Urpo lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 26-vuotiaana 8.8.2014.

Moon Urbaani

Moon Urbaani "Urpo" s. 01.09.2008
suomenhevonen, ori kasvattaja Moondance
VH04-018-9241 omistaja VRL-01080 (Moondance)
155cm, punarautias Vaativa B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA1, KTK-II, Vir Mva Ch, KRJ-I, SLA-II

Palkittu 07.02.2014 VSR:n jalostusarvostelussa jälkeläisluokka C:llä
Palkittu 15.05.2013 tilaisuudessa palkinnolla SLA-II pistein 84,75
Palkittu 05.03.2013 tilaisuudessa palkinnolla YLA1 pistein 149 (AP2!)
Palkittu 15.02.2013 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-I pistein 104
Palkittu 05.12.2011 tilaisuudessa palkinnolla KTK-II pistein 72
- Hyvät tyypit, ryhdikäs, jyrkkä lautanen, käyrähköt kintereet, pitkät vuohiset
- Ryhdikäs, hyvät tyypit, lyhyt runko

Urpo on isänsä tavoin todella vekkuli tapaus ja sen kanssa kaipaa huumorintajua, sekä kykyä osata laskea kymmenestä yhteen rauhoittuakseen. Urpo on sukua Houdinille, eikä se tunnu pysyvän minkäänlaisessa tarhassa. Ei kannata ihmetellä, jos karsinoita siivotessa alkaa kuulua kavioiden kopsuntaa tallin käytävältä, sillä se on vain meidän pieni urponen, joka on ryöminyt sähkötarhasta lankojen alta. Hoitajalla saa olla silmät selässä, sillä ori osaa myös avata vetosolmut. Ratsastaessa Urpo yrittää parhaansa mukaan keskittyä ja kuunnella ratsastajaa. Silti se osaa esittää hienot liukupysähdykset kesken lisätyn laukan huomatessaan nurkassa olevan mörön, joka syö pieniä poneja aamupalaksi. Pääasiassa Urpo osaa kentän aitojen sisäpuolella käyttäyty asiallisesti, kunhan kuski pitää tehtävät mielenkiintoisina.

Hoitaessa Urpo ei malta kauaa seistä aloillansa vaan huitoo kaviolla tai steppailee ympäriinsä tai ainakin närppii hoitajaa/riimunnarua. Se osaa koetella hoitajan hermoja mm. avamaalla vetosolmut. Toisaalta Urpo on myös maailman herttaisin hevonen innostuessaan osoittamaan kiintymystä hoitajaansa kohtaan. Varusteiden laittaminen ei tuota ongelmia, sillä ori ei osaa pullistelemisen jaloa taitoa eikä nosta päätänsä taivaisiin suitsia laittaessa. Taluttaessa Urpo kävelee nätisti vierellä, mutta vaatii aina saada riimunnarun pään suuhunsa. Ilman sitä se nyplää hoitajan tukkaa tai huppua tai mistä ikinä saakaan kiinni.

Ratsastettaessa Urpo on herkkä ja kuuliainen, sekä yrittää parhaansa mukaan keskittyä. Se ei oikeasti pelkää mitään, mutta saattaa pelleillä, jos ratsastaja ei pidä tehtäviä mielenkiintoisena. Urpo on myös turvallinen vaihtoehto, sillä se ei ryntäile "säikähtäessään" vaan jähmettyy paikalleen tuijottamaan pelottavaa asiaa hetkeksi. Tosin se ei ole kovin mukava tapa kesken lisätyn laukan. Olen myös harkinnut lännenratsun uraa, sillä ori osaa tehdä upeammat liukupysähdykset kuin monet oikeat länkkärihepat. Kouluratsastus on Urpon alaa ja se omaa hienot liikkeet, sekä on mukavan herkkä avuille. Esteiden ideaa se ei ole oikein ymmärtänyt vaan sählää esteiden ylitse mitä erikoisemmalla tyylillä. Maastoilu sujuu Urpon kanssa vaihtelevalla menestyksellä - joskus tullaan kotio yhdessä ja joskus erikseen. Ori kuumuu valtavasti, jos ympärillä ei ole tutut kentän aidat tai maneesin seinät. Kuumuessaan se aloittaa steppailun ja tykkäisi mennä lujaa. Maastossa myös vaanii huomattavasti enemmän mörköjä. Jarrut Urpolla toimivat yleensä hyvin, mutta ori osaa myös sulkea laukkapätkän jälkeen korvansa täysin.

Kilpapaikalla Urpolainen osaa käyttäytyä onneksi fiksusti. Traileriin meno kotona on tosin oma haasteensa, sillä ori lyö jarrut pohjaan eikä tunnu liikkuvan millään eteen tai taakse. Urpo vaatii oman aikansa, jotta saa tutkailla trailerin huolella. Todettuaan sen turvalliseksi paikais ori kävelee varmoin askelin sisälle. Kilpapaikalla se ei tee onneksi samaa vaan käyttäytyy kuten ihmisten ilmoilla pitääkin. Verryttelyssä Urpoa saattaa hieman kiinnostaa muut hevoset, mutta napakka komennus töihin saa sen takaisin keskittymään. Suoritukseen ori keskittyy parhaansa mukaan, joka kilpapaikalla tarkoittaa yleensä mallikasta suoritusta. Palkintojenjaossa Urpo ei malta seistä kauaa aloillansa vaan haluaisi mennä jo kunniakierrokselle.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Kuismanvelmu / Kilpailukalenteri
 
ii. Antero
  YLA1, SLA-I, VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II
iii. Viimeinen Tinasotilas
  KRJ-III, KTK-III, SLA-II
iie. Troijan Virvaliekki
  KRJ-III
ie. Mataleena
  YLA2, SLA-II
iei. Kääpiökaivannon Paroni
  KRJ-II
iee. Lunatar
  KTK-III
e. Mörkövaaran Aaveritari
  YLA1, ERJ-II, SLA-I, KRJ-II
ei. Mörkövaaran Laukkuvaras
  SLA-I, YLA2
eii. Kurittoman Leijonaraita
  YLA2, KRJ-IV
eie. Ellenin Titta
  YLA2, VVJ-I, KRJ-I, SLA-I, Vir Mva Ch
ee. Veripiika KAT
  YLA2
eei. Nefertarin Xalmiakki
 
eee. Lakean Maktaleena
  Ch, KTK-III, YLA2, ERJ-III, SLA-II
    > Katso tästä 5-polvinen sukutaulu

Urpon sukujuuret yltävät parhaimmillaan 90-luvulle saakka. Kaukaisemmasta suvusta löytyy aikansa parhaita ratsuja ja ravihevosia, sekä arvostettuja siitoshevosia (mm. Kuujärven Lentävä Lähtö ja FNS Piiperöinen).

Isä Kuismanvelmu oli upea koulupainotteinen rautias ori. Sen sivut ovat kadonneet Annin lopetettua virtuaalihevostelun. Kuismanvelmu oli luonteeltaan nimensä mukainen, eikä ole epäilystäkään, mistä Urpo on luonteensa perinyt. Ori osasi karkailla mistä vain ja koetteli omstajansa kärsivällisyyttä tuon tuosta. Velmu oli ratsastaessa onneksi osaava ja yritteliäs, joten sen metkuja kesti kyllä. Velmu menestyi hienosti kilpakentillä, eikä sen rakenteessakaan ollut moittimista. Jälkikasvua orilla ei ole kuin Urpo, mutta se olisi taatusti saanut hienoja varsoja.


Jälkikasvu

t. Kärmeniemen Joselinda s. 22.03.2014
t. Moon Unikuva s. 10.06.2013
t. Moon Lupaus s. 06.01.2013
t. Moon Joulutaika s. 23.11.2012
t. Moon Illusionisti s. 05.02.2012 KTK-III
o. Moon Taika s. 05.01.2012


Päiväkirja ja valmennukset

13.02.2013 Hankiratsastusta ja kuulumisia
Urpo on nyt lähinnä ollut siitoskäytössä ja valmistautunut laatuarvosteluita varten. Ikää orilla on jo 20-vuotta, mutta se ei kyllä tunnu missään! Kuvittelin Urpon aikuistuvan iän myötä, mutta yhä se ryömii aitojen alta karkuun ja säheltää hoitaessa. Ratsastaessa pienet vihreät möröt jäivät onneksi vain maastoon ja kentällä/maneesissa Urpo käyttäytyy oikein mallikkaasti. Tänään käytiin vaihtelun vuoksi hangessa kävelemässä ilman satulaa. Urpo sähelsi alkuunsa minkä ehti, mutta pian siltä loppui onneksi ylimääräinen energia. Muutaman kerran meinasin sivuloikkien ansiosta tumpsahtaa maahan, mutta onneksi pysyin kuitenkin kyydissä. Otin myös muutaman pätkän ravia. Urpo oli lenkin jälkeen hikinen, joten loimitin sen ja jätin hetkeksi sisälle kuivumaan. "Loppuuhan sultakin tuo ylimääräinen pöllöilyenergia", naurahdin orille, kun se nökötti karsinassa rauhallisena.

10.01.2013 Kouluratsu ja estetreeni
Koska elämä on tylsää ilman jännitystä, niin päätin lähteä Urpon kanssa tallille tulleen ulkopuolisen valmentajan estetunnille. Urpo tunnetusti on todella "hyvä" hyppääjä. Tallityttö toivotti onnea maneesin reunalta. Jostain syystä valmennusta oli tullut katselemaan ennätysmäärä ihmisiä. Alkuverryttelynä oli ravi- ja laukkapuomeja. Ensimmäisellä yrityskerralla Urpo sotkeentui jalkoihinsa ja puomit lentelivät minne sattuu. Päätin ensin harjoitella ravipuomeja, sillä nekin tuntuivat ylivoimaiselta pienelle Urpolaiselle. Muutamien epäonnistumisien jälkeen ori hoksasi, miten ne jalat laitetaan ja miten ne puomit ylitetään. Laukkapuomitkin sujuivat kuin tuosta vaan! Urpo tuntui oikein ylpeältä itsestään. "Sori Urpo, nää oli vasta verryttelyä..."

Ensimmäisenä virallisena harjoituksena oli ristikoista muodostettu jumppasarja. Ohjasin Urpon hyvässä laukassa ensimmäiselle esteelle. Ori pysähtyi kuin seinään ja nuuhki puomeja kauhistuneena. Keräilin hetken itseäni takaisin satulaan Urpon kaulalta. "Senkin idiootti, sä oot menny näitä ennenkin!" Uusi yritys ja nyt nappasin raipalla ennen ensimmäistä ristikkoa. Urpo sitten päätti hypätä valtavalla loikalla kaksi ensimmäistä ristikkoa ja lopuista se pudotti puomit. Valmentaja alkoi jo itsekin hikoilla, sillä joutui meidän jäljiltä korjailemaan jatkuvasti puomeja. Sitkeästi lähdin uudelleen yrittämään jumppista. Nyt menin niille hieman rauhallisemmassa laukassa. Urpo tuntui vihdoin hoksaavan idean ja meni nätisti. Sen jälkeen kehuin oria niin kovasti, että se ylpistyi taas entisestään.

Lopuksi hypättiin vielä okseria, jonka korkeus oli alkuunsa huimat 70cm. Minusta se näytti Urpon selästä jo isolta esteeltä. Ohjasin laukassa Urpon okserille ja näpäytin taas varmuuden vuoksi raipalla ponnistuskohdassa. Urpo hyppäsi isolla loikalla ylitse. Kaikkien hypättyä valmentaja nosti vielä okseria 85cm korkeaksi. Valahdin aivan valkoiseksi nähtyäni esteen. En kehdannut olla hyppäämättä, joten ohjasin Urpon esteelle. Sille taisi iskeä rimakauhu, sillä viime hetkellä Urpo löikin jarrut pohjaa. Tumpsahdin suoraan esteen päälle, mutta onneksi istualteni. Takamus hieman kärsi itsetunnon lisäksi. Hyppäsin takaisin selkään ja lähdin uuteen yrittämään. "Mene!" karjaisin ponnistuskohdassa. Urpo häkeltyi niin, että hyppäsi hienolla loikalla ylitse. Meidän osalta valmennus päättyi tähän. "Kaipaatte ehkä vielä pientä lisätreeniä esteratsastuksen saralta", valmentaja tokaisi loppukommentteja jakaessaan. "Tota joo, ehkä me jätetään esteet niille, jotka sen homman haltsaa".

25.06.2012 Urpon kuulumisia
Urpo on ansainnut ehdottomasti tallin ärsyttävimmän hevosen palkinnon. Onneksi se ei muista olevansa ori, sillä muuten meillä olisi varmasti kaikki tammat kantanvana siitä. Urpoa ei tunnu minkäänlaiset aidat pitelevän sisällänsä. Putkiaitojen alta se ryömii, sähkölankojen läpi rynnii välittämättä sähköstä ja lauta-aitojen ylitse se hyppää. Kyllä, mamman pieni kouluori osaa näköjään hypätä tarvittaessa 120cm korkeiden aitojen ylitse, mutta treenatessa jopa ristikot tuntuvat ylivoimaisilta. Lopulta päädyin tekemään Urpon pitävän aidan yhdistelemällä kaikkia kolmea aitatyyppiä. Nyt ei pääsisi houdinikaan tarhasta pois! Muuta Urpo ei onneksi ole vielä keksinyt, kunhan hoitajat muistaa sitoa sen umpisolmuilla kiinni ja laittaa karsinan oven kiinni tarkasti. Muuten pojalle kuuluu hyvää, se on ollut terve ja pirtsakka, sekä valmistautuu laatuarvosteluita varten kovaa vauhita.

04.03.2012 Kevättä rinnassa
Urpolainen, mamman pieni mussukkaori, on pärjännyt hienosti kilpa- ja näyttelykentillä. Suosikkihevosia ei tietenkään saisi olla, mutta kyllä tämä poika lukeutuu sellaisiin ehdottomasti. Urpon meriitteihin kuuluvat virtuaalinen muotovalio ja kantakirjan toinen palkinto! Ori käyttäytyi yllättävän nätisti kantakirjauksessa, vaikka olin varautunut siihen että saan hävetä silmät päästäni. Urpo se osaa yllättää mamman ja oli kuin kultapoika konsanaan. Koulukentiltä on kasassa 48 KRJ-sijoitusta, joka saa riittää.

Tänään oli ihana keväinen ilma. Urpollakin on kevättä rinnassa ja se hörhötteli tammoille tarhastansa. Onneksi tammat eivät oikein orin retaleelle vielä lämmenneet, sillä sen jälkeen Urpoa ei pidättele minkäänlainen tarhaviritelmä. Ori on päättänyt myös alkavan kevään kunniaksi aloittaa karvanlähdön. Urpo on ollut suhteellisen lyhyessä karvassa koko talven, mutta irtoavasta karvamäärästä ei sitä heti uskoisi. Se kyllä nautti kun rapsuttelin karvaa irti lähes tunnin verran. Saapahan ainakin taas sen verran karvaa talteen, että pystyn teetättämään siitä lankaa ja kutomaan koko talliporukalle uudet lapaset ja villasukat.

29.12.2009 Urpo palaa takaisin kotiin
Urpo lähti noin vuosi sitten uuteen kotiin Wiskipuroon Annille. Valitettavasti Wiskipuron taru on loppu ja jouduin miettimään pojan kohtaloa. Sen verran hieno siitä on tullut, kiitos Annin, joten päätin että Urpo palaa takaisin Moondanceen jalostusoriiksi. Tarkoitus on tietenkin kierrellä kilpakentillä ja koittaa saada Urposta muotovalio.

Lähdin aamulla köröttelemään tässä ihanassa kelissä (sohjolunta, auraamattomat tiet, paikoin todella liukasta ja vettä ilmassa) kohti Wiskipuroa. Aikaa kului tunti enemmän kuin hyvällä kelillä olisi mennyt, mutta pääasiana oli selvitä ehjänä. Urpo olikin jo puettu matkustusvaatteisiin ja pakkasin ensin oriin tavarat autoon. Sen jälkeen Urpo köpötteli nätisti kuljetusautoon ja jäi mutustamaan heiniään sinne tyytyväisenä. Kauppakirjat ja muut paperit vaihtoivat omistajaa ja sitten olikin hyvästien jälkeen aika lähteä kotia kohti. Matka sujui hyvin ja hitaasti, mutta varmasti. Urpo tuntui jotenkin Moondancen pihalla muistavan, että hän on ollut täällä ennenkin. Poika kuitenkin kotiutui hienosti, eikä mitään ongelmia syntynyt ensimmäisenä yönäkään.

23.10.2008 Kuulumisia
Taas on Urpo yhden irtoSERTin ansainnut. Ollaan orin kanssa kilpailuissakin käyty. Aluksi harjoituksen vuoksi ihan jaoksettomissa kisoista, joista tuli pojan eka ruusuke. Mutta kun siirryttiin jaosten alaisiin - jo viisi ruusuketta tuotiin kotiin! Jesjes, hyvä. Urpo on ollut tosi pirteänä nyt, ihan on pelottanut kun on muiden poikien kanssa isossa tarhassa riehunut. Urpo on arvojärjestyksessä toisena heti isänsä jälkeen ja juntit on saaneet "koulutettavaksi" myös trakehnerori Exän ja uusimman tulokkaan Jasun. Välienselvittely on toistaiseksi sujunut vaurioitta vaikka pojat on kovasti tapelleet. Tappelu on onneksi muuttunut leikkimieliseksi nahisteluksi.
25.03.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Sorja
Tänään oli suunnitelmissa hioa ratsukon kanssa laukanvaihtoja. Alkuverryttelyksi määräsin ratsukolle erilaisia taivutuksia ja askellajeja koottuna. Urpo tuntui olevan tänään vielä paremmalla tuulella kuin eilen ja keskittyi täysillä toteuttamaan miseryn kaikki avut. Ennen laukanvaihtoja ratsukko sai mennä ihan vaan harjoituslaukkaa kierroksen molempiin suuntiin. Alkuun otettiin laukanvaihdot käynnin kautta, ja sitten myös ravin kautta, joka tuottikin ratsukolle jo enemmän haastetta. Hyvin Urpo tajusi homman nimen ja laukanvaihdot alkoivat sujua moitteetta. Otettiin myös laukanvaihdot askeleessa, jonka kautta meinasin Urpo lähteä ristilaukalle, mutta kun misery antoi selkeämmät avut niin laukanvaihdot onnistuivat ja näyttivät oikein hyvältä. Laukanvaihtojen jälkeen ratsukko sai ottaa vielä peruutuksia ja muutamat taivutukset jonka jälkeen olikin loppuverryttelyn aika. Ratsukkoa oli oikein mukava ja valmentaa ja opettavainen kokemus myös itselle. Urpo vaikutti oikein kuuliaiselta ratsulta jonka kanssa oli varmasti ilo työskennellä!

12.03.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Sorja
Kun saavuin kentälle, misery ja Urpo olivat jo alkuverryttelemässä. Komea punarautias ori käveli ryhdikkäin askelin ja heilutteli malttamattomana päätään, se tahtoi selvästi näyttää mihin pystyi. Misery oli toivonut että tänään harjoittelisimme taivutuksia. Alkuun ratsukko sai kuitenkin näyttää pohkeenväistöjä ja lisättynä ja koottuna kaikki askellajit. Urpo vaikutti herkältä ja kuuliaselta ratsulta, jonka kanssa oli helppo työskennellä. Ratsukko sai ottaa muutaman takaosankäännöksen, jonka jälkeen seuraavalla pitkällä sivulla avotaivutusta. Urpo lähti taivutukselle ihan kiemurassa, joten kehotin miseryä kääntämään orin ympyrälle ja tulemaan pitkälle sivulle uudestaan. Muistutin myös tukemaan pohkeilla jotta ori pysyisi suorassa. Tällä kertaa Urpo lähti taivutukselle paremmin ja meno näytti oikein hyvältä. Otimme pariin kertaan avotaivutusta ja sitten sulkutaivutusta. Ratsukko sai mennä nämä myös ravissa ja Urpo tuntui toimivan paremmin kun sai mennä vauhdikkaasti. Sulkutaivutukset sujuivat vähän paremmin ja ne ratsukko sai näyttää vielä laukassa. Hyvinhän se Urpo alkoi taipumaan kun vähän antoi ohjetta. Hienolta näytti ratsukon työskentely.

20.10.2008 Kouluvalmennus, valmentajana Wäbä
Valmennuksen aloitimme kootulla käynnillä. Tätä käskin Annin tehdä volteilla ja muilla kiemuroilla. Se sujui oikein mukavasti, mutta nyrkit olivat pieni ongelma. Saman käskin tehdä ravissa, mutta suoralla uralla. Urpo vähän aikaa vekkuili, mutta kunhan se sai kunnolla miettimistä, niin ei ollut ongelmia. Sitten sama tehtiin myös laukassa suoralla uralla. Sekin sujui oikein hyvin. Koottujen jälkeen käskin menemään avotaivutusta pitkillä sivuilla suoraa uraa ja lyhyillä sivuilla voltilla avoa harjoitusravissa. Tätä tehtiin noin 10 minuuttia. Sitten oli vuorossa laukanvaihto (Yksi laukanvaihto askeleessa), joka tehtiin tällä kertaa suoralla uralla molempiin suuntiin muutaman kerran. Sitten menimme sulkutaivutusta suoralla uralla ja voltilla ravissa ja laukassa muutaman kierroksen molempiin suuntiin. Lopuksi oli vuorossa perrutuksesta nosto laukkaan. Tämän teimme keskiympyrällä. Ensiksi käskin nostamaan laukan käynnistä, jonka jälkeen käskin pysähtymään aina kun sanoin ja nostamaan uudestaan laukan. Sitten lisäsimme peruutukset ja teimme tätä niin kauan, että se sujui. Lopuksi Anni ravaili kahdeksikkokuviolla Urpolla ja käveli noin kymmenen minuuttia.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!