oli mahdollisimman hyvä lähestyminen esteelle, jotta itse hypystä tulisi tyylipuhdas. Misery aloitti hieman varovasti ja laukka oli todella hidasta, joka vielä hidastui entisestään esteelle tultaessa, joten ensimmäinen yritys meni melko pipariksi. Kannustin ottamaan reippaammin vauhtia ja pitämään kädet rentoina, mutta jalat tiukasti orin kyljissä kiinni. Lähestyminen meni nappiin, suoraan keskelle estettä, ja vauhtikin pysyi tasaisena suorituksen loppuun saakka. Harjoittelimme lähestymistä erilaisista kulmista, mutta kuitenkin niin, että hyppy tapahtuisi aina esteen keskeltä ja hevosen vartalo olisi kohtisuorassa estettä. Ratsukolla vaikutti olevan loistava vire päällä, kun suurin osa lähestymisistä oli kuin suoraan oppikirjasta! Ollessani tyytyväinen valmennettaviini, annoin luvan siirtyä loppujäähdyttelyyn.

21.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Sanchez
Olin laittanut maneesiin miserylle ja Jätkälle alkulämmittelyn oheen maapuomeja, joita ratsukko sai mennä ravissa. Jätkän askelet olivat tänään hieman tahmeat, joten puomit kolisivat, mutta seuraavalla kierroksella misery kannusti Jätkää reippaasti eteenpäin ja johan alkoivat orin jalat nousta. Kun näytti siltä, että ratsukko oli lämmitellyt riittävästi, siirryimme itse esteille. Toisella kentän pitkistä sivuista oli luvassa hieman jumppasarjaa, jonka jälkeen heti seuraavalla lyhyellä sivulla 80cm korkea este. Pitkälle sivulle piti hidastaa raviin puomien takia, joiden jälkeen siirtyminen takaisin laukkaan ja hyppy yli 90cm korkean okserin. Misery oli saanut heräteltyä Jätkän hyvin, joten se vaikutti pirteältä heidän alkaessa suorittaa tehtävää. Jumppis vaikutti tekevän hyvää ratsukolle, sillä molempien piti keskittyä tarkasti. Itse esteiden ylityksessä ei koko valmennuksen aikana ollut moitittavaa. Ravipuomeilla oli ratsukolla aluksi liikaa vauhtia, mutta misery korjasi tilanteen hyvin taas seuraavalle kierrokselle. Ratsukko sai selvästi juonesta nopeasti kiinni, joten ainoa asia, mitä tein, oli jumppasarjan puomien kohottaminen. Lopputunnista sekä ratsastaja että ratsu olivat väsähtäneen näköisiä, joten annoin heille ansaitun luvan siirtyä loppukäynteihin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!