Uusi omistaja, uudet sivut

VIRTUAALIHEVONEN ID#151

! Frostbite v. Moons

Rotu, skpshetlanninponi, ori
Säkä, väri104cm, kimo
RekisterinumeroVH14-017-0728
Syntynyt20.08.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.06.2018 YLA1 palkittu pistein 102 (AP3)
25.04.2017 KRJ-I palkittu pistein 105,5
20.12.2016 SHLA-I palkittu pistein 120
25.02.2015 KTK-II palkittu pistein 73
20.12.2014 KV-II palkittu pistein 28

Aikanaan halusin oristani Herculeksesta varsan, mutta itselläni ei ollut sille sopivaa emää. Hetken pohdittuani asiaa päätin siitosliisata sopivan tamman sen sijaan, että ostaisin taas oman. Löysin menestyneen Fringillan, joka muutti varsomisen ajaksi meille Moondanceen. 20.08.2014 näki päivänvalon ensimmäistä kertaa kimo pieni ja ruipelo shetlanninponiori. Oria olin toivonutkin jatkamaan Herculeksen hienoa isälinjaa! Varsa sai nimeksi Frostbiten - syynä oli se, että jo pienenä varsana Frosty tykkäsi näykkiä ihmisiä ja olla semmoinen hapannaama kuin isänsäkin oli.

Kahdesta ponimaisesta vanhemmasta harvoin tulee kilttiä ja kuuliaista varsaa, vaikka sanotaankin, ettei luonne muka periydy. Frosty on isänsä tavoin itseänsä täynnä oleva ori ja emältään se taas on perinyt pippurisuuden. Onneksi myös kouluratsastustaidot ovat periytyneet ja Frostya jaksaa tallissa katsella, koska se on niin hieno ratsastaessa. Pikkuori ei tule toimeen muiden hevosten kanssa kovin hyvin, lukuunottamatta tammoja minishettiksistä isoihin suomenhevosiin - niille Frosty huutelee ja keimailee parhaansa mukaan. Se kuvittelee olevansa suurikin hevonen, jolla on varaa uhota tallin kookkaimmallekin suomenhevosorille. Hoitaessa Frosty on AD/HD, joka ei malttaisi olla hetkeäkään aloillaan. Sen hoitaminen ja varustaminen on raskasta puuhaa, mutta onnistuu kyllä kärsivälliseltä hoitajalta. Frosty ei onneksi ole ilkeä ihmisiä kohtaan, eikä tahallaan tee pahaa kärpäsellekään. Karsinaa ympäri pyöriessä se saattaa vahingossa tallata hoitajan varpaalle tai kaataa hänet innostuessaan liikaa ohikulkevasta tammasta.

Ratsastaessa Frosty on pippurinen tapaus, joka ei anna ilmaiseksi mitään. Jos sen selässä vain matkustelee, niin meno näyttää juuri sen mukaiselta. Alussa pikkuori on yleensä liiankin reipas ja juoksee helposti alta pois, mutta napakka ratsastaja saa pidätteet menemään läpi alkuverryttelyn jälkeen. Frosty kulkee ryhdikkäänä ja sillä on yllättävän lennokkaat askeleet pieneksi lihavaksi shetlanninponiksi. Niissä istuminen tosin tuntuu siltä, kuin alla olisi Singerin ompelukone. Orin laji on kouluratsastus ehdottomasti. Se on herkkä avuille ja varsinkin istunnalle halutessaan niin. Esteiden hyppääminen Frostyn kanssa on aivan toivotonta hommaa, sillä se ei osaa laittaa jalkojansa oikein ja kuumuu niin paljon, ettei malttaisi siirtyä lainkaan raviin tai käyntiin. Parempi jättää hyppääminen niille, jotka sen oikeasti osaavat. Maastossa Frosty on luotettava, mutta reipas. Sen selässä saattaa arimpia ratsastajia alkaa hirvittämään. Frosty ei pelkää mitään, mutta saattaa joskus hieman lähteä käsistä. Kunnon pidätteiden ja satulassa istumisen myötä se kyllä hidastaa aina - jarrutusmatka tosin on hieman vaihteleva.

Lastaaminen ja kuljettaminen eivät tuota Frostylle ongelmia, ellei kosketusetäisyydellä ole toista hevosta. Hevosautossa kannattaa jättää yksi tyhjä paikka väliin, niin säästytään suuremmilta ongelmilta. Kilpapaikalle päästyä Frosty kajauttaa sellaisen tervehdyksen, että luulisi paikalle saapuneen isonkin orin. Usein muita kanssakilpailijoita naurattaa pienen orin suuri ego. Se yrittää uhota verryttelyssä muille oreille ja huudella tammoille, joten ratsastajan täytyy olla ehdottoman hereillä ja laittaa pikkuori hommiin. Kilpasuoritukseen se yleensä keskittyy hienosti ja tuntuu haluavan päästä palkintojenjakoon. Ehkä syynä on se, että kaikki ihailevat uljasta Frostya ruusuke suitsissa - ainakin sen omasta mielestä.
she-t. Di'Lily v. Moons (KTK-III) -- s.09.01.2015 (e. Di'Leilah v. Moons)
she-t. Floella v. Moons -- s.22.05.2015 (e. Micha v. Moons)
she-o. Frozen Honey -- s.19.09.2015 (e. Winter Star of Nira)
she-t. Michelle v. Moons -- s.18.01.2016 (e. Micha v. Moons)
she-o. Frozen Mick v. Moons -- s.12.09.2016 (e. Micha v. Moons)

i. Hercules
Vir Mva Ch, SHLA-I, KTK-III, KRJ-II, YLA1
ii. Hexagon
evm , vkkokm, 100cm
iii. Horror v.d. Nieuwemaan
evm , rn, 96cm
iiii. Castor
iiie. Hermione
iie. Amitie
evm , m, 96cm
iiei. Adonis
iiee. Lilian
ie. Loveletter
evm , vkkokrj, 95cm
iei. Jillian's Tosca
evm , m, 106cm
ieii. Toffee
ieie. Camilla
iee. Lola
evm , km, 101cm
ieei. Aragorn
ieee. Leighton
e. Fringilla
YLA1, SHLA-I, KRJ-I
ei. Domherre
evm, rtkrj, 107cm
eii. Herr Bizarr
evm, rn, 107cm
eiii. Halvard
eiie. Solbritt
eie. Rik Rittade
evm, rtkrj, 102cm
eiei. Rikard
eiee. Alfrida
ee. Blåklint
evm, vrt, 104cm
eei. Formelförare
evm, rt, 105cm
eeii. Teodor II
eeie. Eugenia
eee. Pryd Mental
evm, päis, 100cm
eeei. Malkolm
eeee. Maja

ii. Hexagon on pieni itseppäinen shetlanninponi ori. Väriltään ori on voikonkimo ja korkeutta siltää löytyy tasan 100cm. Hessu on luonteeltaan kärsimätön ja kaikki kannattaa hoitaa nopeasti, ennen kuin poni kyllästyy ja alkaa riehumaan. Ori kisasi Ruotsissa esteitä 60cm tasolla ja koulua helppo C-tasolla - se sijoittui useassa kilpailussaan hyville sijoille. Hessu lepäilee nykyisin Ruotsissa pienellä yksityistallilla pikkutytön opetusmestarina. Ori on kysytty jalostukseen, sen hyvän ja menestykkään suvun takia. Hessu astuu vielä silloin tällöin muutamia tammoja ja sillä on jälkeläisiä tällä hetkellä maailmassa 20 kappaletta.

iii. Horror v. Nieuwemaan tulee suositusta ruotsalaisesta shetlanninponi suvusta. Mauno oli 96cm korkea ruunikko shetlanninponiori. Luonteeltaan ori oli leppoisa ja rauhallinen oriiksi. Se ei ottanut stressiä mistään ja sopi hyvin niin esteille kuin kouluunkin. Mauno kisasi kuitenkin enemmän 50cm tasolla esteillä ja silloin tällöin he B koulussa. Se sijoittui muutamissa arvokisoissa ja oli hyvin kysytty jalostukseen. Jälkeläisiä ori ehti saada 15 kappaletta, kunnes kuoli auto-onnettomuudessa matkalla uuteen kotiinsa.

iie. Amitie on 96cm korkea musta estepainoitteinen shetlanninponitamma. Luonteeltaan tamma on shettiksille tyypillisen itseppäinen ja harva se päivä testailee yhä ratsastajaansa suurilla pukeilla. Tamma rakastaa kuitenkin hyppäämistä ja antaa estekentällä aina palaa, eikä välitä ketä selässä istuu. Annin suvusta löytyy vain menestyneitä esteponeja, kouluratsuille ei oikein tilaa ole löytynyt. Nykyisin Anni on pienellä harrastetallilla ja toimii silloin tällöin tuntiratsuna aloittelijoilla. Varsoja saanut viisi kappaletta ja tällä hetkellä tammalle on suunnitelmissa vielä ainakin kaksi varsaa, jonka jälkeen se siirtyy lopulliselle eläkkeelle.

ie. Loveletter on kaunis tamma, joka nauttii huomiosta ja haluaa aina olla sen keskipisteenä. Väriltään Lelu on voikonkirjava ja korkeutta löytyy 95cm. Luonteeltaan tamma on itseppäinen, mutta ratsastaessa nöyrä ja kuuntelee ratsastajaansa. Lelun kanssa kisataan valjakossa noviisi-tasolla sijoittuen, tamma kuitenkin käy aina välillä myös he B tasoisissa koulukilpailuissa. Lelun suku on isänpuolelta pääosin pelkkiä kouluhevosia, mutta emänpuolelta alkaa löytyä myös valjakkoponeja. Varsoja Lelu on saanut tähän mennessä 3 ja muutama on vielä suunnitteilla. Tammalla on nyt viimeinen kisakausi menossa, jonka jälkeen se siirtyy harrasteratsuksi.

iei. Jillian's Tosca on suloisen pörröinen shetlanninponiori. Korkeutta löytyy 106cm ja monen muun shettiksen tavoin, myös Tossavainen on musta. Ori on menestynyt todella hyvin kouluratsastuksessa ja vieraillut muutamissa arvokisoissa menestyen. Ratsastaessa Tossavainen on nöyrä ja yhteistyöhaluinen, mutta hoitaessa sähläilee omia juttujaan ja laittaa vastaan joka asiassa. Nykyisin ori viettää eläkepäiviään pienellä suomalaisella yksityistallilla ja on tallityttöjen rapsuteltavana. Varsoja löytyy 15 kappaletta ja muutama pikku Tossavainen on mahdollisesti vielä tulossa.

iee. Lola on menestenyt valjakkohevonen. Tamma rakastaa kärryjen vetämistä, eikä sitä oikein muuhun hommaan voi kuvitellakkaan. Luonteeltaan Lola on reipas ja rohkea. Se on aina joka paikassa testaamassa ensimmäisenä uusia juttuja. Väriltään tamma on kimo ja korkeutta löytyy 101cm. Varsoja Lola sai 8 kappaletta, se rakasti äitinä olemista ja hoivaa vieläkin muiden varsoja. Nykyisin tamma elelee rauhassa suomalaisella ratsastuskoululla viihdyttämässä pieniä lapsia. Kisauran ja varsat se on jättänyt taakseen.

ei. Domherre oli paljon jalostuksessa käytetty rautiaankirjava ori, joka on periyttänyt pippurista luonnettaan, mutta myös kapasiteettiaan kilpakentille. Herra loisti enimmäkseen näyttelyissä komean rakenteensa ansiosta, mutta keräsi myös huomiota pienen tytön kilparatsuna koulu- sekä estekisoissa. Hienosti menestynyt pieni ori pääsikin melko varhain eläkkeelle, jolloin ymmärrettiin, että sen kaunista ulkonäköä ja hyvää luonnetta olisi hyvä periyttää.

eii. Ruotsissa syntynyt Herr Bizarr, oli luonteeltaan jokseenkin ilkikurinen herra ja sen kanssa työskenteleminen oli toisinaan hyvin vaikeaa. Siitä huolimatta se oli erinomainen valjakkoponi, jossa se saikin tunnustusta uransa aikana. Näyttelykehissä ruunikko herra ei kuitenkaan ehtinyt käymään liian useasti pahamaineisen käytöksensä takia, vaikka upea olikin.

eie. Rik Rittade oli mahdottoman suloinen 102cm korkuinen rautiaankirjava karvapallo, joka oli myös erittäin hyväluonteinen ja kärsivällinen. Se toimi nuoren tytön kilparatsuna vielä nuorena, mutta hyvin varhain se siirtyi siitoskäyttöön. Tamma on periyttänyt hyvin jälkeläisilleen luonnettaan ja moni varsa on muistuttanutkin ulkonäöltään emäänsä. Rikkenäkin tunnettu poni jouduttiin lopettamaan aivan liian varhain, 14-vuotiaana kaviokuumeen vuoksi.

ee. Blåklint on siitoseläkkeelle päässyt jo melko vanha tamma, joka on edustanut muun muassa valjakkokisoissa parinsa kanssa. Paljon sijoituksia kerännyt vaaleanrautias saikin rauhassa toteuttaa uraansa hyvällä menestyksellä ja saanut miellyttää pienempiä lapsia ratsastettavuudellaan. Näyttelyissä tamma saavutti myös menestystä ja sai kehuja, ennen kuin se iän myötä siirtyi lasten talutustuntien kautta jalostuskäyttöön. Blå on periyttänyt herttaista luonnettaan ja kaunista ulkonäköä jälkeläisilleen.

eei. Formelförare oli mahtavasti kilpakentillä pyöritetty monitaituri, joka osasi valjakkoajon lisäksi myös kouluratsastuksen salat. Sen kanssa työskenteleminen oli jokaiselle kuin unelmaa ja sijoituksia se keräsi itselleen enemmän kuin liikaa. Tämä kaunisrakenteinen rautias ori keräsi myös näyttelyissä pisteet kotiin ja oli erittäin paljon siitokseen käytetty herra.

eee. Pryd Mental oli jo nuorena näyttelykehissä pyöritetty tamma, joka arvonimet ansaittuaan pääsi suoraan siitoskäyttöön. Perheen nuorin myös ratsutti tammaa, mutta se pääsi käymään vain muutamissa kisoissa elämänsä aikana, vaikka potentiaalia olisi voinut löytyä enempäänkin. Tamma on periyttänyt temperamenttista luonnettaan, sekä erikoista päistärikköväritystään useammalle jälkeläiselle.

KRJ (sijoituksia 42 kpl)
28.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
26.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
24.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
22.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
22.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
20.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
16.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
15.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
05.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/30)
04.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/60)
04.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
01.05.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/60)
20.04.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
18.04.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
16.04.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
15.04.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/50)
17.03.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
09.03.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
03.03.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
02.03.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
02.02.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
30.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
25.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
24.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/60)
23.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/60)
23.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/60)
23.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
22.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
22.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/50)
21.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/50)
16.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
13.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
17.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/100)
01.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo D (3/50)
30.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo D (3/50)
29.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/60)
22.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
05.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
03.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
02.01.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/50)
11.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/50)
05.12.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)

Muut sijoitukset
11.12.2014 kutsu, NJ näyttely, she-orit (1/12, irtoSERT)

20.01.2017 Thirteen, VSN-näyttely (SW - 39p)
20.02.2016 Maybeck Stud, VSN-näyttely (SW4 - 39p)

06.12.2016 Itsenäisyyspäivän ponimaasto (kirjoittanut omistaja)
Perinteiden mukaan itsenäisyyspäivän aamuna starttaa kaksi eri maastoporukkaa - pikkuponit ja myöhemmin suomenhevoset. Pikkuponeihin ilmoittautui kuusi ratsastajaa. Pääsin itse tietenkin valitsemaan ensimmäisenä ratsuni ja tällä kertaa halusin Frostyllä joukon vetäjäksi. Se ei pelkää mitään, mutta toivottavasti pysyy hanskassa koko lenkin ajan... Ponit olivat hieman ihmeissään kun heti aamuheinien jälkeen alettiinkin harjaamaan ja varustamaan, eikä päästykään tarhaan.

Suuntasin lumiseen metsään Frostyn kanssa ja muut tulivat perässä siistinä jonona. Frosty taivalsi reippain askelin korvat hörössä ja selkeästi nautti, kun pääsi pitkästä aikaa maastoilemaan. Hetken metsässä talsimisen jälkeen tuli eteen metsäautotie ja nostin kevyen ravin. Frosty olisi halunnut mennä hieman kovempaa, mutta pidätteet menivät hienosti läpi. Lumi pöllysi, pakkanen paukkui ja kuului tyytyäistä pärskintää.

Ensimmäinen laukkapätkä otettiin pellolla. Frosty painatti edellä sellaista kyytiä, että muut meinasivat jäädä heti kättelyssä. Yritin pidättää minkä jaksoin, mutta totesin lopulta, ettei se auttanut mitään. Tyydyin vain nauttimaan menosta ja ohjaamaan pellon loputtua ympäri. Muut tulivat perässä minkä pienistä koivistaan pääsivät. Muutaman laukkakierroksen jälkeen Frosty suostui pudottamaan käynnille. Toisetkin saivat meidät kiinni ja lähdimme taas jonomuodostelmassa kävelemään kotia kohti. "Huhhuh mitä kyytiä", kuului taaempaa naurunsekaisia kommentteja, "ei tainnut olla Frosty ihan hallinnassa". "Voihan sen niinkin sanoa", vastasin hymyillen takaisin. Puolen tunnin kävelyn päästä olimme taas tallilla. Ensin hoidettiin ponit ja sitten juotiin glögit ja syötiin herkut.

25.09.2016 Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut Siguri)
”Kymmenes kerta toden sanoo - vai miten se meni?” naurahtaa Noora kulkiessaan hevosauton ohi. ”Älä ivaa vaan tule auttamaan!” tiuskaisen hänelle. Pidän molemmilla käsilläni kiinni riimunarusta, jonka toisessa päässä Frosty riuhtoo päätään. Ori teki täydellisen stopin kuljetusauton eteen, ja olen ehtinyt tapella sen kanssa jo monta minuuttia. ”Otetaan Violetta pois ja laitetaan Frosty ensin, se auttaa yleensä”, toteaa Noora ja lähtee irrottamaan juuri lastaamaani Violettaa autosta. Kierrän Frostyn kanssa tallipihalla ympyrää sen aikaa, että Violetta on poissa näköetäisyydellä, ja kumma kyllä kaikessa rauhassa Frosty astelee kiltisti perässäni autoon. ”Frostyllä on vähän tapana tehdä tuota”, sanoo Noora palatessaan takaisin Violetan kanssa. Tamma onkin helpompi lastata kyytiin, ja pian olemme valmiita lähtemään kohti kouluratsastuskisoja.

15.02.2016 Epäonnea laatuarvostelussa (kirjoittanut omistaja)
Tämä on taas niitä päiviä, kun mikään ei mene putkeen. Aamulla löysin Frostyn karsinasta loimi mytyssä ja valkoinen karva turpeesta ruskeana. Ei auttanut kuin pestä nopeasti uudestaan, loimittaa huolella ja pakata poni autoon. Matkan ajan kaikki sentään meni kuten piti ja ehdimme ajoissa paikalle, vaikka hetken sekin vaikutti epätoivoiselta tehtävältä.

Frosty ei käyttäytynyt yhtään hyvin kokeissa. Se laahusti kuin täi tervassa ja rakennearvostelussa taas ei seissyt aloillaan viittä sekuntia kaueampaa. Ei ollut mikään yllätys, kun palkintojenjaossa tuli KRJ-III palkinto. Frosty jäi illalla ilman palkintoporkkanoita, jotka lupasin, jos se käyttäytyisi hyvin. Ei auta kuin yrittää korottaa palkintoa joku kerta ja toivoa, että olisi parempi päivä!
15.09.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut Josefina
Frosty olikin minulle jo ennestään tuttu poni valmennettavaksi. Tänäänkin jatkoimme ponin kanssa työskentelyä kouluratsastuksen parissa. Tehtäväksi otimme kuitenkin tänään esille laukanvaihdot ravin kautta. Ratsukko aloitti alkuverryttelyn ensin käynnissä ja myöhemmin myös rauhallisesti ravissa. Aloitimme ensin työstämällä ravia ympyrällä. Pientä temponvaihtelua ja pysähdyksiä suoraan ravista. Frosty oli selvästi hyvällä tuulella ja näytti omistajalleen itsestään pelkkää hyvää puolta. Vaihdoimme ympyrällä suunnan ja jatkoimme samoja juttuja vielä toiseen kierrokseen. Kehuin ratsukkoa ja samalla pyysin laukkaa. Tarkoituksena oli etsiä alle rauhallinen laukka, josta on helppo pikaisesti laskeutua raviin ja sen kautta nostaa vastakkainen laukka. Tehtävä sujui pyydetysti ja Frosty suoritti hommansa niin kuin halusimmekin! Muutamien toistojen jälkeen palkitsimme ponin rauhallisella loppuverryttelyllä ja misery sai viedä ratsunsa talliin. Valmennus oli kaikkien osalta todella onnistunut!

01.09.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut Josefina
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa valmentamaan shetlanninponia. Suloista ja taitavaa oria, Frostya. Valmennuksen tarkoituksena oli käydä läpi kouluratsastukseen liittyviä asioita, erityisesti teiden siisteyttä ja ravissa työskentelyä. Ratsukko verrytteli jo kentällä itsenäisesti saavuttuani paikalle. Kimo ja pieni pallero ravaili kentällä ihan hyvännäköisesti. Taivutteluja ja ympyröitä oli alkuun hyvä tehdä, jotta poni on kaikilla avuilla hyvin. Pyysin kuskia hidastamaan vauhtia ja istumaan harjoitusravissa, jatkaen taivutteluja ja ympyröiden tekemistä. Ravin tuli olla hallitun näköistä ja eteenpäinpyrkivää, mutta sipsutus ja päätön kaahailu ei ollut hyväksyttävää. Kulmat tuli ratsastaa läpi kunnolla siisteiksi ja ympyröiden tuli olla kauniin pyöreitä ja hyvän kokoisia. Seuraavaksi siirryimme tekemään laukassa keskiympyrää. Frosty säntäili laukassa aluksi hieman miten itse halusi, mutta misery sai kuitenkin homman käsiinsä melko pian. Ympyrä itsessään oli hyväksyttävän kokoinen ja selvästi harjoiteltu asia. Muutamien onnistuneiden ympyröiden jälkeen annoin ratsukon siirtyä loppuravien kautta käyntiin ja lähteä takaisin talliin.

08.03.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut Nerita
Lupauduin toisen kerran valmetamaan Frostya ja miseryä. Tänään ohjelmassa olisi pohkeenväistöt ja vähän vastalaukkaa kiemurauralla. Ratsukko oli lämmitellyt jo valmiiksi, joten aloittelimme pohkeenväistöillä käynnissä. Oria ei olisi tahtonut kiinnostaa yhtään, mutta misery sai kuitenkin ponin tekemään väistöt ihan hyvin. Tätä tehtiin jonkin aikaa molempiin suuntiin, kunnes se sujui hyvin. Sitten siirryttiin raviin, jossa poni teki väistöt alusta asti todella nätisti. Tiedä sitten mikä mielenmuutos ponille tuli vai halusiko se nopeasti eroon tästä tehtävästä. Kun ravissakin oli tehty väistöt molempiin suuntiin, vaihdettiin vastalaukkaan kiemurauralla. Tästä tehtävästi Frosty ilmeisestikin nautti, koska se muuttui taas kuuliaiseksi ja herkäksi avuille. Vastalaukka ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia ja misery ei joutunut kokoajan vahtimaan että vastalaukka säilyy. Kiemurauraa aloitettiin eri kulmista ja eri suunnista. Vasen laukka oli hiukan hankalampi kuin oikea, mutta ero ei ollut kovinkaan suuri. Frostyn mieliksi lopettelimme sitten tämän jälkeen valmennuksen ja ratsukko lähtikin vielä käymään ulkona kävelemässä.

01.03.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut Nerita
Suloinen kimo Frosty-poni kipitti maneesissa reippaasti ja olisi mennyt vielä kovempaa jos misery olisi sallinut. Orin kanssa tehtäisiin tänään pysähdyksiä, peruutuksia ja temponvaihteluita. Aluksi tehtiin vain muutama pysähdys. Kun Frosty pysähtyi niin että takajalat ovat suurin piirtein vierekkäin, lisättiin peruutukset. Ori peruutti hyvin ensimmäiset kolme askelta, mutta sitten se pysähtyi. Kukaan ei patistanut sitä jatkamaan, joten se pysähtyi siinä vaiheessa joka kerta. Kun mainitsin asiasta miserylle, sai tämä ponin peruuttamaan muutaman yrityksen jälkeen sen viisi tai kuusikin askelta. Sitten siirryttiin raviin, jossa välillä tehtiin pelkkiä temponvaihteluita ja välillä pysähdyksiä sekä peruutus todella lyhyestä ravista. Frosty oli selkeästi mukavalla päällä, koska se teki juuri niin kuin misery pyysi. Askel piteni ja lyheni helpon näköisesti, melkein kuin ajatuksen voimalla. Tauon jälkeen siirryttiin laukkaan, jossa tehtiin temponvaihteluita. Ori paineli menemään oikein vauhdilla ja niin pitkin askelin kuin ponille oli mahdollista, kun sille annettiin lupa. Kyllä se myös lyhensi ja hiljensi vauhtia heti kun käskettiin. Näitä oli turha jäädä hinkkaamaan kun ne sujuivat niin hienosti, että lopettelimme sitten valmennusta. Ratsukko ravaili ja käveli vielä lopuksi samalla kun keskustelimme miseryn kanssa.

20.02.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sani
Moondancen kentällä minua odotti tuttu pari, misery ja Frosty. Ori vaikutti tapansa mukaan menevältä ja vauhtia olisi tosiaan voinut vaikka muille jakaa. Tänään harjoittelisimme kolmikaarista kiemurauraa kaikissa askellajeissa. Frosty ei olisi millään malttanut kävellä, vaan karkasi raville aina tilaisuuden tullen. Lopulta misery sai oriin kuitenkin hieman rauhoittumaan ja taas keskittymään siihen, mitä oltiin tekemässä. Frosty taipui hyvin molempiin suuntiin niin käynnissä kuin ravissakin ja meno näytti oikein siistiltä. Laukassa oli tarkoitus mennä kaikki kolme kaarretta laukkaa vaihtamatta, eli keskimmäiselle kaarteelle tulisi vastalaukkapätkä. Ori suoriutui melko hyvin tehtävästä, vaikkakin ensimmäisillä kerroilla se vaihtoi laukan oikeaksi. Lopussa sain taas olla oikein tyytyväinen valmennettaviini ja toivotin heille onnea matkaan tuleviin koitoksiin.

14.02.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sani
Misery ja kimo shettisoriinsa Frosty verryttelivät jo Moondancen kentällä, kun saavuin paikalle. Pieni ori ravasi semmoista haipakkaa ympäri kenttää, että piti oikein miettiä, että mitähän tästä oikein tulee. Misery näytti tuskaiselta poninsa kyydissä ja kertoi Frostyn olevan aina alkuun hieman haastava. Aloitimme työskentelyn ja tänään oli vuorossa pohkeenväistöjen treenaaminen. Frosty oli rauhoittunut jo hieman, ratsastaja selvästi tiesi, mitä on tekemässä. Vauhdikas poni sekosi hieman askeleissaan ensimmäisillä kerroilla ja alkoi pikkuhiljaa hiljentämään vauhtiaan. Ori alkoi selkeästi keskittymään siihen, mihin jalkansa laittaa ja väistöt alkoivat sujumaan oikein mallikkaasti. Ravissa vauhti oli vielä ehkä ihan hitusen liian luja. Olin kuitenkin tyytyväinen valmennettaviini ja jätin heidät loppuverryttelemään itsenäisesti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!