Muistoissamme 25.11.2011 - 15.12.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#25

✝ Moon Harmaja

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri164cm, tummanpunarautias
RekisterinumeroVH12-018-1224
Syntynyt25.11.2011
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa A
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.11.2015 KTK-III palkittu pistein 62
20.03.2015 SLA-I palkittu pistein 101
25.11.2014 YLA1 palkittu pistein 101 (AP2)
15.09.2014 KRJ-I pistein 104

© Tallin omaisuutta, paitsi rakennekuva Hippos/Eero Perttunen
   

Haamu on meillä syntynyt kasvatti. Sen emä on omistamani Violan Amariina ja isä muualla asusteleva Lakean Nipotus. Haamu syntyi eräänä marraskuisena myrskyisenä yönä. Silloin oli kuukauden ainoa vapaapäivänäni ja olin suunnitellut lähteväni ulos. Sen sijaan löysin itseni varsavahdista tallista juomassa energiajuomaa ja kuuntelemassa samalla Harmaja-nimistä bändiä. Violan Amariina varsoi keskiyöllä komean orivarsan ja hoiti sitä hyvin äidillisesti. Varsa yritti heti terhakkaasti jaloilleen ja tuli minuakin tervehtimään rohkeana miehenä. Jostain syystä tiesin heti, että sen nimeksi tulisi Moon Harmaja - se vain näytti siltä. Haamusta kasvoi hieno, joskin haastava oripoika. Se valloitti koulukentät odotusten mukaisesti ja jatkaa nyt siitosuraansa.

Otin pienen riskin ja annoin Haamun kertoa itsestään hevoskuiskaajan avulla. Teksti ei ehkä ole lapsille sopivaa ja tulkinnat ovat Haamun omia: Hörr neitokaiset, meitsi on Moon Harmaja. Nimeni tulee kuulemma siitä, että syntyessäni omistajani kuunteli Harmaja-bändiä ja totesi minut nähdessään, että olen kuin J-P Leppäluoto. En itse näe mitään muuta yhtäläisyyttä kuin pitkän tukan ja samanlaisen parran? Kuitenkin, olen tallin valtias ja upein suomenhevosori. Kaikki, omistajasta lähtien, ovat vain minua varten tallilla. Kutsun heitä nimellä alamaiset. Jos ruoka ei ole kupissani ensimmäisenä, niin nostan valtavan mekkalan. Samoin jos en pääse tarhasta ensimmäisenä, niin tulen sitten itsenäisesti talliin. Nautin siitä, kun minua puhdistetaan ja puunataan. Tosin liian kovakouraista käsittelyä protestoin, mutta ihmiset eivät aina tunnu ymmärtävän, vaan loukkaavat minua huutamalla "ei!" Olen herkkä ori, enkä siedä tuollaista huutamista alamaisiltani. Varusteista en pidä ollenkaan. Oletteko koskaan kokeilleet korsettia? Satulavyö tuntuu juuri samalta, kuin kaverisi kiskoisi korsettisi niin tiukalle kuin vain voi. Alamaiset tosin tässäkin kohtaa tiuskivat "lopeta kaakki tuo pullistelu", eivätkä ymmärrä mitä koitan sillä kertoa. Ne inhottavat kylmät raudat, jotka tungetaan väkisin suuhuni, saavat minut protestoimaan viskomalla päätäni. Koskahan alamaiset oppivat lämmittämään kuolaimeni kunnolla? Mieluiten omassa suussa tai paidan alla, jotta tiedätte mitä joudun kestämään.

Olen kuulemma kouluratsu. Onko se sitä, kun minut raahataan aidatulle alueelle jolkottelemaan ympyrää? Siinä menee vain pää ja jalat sekaisin. Joudun käyttämään kaiken energiani siihen, että keskityn pystyssä pysymiseen. Koittakaa itse juosta neljällä jalalla ristiin! Eniten pidän siitä, kun saa tehdä laukanvaihtoja. Ujutan joskus sekaan pieniä ilopukkeja, mutta se ei kuulemma ole soveliasta käytöstä. En kuulemma osaa käyttäytyä kuten vaativan tason kouluratsun kuulusi. En ehkä aina tottele alamaista selässä, vaan yritän itse määrätä tahdin ja suunnan. Protestoin liian kovia apuja heittämällä takamusta tai pysähtymällä tyystin. Rauhallisen ratsastajan kanssa näytän tanssiliikkeeni. Ne asiat, joiden ylitse minut joskus laitetaan hyppäämään, ovat kamalia. Eritoten kirkkaan väriset. Esteitäkö ne olivatkin? Kaahotan niiden ylitse nopeasti ja korkeilla loikilla, sillä olen varma, että ne käyvät vielä joku päivä kimppuuni. Nautin siitä, kun pääsen ulos ratsastajan kanssa. Eritoten pitkät ja reippaat laukkapätkät ovat mieleeni. Myös vaikeissa maastoissa vaeltaminen on kivaa, vaikka joudun taas pohtimaan valtavasti jalkojani. Joskus mietin niin paljon, että unohdan hengittää. Omistajani sanoo, että miehet ovat putkiaivoja - ei pidä paikkaansa! En pelkää maastossa mitään ja lähes aina ratsastaja tulee samaa matkaa kanssani kotio.

Kilpapaikalla rakastan esiintymistä. Ensin tosin on mentävä inhoittavaan liikkuvaan karsinaan. Ai traileriin? Joo, se se taisi olla. En yleensä suostu kävelemään sinne, mutta sitten alamaiseni pakottavat minut sinne herkkujen avulla. Ennen kuin ehdin tajuta mitään, jalkani ja mahani ovat vieneet minut yhteistyössä traileriin. Jos heinäverkko ei ole täynnä, protestoin potkimalla seinää. On myös mukava hieman kiusata vieressä matkustavaa kaveria esimerkiksi heittämällä häntä heinäverkolla turpaan. Kilpapaikalle päästyä täytyy ilmoittaa kaikille, että Moon Harmaja on täällä - ja sinkkuna. Verryttelyssä katsastan paikan tammatarjonnan ja satunnaisesti muistan, että selässäni on ratsastaja, jonka käskyjä täytyy totella. Suorituksen aikana yritän aina parhaani, sillä rakastan palkintojen jakoon pääsyä. On ihana seistä poseeraamassa, kun ihmiset onnittelevat ja ottavat kuvia. Myös tammat katselevat ihailevasti tälläistä komeaa suomalaispoikaa, joka taas voitti! Kunniakierroksella saatan hieman innostua ja lähteä pukkilaukalla pois kentältä trailerille asti. Sitten vasta muistan katsoa, pysyikö kuski mukana.

Omistajana kertoilen vielä loppuun muutaman sanan Haamusta. Se on itseään täynnä oleva putkiaivo, joka ei osaa tehdä kahta asiaa kerralla. Niin tyypillinen mies. Voisin melkein kuvitella, että Haamu pitää meitä ihmisiä palvelijanansa. Se on ylimielinen ori, joka uhoaa muilla oreille ja keimailee tammoille minkä ehtii. Kouluratsuna se on kuitenkin aivan uskomaton, jos keskittymiskyky riittää asiaan. Ainoa miinus on se, että Haamu on todella herkkä. Se ei kestä yhtään kovia tai ristiriitaisia apuja, vaan protestoi pysähtymällä. Voi myös olla, että putkiaivona sen pitää pysähtyä miettimään asiaa tarkemmin. Kilpapaikalla Haamun mielenkiinto ei tunnu pysyvän yllä ja se juntturoi traileriin mentäessä. Onneksi kilpasuoritukseen poika yleensä keskittyy. Kunniakierroksella se lähes aina lähtee täysin hallinnasta ja pudottaa minut selästään. Siitä syystä en yleensä sitä enää otakaan palkintojenjakoon.
sh-o. Moon Hilperi -- s.11.06.2012 (e. Fiktion Minta)
sh-t. Moon Pirella -- s.03.05.2013 (e. Milkan Ramoona)
sh-t. Moon Halla -- s.28.02.2014 (e. Lamourin Pihla)
sh-t. Moon Harmiina -- s.02.08.2014 (e. Moon Suvimimmi)
sh-o. Moon Harmooni -- s.30.09.2014 (e. Moon Wilhelmiina)
sh-o. Moon Harmaa -- s.05.10.2014 (e. Moon Katariina)
sh-t. Alppivuoren Varpunen -- s.14.10.2014 (i. Moon Villityttö)
sh-t. Moon Helmiäinen -- s.30.08.2015 (e. Moon Elmiina)
sh-o. Harmonian Dumle -- s.10.02.2016 (e. Koivukujan Lemmikki)

i. Lakean Nipotus
YLA2, SLA-I, KTK-III
ii. Metsäkartanon Reemus
KTK-II, KRJ-I, Vir Mva Ch
iii. Vikkori
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
iiii.
iiie.
iie. Mesimarja
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
iiei.
iiee.
ie. Koistilan Lumiriia
Ch, KRJ-II, KTK-II, SV-I
iei. Riimanni
VIR MVA Ch, KTK-II, ERL-II
ieii.
ieie.
iee. Lumikeiju
KTK-II, KRL-II, YLA1
ieei.
ieee.
e. Violan Amariina
KRJ-II, YLA2
ei. Tammihaan Viljami
VIR MVA Ch, SLA-II, YLA2, KRJ-II
eii. Mootsartti
SLA-I
eiii.
eiie.
eie. Neitoperhonen
eiei.
eiee.
ee. Emilia 36
KTK-III, KRJ-I, YLA2
eei. Pitkämäen Puuhapete
Ch
eeii.
eeie.
eee. Vinhatar
eeei.
eeee.

ie. Koistilan Lumiriia oli 161cm korkea ruunikko suomenhevostamma. Se oli Koistilan tallin kasvatti ja asusti Lakeassa. Yleispainotteinen tamma menestyi koulu- ja esteradoilla hyvällä menestyksellä. Lisäksi hyvän rakenteen omaava Riia keräsi menestystä myös näyttelyistä ja kantakirjattiin hienosti toisella palkinnolla. Luonteeltaan se oli pääasiassa kiltti ja yhteistyöhaluinen, mutta toisinaan myös hieman tammamainen ja itsepäinen. Jälkikasvua Riia jätti viisi kappaletta.

eii. Mootsartti oli Lucia K:n omistuksessa oleva hurmaava rautias suomenhevosori, jolla oli aivan mahtava luonne. Ori kilpaili aikanaan hyvin aktiivisesti useissakin ratsastuksen eri lajeissa, sekä valjakkoajossa. Vuoden 2008 kesäkuussa Mootsartti palkittiin SLA:n laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla, eikä suotta, sillä upea ori tosiaankin oli kyseessä. Ori jätti jälkeensä useampiakin jälkeläisiä, mutta menestynein niistä on ehdottomasti ollut ori Tammihaan Viljami.

eie. Neitoperhonen oli luonteeltaan kiltti ja nöyrä suomenhevonen. Siitä on jäänyt käteen hyvin rajallisesti tietoja sivujen kadottua, vaikka tamma vaikuttaa monen hevosen suvussa. Suurin osa Neidon saavutuksista onkin saatu tietoon ainoastaan kuulopuheiden perusteella. Tämä musta 144 senttinen tamma kilpaili ilmeisesti valjakkoajossa saavutten jopa sijoituksia. Jälkeläisiä tammalle on siunantunut rekisteritietojen mukaan ainakin kaksi - ori ja tamma.

eee. Vinhatar oli kuvankaunis 157cm korkea rautias suomenhevostamma. Se menehtui valitettavasti 21-vuotiaana ähkyn seurauksena. Viiruksi kutsuttu tamma oli koulupainotteinen ja menestyi jopa Vaativa A-tason luokissa. Jälkeläisiä se jätti viisi kappaletta, joista jokainen oli tammavarsa ja emänsä tavoin koulupainotteisia. Viirua ei käytetty laatuarvosteluissa, vaikka se olisi taatusti sieltä saanut hyvät palkinnot. Näyttelyissä tamma kävi muutaman kerran ja sai sieltä kohtalaiset arvostelut rakenteestaan. Luonteeltaan Viiru oli hieman tammamainen, mutta pohjimmiltaan kiltti.

KRJ (sijoituksia 46 kpl)
04.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/50)
02.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/50)
02.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/50)
22.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/50)
26.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/50)
21.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/50)
18.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/40)
10.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
06.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/50)
06.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/40)
04.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/40)
13.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/50)
11.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/50)
06.10.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/40)
30.09.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
14.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/100)
04.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/60)
07.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
07.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
06.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/50)
05.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
03.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/30)
02.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/50)
02.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
01.04.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
31.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/50)
30.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (7/50)
14.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/100)
24.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/50)
13.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (5/40)
12.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (2/40)
29.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/50)
27.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (3/50)
26.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/50)
26.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/50)
25.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (1/50)
22.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (4/50)
20.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (7/50)
11.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
10.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/60)
09.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
07.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/60)
06.03.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/60)
24.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/100)
18.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
15.02.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa A (6/50)

Muut sijoitukset
31.08.2014 kutsu, KRJ-Cup, Vaativa A (5/127)
31.08.2014 kutsu, VSR-Cup, 80cm (2/68)
31.07.2014 kutsu, VSR-Cup, 80cm (4/41)
31.03.2014 kutsu, KRJ-Cup, Vaativa A (1/187)
31.01.2014 kutsu, KRJ-Cup, Vaativa A (9/162)
30.06.2013 kutsu, VSR-Cup, Vaativa A (5/25)

05.10.2015 kutsu, VSN-näyttely, sh-orit (3/12, RCH)

15.09.2014 Koululaatuarvostelu (omistajan kirjoittama)
Haamu kävi tänään pyörähtämässä KRJ:n laatuarvostelussa. Hyvillä mielin ja korkein odotuksin sinne lähdettiinkin, mutta sain taas yllättyä positiivisesti. Ensinäkin Haamu käyttäytyi hyvin epätyypillisesti ja ei nolannut minua kertaakaan koko päivänä. Tammojen sijaan se malttoi keskittyä olennaiseen. Koulurata meni hyvin ja rakennepisteetkin olivat odotettua paremmat. Haamu palkittiin KRJ-I palkinnolla ja omistaja oli tyytyväinen kaikin puolin. Pitkä kotimatka sujui rennommissa fiiliksissä ja Haamun kiukuttelu kopissa ei haitannut enää lainkaan.

08.08.2014 Treeniä, treeniä (omistajan kirjoittama)
En tiedä kumpi on huonommassa kunnossa kesän jäljiltä, minä vai hevonen. Kummallekin on ainakin kiloja kerääntynyt enemmän kuin olisi ollut tarvetta. Tänään meillä Moondancessa kävi orjapiiskurina tunnettu ulkomaalainen valmentaja ja ilmoittauduin hetken mielijohteessa mukaan Haamulla. Se täytyy saada laatuarvostelukuntoon syksyä ajatellen.

Hiki virtasi jo puolen tunnin ratsastuksen jälkeen ja jouduin menemään loppuajan ilman jalustimia. Istuntani oli kuulemma sen verran huono tänään. Haamun askeleet eivät ole mitkään helpot istua, joten sisuskalut vaihtoivat paikkaa ja itku meinasi lopputunnista tulla. Haamu kuitenkin kulki paremmin kuin pitkään aikaan ja yhtäkkiä kaikki palaset loksahtivat kohdalleen. Valmentaja ihmetteli, mihin se alkutunnin aasia muistuttava hevonen ja könöttävä ratsastaja olivat kadonneet. Tälläisen puten hänkin voisi kuulemma ottaa, jos halvalla saisi. Haamu ei valitettavasti ole myynnissä, vaikka välillä se ajatus käykin mielessäni.

31.03.2014 Menestystä KRJ-cupissa (omistajan kirjoittama)
Eilen oli illalla kova tohina päällä, kun tavaroita ja hevosia puunattiin tämän päivän KRJ-Cupia varten. Aamulla kukonlaulun aikaan (mikseivät kilpailut voi olla illasta, kuten ravit yleensä ovat?) oli hevosrekat lastattu ja matka kohti kilpapaikkaa alkoi. Vaikka olen kilpaillut tuhansia kertoja aiemminkin, niin aina nämä suuremmat tsempalot jännittävät. Onneksi hevoset eivät yleensä turhia stressaa.

Haamun kanssa verryttely ei mennyt ihan niin hyvin kuin olisin toivonut ja aikatauluongelmien vuoksi verkka jäi myös hieman lyhyeksi. Lähdin kuitenkin starttiin hyvillä mielin - jos nyt edes oltaisiin viimeisiä sijottuneita. Haamu teki valehtelematta yhden elämänsä radoista ja sen jälkeen uskalsin odottaa jo hieman parempaakin sijoitusta. En kuitenkaan odottanut, että se voittaa koko luokan. Tuloksia kuulutettaessa leukani putosi melkein maahan asti. Haamu, mamman pieni putkiaivo, voitti ja jätti taaksensa 186 ratsukkoa! Palkintojenjaossa olin yhtä hymyä, vaikka eihän tämä itselleni ole ensimmäinen KRJ-Cup voitto. Aina se yhtä hyvältä tuntuu ja varsinkin omakasvattaman hevosen selässä. Kotimatka meni leppoisasti ja Haamu sai kotona extraherkkuja ja huomiota. Nyt alkaa kova valmistautuminen laatuarvosteluihin, joissa toivottavasti pärjätään vähintään yhtä hienosti kuin tänään!

25.01.2011 Junttieinaripäivä (omistajan kirjoittama)
Haamu on juuri sellainen riiviövarsa, kuin ajattelin sen olevankin. Se kiusasi Riinaa usein ja orivarsa vieroitettiinkin heti kuin mahdollista. Riina taisi huokaista helpotuksesta, eikä huutanut Haamun perään kertaakaan. Haamu myös testailee meidän tallityöläisten kärsivällisyyttä. Eritoten minun, joka otti sen koulutettavakseen. Laitan kyllä Riston ratsastamaan Haamua sitten myöhemmin.

Tänään oli taas Haamun kuuluisa "junttieinaripäivä". Se alkoi jo ulosvietäessä. Haamun mielestä taisin toimia liian hätäisesti, enkä ehtinyt antamaan sille tarpeeksi huomiota. Se pysähtyi kun yritin hoputtaa sitä. Haamu etenee tasan sitä vauhtia, mitä haluaa ja tänään se oli erittäin hidas. Yritin maanitella ensin nätisti ja maiskuttaa ja houkutella taskuun unohtuneen porkkanan avulla. Haamu ei liikauttanut eväänsäkään. Se vain katseli minua halveksuen - hänkö liikkuisi pienen porkkanan vuoksi? Sen jälkeen yritin vähemmän hyvällä. Napautin riimunnarulla herran isoon takamukseen, mutta ei mitään reaktiota. Koitin väistättä sitä painamalla kyljestä. Ei mitään. Lopulta ärähdin, kiskoin riimunnarusta, läimäytin narulla takamukselle, peruutin, käänsin ja väänsin. Haamu vain painoi korvat luimuun. Lopulta päätin, että sidon sen läheiseen aitaan ja lähden jatkamaan toimia.

Haamu kökötti siinä puoli tuntia liikahtamattakaan, vaikka talutin tammojakin sen ohitse. Lopulta huomasin sivusilmällä, että se astui muutaman sivuaskeleen. Silloin tiesin, että nyt Haamu on antanut periksi. Menin takaisin pojan luokse ja kehuin ja rapsuttelin sitä lepyttelevään sävyyn. Sitten talutin orin omaan tarhaansa, vihdoinkin kun arvon herra suostui kävelemään johonkin suuntaan. Tarhassa se sitten esittelikin hienoimmat pukkisarjansa ja pystyynnoumisensa. Joskus, tai oikeastaan aika usein, Haamu todella koettelee kärsivällisyyttäni.

25.11.2011 Haamun syntymäpäivä (omistajan kirjoittama)
Kun alhippa tarjosi Lakean Nipotusta astutusta varten, pakkasin Violan Amariinan heti traileriin ja vein sen oripojan luokse kahden yön visiitille. Amariina tuli hienosti tiineeksi ja yhdentoista kuukauden kuluttua oli laskettu aika. Se oli tietenkin juuri se perjantai, kun olin sopinut meneväni viihteelle. Riina kuitenkin näytti sen verran varsomisen merkkejä, että peruin menoni ja pidin tallissa omat viihteet - join energiajuomaa ja kuuntelin hiljaisella hyvää musiikkia. Tänään se sattui olemaan Harmajaa, jonka laulaja on muuten syötävän suloinen, kuten toivottavasti tuleva varsakin!

Riina on kokenut konkari varsomisessa ja tiesin, ettei se häiriinny läsnäolostani vaan nauttii seurasta. Se pidätteli varsaa tuskaisena aamuyön tunneille asti, kunnes vihdoin pullautti ulos komean orivarsan. Varsa oli aivan ihmeissään siitä, että mihin se joutui - kirkkaaseen, kylmään maailmaan. Riina päästi minut tutkimaan vauvaa lähempää ja jotenkin tiesin, että sen nimeksi tulisi Moon Harmaja aka Haamu. Haamu nousi nopeasti ylös ja hopertelevin pikkujaloin se kävi juomassa ensimmäiset maidot ja tutustui uuteen kotiinsa tarkasti. Ori myös esitti hienot pukkilaukat, jotka päätyivät nenälleen kaatumiseen. Jotenkin arvelin, että siitä tulisi riiviökakara, jonka kanssa Riina on purjeissaan. Todennäköisesti myös minä ja muut tallintyöntekijät, enkä tiedä jättääkö Haamu hevosiakaan rauhaan.
25.10.2014 Kouluvalmennus, valmentajana dumi
Aloiteltiin tänään reippaalla alkuverryttelyllä. Pyysin ratsukkoa käymään askellajit läpi kahdeksikolla. Haamu oli varsin energisellä tuulella tänään ja vastusteli hieman ratsastajansa apuja. Se koetti nakella niskojaan, välttää kuolaintuntumaa ja protestoida pienillä kiukkupukeilla. Pikku hiljaa se alkoi onneksi suopua työntekoon, vaikka olikin aika hapannaamainen koko ajan.

Aloitettiin työnteko tänään avo- ja sulkutaivutuksilla, ensin käynnissä keskiympyrällä taivuttaen hevosta sisäänpäin ja ulospäin vuorotellen. Vastalauseeksi saimme Haamulta pari isoa pukkia, mutta kun hanakasti laitoimme oriherran töihin, alkoi se toimia taas ihan mallikkaasti. Käyntiharjoitusten jälkeen siirryttiin ravailemaan saman tehtävän parissa. Nyt Haamu käyttäytyi jo paljon nätimmin ja alkoi kuunnella ratsastajaansa kunnolla ilman turhia protestointeja. Se taivutti hyvin ja reilusti niin ulos kuin sisäänkin päin, totellen maltillisesti selästä tulevia käskyjä ja suorittaen hienosti tehtävän läpi kerta toisensa jälkeen. Sen jälkeen annettiin Haamun hieman vetää henkeä kiitokseksi suopeudestaan.

Kun Haamu oli saanut kävellä rauhassa muutaman ringin, siirryttiin laukkaharjoitusten pariin. Aluksi taivuteltiin oria myös laukassa avotaivutusten avulla, ja se oli selvästi mielekästä puuhaa orille. Avotaivutusten sujuttua mallikkaasti heti alusta alkaen, siirryimme tämän päivän päätehtävään, eli laukanvaihtoihin. Aloitettiin ihan vain yhden askeleen vaihdoista lävistäjällä. Haamu suoriutui tästä vanhan tekijän lailla, joten vaikeutettiin hommaa nopeasti. Lävistäjällä tuli nyt vaihtaa ensin joka kolmannella askeleella kolmesti, sitten siirtyä suoraan joka toisen askeleen vaihtoon kertaa neljä. Haamu koettikin ennakoida, mutta orin pasmat menivätkin sekaisin, kun vaihtoaskelten määrä muuttua niin sanotusti kesken kaiken. Toisella kerralla se malttoi odottaa rauhassa ratsastajan ohjeita, jolloin vaihdot menivät nappiin. Useamman täydellisesti sujuneen toiston jälkeen otimme vielä muutaman kerran neljän askeleen vaihdot jokaisella askeleella, ja parin ensimmäisen epäonnistuneen kerran jälkeen saatiin kaksi hyvin onnistunutta vaihtosarjaa.

Tähän olikin hyvä lopettaa tältä päivältä, kun niin valmentaja ja ratsastaja kuin myös hevonen olivat kaikki tyytyväisiä!

20.10.2014 Kouluvalmennus, valmentajana dumi
Voi miten upean oripojan sainkaan tänään valmennettavakseni! Katselin lumoutuneena Haamu-herran liikehdintää ratsastajan tehdessä sen kanssa itsenäistä alkuverryttelyä. Välillä Haamu koetti verryttelyn aikana painua edestä, jolloin kehotin ratsastajaa pyytämään orilta enemmän eteenpäinpyrkimystä. Tästä kimpaantuneena Haamu nakkasi pari pientä pukkia, jotka onneksi vain naurattivat meitä molempia.

Tänään ohjelmassa olisi kokoamis- ja pidentämisharjoituksia. Aloitettiin ehkä siitä helpoimmasta, eli laukasta. Lyhyet päädyt tuli mennä normaalissa laukassa, ja sinne tehtiin suuri voltti, jonka aikana oria koottiin lähestulkoon äärimmilleen. Pitkillä sivuilla sitä tuli pyytää eteenpäin ja pidentää sekä rentouttaa muotoa reilusti. Koontivolteissa Haamu oli ihan ässä. Se olisi laukannut varmasti vaikka paikoillaan, jos olisi pyydetty. Hieman se otti kierrosta koonneista, ja muutaman kerran laukkaa pidentäessä koettikin pistää ranttaliksi pienten ilopukkien kera. Useamman toiston jälkeen se kuitenkin alkoi rauhoittua ja suoritti laukkatehtävän kokonaisuudessaan varsin mallikkaasti. Sen jälkeen otettiin ravissa samantyyppistä tehtävää, mutta kokoaminen tehtiin tällä kertaa kolmikaarisella kiemurauralla, jonka jälkeen pidennettiin pitkä sivu. Ravissa kokoamisessa Haamu koetti ensin vastustella apuja, mutta aika nopeasti ratsukko löysi yhteisen sävelen takaisin ja meno jatkui mallikelpoisesti. Pidennyksissä Haamu liiteli upeasti harppoen eteenpäin.

Sitten lopuksi vielä käynnissä suurella keskiympyrällä vuorotellen kokoamista ja pidentämistä. Tämä on yleensä jokaisen kanssa se vaikein osuus, ja niin myös Haamun kanssa oli. Käynnissä ei ole vauhtia ja sellaista takaosan työntöä, joka edesauttaisi kokoamiseen. Tietenkin tästäkin kuitenkin selvittiin, vaikka ensimmäiset pari kierrosta Haamu ei oikein löytänyt eroja näiden kahden välille. Lopulta sieltä kuitenkin löytyi rehti kokoaminen ja myös pidentäminen. Tähän hyvään suoritukseen olikin hyvä lopettaa tältä päivältä. Annoin ratsukolle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

22.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Uppe
Et ikinä arvaa mitä tänään treenataan? Istuntaa istuntaa, jalustimet kaulalle" virnuilin ratsastajalle ja myhäilin hilpeänä. "Ei mutta, täsmällistä apujen käyttöä siinä sivussa" tarkensin ja asettelin viimeisetkin kartiot paikoilleen. Ratsukko sai tehtäväksi ratsastaa ravissa uran sisäpuolella, pysähtyä aina kartioiden välissä ja tehdä molemmissa päädyissä ison ympyrän. Tehtävä pidettiin helppona, jotta ratsastajan oli mahdollisimman mutkatonta keskittyä oman kehonsa käyttöön, eikä Haamu ärsyyntyisi turhasta jankkaamisesta heti alkuunsa. "Pohje saisi olla vielä vähän edempänä. Pidä kädet kannettuina, on vaikeaa pitää yläkroppa toimivana jos kädet laahaa. Tunne sun selkäranka, lantio.. Joo hei se lantio muuten, ajattele sitä kokoajan. Se on sun keskipiste, sieltä sä saat säädeltyä ihan kaiken" opastin ja infosin sitten lantion tärkeydestä vielä vähän lisää. Ratsastaja alkoi silminnähden keskittyä vartaloonsa ja ratsasti oikein hyvää ravia. Pysähdykset kartioiden välissä eivät alkukankeuksien jälkeen muuttaneet istuntaa mihinkään suuntaan ja Haamukin liikkui eteenpäin ihan kiitettävästi. Ratsastaja voivotteli välikäyntien aikana kipeytyneitä niskoja. "Nii-in, ne siellä jumittaa kun nostat olkapäät korviin paikoitellen. Ne nousee sulla pikkuhiljaa ja varsinkin pidättäessä saat muistaa ne rennot olkapäät" sanoin ja annoin sitten tehtäväksi ratsastaa kahdeksikkoa laukassa tehden molempiin päätyihin ympyrät ja vaihtaen suuntaa keskellä. Alkuun ratsastaja valui satulan toiselle puolelle jatkuvasti. "Keskellä satulaa!" ärähdin ja heti oli ratsastaja keskellä. Laukanvaihdot sujuivat mallikkaasti, mitä nyt Haamu vähän innostui heittelemään perää. "Ja tähän väliin hevonen päätti, että on tasapainoiluhetken aika" naurahdin ja seurasin ratsastajaa, joka haki hammasta purren uudelleen tasapainoa. Laukkatehtävänkin onnistuessa annoin ratsukolle luvan loppuraveihin. Myös jalustimet sai pistää takaisin jalkaan. Ratsastaja yllättyi, kuinka lyhyiltä jalustimet tuntuivatkaan. "Voit laittaa niitä pidemmiksi, ne ovatkin liian lyhyet, aivan luonnottomat eivätkö olekin? Nyt tiedät minkä pituiset ne kuuluisi olla" sanoin ja aloin keräillä kartioita. "Hyvin Haamukin jaksoi vaikka joutuikin harrastamaan vähän yksipuolista lenkkeilyä" kehuin hevosta ratsastajan laskeutuessa loppukäyntien jälkeen satulasta. Toisinaan on tärkeää keskittyä valmennuksissa ratsastajaan.

16.06.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Mari H.
Tänään alkuverryttelyssä keskityttiin taivuttamiseen ja oikean rytmin löytämiseen. Valmennuksen aiheena oli sulkutaivutukset sekä puolipiruetti, joten taipuisuus oli tärkeä. Ensin Haamu painoin jonkin verran pohjetta vasten varsinkin ympyröillä, mutta miseryn ei tarvinnut paljoa apujaan lisätä kun ori jo antoi periksi. Alkutunnista Haamulla tuntui olevan vaikeuksia löytää tasainen rytmi ja välillä se sinkoili minne sattui. Alkuverryttelyn loppupuolella se alkoi kuitenkin rauhoittua, eikä epämääräisiä hyppyjä enään tullut. Verryttelyn jälkeen aloitettiin sulkutaivutuksilla. Käynnissä ei ollut mitään ongelmia, joten siirryimme nopeasti tekemään niitä ravissa ja laukassa. Haamu yritti ensin vähän painaa vastaan ja mennä ihan suorana, mutta muutaman toiston jälkeen misery sai orin hyvin taipumaan. Laukassa meinasi alkuun olla liikaa vauhtia, mutta rauhoittumisen jälkeen tehtävä sujui hienosti. Välissä pidettiin lyhyt hengähdystauko, jonka jälkeen jatkettiin puolipiruetin kanssa. Laukan rytmi ja sopiva kokoaminen löytyi nopeasti ja pääsimme melkein heti kokeilemaan itse piruettia. Ensin tehtiin ihan vain lyhyitä pätkiä; jo muutamaan askeleeseen oltiin tyytyväisiä ja ori sai sen jälkeen heti kiitoksen. Muutamat askeleet eivät tuottaneet ongelmia, mutta kun matkaa lisättiin, ei Haamu oikein malttanut tehdä tehtävää loppuun asti. Pääsimme melkein puolipiruettiin asti, mutta päätimme lopettaa hyvissä ajoin ennen kuin orin hermot menevät ihan kokonaan. Loppuun otettiin taas rentoa ravia.

12.06.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Mari H.
Haamu ja misery saapuivat kentälle samoihin aikoihin kuin minä. Vaihdoimme nopeasti pari sanaa, jonka jälkeen autoin miseryä nousemaan orin selkään. Ratsukko aloitti alkuverryttelyllä. Huomasin heti, että Haamu oli todella herkkä; miseryn ei tarvinnut paljon kättä tai pohjetta liikauttaa kun ori jo reagoi. Muutamaan otteeseen Haamu heilautti ärtyneesti päätään, mutta se ilmeisesti johtui muka liian kovista avuista. Kun ori alkoi vetristymään ja ottamaan takaosaansa paremmin alle, aloitimme itse tehtävät. Olimme sopineet keskittyvämme tänään laukkatyöskentelyyn. Misery nosti orillaan laukan ja haki siinä sopivan tempon. Haamu veti ensin pari kierrosta vähän reippaammin, mutta sen jälkeen se asettui ja alkoi keskittyä työntekoon. Pyysin miseryä kokoaamaan laukkaa ja se onnistuikin hyvin. Kootussa laukassa tehtiin ympyröitä ja muutamia vastalaukka pätkiä. Välillä Haamu esitti pientä protestointia, mutta ei mitään isompaa. Loppuun otettiin vielä laukanvaihtoja. Haamu esitti ne todella hienosti, ilman mitään vastalauseita. Ilopukitkin jätettiin tällä kertaa välistä. Lopuksi orin annettiin ravailla kaikessa rauhassa ja laskea kaulaansa alas.

25.04.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Fuyu
Haamun keskittyminen herpaantui välillä valmennuksen aikana ja sen takia ori kompuroi useasti omiin jalkoihinsa. Ratsastaja sai sen pysymään edes vähän ruodussa, muutenhan se olisi kulkenut pitkin kenttää pää aivan pilvissä. Loppua kohden valmennus meni erittäin mallikkaasti. Haamu oli erittäin taitava ja osasi tehdä töitä kunhan viitsi vain keskittyä. Teetin orilla avotaivutusta ja sulkutaivutusta ravissa, sekä halusin nähdä orin kulkevan koottuja askellajeja, joten niitäkin harjoiteltiin. Ori näytti kootuissa askellajeissa upealta silloin kun keskittyi itse asiaan, mutta kun ajatukset karkasivat jonnekkin niin kokoaminen lötsähti aivan totaalisesti. Ori esitti jopa hienosti laukanvaihtoja silloin kun ratsastaja sai sen kunnolla avuille ja herra suvaitsi keskittyä itse asiaan, mutta lisäili hieman omiakin liikkeitä joukkoon. Ratsastaja teki kovasti töitä tunnin aikana, mutta valitettavasti Haamulla tuntui olevan tänään huono päivä. Erittäin kiva hevonen kuitenkin, vaikka onkin vähän haahuilia ja pää pilvissä -menijä. Laukanvaihdosta ori ilmeisesti tykkää tai inhoaa niin paljon, että lisäilee joukkoon omia pieniä liikkeitä pikkupukkien muodossa.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!