Muistoissamme 14.06.2014 - 04.07.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#164

✝ Hurmurilla

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri155cm, tprn
RekisterinumeroVH14-018-1914
Syntynyt14.06.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo A
KasvattajaAlegre (maahantuoja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.06.2018 YLA2 palkittu pistein 92,5
20.05.2017 SLA-II palkittu pistein 85
15.02.2016 KRJ-I palkittu pistein 100
15.05.2015 KTK-III palkittu pistein 69

© Tallin omaisuutta

Kun kävin hevoskaupoilla tutussa Alegressa (vaarallinen paikka, sieltä tarttuu aina liikaa hevosia mukaan, vähän sama kuin kävisi nälkäisenä kaupassa!), Hurmurilla ei aiheuttanut tarhassa ollesaan mitään "tuo minun pitää saada"-reaktiota. Se nuokkui silmät puoliummessa ja oli työhevosen näköinen raskaan kaulansa kanssa. Myyjä kehui sitä kuitenkin maasta taivaisiin ja päätin, että en kai menetä mitään jos koeratsastan sen. Hetken ratsastamisen jälkeen olin aivan myyty! Raskaasta rakenteesta huolimatta Rilla oli kevyt ratsastaa, kuunteli istuntaa ja liikkui yllättävän lennokkaasti. Eihän sen kokoamiskyky tule riittämään vaativalle tasolle, mutta nöyrä luonne ja hyvä ratsastettavuus saivat minut lyömään nimeni papereihin. Niin olin taas hankkinut yhden uuden hevosen matkaani...

Hurmurillan luonnetta on tylsä kuvailla, sillä se on niin tavallinen; kiltti, yritteliäs ja ystävällinen. Rilla yrittää aina parhaansa, eikä koskaan sano vastaan mihinkään. Se on kuin oppikirjan esimerkki suomenhevosesta. Hoitaessa ori antaa tehdä mitä tahansa itsellensä - kunhan hän saa huomiota ja rapsutuksia, niin kaikki sopii. Edes varustaminen ei tuota hankaluuksia, eikä Rilla osaa pullistella tai pitää suutansa kiinni kuolaimia laittaessa. Ainoa rasittava piirre siinä on se, että suojia laittaessa ori nostelee jalkojansa ylös. Se luulee kai, että nyt putsataan kavioita. Taluttaessa Rilla seuraa nöyränä vierellä, eikä edes huutele kiimaisille tammoille ohikulkiessa. Se on henkeen ja vereen herrasmies.

Ratsastaessa sama linja jatkuu - muutama kehu työn lomassa ja Rilla kiipeäisi vaikka puuhun takaperin. Orin laji on kouluratsastus. Valitettavasti sen kokoamiskyky on rajallinen rakenteen johdosta, joten koulutustaso on vain helppo A. Rilla osaa kyllä vaativan tason koulukiemuroita ja sillä on upeat, lennokkaat askeleet. Se on herkkä avuille ja toimii pienillä merkeillä istunnalla ja pohkeella. Innostuessaan esimerkiksi laukanvaihdoista saattaa Rilla hieman kuumeta, jolloin joutuu ohjallakin huomauttamaan. Sen kierroksella käyminen tarkoittaa lähinnä sitä, että se liikkuu inasen reippaammin ja ei ehkä pysähdykään pelkällä istunnan tiivistämisellä. Niin hurja ori Rilla on... Esteitä se ei osaa hypätä mitenkään päin ja maastossa ori on pomminvarma. Niin ei saisi sanoa, mutta Rilla ei ole eläissään mitään säikähtänyt ja tuskin tulee säikähtämäänkään.

Traileriin Rilla menee nätisti ja matkustaa pitkätkin matkat asiallisesti. Se on loistava kuljetuskaveri stressaajille, sillä orin rauhallisuus tarttuu kaikkiin. Myös kilparadoilla, jos ratsastajaa jännittää, niin Rilla saa hänet pian rentoutumaan. Se yrittää aina parhaansa verryttelystä asti ja huono tulos on todella harvoin hevosen vika tässä tapauksessa. Jos ori pääsee palkintojenjakoon asti, niin se käyttäytyy sielläkin asiallisesti ja ottaa kunniakierroksen rauhallisesti. Rilla on usein varahevosena, jos oikea ratsu on liian kuuma palkintojenjakoon.
sh-t. Moon Sorento (YLA2, KRJ-I, KTK-II) -- s.01.09.2014 (e. Ruusan Sonetti)
sh-t. Moon Neitonen -- s.07.01.2015 (e. Neitoperhoinen)
sh-o. Moon Donitsi -- s.20.07.2015 (e. Donitsitypy)
sh-t. Sointulan Hurmuriina -- s.23.07.2015 (e. Kiikkulan Kesäheila)
sh-t. Moon Hurmaella (KTK-III) -- s.30.08.2015 (e. Sanelma)
sh-t. Moon Unelma -- s.16.09.2015 (e. Sanelma)
sh-o. Moon Hurmori -- s.15.04.2017 (e. WH Unelma)

i. Jouluihme
evm, 160cm, vrt
ii. Karateka
evm, 162cm, vrn
iii. Samurai
evm, 165cm, m
iiii.
iiie.
iie. Jäähile
evm, 152cm, prn
iiei.
iiee.
ie. Joululahja
evm, 157cm, prt
iei. Päivänpoika
evm, 159cm, prn
ieii.
ieie.
iee. Takkulan Joulutaika
evm, 154cm, rt
ieei.
ieee.
e. Bändäri
evm, 150cm, m
ei. Aapeli
evm, prt, 155cm
eii. Pikku-Eemeli
evm, prn, 160cm
eiii.
eiie.
eie. Unelma
evm, rt, 154cm
eiei.
eiee.
ee. Kuggvikin Ronda
evm, 149cm, prn
eei. Iivana
evm, 154cm, prn
eeii.
eeie.
eee. Kaarnamuori
evm, 149cm, rt
eeei.
eeee.

i. Jouluihme sai nimensä siitä, että se syntyi kuukauden etuajassa jouluaattona, eikä eläinlääkäri ollut kovin positiivinen sen selviytymisen suhteen. Ihme kuitenkin kasvoi ja vahvistui päivä päivältä jääden henkiin. Varsa-ajan paapomisen johdosta siitä tuli hieman itsepäinen ja ihmisiä pompotteleva tapaus, mutta ratsastaessa Ihme nöyrtyi aina ihmisen tahtoon ja teki mielellään töitä. Ori kilpailikin vaativa B-tasolla ihan hyvällä menestyksellä. Se jätti myös kymmenkunta varsaa ja kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Ihme oli kuitenkin pääosin kasvattajan silmäterä ja harrasteratsu, kuin hieno kilpahevonen tai siitosori. Se nukkui vanhuuttaan pois 27-vuotiaana jättäen suuren aukon tallin arkeen ja omistajien sydämiin.

ii. Karateka oli tunnettu hankalasta luonteestaan, vaikeasta ratsastettavuudesta ja upeista liikkeistä. Se kilpaili vaativa A-tasolla ja jätti taakseen usein jopa puoliverisiä palkintosijoilla. Ekaksi kutsuttu ori hurmasi varsinkin lisätyillä liikkeillä tuomarit, eikä kootuissakaan ollut valittamista - suomenhevoseksi Eka kulki vallan mainiosti. Jalostuspuolella ori ei ollut yhtään niin suosittu hankalan luonteensa vuoksi, mutta jätti se kuusi varsaa meidän iloksemme. Ne seurasivat isänsä jalanjäljissä kouluaitojen sisäpuolella, eikä hankala luonne onneksi kaikille edes periytynyt. Eka lopetettiin murtuneen jalan vuoksi 22-vuotiaana. Sen hoitaminen oli hankalaa, eikä orin pääkoppa kestänyt sisällä seisomista, joten omistajille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa.

ie. Joululahja oli kasvattajalleen aikainen joululahja, joten nimi oli helppo päättää. Tamman emä oli kasvatajansa kantatammoja ja joululahjaksi itselleen kasvattaja astutti emän yhdellä suositusta jalostusorista. Varsa syntyi hieman ennen joulua. Lahjasta kasvoi komea tamma, joka kilpaili hyvällä menestyksellä helpoissa koulukilpailuissa. Jos sillä olisi ollut enemmän liikettä, niin vaativatkin luokat olisivat sujuneet. Lahja teki kuitenkin tasaisen hyvää jälkeä kilpailuissa ja myöhemin myös jalostuksessa. Se sai yhteensä kuusi varsaa. Luonteeltaan tamma oli maailman kiltein tapaus ja niin pomminvarma kuin hevonen voi olla.

e. Bändäri ei ollut tallin kaunein tai miellyttävin hevonen, mutta kouluradoilla se loisti osaavan ratsastajan kanssa. Bändäri voitti jopa suomenhevosten vSM-hopeaa kertaalleen omistajiensa riemuksi. Omistajat tosin olivat sen eteen joutuneet tekemään paljon töitä ja kestämään tamman kiukutteluja, joten aivan ilmaiseksi ei menestys tullut. Bändäri astutettiin monta kertaa, mutta sillä oli tapana luoda varsa kesken kaiken jostain tuntemattomasta syystä. Tamma sai vain kaksi elävää jälkeläistä, tammavarsan ja Hurmurillan. Bändäri jouduttiin lopettamaan sen tapellessa tarhassa toisen tamman kanssa 23-vuotiaana. Hoitaja oli laittanut vahingossa väärät hevoset tarhapariksi tuhoisin seurauksin - Bändäri ei pitänyt liiemmin ihmisistä, mutta ei myöskään toisista hevosista.

ei. Aapeli oli hyväluontoinen II-palkinnolla kantakirjattu siitosori. Se ehti nuorempana kilpailla hetken koulu- ja esteratsastuksessa helpoissa luokissa, mutta loukkaantui vakavasti ja ei enää koskaan palannut kilparadoille. Aapeli oli kuitenkin hyvästä suvusta tuleva hyväluontoinen ja -liikkeinen ori, joten sillä oli kysyntää jalostuspuolella. Ori jätti yhteensä 26 varsaa. Osasta tuli oikein menestyneitä kilparatsuja ja osa oli hieman vaatimattomampia - ikävä kyllä Aapeli ollutkaan niin hyvä periyttäjä, kuin toivottiin, mutta teki kuitenkin tasaista jälkeä sillä saralla. Ori nukkui vanhuuttaan pois 27-vuotiaana omassa karsinassaan.

ee. Kuggvikin Ronda oli juuri ja juuri hevoskokoinen tamma, jolta löytyi kyllä luonnetta kokonsakin edestä. Se oli varsinainen diiva ja kiukutteli kyllä aina, jos jokin asia oli huonosti. Ratsastaessa Rondasta onneksi löytyi yhteistyöhalukkuutta sopivan ratsastajan kanssa ja siksi se pärjäsikin helpoissa koululuokissa hyvällä menestyksellä vakiokuskinsa kanssa. Rondaa käytettiin jalostuksessa vain kahden varsan verran, sillä omistajille tärkeämpää oli kilpaileminen. Tarkoitus oli kyllä uran jälkeen tehdä useampikin varsa, mutta kohtalo puuttui peliin ja vei Rondan 20-vuotiaana jo kuoppaan vakavan ähkyn seurauksena.

Muut sijoitukset
10.04.2015 kutsu, NJ näyttely, sh-orit (4/12, irtoSERT)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 856.63
Tahti ja irtonaisuus: 970.66
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 2 (856.63p.)
KRJ-taso: 5 (1827.29p.)
VVJ-taso: 2 (856.63p.)
KERJ-taso: 0 (0p.)

11.06.2017 Ihmeitä tapahtuu! (kirjoittanut omistaja)
Taisin joskus kehua, että Rillan kanssa tarvii ihmeitä tapahtua, että se maastossa säikähtää. Tänään sitten ilmeisesti tapahtui sellainen. Kaipasin itse päännollausta ja rentoa humputtelua, joten satuloin (tai suitsin, sillä satulaa en laittanut lainkaan) Rillan ja hyppäsin sen paljaaseen selkään jakkaralta. Suuntasin orhin kohti suosikkireittiäni metsän siimekseen. Ötököitä riitti ja hiki virtasi jo pelkästä ajattelusta, mutta se ei haitannut, kun alla oli luottoratsu-Rilla ja sai vain istua ajattelematta sen ihmeempää.

Kesken lenkin puskat alkoivat ryskyä ja Rilla pysähtyi niille jalansijoilleen. Pian keskellä tietä seisoi iso hirvi, joka tuijotti meitä tuimana. En tiedä kuka meistä säikähti eniten, mutta Rilla teki täyskäännöksen ja lähti kiitolaukalla kotia kohti. Enhän minä semmoiseen ollut varautunut kun kävelin pitkällä ohjalla, joten kiepsahdin kaulalle ja pidin henkeni edestä kiinni. Niin kauan meni hyvin, kunnes Rilla yhtäkkiä pysähtyi ja tumpsahdin puolukanvarpujen sekaan. Ori tuli nuuhkimaan minua jotenkin anteeksi pyytävän oloisena. Aloin nauramaan tilanteelle ja varsinkin Rillan ilmeelle. Ei muuta kuin leuka pystyyn ja takaisin hevosen selkään. Olipahan hauska tarina kerrottavana tallilaisille, jotka ihmettelivät, miksi tukassani oli puolukanvarpuja.
18.02.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lola
Tällä kertaa miseryn ja hienon Hurmurillan valmennuksessa olisi avoja ja sulkuja. Aluksi ratsukko tietenkin verrytteli erityisen paljon taivutellen ja reipasta ravia hakien, sillä ori meinasi aluksi tarjota vähän laiskanpuoleista ravia. Kun hevonen oli verrytelty, aloitettiin tehtävä. Niinkin yksinkertainen kuin toisella pitkällä sivulla avoa ja toisella sulkua. Aluksi etenkin avoissa oli vähän hakemista, joten ihan hyvä, että välillä palauteltaisiin mieleen vanhojakin asioita! Hetken säätämisen jälkeen ilmeisesti ratsastaja sai "ahaa-elämyksen" ja kaikki alkoi toimia. Hevonen kulki tarmokkaasti ja ratsastaja ohjasi sitä oikein ja sai sen tekemään taivutukset oikeaoppisesti. Etenkin laukoissa onnistui hyvin, ilmeisesti hevonen oli ymmärtänyt tehtävän jo niin hyvin ettei sitä oikeastaan enää tarvinut ratsastaa niin paljoa kuin alussa. Laukkaa ei ehditty ottaa kovin paljoa, sillä oli jo aika lopettaa tunti itsenäisiin loppuverryttelyihin.

15.02.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Lola
Komea ja raamikas suokkiori Hurmurilla asteli letkeitä ja rauhallisia alkukäyntejä kaviouralla ratsastajansa misery selässään. Miseryn ja Hurmurillan valmennuksessa olisi luvassa pohkeenäistöjä, jotka aloitettiinkin heti jo pienimuotoisesti alkuverkkojen yhteydessä. Pitkät sivut piti ravata hieman kaviouran sisäpuolella, ensin mentiin uralle ja siitä pari askelta väistäen keskemmäs. Hevonen totteli hienosti, vaikka toki se aluksi yritti jäädä uralle koska onhan siinä paljon helpompi, kun ei tarvitse katsoa minne juoksee. Pienen väännön jälkeen Hurmurilla totteli nöyrästi. Kun valmennuksen päätehtävää alettiin tekemään, eli lävistäjältä pohkeenväistöä aivan pitkän sivun loppuun, Hurmurilla teki kaiken nöyrästi ja näytti hienolta harppoessaan pitkiä sivuaskelia. Sen pitkä harja hulmusi puolelta toiselle ja etenkin sen laukkaväistöt olivat näyttäviä. En voinut muuta kuin haukkoa henkeä kentän keskellä, niin hienolta se näytti! Koko päivää en kuitenkaan voinut hevosta ihailla, vaan kun mittarissa oli lähes tunti täynnä, oli pakko päästää erittäin hyvin työtä tehnyt ratsukko loppuverkkailemaan.

05.12.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Annikan
Kävin ensimmäisen valmennuksen jälkeen kahvilla, mutta nyt oli jälleen aika palata sorvin ääreen. Ihana ruunikko muhku ori käveli kentällä ratsastajansa kanssa, jonka kanssa oli tarkoitus hieman hiota koulujuttuja kuntoon. Aloiteltiin valmennus ihan sillä, että kyselin, minkä asian suhteen ratsastaja toivoisi pientä treenailua, ja tultiin yhdessä siihen lopputulokseen, että tänään painotettaisiin hieman enemmän käyntijuttuihin. Alkuun ruvettiin hiomaan kouluradalle saapuessa tehtävää alkupysähdystä, ja tehtiin ensin pari pysähdystä pitkille sivuille niin, että saataisiin niistä suoria kun toisella puolella oli aita vastassa. Vaan mitä vielä! Ori pyörähti ympäri, kun pyysit taaksepäin, ja se oli mieltänyt asian sitten niin, että takaosakäännöksiähän me tehtiin. No, hiottiin enemmän, ja pyysin ratsastajaa pitämään sisäpohkeen hyvin kiinni, ja oman painopisteen takana. Pieni "pidäte" ohjasta muistutuksena, että nyt mentiin taaksepäin ja tadaa! Saatiin oikein kivan oloinen pysähdys. Näitä tehtiin vielä muutama ennen kuin ruvettiin tulemaan pysähdyksiä pituushalkaisijalla. No, alkuun tuli pari vinoa, mutta jälleen muistutin siitä tuesta ja takana olevasta painopisteestä ja johan rupesivat pysähdykset näyttää hyviltä! Tämän tehtävän jälkeen jatkettiin edelleenkin käynnissä, ja tehtiin lävistäjillä keskikäyntiä, ja päätyihin ympyrät kootussa käynnissä. Tehtiin siis tavallaan kahdeksikkoa. Ori vastasi hyvin apuihin, ja sen keskikäynti näyttikin oikein hyvältä ainakin minun silmääni. Kootussa käynnissä ori välillä heitti päätään pois luotilinjasta, mutta ratsastaja sai nopeasti korjattua tilanteen ja meno olikin ihan siistin näköistä. Otettiin loppuun vielä hieman ravia, ja taivutuksia joka suuntaan, jotta ori olisi hyvin jumpattu, ja kun saatiin kaikki tehtyä, saitte jäädä kävelemään loppukäyntejä itsenäisesti.

22.06.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Siiri
Saapuessani Moondanceen, olivat misery ja Hurmurilla ehtineet jo lämmitellä. Tänään ratsukon kanssa treenattaisiin vastalaukkaa kiemurauralla. Selitin miserylle tehtävän idean, ja pyysin naista nostamaan Rillalla vasemman laukan. Aluksi ori ei tajunnut, mitä siltä haettiin ja yritti miellyttää ratsastajaa vaihtamalla laukan suunnan mukaiseksi. Neuvoin miseryä pitämään vasemman laukan avut erityisen voimakkaina, ja kaarteissa asettamaan Rillaa kevyesti ulospäin jotta hevosellekin välähtäisi, mikä tehtävän ideana oli. Parin toiston jälkeen Rillallekin alkoi valjeta, miksi ratsastaja ei antanutkaan sen vaihtaa laukkaa aina kaarteessa, ja onnistuneen vastalaukkakiemuran jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan tehtävää vielä toisesta suunnasta. Tähän suuntaan Rilla tajusi jutun juonen heti, eikä enää yrittänyt vaihtaa laukkaa oikeaksi. Kun vastalaukka oli onnistunut molempiin suuntiin, annoin miserylle luvan siirtyä loppuverkkaamaan komeaa, ruunikkoa oriaan.

06.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sani
Tällä kertaa ratsukko oli jo ehtinyt verytellä, joten pääsimme heti työn touhuun. Aloitimme suoraan sulkutaivutuksilla. Ori vaikutti olevan aivan viime kerran vastakohta ja porhalsi kiireellä eteenpäin. Neuvoin ratsastajaa tekemään tehtävän lomassa pysähdyksiä sekä säätelemään käynnin tempoa. Oriin rauhoituttua sulut eivät tuottaneet ongelmia. Aina välillä Hurmurilla lähti kiihdyttämään, jonka seurauksena se suorastaan unohti ratsastajan hetkeksi aikaa. Seuraavaksi jatkoimme laukkatyöskentelyyn. Hioimme suurella keskiympyrällä laukan ensin hyväksi, jonka jälkeen jatkoimme vastalaukka harjoituksella. Ori pudotti helposti laukan raville, joten neuvoin ratsastajaa olemaan yhden askeleen hevosta edellä ja ennakoimaan mahdolliset ravisiirtymiset. Tämän seurauksena ratsastaja jäi helposti puristamaan pohkeella, joka sai oriin säheltämään omiaan. Huomautettuani asiasta huomasi hänkin asian ja se korjaantui lähes itsestään. Laukkojen jälkeen olikin aika lopettaa. Annoin heille vielä tehtäväksi tehdä paljon ympyröitä loppuveryttelyn aikana.

01.03.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sani
Saavuimme ratsukon kanssa samaan aikaan kentälle, joten pääsin ohjaamaan heitä heti alkuveryttelyistä lähtien. Hurmurilla vaikutti tänään hieman laiskan oloiselta, joten aloitimme lisäyksillä. Ohjasin heidät tekemään myös paljon ympyröitä, pieniä sekä suuria. Alkuveryttelyn jälkeen harjoittelimme hieman pohkeenväistöä. Käynnissä se ei tuottanut mitään ongelmia, mutta ravissa ori ei oikein malttanut tehdä tehtävää loppuun asti. Vaihdoimme muutaman kerran suunnan takaosakäännöksellä, jonka jälkeen jatkoimme avotaivutuksilla. Tästä tehtävästi ori näytti tykkäävän, eikä se tuottanutkaan heille juurikaan ongelmia. Kokeilimme samaa vielä hieman ravissa. Se oli vaikeampi harjoitus, eikä sitä heidän tason ohjelmissa yleensä vaaditukkaan, mutta kokeilimme myös sitä. Se sujuikin yllättävän hyvin ottaen huomioon heidän tekevän sitä ensimmäisiä kertoja. Laukkatyöskentelyn jätimme tänään vähemmälle. Kun laukka saatiin pyöriväksi ja hyväksi olikin jo aika lopettaa ja päästin ratsukon loppuveryttelyyn.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!