Muistoissamme 12.02.2014 - 04.07.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#44

✝ Moon Eerika

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri153cm, punarautias
RekisterinumeroVH14-018-0507
Syntynyt12.02.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 100cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.12.2016 YLA2 palkittu pistein 93,5
30.11.2014 ERJ-II palkittu pistein 98

© Tallin omaisuutta
   

Eerikan luonteesta kertoo kaiken se, että serkkuni 10-vuotias poika on osallistunut useamman kerran metrin luokkaan sillä. Eerikaa kiltimpää ja luotettavampaa hevosta saa hakemalla hakea. Hoitaessa se seisoo kiltisti aloillaan, eikä sano mihinkään hoitotoimenpiteeseen vastaan. Eerika pysyy vaikka käytävällä vapaana, eikä karkaa avoimesta karsinan ovestakaan. Kerran unohdin raipan toimistoon, joten jätin hetkeksi tamman varustettuna seisomaan vapaana käytävälle ja siinä se kyyhötti takaisin tullessakin. Eerika on sosiaalinen myös muiden hevosten kanssa ja tarhaakin isommassa tammalaumassa.

Ratsastaessa Eerika on nöyrä ja yhteistyöhaluinen hevonen. Se toimii kaikenikäisten ja -kokoisten ratsastajien kanssa, joten olisikin varmasti unelmahevonen ratsastuskouluun. Sinne se ei kuitenkaan ole menossa vaan saa toimia kilparatsunani. Eerika etenee itsenäisesti, mutta ei rynni ja kuuntelee hyvin pidätteitä. Esteet ovat sen lajia, mutta toki kouluratsastuskin sujuu. Eerika osaa katsoa hienosti ponnistuspaikat ja välimatkat esteille. Silti se kuuntelee myös ratsastajan valintoja. Eerika on varma hyppääjä, joka ei kyttää edes erikoisesteitä. Lisäksi se on hyvin varovainen ja harvoin ottaakin puomeja mukaansa. Maastossa tamma on luottoratsu, jonka selkään uskaltaa laittaa kenet vaan. Eerikasta löytyy tarvittaessa vauhtiakin, mutta se ei kuumu koskaan ja malttaa hyvin reippaankin pätkän jälkeen rauhoittua.

Kilpapaikalla Eerika ei ota turhaa stressiä mistään. Se nuokkuu kuntoon laittaessa ja kerää voimia tulevaa suoritusta varten. Lastaus ja kuljetus eivät tuota ongelmia. Eerika kävelee kaikenlaisiin kuljetusvälineisiin luottavaisin mielin ja matkustaa rauhallisesti saaden hermostuneetkin matkakumppanit rentoutumaan. Eerika on yleensä mukana varsojen ensimmäisissä kuljetuksissa, vaikkei itsekään ole mikään vanha hevonen - sitäkin viisaampi kylläkin. Kilpasuorituksessa Eerika antaa aina kaikkensa, eikä sen osalta yleensä jää jossiteltavaa. Jos sitä ei nähdä palkintojenjaossa, niin sitten ratsastaja saa yleensä katsoa peiliin.
sh-o. Moon Neviisi -- s.10.06.2014 (i. Reposaaren Nestori)
sh-t. Moon Ebbiina -- s.22.08.2014 (i. Moon Kaappari)
sh-t. Moon Sadehelmi -- s.03.08.2016 (i. Moon Suhdeluku)

i. Viiman Eeka
ERJ-II, SLA-II
ii. Assari
evm, prt, 152cm
iii. Kornelius
evm, vprt, 161cm
iiii.
iiie.
iie. Innon Minttumaria
evm, prt, 152cm
iiei.
iiee.
ie. Viiman Retriikka
evm, prt, 159cm
iei. Timpan Tapaus
evm, trt, 153cm
ieii.
ieie.
iee. Piian Puolukka
evm, prt, 159cm
ieei.
ieee.
e. Ruuti-Neiti
ERJ-II
ei. Hili Henkka
evm, prt, 147cm
eii. Jätkis-Pätkis
evm, rn, 150cm
eiii.
eiie.
eie. Neilikka
evm, prt, 148cm
eiei.
eiee.
ee. Vihi-Lakka
evm, prt, 146cm
eei. Ero-Veturi
evm, prt, 145cm
eeii.
eeie.
eee. Likan Lilli
evm, rt, 140cm
eeei.
eeee.

ii. Assari on näyttävä punarautias estekonkari tulisella luonteella höystettynä. Assari kilpaili 100cm radoilla upeasti menestyen. Muutamat suurkilpailut suoritettiin puhtailla voitoilla. Ori omaa pontevan hyppytekniikan ja vauhti ei jää uupumaan. Luonteeltaan melko sähäkkä ja vaativa pakkaus, jota sai käsitellä vain tietyt ihmiset. Ori eristettiin turvallisuus syistä täysin muista tallin hevosista. Tämä ei kuitenkaan tammojen omistajia ole häirinnyt, päinvastoin. Monet toivat rauhallisen tammansa tämän tulisielun luokse, toivoen varsan perivän kovempaa luonnetta. Assari on kantakirjattu toiselle palkinnolle.

iii. Kornelius oli näyttävä esteratsu. Se hurmasi tuomarit este- ja kouluradoilla, näyttelyissä taas rakenteesta saatiin positiivista palautetta. Kornelius jäi monien tammojen omistajien mieleen todellisena tukkajumalana. Pitkät ja tuuheat jouhet toivat näyttävyyttä kerrakseen. Kansallisella tasolla kilpaillut hevonen on jättänyt jälkeensä yli viisikymmentä jälkeläistä. Kornelius kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja toimiikin nykyisin vain siitosorin virassa. Näyttelykehistä ori saavutti muistoksi muotovalio tittelin.

iie. Innon Minttumaria oli yeispainotteinen punarautias tamma, joka on näyttänyt kykynsä ja monipuoliset taitonsa monessa eri lajissa. Esteitä ylitetty 80cm ratana ja maastoesteinä, koulua helppo A- tasolla ja jopa valjakkoajoa noviisi luokissa. Menestystä ja sijoituksia on tullut mukavasti. Luonteeltaan luotettava, rehti ja tarmokas tapaus. Jälkeläisiä tammalla on neljä kappaletta ja nykyisin hän viettää rauhallisia eläkepäiviä ratsastuskoululla. Rakenteensa puolesta uskoisin että näyttelyistä olisi tullut hyvää palautetta, mutta koskaan tamma ei kehiin päässyt.

ee. Vaikean nuoruuden ongelmista selvittyä, Viiman Retriikka päätyi pienelle kilpatallille, jossa tamman kyvyt kaivettiin esille ja lopputuloksena saatiin kyvykäs esteratsu. Tamma vietti kolme ensimmäistä vuotta vanhalla hevosmiehellä, joka halusi hevosestaan ravurin. Yli 70-vuotias mies ei kuitenkaan enää kyennyt kouluttamaan varsaa, joka jäi täysin kouluttamattomaksi. Miehen luona kävi kolme nuorta naista, jotka hoitivat hevosia säälistä, koska mies ei enää pystynyt kun antamaan heinät karsinaan ja viemään hevoset ulos tarhoihin. Yksi tallitytöistä teki varsasta tarjouksen ja sai tämän itselleen. Kouluttaminen oli työläistä ja tuskallista, eikä luottamusta ihmisiin ollut lainkaan. Vuosien työskentelyn jälkeen, tamman luottamus kasvoi ja koulutus sujui. Nykyisin Viiman Retriikka asuu tämän naisen luona ja toimii hänen esteratsunaan, oikeana silmäteränä. Retriikalla kilpaillaan 80cm ratoja ja nykyään jo tamman nimi roikkuu sijoittuneiden joukossa. Viiman Retriikka on varsonut yhden varsan, mikä ei varmasti jää viimeiseksi.

eei. Timpan Tapaus oli tummanrautias tukkajumala, jolta ei jouhet kesken lopu. Näyttävä ulkokuori tekee nopeasti positiivisen vaikutuksen ihmisiin mutta odotas kun he tutustuvat orin kilpailu historiaan! Timpan Tapaus on kilpaillut kansallisella tasolla esteillä metrin radoilla ja koulua helppo B tasolla. Ori on myös kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja saavuttanut muotovalio tittelin. Ori oli aikansa kysytyinpiä jalostusoreja, eikä todellakaan halvimmasta päästä. Periyttää jälkeläisilleen kuulaisuutta, vahvoja jouhia ja näyttävää, ilmavaa liikettä. Jälkeläisiä on syntynyt jo yli sata! Nykyisin ori viettää eläkepäiviä pohjanmaalla pienellä tallilla ja ottaa satunaisesti vastaan tammoja.

eee. Piian Puolukka oli todella herttainen ja säyseä tamma, joka toimi ratsastuskoulun opetushevosena kuusi vuotta. Monipuolinen ja helppo ratsu toimi nuorten ratsastajan alkujen opettajana. Puolukalla kilpailtiin pienissä kilpailuissa pääosin rataesteillä 70cm-luokissa. Maastovarma hevonen muutti eläkepäivilleen omistajansa vanhalle tutulle hevosmiehelle. Siellä Puolukka varsoi yhden varsan. Puolukan elämä muuttui täysin muuton jälkeen. Tammalla ratsastettiin harvoin ja päivät kuluivat isolla laitumella muutaman muun hevosen seurassa. Puolukka menehtyi suolikierteeseen 27-vuotiaana.

ei. Hili Henkka on nykyisin jo eläkkeellä oleva, 147cm korkea, punarautias suomenpienhevos-ori, jonka painotuslajina toimii esteratsastus. Vaikka ori ei enää eläkkeellä kisaakkaan niin ahkerasti kuin nuorempana, niin muutamissa kisoissa käydään aina silloin tällöin mielen virkeänä pysymisen vuoksi. Nuorempana Hili Henkka kisasi nimiinsä kumminkin erittäin suuren määrän sijoituksia painotuslajissaan ja ori onkin palkittu esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla, lähes täysillä pisteillä. Hili Henkka on myös nuorempana käynyt kantakirjaustilaisuudessa ansaiten toisen palkinnon. Tällä hetkellä orilla on yhteensä seitsemän jälkeläistä, mutta voihan olla että määrä kasvaa vielä eläkkeen aikana.

eii. Jätkis-Pätkis oli 150cm korkea, ruunikko suomenhevosori jonka painotuslajina toimi kenttäratsastus. Ori toimikin omassa lajissaan erinomaisesti ja kun kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelusta tuli vihdoin ensimäinen palkinto, siirtyi Jätkis-Pätkis kisaamaan esteratsastuksen puolelle. Esteilläkin tuli sijoituksia ihan kivasti, mutta koska ori alkoi olla jo sen verran vanhempi esteratsastukseen siirtyessään niin ei menestys enää ollut kovinkaan suurta. Kysyntää suomenhevosjalostukseen kumminkin löytyi tämän orin osalta ja jälkeläisiä syntyikin yhteensä kaksikymmentä kappaletta.

eie. Neilikka oli 148cm korkea, punarautias, esteratsastuspainotteinen suomenpienhevostamma, joka kilpaili nimiinsä erittäin menestyksekkään uran painotuslajissaan. Tätä tammaa nähtiin nimittäin kotimaansa Suomen kisojen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa kisaamassa esteillä. Ulkomailla Neilikka voitti 11-vuotiaana Ruotsin estemestaruuden. Kantakirjaukseen tai laatuarvosteluihin tätä tammaa ei valitettavasti ikinä viety, mutta muuten niin erinomainen menestys kisoissa korvaa tämänkin menetyksen. Jälkeläisiä Neilikalle syntyi kaksi.

ee. Vihi-Lakka on 146cm korkea, punarautias, esteratsastuspainotteinen suomenpienhevos-tamma, joka nyt eläkepäiviään viettäessään on siirtynyt erääseen pieneen ratsastuskouluun opetushevoseksi. Ennen eläkkeelle jääntiään Vihi-Lakka kilpaili kumminkin hyvin menestyksekkäästi painotuslajissaan ja tamma palkittiinkin myös esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla niin, että pisteitä ensimmäiseen palkintoon jäi puuttumaan vain kaksi kappaletta. Vihi-Lakka on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Jälkeläisiä tämä neiti on saanut elämänsä aikana yhteensä kolme kappaletta, eikä enempää ole tulossakaan, sillä Vihi-Lakka toimii nykyään lasten talutusratsuna.

eei. Ero-Veturi oli 145cm korkea, punarautias suomenpienhevos-ori, joka painottui sekä kenttäratsastukseen, että esteratsastukseen. Vaikka menestystä kertyikin molemmissa lajeissa, tuli menestystä kumminkin selkeästi enemmän kenttäratsastuksesta ja senpä vuoksi Ero-Veturilla ei enää loppujen lopuksi kilpailtukaan ollenkaan esteillä. Laatuarvosteluihin oria ei ikinä viety, mutta kantakirjauksesta sen sijaan käytiin hakemassa toinen palkinto. Varsojakin tämä herra sai kunnioitettavat kaksikymmentäkaksi kappaletta, jotka melkein kaikki painottuivat kenttäratsastukseen.

eee. Likan Lilli oli 140cm korkea, rautias suomenpienhevostamma, joka painottui esteratsastukseen. Vaikka tämän tamman menestys ei ikinä ollutkaan erityisen päätä huimaavaa, niin Likan Lillin nimi kyllä tunnettiin esteratsastuspiireissä tamman erinomaisen suvun vuoksi. Vaikka tamma olikin tunnettu omissa piireissään, ei se silti ollut järin kysytty jalostukseen ja jälkeläisiä syntyikin ainoastaan yksi kappale, jonka senkin myyminen oli kohtuullisen hankalaa. (c. Isän puoli Sorel, emän puoli Oona)

ERJ (sijoituksia 56 kpl)
21.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
20.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
18.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
13.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
11.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
10.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/30)
08.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/30)
04.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
03.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
30.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
28.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
27.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
14.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
13.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
05.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
03.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
29.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
28.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
28.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/40)
14.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/40)
10.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/40)
08.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
07.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
05.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
04.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
04.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/30)
30.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/30)
29.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
28.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
03.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
01.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
27.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
25.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
24.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
20.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
20.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
26.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/40)
22.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
19.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
23.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
22.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
19.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
19.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
17.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
16.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (6/40)
26.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/40)
24.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/40)
Muut sijoitukset
31.01.2016 kutsu, VRS-cup, 100cm (2/80)

10.10.2014 Eerika opetusratsuna (kirjoittanut omistaja)
Eerika on todistetusti luotettava ratsu, jolla on 10-vuotias poikakin päästellyt kilpaa esteradoilla. Ystäväni tuli tänään käymään meillä Moondancessa ja kysyi, voisinko pitää hänelle estetunnin. Ystäväni on ratsastanut vuoden verran ratsastuskoulussa. Kauaa ei tarvinnut sopivaa ratsua pohtia - Eerika oli täydellinen siihen hommaan. Ei muuta kun mutaisen hevosen harjaus ja satulointi, jonka jälkeen ystäväni talutti tamman maneesiin.

Eerika tiesi heti, että nyt on selässä kokematon ja se teki kaiken niin varovasti kuin vain osasi. Kasasin pieniä ristikoita maneesiin ja ystäväni sai tulla ensin niitä ravissa. Eihän Eerika edes hypännyt vaan ravasi esteiden ylitse hieman korkeammalla askeleella. Laukalla tullessa tamma otti jopa pienen loikan, mutta hyvin varovasti. Ystäväni pysyi kyydissä ja Eerika hoiti homman kotiin. Usean uusintahypyn jälkeen olikin jo aika ottaa loppuraveja maneesissa ja käynnit tallinpihaa kiertäen. Ystäväni hehkui selässä ja totesi, että hänestä tulee vielä esteratsastaja. Kehui hän tietenkin Eerikankin maasta taivaisiin. Ostaisi kuulemma, jos tamma joskus olisi myynnissä. "En minä tälläistä kultakimpaletta myy, vaikka tarjottaisiin isoa rahasummaa", pahoittelin ystävälleni.

Tamma pääsi tallissa pesulle, sillä sille oli tullut kevyt hiki - ei siksi, että treeni olisi ollut rankka, vaan koska talvikarvainen hevonen hikoilee maneesissa pelkästä ajatuksesta. Pesun jälkeen ystäväni loimitti Eerikan huolella ja talutti karsinaan. Annoin pienen tukon heinää tamman nenän eteen ja tarjosin lämmintä melassivettä Ystäväni jäi hetkeksi vielä paapomaan Eerikaa ja tarjosi sille porkkanoita. Tamma oli oikein tyytyväinen. Se varmasti toimii useamminkin alkeisesteratsuna, jos palkkana on aina porkkanoita!

10.06.2014 Eerikan ensimmäinen varsa (kirjoittanut omistaja)
Eerika astutettiin omalla orillani, estepainotteisella Reposaaren Nestorilla. Tarkoitus olisi jättää varsa itselleni estekäyttöön - erityisesti, jos sieltä tulisi tammavarsa. Eerikan laskettu aika on tänään, mutta aamulla se ei osoittanut suurempia merkkejä varsomisesta. Vein sen tarhaan normaalisti. Iltatallia tehdessä huomasin, että Eerika makasi tarhassa tuskaisen oloisena ja varsan kaviot näkyivät jo. Tallityttöjen avustuksella saimme Eerikan ylös ja talutettua karsinaan. Siellä se kävi taas ähkäisten maaten ja jatkoi varsomista. Tammaa ei lainkaan haitannut läsnäoloni. Puolen tunnin päästä oljilla makasi rautias orivarsa, jota Eerika hoisi suurella äidinrakkaudella. En saanut haluamaani tammaa, mutta komealta tuo orivarsakin näytti - suorat jalat ja terhakka luonteeltaan. Ei kauaa mennyt, kun varsa oli jo emänsä tissillä maitoa juomassa. Jätin kaksikon omaan rauhaansa nauttimaan toistensa seurasta.
21.12.2014 Tarinaestekilpailu (kutsu), luokka 100cm (4/6)
Tehtävänanto: Kirjoittaa tarina siitä miksi meinasit myöhästyä koko kisoista ja miten onnistuit säilyttämään silti joulumielesi. Tarinassa on käytettävä sanoja/lauseita joulupukki, lumiukko, räjähtää ja "Glögiä kiitos." juuri edellämainituissa muodoissa.
Tarina: Tiedättekö sen tunteen, kun olet myöhässä kilpailuista mitä erikoisimpien sattumusten vuoksi ja stressaavan aamun jälkeen pääset kuin pääsetkin starttaamaan ajallasi? Minä tiedän liiankin hyvin, mutta harvoin on yhtä kummallista syytä myöhästymiselle kuin tänään. Antakaas kun jaan omituisen tarinani teillekin.

Auto ja traileri olivat pakattu aikaisin aamulla valmiiksi ja pääsimme kerrankin ajoissa matkaan. Oli alkanut satamaan lunta ja radiosta raikasi Lumiukko-kappale. Kadonnut joulufiilis alkoi hiljalleen löytyä. Sitä hyvää tunnelmaa tosin ei kauaa kestänyt, sillä kuului kova pamaus ja yhdistelmä alkoi heittelehtiä ikävästi. Sain ajoneuvon pysäytettyä ja menin ihmettelemään äänen alkuperää. Vetoauton toinen takarengas päätti räjähtää kesken matkan. Ei, se ei ollut puhjennut siististi vaan räjähtänyt kappaleiksi. Siinä kohtaan pääsi suustani sellaista tekstiä, joka ei ollut lapsien korville sopivaa. Olimme keskellä ei mitään ja vararengas jäi kotiin. Hakkasin päätäni trailerin kylkeen ja mietin, että miten ihmeessä selviämme ajoissa kilpapaikalle.

Yhtäkkiä keskellä pimeää tietä ajoi auto. Se hidasti ja pysähtyi meidän kohdalle. Autosta nousi joulupukki! Kuulit oikein. Piti hieraista silmiä kerran jos toisenkin, mutta joulupukki se oli. "Tarvitseekos kauniit neitoset apua?" pukki kysyi möreällä äänellään. "Kyllä kiitos, jos sinulla sattuisi olemaan vetoautoon uusi rengas mukana", naurahdin, vaikkei asia naurattanut lainkaan siinä kohtaan. Pukki kävi kaivamassa autonsa vararenkaan ja vaihtoi näppärästi sen räjähtäneen tilalle vetoautoon. Seisoin suu auki katselemassa tapahtunutta ja kiittelin vuolaasti, sekä kyselin, mitä pukki haluaa vaivanpalkaksi. "Hyvä mieli riittää kiitokseksi", hän huikkasi ja katosi paikalta yhtä nopeasti kuin sinne saapuikin.

Ehdimme kilpapaikalle, joskaan emme suunnitelussa aikataulussa, mutta kuitenkin. Suoritus meni ihan hyvin olosuhteet huomioiden. Satulasta päästyäni lykkäsin hevosen hoitajatytölle ja kävin nauttimassa buffetin antimista. "Glögiä kiitos", tilasin, "ja iso levy suklaata. Se tulee tarpeen."
07.08.2014 Estevalmennus Huusari VRL-13122
Pyysin tuttua ratsukkoa lämmittelemään itsenäisesti rakentaessani esteitä valmennusta varten. Ratsukon lämmiteltyä pyysin heitä hyppäämään jumppasarjaa kahden askeleen väleillä. Tehtävän onnistuttua välit lyhennettiin yhteen askeleeseen. Aluksi tehtävä tuotti pieniä vaikeuksia ratsukolle, mutta niistä ratsukko selvisi nopeasti. Valmennuksen ensimmäisenä varsinaisena tehtävänä oli parin esteen tehtävä: pystyn jälkeen tiukka käännös, jonka jälkeen pitkä lähestyminen okserille. Laukan tulisi säilyä kaarroksen jälkeen samana, jotta paikka osuu kohdilleen. Tehtävä onnistui ratsukolta suhteellisen moitteettomasti, joten pääsimme varsinaisen radan kimppuun: ympyrän kaarella vasemmassa kierroksessa lyhyen sivun keskellä oli kaveletti, josta jatkettiin ympyrän kaarella pituushalkaisijan suuntaisesti kavaletti, jonka jälkeen oikealle. Ennen lyhyttä sivua kääntyminen toiselle pitkälle sivulle ja lyhyellä diagonaalilla ristikko – okseri, josta lyhyen sivun kautta diagonaalilla kolme kavalettia. Sen jälkeen pitältä sivulta täyskaarto, jonka suoralla sivulla oli okseri ja samalla suunnan vaihto. Tämän jälkeen tuli lyhyen sivun kautta pitkällä lähestymisellä pysty ja lopuksi vielä poikkihalkaisijalla pysty ja suunnan vaihto. Radan tarkoituksena oli testatata onko ratsu apujen välissä. Rata ei suuria vaikeuksia tuottanut ratsukolle, vaan ainostaan täyskaarron jälkeiselle esteelle ratsukko tuli vinossa, mutta ratsastaja sai asian korjattua ulko-ohjalla. Onnistuneen valmennuksen jälkeen ratsukko sai luvan tehdä itsenäiset loppuverryttelyt. Upea tamma!

02.08.2014 Estevalmennus Huusari VRL-13122
Tapani mukaan pyysin ratsukkoa tekemään itsenäiset alkuverryttelyt sillä aikaa, kun rakensin valmennuksen esteitä. Ratsukon työskentelyä oli ilo seurava, sillä ratsu oli yhteistyöhaluinen ja nöyrä ratsastajaansa kohti. Ratsukon lämmiteltyä he pääsivät jo hyväksi todetun tehtävän kimppuun: ristikko, 6 maapuomia, ristikko, 6 maapuomia ja ristikko hieman mutkittelevasti laitettuna. Tehtävää tehtiin molempiin suuntiin, eikä se tuottanut vaikeuksia ratsukolle. Tämän jälkeen ratsukko sai hypätä kolmoissarjaa molempiin suuntiin. Välikäyntien jälkeen ratsukko sai hypätä rataa ilman jalustimia: radan ensimmäinen este oli pysty, josta jatkettiin kolmella laukalla okserille, josta käännyttiin tiukalla kaarella lankulle. Seuraavana esteenä oli erikoiseste, jonka jälkeen tuli viidellä laukka-askeella kolmoissarja. Rata päättyi okseriin. Eerika osasi katsoa tarkasti ponnistuskohdat ja pitää vauhdin kasassa. Ratsukko ei tiputtanut puomeja alas lainkaan, vaan hyppäsi tasaisen varmasti koko radan lävitse. Pyysin ratsukkoa hyppäämään vielä toiseen suuntaan radan. Ratsukko suoritti puhtaan radan, enkä löytänyt juurikaan huomautettavaa ratsusta tai ratsastajasta, joten he pääsivät tekemään itsenäiset loppuverryttelyt. Menestyvä ratsukko!

17.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Wishmaster
Tänään valmensin Eerikaa ja miseryä toiseen otteeseen. Vuorossa olikin tällä kertaa sarjavälien mallailua ja rakentelinkin kaksois- ja kolmoissarjan ratsukon lämmitellessä kaikissa askellajeissa. Seuraillessani ratsukon toimia, heittelin välikommentteja keskittyen etenkin miseryn asentoon, jotta Eerika voisi suorittaa hyppyjäkin vapaammin. Ennen hyppyjen aloitusta pyysin miseryä vielä tekemään muutamia tehtäviä esteistunnassa, jotta hallinta toimisi sitten myös esteillä. Ratsukko teki töitä hienolla yhteistyöllä, eikä minun tarvinnut juurikaan moittia heitä. Lämmittelyn jälkeen ohjasin ratsukon lämmittelyesteelle, joka oli tänään 60cm pystyeste. Eerika suoritti hypyt molempiin suuntiin erittäin sujuvasti ja misery pysyi hienosti liikkeessä mukana. Hieman enemmän pyysin antamaan tilaa tamman kaulalle, jotta se ehtisi kunnolla näkemään esteen ja jalat osuisivat siten oikeille paikoilleen. Kaksoissarjaan siirryttäessä Eerika tuntui tosissaan syttyvän ja suoritti sarjat hyvällä tahdilla. Misery onnistui myös pitämään hyvin tasaisen tahdin päällä, jolloin välit eivät käyneet ahtaiksi. Kolmoissarjalla sama meno jatkui, enkä voinut kuin ihastella ratsukon työskentelyä. Muutamaan otteeseen kehoitin ottamaan hieman reippaampaa tahtia, mutta muutoin sain vain kehua. Näiden hyvin suoritusten jälkeen olikin jo ansaittua siirtyä loppuraveihin ja pitkin ohjin kävelyyn.

10.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Wishmaster
Miseryn ja Eerikan saapuessa kentälle vaihtelimme muutaman sanasen suomenhevosen luonteesta ja ratsastajan toiveista. Pääsimme yhteisymmärrykseen, että tänään olisi hyvä treenata hieman tarkkuutta jumppasarjalla ja puomitreeneillä. Lämmittelyssä laitoin ratsukon heti reippaasti työntouhuun, joskin misery sai melko itsenäisesti päättää harjoituksensa. Koottuani toiselle pääty-ympyrälle jumppasarjan, halusin nähdä vielä muutaman kierroksen verran laukkatyöskentelyä, jonka jälkeen annoin luvan tulla tehtävälle. Eerikan askeleet jäivät hieman kauas aloituksessa ja misery tuntui kiireiseltä satulassa, jonka vuoksi tuli pieni kolahdus ensimmäisellä loikalla. Eerika kuitenkin korjasi hienosti askeleensa ja huomautuksen jälkeen miserykin rauhoittui ratsastamaan hevostaan. Muutaman hyvin onnistuneen suorituksen jälkeen kokeiltiin vielä toiseen suuntaan, jonka jälkeen vaihdettiin puomiharjoitukseen. Ohessa olin rakennellut puomikasoista pienen esteradan, joka ratsukon oli taroitus suorittaa mahdollisimman tarkasti, keskittyen napakoihin teiden ratsastuksiin. Eerikan vauhdikas askel meinasi välillä muuttua hieman laahaavaksi, mutta ennen kuin ehdin asiasta huomauttaa, misery osasi korjata tämän ja laukka muuttui oikein ponnekkaaksi. Radan kanssa ei ollut minkäänlaista ongelmaa, joten toisen suorituskerran jälkeen ratsukko saikin jäädä jäähdyttelemään, kun itse jo jouduin kiiruhtamaan seuraavan valmennettavan luokse.

05.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Oona
Tamma käveli uralla aavistuksen laiskahkoa käyntiä, mutta ratsastajan kerättyä ohjat käteen ja siirrettyään Eerika raviin, laiskuus katosi heti. Ratsukko aloitti heti verryttelemään ravipuomeilla ja pienillä kavaleteillä, joista pääsi hyvin yli vain jalan nostoilla. Eerika asteli puomeista yli kepeästi, eikä edes kolautellut. Kaikki puomit nostettiin pikku hiljaa pieniksi kavaleteiksi ja niitä tultiin niin oikeaan, kuin vasempaan kierrokseen. Misery otti tammalle vähän laukkaa alle, jonka jälkeen siirryttiin hyppäämään kaarevalla linjalla kahta pystyä. Pystyt olivat reilut kahdeksankymmentäsenttiä korkeat, mutta laitettu suht tiukalle linjalle, joka toi haastetta. Eerika laukkasi kuitenkin rauhallista, mutta aktiivista laukkaa ja hyppäsi esteet puhtaasti, ilmavarojen kera. Linjan perään lisättiin vielä sarja lävistäjällä. Tamma ei aikonut ensinmäisellä kerralla mahtua sarjan väliin ja hyppäsikin sen takia läheltä. Ratsastaja kuitenkin kokosi seuravalla kerralla Eerikaa hieman ja sarjaväliin osuikin hyvät askeleet. Hyviin hyppyihin päätettiinkin lopettaa.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!