Muistoissamme 18.05.2008 - 30.12.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#5

✝ Hercules

Rotu, skpshetlanninponi, ori
Säkä, väri102cm, voikko
RekisterinumeroVH06-017-5127
Syntynyt18.05.2008
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B
KasvattajaHwai (ex-omistaja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.04.2015 KRJ-II palkittu pistein 97
25.02.2015 YLA1 palkittu pistein 97,5
20.09.2014 SHLA-I palkittu pistein 112
Vir Mva Ch
25.10.2013 KTK-III pistein 62
Erinomainen rotuleima, tyydyttävä sukupuolileima, ahdas kaulan ja pään liittymäkohta, melko hyvä runko,
ej todella takanojoiset - kohtalainen orileima, pyöreärunkoinen, hieman etupainoinen

© Hippos/Pirje Paananen

Hercules on tyypillinen poniori, joka joskus kuvittelee itsestänsä hieman liikoja. Se todennäköisesti luulee olevansa vähintään 160cm korkea korskea ori, joka hallitsee koko tallia. Todellisuudessa Hercules on säälittävä pieni poni, jonka saa ruotuun napakalla käsittelyllä. Hoitaessa ori ei ole vielä ymmärtänyt, että saa olla paikallansa, eikä tarvitse koko aikaa sählätä. Ratsastaessa Hercules taas välillä kokeilee, että onko pakko liikkua.

Hoitaessa Hercules ei malta olla aloillansa, vaan kääntyilee kuin väkkärä. Kaikki tallin tapahtumat pitää tietenkin nähdä ja jokaiselle tamman kutsuhuutoihin täytyy vastata. Hercules on ehdottomasti tallin kovaäänisimpiä poneja, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Napakka ja samalla rauhallinen hoitaja voi saada Herculeksen rauhoittumaan ja olemaan aloillansa. Kavioiden putsaus on orin mielestä typerää puuhaa ja se kiskoo pientä jalkaansa irti hoitajan otteesta parhaansa mukaan. Kengittäjä on monet kerrat uhannut, ettei enää kengitä tätä typerää oria. Taas kun Herculekselle ei anna vaihtoehtoja, niin kyllä se tyytyy yhteistyöhön. Satulavyötä kiristäessä tietenkin pullistellaan ja suitsia laittaessa ei suu meinaa aueta.

Ratsastaessa Hercules on aivan oma lukunsa. En tiedä mistä se on keksinyt kaikki jekkunsa, mutta mielikuvitusta orilla kyllä löytyy. Alkuunsa se matelee etanan lailla ja saattaa jopa pysähtyä, jos ratsastaja ei ole tarpeeksi napakka. Muutama muistutus raipalla ja ärähtäminen saavat yleensä Herculeksen etenemään itsenäisesti. Se yrittää myös oikoa kulmista, punkee ympyrällä pohjetta vastaan ja juoksee alta pois kuin ajatellen, että \"no, mennään sitten, kun on pakko kerran liikkua!\" Taas napakka ratsastus saa pienen poniorin ottamaan selässä istuvan ratsastajan tosissaan. Kun se saa työvaihteen päälle, niin johan alkaa pienet karvakoivet nousta ja yhteistyöhalukkuutta löytyä. Herculeksen laji on kouluratsastus, sillä se ei ymmärrä esteiden päälle lainkaan.

Kilpapaikalle päästyä Hercules kajauttaa heti tervehdyshuudot ilmoille. Välillä ihmiset tulevat katsomaan, että millainen hurja ori siellä kopissa on, kun noin kovaa metakkaa pitää. Meidän pieni hurja shettispallerohan se siellä. Kuljettaminen ja lastaus eivät tuota ongelmaa. Verryttelyssä Hercules keskittyy kaikkeen muuhun, paitsi selässä istuvaan ratsastajaan. Taas napakat otteet ja vaihtelevat tehtävät ovat avainsanoja. Onnistuneen verryttelyn jälkeen suorituskin menee yleensä hyvin. Joskus Hercules saattaa keksiä kesken radan, että enää ei huvita ja saattaa käydä esimerkiksi piehtaroimaan. Voitte vain kuvitella sitä häpeän määrää.
she-t. Antinostalgic Mist -- s.01.02.2011 (e. Charis Adamantine)
she-t. Savannah Dei -- s.18.03.2011 (e. Cregers Kajsa)
she-o. Hermes -- s.08.07.2011 (e. Edenella)
she-t. Yeminja v. Moons -- s.02.04.2013 (e. Daisy Delilah)
she-t. Capucine v. Moons (KRJ-I, KTK-II, Ch) -- s.10.05.2013 (e. Last Drop Falls)
she-o. Frostbite v. Moons (KTK-II) -- s.20.08.2014 (e. Fringilla)
she-t. Melita v. Moons -- s.29.01.2015 (e. Kungsväll Menuett)
she-t. Ioetta v. Moons -- s.14.07.2015 (e. Snow Bound)
she-o. Hugo Honey -- s.01.08.2015 (e. Sapphire Snow)

i. Hexagon
evm , vkkokm, 100cm
ii. Horror v.d. Nieuwemaan
evm , rn, 96cm
iii. Castor
iiii.
iiie.
iie. Hermione
evm
iiei.
iiee.
ie. Amitie
evm , m, 96cm
iei. Adonis
evm
ieii.
ieie.
iee. Lilian
evm
ieei.
ieee.
e. Loveletter
evm , vkkokrj, 95cm
ei. Jillian's Tosca
evm , m, 106cm
eii. Toffee
evm
eiii.
eiie.
eie. Camilla
evm
eiei.
eiee.
ee. Lola
evm , km, 101cm
eei. Aragorn
evm
eeii.
eeie.
eee. Leighton
evm
eeei.
eeee.

Herculeksen isä Hexagon on pieni itseppäinen shetlanninponi ori. Väriltään ori on voikonkimo ja korkeutta siltää löytyy tasan 100cm. Luonteeltaan Hessu on luonteeltaan kärsimätön ja kaikki kannattaa hoitaa nopeasti, ennen kuin poni kyllästyy ja alkaa riehumaan. Ori kisasi Ruotsissa pääosin esteitä 60cm tasolla ja sijoitautui monesti. Hessu lepäilee nykyisin Ruotsissa pienellä yksityistallilla pikkutytön opetusmestarina. Ori on kysytty jalostukseen, sen hyvän ja menestykkään suvun takia. Hessu astuu vielä silloin tällöin muutamia tammoja ja sillä on jälkeläisiä tällä hetkellä maailmassa 20 kappaletta.

Isänisä Horror v. Nieuwemaan tulee suositusta ruotsalaisesta shetlanninponi suvusta. Mauno oli 96cm korkea ruunikko shetlanninponiori. Luonteeltaan ori oli leppoisa ja rauhallinen oriiksi. Se ei ottanut stressiä mistään ja sopi hyvin niin esteille kuin kouluunkin. Mauno kisasi kuitenkin enemmän 50cm tasolla esteillä ja silloin tällöin he B koulussa. Sijoittautui muutamissa arvokisoissa ja oli hyvin kysytty jalostukseen. Jälkeläisiä ori ehti saada 15 kappaletta, kunnes kuoli auto-onnettomuudessa matkalla uuteen kotiinsa.

Isänisänisä Castor oli kouluratsastuspainoitteinen musta shetlanninponiori. Korkeutta löytyi 98cm. Muusta suvustaan poiketen Casse oli enemmän kouluratsastuksen poneja, eikä se liiemmin välittänyt esteistä. Kyllä oriista silti löytyi energiaa ja vauhtia vaikka muille jakaa. Menestyi paljon arvostetuissa koulukisoissa, mutta silti ihmiset olivat hieman epäileväisiä estesuvun takia, eikä Casse saanut kuin kymmenen jälkeläistä. Elämänsä lopun eleli leppoisasti pienellä ruotsalaisessa maatilalla, kunnes eräänä yönä kuoli laitumelle vanhuuden vaivoihinsa.

Isänisänemä Hermione oli rautias symppis neiti. Helmi oli korkeudeltaan 102cm ja rakasti esteitä. Virtaa tammasta löytyi, joka tilanteeseen, mutta silti se sopi jopa pienille lapsille. Helmen kanssa oli aina ilo työskennellä. Kisasi enimmäkseen 60cm tasolla ja sijoittautuikin mukavasti. Jälkeläisiä tamma ehti saada vain kolme kappaletta, koska kuoli jo nuorena pahaan ähkyyn.

Isänemä Amitie on 96cm korkea musta estepainoitteinen shetlanninponitamma. Luonteeltaan tamma on shettiksille tyypillisen itseppäinen ja harva se päivä testailee yhä ratsastajaansa suurilla pukeilla. Rakastaa kuitenkin hyppäämistä ja antaa estekentällä aina palaa, eikä välitä ketä selässä istuu. Annin suvusta löytyy vain menestyneitä esteponeja, kouluratsuille ei oikein tilaa ole löytynyt. Nykyisin Anni on pienellä harrastetallilla ja toimii silloin tällöin tuntiratsuna aloittelijoilla. Varsoja saanut viisi kappaletta ja tällä hetkellä tammalle on suunnitelmissa vielä ainakin kaksi varsaa, jonka jälkeen se siirtyy lopulliselle eläkkeelle.

Isänemänisä Adonis eli Aatu oli energinen herrasmies, joka aina kunnioitti ihmistä. Se teki kaiken niinkuin pyydettiin, eikä melkein ikinä laittanut vastaan. Ratsastuksessa vauhtia kyllä tuppasi löytyä hieman liikaa, jonka takia aina hieman piti protestoida. Kouluratsastukseen Aatuu ei ikinä taipanut, sillä oli liikaa vauhtia, eikä se muutenkaan tajunnut kouluratsastuksen juttuja. Esteille poni sen sijaan oli oikea unelma poni, ja sijoittautui useissa kisoissa. Vääriltään ori oli musta ja korkeutta löytyi 104cm. Aatun oli kysytty jalostukseen, sen mainion suvun takia ja kisamenestyksen. Varsoja ehtikin saada huimat 30 kappaletta, ennenkuin ori päästettiin hevosten taivaslaitumille lepäämään jalkavaivan takia.

Isänemänemä Lililian oli kaunis rautias ponitamma. Luonteeltaan se oli tallin ilopilleri ja aina pelleilemässä joka paikassa. Toimi lähes täydellisesti esteillä, kunhan ratsastaja sai tamman keskittymään siihen mitä tehtiin. Menestyi melko hyvin esteillä, mutta kisaura jouduttiin lopettamaan aikaisin tamman jalka vaivaan. Korkeudeltaan Lilli oli 105cm ja se oli hyvin kysytty jalostukseen. Oreja oli tarjolla enemmän, kuin tamma ehti edes astumaan. Varsoja sai seitsemän kappaletta, kunnes tamman omistaja päätti antaa Lillin pienelle tallilli harrasteratsuksi viettämään eläkepäiviään.

Herculeksen emä Loveletter on kaunis tamma, joka nauttii huomiosta ja haluaa aina olla sen keskipisteenä. Väriltään Lelu on voikonkirjava ja korkeutta löytyy 95cm. Luonteeltaan tamma on itseppäinen, mutta ratsastaessa nöyrä ja kuuntelee ratsastajaansa. Lelun kanssa kisataan valjakossa noviisi-tasolla sijoittuen, tamma kuitenkin käy aina välillä myös he B tasoisissa koulukilpailuissa. Lelun suku on isänpuolelta pääosin pelkkiä kouluhevosia, mutta emänpuolelta alkaa löytyä myös valjakkoponeja. Varsoja Lelu on saanut tähän mennessä 3 ja muutama on vielä suunnitteilla. Tammalla on nyt viimeinen kisakausi menossa, jonka jälkeen se siirtyy harrasteratsuksi.

Emänisä Jillian's Tosca on suloisen pörröinen shetlanninponiori. Korkeutta löytyy 106cm ja monen muun shettiksen tavoin, myös Tossavainen on musta. Ori on menestynyt todella hyvin kouluratsastuksessa ja vieraillut muutamissa arvokisoissa menestyen. Ratsastaessa Tossavainen on nöyrä ja yhteistyöhaluinen, mutta hoitaessa sähläilee omia juttujaan ja laittaa vastaan joka asiassa. Nykyisin ori viettää eläkepäiviään pienellä suomalaisella yksityistallilla ja on tallityttöjen rapsuteltavana. Varsoja löytyy 15 kappaletta ja muutama pikku Tossavainen on mahdollisesti vielä tulossa.

Emänisänisä Toffee oli nimensä mukaisesti aivan toffeen näköinen. Väriltään se oli voikko ja korkeutta löytyi 104cm. Toffee kiintyi nopeasti ihmiseen ja kulki sen jälkeen tämän perässä kuin koira. Ori oli muutenkin kuin koira, se osasi kaikenlaisia hienoja temppuja ja rakasti esiintymistä. Toffee oli loistava kouluratsu, vaikka se tykkäsi myös esteistä. Oriilla oli mahtava rakenne, ja voittikin useat arvostetut näyttelypalkinnot. Varsoja Toffee sai 25 kappaletta, ja eläkepäivänsä se vietti pienellä tytöllä opetusmestarina Tanskassa.

Emänisänemä Camilla oli ujo ja arka punarautias shetlanninponitamma. Korkeutta löytyi 99cm. Camilla tarvitsi paljon aikaa ennen kuin se uskalsi luottaa ihmiseen ja olla rentona tämän seurassa. Kouluradalle tamma oli täydellinen. Se kuunteli miellellään ratsastajansa apuja ja oli rauhallinen. Camilla oli kevyt rakenteinen ja se viihtyi paljon omissa oloissaan. Varsoja tamma sai vain kaksi kappaletta, äitinä oleminen ei oikein sopinut Camilalle. Elämänsä viimeiset päivät vietti muiden shettiskavereiden kanssa laitumella Ruotsissa.

Emänemä Lola on menestenyt valjakkohevonen. Tamma rakastaa kärryjen vetämistä, eikä sitä oikein muuhun hommaan voi kuvitellakkaan. Luonteeltaan Lola on reipas ja rohkea. Se on aina joka paikassa testaamassa ensimmäisenä uusia juttuja. Väriltään tamma on kimo ja korkeutta löytyy 101cm. Varsoja Lola sai 8 kappaletta, se rakasti äitinä olemista ja hoivaa vieläkin muiden varsoja. Nykyisin tamma elelee rauhassa suomalaisella ratsastuskoululla viihdyttämässä pieniä lapsia. Kisauran ja varsat se on jättänyt taakseen.

Emänemänisä Aragorn oli myös menestynyt valjakkohevonen, joka ei sietänyt ketään selässään. Aina jonkun yrittäessä mennä selkään antoi Arttu nohevan opetuksen yrittäjälle. Se rakasti valjakkohevosena olemista, ja vielä enemmän kun se sai vetää kärryjä, jonkun toisen kanssa. Ori oli hyvin seurallinen, eikä se kestänyt yksin olemista. Väriltään Arttu oli päistärikkö ja korkeutta löytyi 104cm. Varsoja sai 10 kappaletta ja kuoli lopulta ähkyyn.

Emänemänemä Leighton oli energinen sählääjä. Linneaa sai aina olla muistuttumassa miten pitikään käyttäytyä. Tamma oli oikea mestari valjakkohevosena ja taitoi kaikki osa-alueet rimaa hipoen. Väriltään neiti oli lehmänkirjava, ponista löytyi ruskeaa ja valkoista. Korkeutta löytyi 102cm. Varsoja Linnea sai viisi kappaletta. Tamma kuoli synnyttäessään viidettä varsaansa. Varsa kuitenkin selvisi hengissä. (Copyright: Sani)

KRJ (sijoituksia 41 kpl)
20.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
13.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/50)
09.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/50)
06.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
20.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
15.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/30)
15.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
13.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
13.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
27.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
24.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
27.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/30)
27.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/30)
25.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/30)
24.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/30)
23.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
23.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/30)
22.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/30)
20.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/60)
20.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
17.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
17.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/60)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
12.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/50)
11.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
20.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
17.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
15.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
14.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
14.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/30)
12.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
23.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)
19.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)
17.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)
16.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/30)
15.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
14.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/50)
13.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
12.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/50)
11.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
08.05.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)

Muut sijoitukset
31.10.2013 kutsu, KRJ Cup, Helppo B (9/301)

02.05.2013 Herculeksen uusi koti
Taas kuuluisia toteamuksia suustani; ei ollut tarkoitus ostaa uusia poneja, mutta eihän näin upeaa oria voinut päästää läpi sormien! Hercules oli myynnissä kilpailemattomana, mutta kuitenkin ratsukoulutettuna ja näyttelyissä pärjänneenä. Sen ulkomuoto olikin ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomioni. Sukukin toisi mukavaa vaihtelua meille, joten pian huomasin kirjoittavani kauppakirjaa Herculeksesta. Entinen omistaja toisi sen viikon päästä tallille, kun hän kuljettaisi muitakin myytyjä poneja tänne päin.

Viikko tuntui niin pitkältä ajalta. Pian kuitenkin hevosauto kaarsi Moondancen pihaan lastinaan suloisia pikkuponeja. Hoidimme ensin paperiasiat kuntoon ja sain joitakin Herculeksen varusteita mukaani. Sitten Sallias, entinen omistaja, talutti voikon poniorin ulos autosta ja ojensi narun minulle. Hercules pyöri pientä ympyrää ja huuteli kimeällä äänellä. Muutama vastasi sille, mutta suurin osa nelijalkaisista vain katsahti kummissaan tuota pientä oria. Sallis jatkoi matkaansa ja vein hieman machoilevan Herculeksen omaan tarhaansa. Se ei malttanut olla paikoillaan hetkeäkään, vaan juoksi ympäri tarhaa lähes koko illan. Kyllä se sitten karsinassa rauhoittui ja keskitty olennaiseen; syömiseen.
05.11.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Bertta
Ensiksi käskin miseryn aloittaa pienen, voikon shetlanninponiori Herculeksen kanssa alkukäynnit pitkin ohjin ja niin, että poni saisi venyttää kaulaansa näin aluksi. Kun misery otti jo ohjatkin tuntumalle, he tekivät parit pysähdykset sekä käynti-ravi-siirtymät, jonka jälkeen ratsukko sai aloittaa ravin koko uraa pitkin. Näin alkuun Hercules vaikutti hieman laiskalta ja nihkeänpuoleiselta ponilta, mutta reipastui onneksi jo silloin, kun misery sitä käski eteenpäin vähän enemmän kuin yleensä. Alkuravien ja parin rennon sekä kevyen näköisen laukkakierroksen jälkeen pyysin miseryn tulemaan käynnillä Herculeksen kanssa luokseni, jotta voisin selittää valmennuksen ensimmäisen tehtävän kunnolla ja selkeästi. Ratsukko aloitti tehtävän hyvän näköisesti -tarkoituksena oli siis tehdä laukka-käynti-siirtymiä kaheksikolla, ja siirtymisien lisäksi käynnin kautta oli tarkoitus vaihtaa aina laukkakin joka "risteyskohdassa". Hercules tajusi idean heti melko hyvin, vaikka laukannostot olivatkin melko löysiä ja tahmean näköisiä. Pian ratsukko piti noin viiden minuutin mittaisen käyntitauon, ja sen jälkeen selitinkin jo miserylle seuraavan tehtävän, jossa piti ponin kuunnella ratsastajaansa hyvin ja nostaa vastalaukka! Misery ratsasti Herculeksella hyvin vastalaukassakin, eikä se haitannut, vaikka nostot eivät välillä olleetkaan kovin nätin näköisiä. Lopputunnista vastalaukan nostot sujuivat oikein hyvän ja selkeän näköisesti, vaikka pitihän Herculestakin välillä vähän herätellä. Loppuravit ravailtiin tietysti kevyessä ravissa koko kenttää ympäri, ja ponikin sai venyttää kaulaansa, sillä käskin miseryn antaa Herculekselle sellainen puolipitkä ohja. Kun parit ympyrätkin oli tehty taivutuksien ja pysähdyksien kera, päästin ratsukon kävelemään loppukäyntejä, tällä kertaa niin pitkällä ohjalla, kuin vain voi!

02.11.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Bertta
Kun ratsukko, johon tänään kuului pieni ja pippurinen shetlanninponiori Hercules sekä ratsastajansa misery, tervehdin jo valmiiksi varsin iloisen näköistä kuskia ja pyysin heitä aloittamaan pitkin ohjin mentävät alkukäynnit rauhallisesti. Herculeksen meno totta tosiaankin vaikutti rauhalliselta, vähän liiankin! Heti kun oltiin saatu Herculekseen vähän enemmän vauhtia ja kun ori oli kunnolla miseryn kuulolla, ratsukko sai siirtyä käynnistä kevyeen raviin. Siinä samalla tehtiin myös melko pienikokoisia voltteja sekä ravi-käynti-pysähdy-tyylisiä siirtymiä. Ravissakin Herculeksen meno oli vähän liian hitaanpuoleista, mutta laukannostoissa poni onneksi hieman innostuikin, vaikka tietysti vähän ajan päästä kyllästyi uudestaan... Ensimmäistä tehtävää aloiteltaessa Hercules oli onneksi miseryn alla kunnolla ja totteli niin eteenpäinvieviä, kuin jarruttaviakin apuja. Tehtävässä oli siis tarkoitus tehdä mahdollisimman siistin näköisiä pohkeenväistöjä -niin käynnissä, kuin ravissakin. Aluksi toki aloitettiin tehtävän ratsastaminen vain normaalilla, mutta kuitenkin terävän tuntoisella käynnillä. Ensialkuun koko pohkeenväistöjen tekeminen oli sitä yhtä ja samaa ajanhukkausta, mutta loppujen lopuksi maltti oli valttia ja Hercules totteli vihdoinkin ratsastajaansa! Kehuin miseryä päättäväisyydestä sekä periksiantamattomuudesta, jonka jälkeen ratsukko sai mennä tehtävää vielä ravillakin. Ravissahan väistöt eivät oikein onnistuneet, eivätkä oikein edes loppuvalmennuksesta. Melko hyvään pätkään kuitenkin tämä tehtävä lopeteltiin, ja ratsukko sai alkaa mennä loppuverkkoja. Loppuraveissa käskin miseryn hieman taivutella poniaan, eikä nyt edes vauhdin lisääminen ollutkaan niin kova pala kuin alkutunnista!

07.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Rebely
Tänään oli ohjelmassa kolmikaarisen kiemuran harjoittelu. Hercules oli tapansa mukaan äänekkäällä päällä ja se vilkuili kentän lähellä laiduntavia tammoja vähän väliä. Lumi oli jo alkanut sulamaan ja kenttä oli hieman kuranen, mutta se ei menoa haitannut.

Hercules oli hieman poissaoleva ja pyysin ratsastajaa herättelemään oria erilaisten apujen sekä volttien avulla. Siirryimme kolmikaarisen kiemurauran harjoitteluun ensin käynnissä. Hercules oli palannut takaisin tähän hetkeen ja sen keskittyminen oli täydessä terässä. Se suoritti käännökset vimpan päälle ja olit yllättynyt ettei ori yrittänyt oikoa kulmissa ollenkaan. Siirryimme toistamaan harjoituksen ravissa. Herculeksen ravi oli reipasta ja se nosteli jalkojaan ikäänkuin esitelläkseen itseään, luultavasti vieressä laiduntavien tammojen vuoksi. Kiemura ura sujui mallikkasti, mutta ratsukko ei meinannut muistaa suoristaa itseään jokaisen kaaren jälkeen. Pyysin ratsastajaa kiinnittämään tähän huomiota seuraavalla kerralla. Ensimmäisen kaaren jälkeen poni oli hieman vinossa, mutta toisen kaaren jälkeen ratsastaja sai orin suoristettua riittävästi. Kehuin kumpaakin ja pyysin toistamaan harjoituksen toiseen suuntaan. Jälleen suoristus unohtui, mutta onnistui parin kerran jälkeen. Hercules oli tänään erittäin hyvässä terässä ja kehuin kumpaakin onnnistuneesta tunnista.

02.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Rebely
Saavuin Moondancen tiloille hyvissä ajoin. Odottelin maneesissa Herculesta sekä hänen ratsastajaansa. Jo kaukaa kuulin kun poni lähestyi tallia. Sen reipas kavioiden kopse sekä hirnunta eivät voineet jäädä keneltäkään huomaamatta. Pikaisen harkinnan jälkeen päätimme pitää tunnin maneesissa, jotta välttyisimme mahdollisilta häiriötekijoiltä.

Hercules oli innokkaan oloinen ja se ei malttanut pysyä paikallaan, kun ratsastaja kiristi satulavyötä ja asetti jalustimia sopivan pituisiksi. Pyysin ratsukkoa siirtymään raviin, jotta saisimme liiallisen energian purettua ponista ennen laukkaharjoituksia. Ravin sijasta Hercules päätti nostaa laukan ja se kirmasi ympäri maneesia. Olin äimistynyt tämän pienen ponin kovasta vauhdista ja käskin ratsastajaa ratsastamaan Herculesta eteenpäin niin paljon kuin mahdollista. Jos se oli kerran päättänyt laukata ja riehua, niin tehdään se sitten kunnolla. Hercules jaksoi juosta muutaman kierroksen maneesia ympäri, kunnes sen vauhti alkoi rauhoittua. Käskin ratsukkoa tekemään voltteja laukassa ja annoin heidän sitten siirtyä raviin ja käyntiin. Päätin "alkulämmittelyiden" jälkeen harjoitella laukkanostoja käynnistä. Hercules puuskutti joten kävelimme vielä hetken ja pyysin ratsastajaa antamaan orille hieman enemmän ohjaa jotta se saisi venytellä niskaansa.

Laukkanostot käynnistä sujuivat hyvin ja Hercules keskittyi siihen mitä oltiin tekemässä. Vaihdoimme suuntaa harjoitusten puolessa välissä. Hercules nosti laukan erittäin hyvin myös toiseen suuntaan, mutta hieman ravin kautta. Pyysin ratsukkoa kiinnittämään tähän huomiota tulevaisuudessa, jotta se saataisiin karsittua pois kisoja ajatellen.

19.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Oona
Valmennus aloitettiin heti käynnissä tekemällä pohkeenväistöjä. Herkku oli aluksi hieman nihkeä ja yritti päästä pois tehtävästä. Ratsastaja kuitenkin näytti orille heti rajan, joten Herkku lopetti pelleilyn. Pohkeenväistö onnistui oikein hienosti, joten samaa tehtävää tehtiin myös ravissa. Ravi tuotti hieman ongelmia,sillä väistö huononi koko ajan. Misery joutui todenteolla tekemään töitä, jotta sai Herkun väistämään ja pysymään tahdissa. Pian vaihdoimme laukkatehtävään. Tarkoituksena oli laukata ympäri kenttää ja aina koota välillä hieman. Ori laukkasi reipasta laukkaa koko ajan ja välillä hieman liiankin kovaa. Herkku pukitteli hieman, mutta ei kuitenkaan heitellyt rodeota. Ori myös kokosi oikein hienosti, vaikka aluksi ei reagoinutkaan kuolaimeen. Kehuin ratsukkoa, sillä Herkku teki oikein mallikkaan kokoamisen, johon laukkaaminen lopetettiin. Loppuverryttelyissä mentiin hieman kahdeksikkoa, jolla Misery sai asetella oria hieman suuremmin ja päästää tämän liikkumaan pidempänä. Herkku taipui hienosti ja myös ravasi melko rauhallisesti. Ravin tahti pysyi tasaisena, eikä muuttunut paljoakaan. Pian lopettelimme valmennuksen.

12.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Oona
Maneesissa ravasi voikko shetlanninponi ja sen selässä jo minulle tuttu valmennettava Misery. Aloitimme harjoittelemalla pituushalkaisijaa, jonka keskeltä tehtiin aina voltit. Herkku ilmaisi heti alkuun, ettei hän aido tehdä mitään. Ori hieman pukitteli ja steppaili, mutta Misery näytti olevan tottunut temppuiluihin. Pian tilanne kuitenkin rauhottui ja tehtävää päästiin jatkamaan. Herkku alkoi käyttäytymään kunnolla ja ratsukko suoriutui tehtävästä oikein hienosti. Vaihdoimme tekemään ravissa vasta- ja normaalia asetusta uraa pitkin. Ori oli onneksi jo rauhoittunut ja tehtävä onnistui rauhallisissa merkeissä. Laukkatehtäväksi valittiin tällä kertaa lävistäjät laukassa. Pieniä ilopukkeja lenteli nostoissa, mutta suurempia ongelmia ei ilmennyt. Vaikka ori laukkasikin melko vauhdikasta laukkaa oli meno kuitenkin hallittuja. Lopulta aloimme lopettelemaan ja siirryimme loppuverkkoihin. Herkku oli jo rentoutunut, vaikka yritti siltikin oikaista kulmissa ja tehdä asiat helpoimman kautta. Misery oli kuitenkin napakka ja sai lopulta orin menemään mukavasti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!