Pow Wow Twitch löytyi aamulla kuolleena karsinassa 23-vuotiaana 22.12.2013. Sen sydän oli ilmeisesti pettänyt yöllä.VIRTUAALIHEVONEN

Pow Wow Twitch

Pow Wow Twitch "Pommi" s. 01.06.2009 (ikääntyminen)
shetlanninponi, ori kasvattaja Moondance
VH06-017-8013 omistaja misery. (Moondance)
98cm, musta Helppo B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri Ch, Diplom, KRJ-I, SHLA-I, YLA2, KTK-II

Palkittu 25.11.2012 tilaisuudessa SHLA-I palkinnolla pistein 110
Palkittu 15.02.2012 tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 101
Palkittu 31.01.2012 tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 118

Palkittu 31.01.2012 tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 70
"Painunut selkä, pienehkö etuosa, hyvät jalka-asennot, komea ori, hyvät leimat"

Diplom, 03.03.2011
Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 9/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 8/10 p.Pommi on energinen ja touhukas poninkoltiainen. Ratsuna Pommi on taitava ja se oppii nopeasti uudet asiat. Välillä kiltti ja suloinen ori saattaa kuitenkin yllättää tempauksillaan, joihin lukeutuu esimerkiksi pukittaminen tai täyskäännökset kesken kouluradan. Pommi tuppaa näkemään pieniä vihreitä miehiä siellä sun täällä. Hoitaessa orilta löytyy energiaa vaikka muille jakaa ja fiksu ihminen sitoo sen kahdelta puolelta kiinni.

Hoitaessa Pommi on täynnä energiaa, eikä malttaisi kauaa seistä aloillansa. Jos erehdyt laittamaan sen kuntoon karsinassa vapaana, niin ori pyörii satunnaisin väliajoin ympäri karsinaa. Sen mielestä vesikippo onkin yhtäkkiä valtavan kiinnostava asia, jota on pakko tutkia lähempää. Tai sitten karsinan nurkassa on taatusti pieni hirviö, joka on pakko käydä hautaamassa puruihin. Fiksu ihminen laittaa Pommin käytävällä kuntoon. Silloin ori malttaa hetken pidempään seistä aloillansa ja korkeintaan kuopsuttelee kaviolla tylsistyessään. Varusteet on helppo laittaa Pommille, lukuunottamatta satulaa, jota laittaessa ori pullistelee parhaansa mukaan. Pikkuruiset kaviot nousevat pienen tahtojen taistelun jälkeen hyvin ylös ja kuolaimet ori ottaa suuhun nätisti.

Ratsastaessa Pommi on pääasiassa kiltti ja luotettava ratsu. Painotan sanaa pääasiassa. Joskus sillä on ns. "mörköpäiviä", jolloin ori näkee pieniä vihreitä miehiä kaikkialla ja pakenee niitä henkensä hädässä. Tälläisiä päiviä saattaa olla myös kilpapäivinä. Kesken onnistuneen kouluradan Pommi saattaa nähdä mörön, jota täytyy paeta takaisin trailerille. Voin kertoa, että siinä vaiheessa hieman nolottaa! Yleensä kilpapaikalla Pommi on hieman arka, mutta kuitenkin yrittää parhaansa kouluradalla. Se menee traileriin nätisti ja matkustaa hienosti pitkätkin matkat.

Kouluratsastus on tämän orin vahvuus. Se jaksaa hyvinä päivinä sahata samaa koulurataa niin kauan, että ratsastajalta loppuu kärsivällisyys. Pommin askeleet ovat mielenkiintoiset istua. Sillä on yllättävän suuri ravi poniksi. Suuret askeleet, pienet jalat ja reipas tempo tarkoittaa ratsastajan kipeää takamusta. Laukka on hieman helpompi istua, mutta sekin on melko reipas ja lyhytaskelinen. Kaikkeen tottuu, niin myös Pommin askeleihin. Esteratsastus on hyvin mielenkiintoista tämän pojan kanssa. Sillä on tapana kaahottaa rata läpi pää viidentenä jalkana ja loikkia esteet suurella ilmavaralla. Tästä syystä meitä ei nähdä estekilpailuissa, paitsi jos joku keksisi tyyliratsastusluokan "huvittavin hyppytyyli". Maastossa Pommi rakastaa pitkiä ja reippaita laukkapätkiä. Silti se pysyy hyvin hallinnassa hyvinä päivinä. Huonoina se saattaa löytää ison mörön kiven takaa ja kuskata ratsastajaa kiitolaukalla viisi kilometriä aivan tallin pihaan asti.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Lawbreaker
 
ii. Lennart SWE
  91cm, vaaleanrautias, evm
iii. Osvald
  evm
iie. Michaela
  evm
ie. Malena SWE
  88cm, kimo, evm
iei. Sigurd I
  evm
iee. Mikkel
  evm
e. Emelie SWE
 
ei. Gustaff SWE
  96cm, musta, evm
eii. Sigurd
  evm
eie. Therese
  evm
ee. Catharina SWE
  99cm, ruunikko, evm
eei. Walter
  evm
eee. Malin
  evm

Pommin suku painottuu lähinnä kouluratsuihin. Joukosta löytyy toki yksilöitä, jotka osaa kouluratsastuksen lisäksi monta muuta taitoa. Mukana löytyy upeita yksilöitä, jotka ovat loistaneet niin kilpa- kuin näyttelykentillä.

Pommin isä Lawbreaker on Laneksi kutsuttu rautias shetlanninponi. Orin omistaa Twitch Shetlands, jonka omistajat hakivat Lanen Saksasta kasvattajaltaan Ann Harveyltä. Tämä koulupainotteinen ori on tasoltaan helpon A:n poneja. Ori on sijoittunut 40 kertaa kouluratsastuksessa ja varsoja siltä löytyy Pommin lisäksi kaksi muuta. Luonteeltaan Lane on reipas ja eloisa, sekä siinä on ripaus orimaisuutta.

Isänisä Lennart SWE on reipas tummanrautias ori. Ori on eläkeläinen tällä hetkellä, mutta kilpaillessaan hän oli koulukenttien suosikki sekä sen lisäksi estekenttien. Lennart omasi upean rakenteen ja viettikin elämänsä monet hetket näyttelykehissä. Ori toimii edelleen siitoksessa.

Isänisänisä Osvald oli rautias, 95cm korkea poniori. Kisaurallaan se kilpaili enimmäkseen kouluratsastuksessa, mutta muutamiin estekisoihinkin ori ratsastajineen eksyi. Osvald kävi myös muutamissa näyttelyissä keräten kiitettävää menestystä. Ori toimi vanhemmalla iällä siitosorina saaden 15 jälkeläistä. Valitettavasti Osvald kuoli 23-vuotiaana vanhuuden aiheuttamiin jalkavaivoihin.

Isänisänemä Michaela asuu Ruotsissa ja siellä se toimi nuorempana erittäin menestyneenä kouluponina kisaten helppo B -tasoisia luokkia, keräten useita sijoituksia ja voittojakin. Tämä tummanrautias, vain 89cm korkea tamma omaa erittäin hienon rakenteen, ja se kantakirjattiin kisauransa lomassa II-palkinnolle. Jälkeläisiä Michaela on saanut viisi, ja nykyään poni viettää eläkepäiviä kasvattajansa luona.

Isänemä Malena SWE on harmaankimo kouluratsastukseen painottunut. Tamma on luonteeltaan hieman ujo ja viihtyy mielellään omissa oloissa, eikä ole kuin yhden ihmisen hevonen. Malena on sijoittunut useasti kilpailuissa, jälkeläisiä sillä on 4 kappaletta.

Isänemänisä Sigurd I oli myös erittäin vahvasti kouluratsastukseen painottunut poni, joka kuitenkin testasi taitojaan myös muutamissa valjakkokisoissa. Mustankimo poniori ei omaa kovinkaan kaunista rakennetta, mutta sen luonne on sitäkin rauhallisempi ja lojaalimpi. Pienikokoinen Sigurd - vain 86cm korkea - on saanut vain neljä varsaa, eikä sitä enää käytetä jalostukseen vanhan iän takia.

Isänemänemä Mikkel toimi kasvattajansa lasten opetusponina. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 91cm ja se oli väriltään kaunis kimo. Ponin luonne oli mitä mainioin lastenponiksi, se oli rauhallinen ja kiltti, mutta ratsastaessa kuitenkin sopivan reipas. Muutamissa seurakisoissa Mikkel pääsi myös käymään, sijoittuen muutaman kerran koulussa helppo C- ja esteillä 40cm luokissa. Malena SWE on tamman ainoa jälkeläinen.

Pommin emä Emelie SWE aka Elin on musta shetlanninponitamma. Elin on naapurimaamme Ruotsin tuontiponeja, suoraan kasvattajalta S. Hallmanilta haettu. Tamma on koulupainotteinen helpolle A:lle asti taidokkaissa käsissä koulutettu. 96cm korkea Elin on luonteeltaan sympaattinen kaveri, jolla on pahana tapana karkailla muiden mehukkaille ruohomättäille. Tamma on sijoittunut kouluratsastuksessa 41 kertaa.

Emänisä Gustaff SWE on koulupainotteinen shetlanninponiori. Ori on erittäin tunnettu kouluratoja kiertävä komea herra, joka on myös kouluratojen lisäksi vieraillut ahkerasti näyttelyuralla. Gustaff on kantakirjattu II-palkinnolla jo hyvin nuorena. Herralta löytyy kovan kysynnän jälkeen vain seitsemän varsaa, ehkä tulevaisuudessa enemmän.

Emänisänisä Sigurd on ruunikko 96cm korkea ori. Se kilpailee edelleen satunnaisesti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa - vaikka isää löytyy jo 16 vuotta - ja se on kerännyt kymmeniä sijoituksia molemmista lajeista. Sigurd on luonteeltaan reipas ja orimainen, ja sillä on aina muutama jekku hoitajansa varalle. Sigurd on ollut erittäin arvostettu siitosori, sillä on kymmeniä jälkeläisiä Ruotsissa ja Suomessa. Ori on kantakirjattu II-palkinnolle.

Emänisänemä Therese syntyi ja kasvoi Norjassa, mutta viisivuotiaana se ostettiin Ruotsiin kilpailemaan yleisponiksi. Mustan pienen tamman vahvin laji oli kouluratsastus, jossa se kilpaili parhaimmillaan helppo B -luokissa. Esteillä sen taitotaso oli 60cm. Näyttelyissä Therese käytettiin useamman kerran, ja tamma sai enimmäkseen II-palkintoja. Tammalla on kaksi jälkeläistä.

Emänemä Catharina SWE on II-palkinnolla kantakirjattu shetlanninponitamma. Tämä kuvankaunis kimo 99cm korkea tamma on luonteeltaan erittäin lapsiystävällinen ja rauhallinen. Tamma on painottunut kouluratsastukseen ja onkin hurmannut monet kouluratsastustuomarit hienoilla suorituksillaan.

Emänemänisä Walter oli henkeen ja vereen kouluponi. 105cm korkea musta poni sai osakseen paljon ihailua sijoittuessaan useasti kilpailuissa. Walter oli lasten suursuosikki jo luonteensakin puolesta, se oli kiltti, rauhallinen ja ruunamainen. Ori vietiin kantakirjaustilaisuuteen sen ollessa seitsemänvuotias, ja kotiinviemisiksi se sai III-palkinnon. Jälkeläisiä se sai valitettavasti vain yksitoista, Walter nimittäin jouduttiin lopettamaan jalan murtumisen takia.

Emänemänemä Malin on kantakirjattu I-palkinnolla. Tamma kilpaili sekä esteillä että koulussa, mutta menestystä tuli enemmän kouluratsastuksesta - Malin sijoittui ja voittikin monia kymmeniä kertoja. Luonteeltaan se oli melko ponimainen, se omasi oman tahdon, mutta oli silti melko kiltti. Jälkeläisiä tammalla on kolme Catharinan lisäksi, ja viimeisimmän syntyessä Malin valitettavasti kuoli.


Jälkikasvu

o. Phoenix v. Moons s. 01.10.2012
o. Moons My Way s. 28.09.2012
o. Marquis v. Moons s. 28.05.2012
t. Pastiche Sec s. 15.08.2011 KTK-II, Vir Mva Ch
t. Moons Rowena s. 20.02.2011
o. Hwai Wakush s. 09.02.2011
o. Woward v.d. Cheerful s. 18.01.2011


Päiväkirja ja valmennukset

30.01.2012 Lainaratsastaja
Serkkutyttöni Lapista oli käymässä tänään Moondancessa. Hän on sataprosenttinen hevoshullu - lienekö kulkevan suvussa? Joka tapauksessa, Anni halusi ratsastamaan ja ehdotin hänelle Pommia. Rukoilin kuntoon laittamisen ajan, että Pommilla olisi hyvä päivä. Kerrankin rukouksiini taidettiin vastata, sillä parivaljakko selvisi maneesille rauhallisin fiiliksin. Pommi myös seisoi aloillansa niin kauan, että pikkukuski oli selässä valmiina.

Anni oli ikäisekseen varsin taitava ratsastaja. Hän on vasta kymmenen ja sai poniorin kulkemaan upeasti. Olen ehkä hieman kateellinen, myönnän! Pommilla oli todella hyvä päivä. Parivaljakko meni upeasti laukanvaihdot ja avotaivutukset. Pommi työskenteli mielellään Annin kanssa. Se oli rento ja rauhallinen, eikä ollenkaan pommimainen. 45min väännön jälkeen lähdimme maastoon kävelemään loppukäynnit. Sen jälkeen Anni puunasi Pommin tallissa ja lelli oripoikaa herkuilla. Pommi oli oikein onnellinen ja tyytyväinen. Varoitin Annia, että huomenna saattaa olla takamus hellänä shettismäisten askelten vuoksi.

15.12.2011 Mörköpäivä
Pommi on ollut pitkään kuuliainen ja kiva poniori, kunnes tänään tuli senkin ajan edestä mörköjä joka paikkaan. Jätin Pommin aamulla sisälle ja vietyäni muut hevoset ulos, aloin laittamaan sitä kuntoon. Pommi on monta päivää seissyt nätisti karsinassa varustamisen ajan, mutta tänään se pyöri ja hyöri ja keksi kaikenlaista kivaa. Oma kärsivällisyyteni ei riittänyt, joten laitoin pojan käytävällä kuntoon.

Uskaltauduin lähtemään maastoon, vaikka jotenkin vaistosin että Pommilla on tänään huono päivä. Alkumatkan se meni nätisti, lukuunottamatta muutamia säpsähdyksiä. Ensimmäiset laukkapätkät menivät myös mallikkaasti ja Pommilla oli paljon energiaa. Sitten se yhtäkkiä keksi näkymättömän mörön, teki hienon täyskäännöksen ja painatti kiitolaukalla kotia kohti. Onneksi pysyin itse kyydissä. Yritin hidastaa sitä parhaani mukaan, sekä kääntää yhdestä ohjasta ympyrälle, mutta mikään ei tehonnut. Kun Pommi jotain päättää, niin sen päätä ei saa käännettyä. Onneksi kotiin oli vain muutaman kilometrin matka ja sekin hyvää metsäautotietä, jossa ei kulje liikennettä. Tallin pihassa ori vihdoin suostui hidastamaan. Se puuskutti hikisenä. Kävin vielä vääntämässä kentällä pienet kurinpalautustreenit, jonka jälkeen vein hieman kiukkuisena orin talliin ja jätin kuivattelemaan sisälle.

26.11.2011 Pommin uusi koti
Tänään Moondancen ponilauman jatkoksi muutti Pommi. Se on pieni musta poniori, jolta löytyy luonnetta enemmän kuin kokoa. Pommi on siitoseläkkeellä ja menestynyt hienosti kilpakentillä entisen omistajan kanssa. Nyt olisi tarkoitus valmentautua ja suunnata turpa kohti laatuarvosteluja. Jälkikasvua orilta löytyy myös jo kiitettävästi, joten sitä ei tarvitse heti hankkia.

Pommin entinen omistaja toi poniorin tänään Moondanceen. Häneltä oli ennestään tullut jo kaksi hevosta, Vanni ja Karla. Traileri saapui pihaan ryskyen, sillä poni sen sisällä potki valtavasti. En ollut nähnyt Pommia ennen, joten oletin äänestä päätellen että sieltä tulisi kookas shetlanninponi. Yllätys oli suuri, kun trailerista peruutti alta metrinen pieni poni. Otin heti riimunnarun ja vein orin uuteen karsinaansa. Se hirnui sieltä muille, eikä raukka ylttänyt edes kaltereiden lomasta katselemaan - sieltä näkyi vain pieni turpa.
28.01.2011 Kouluvalmennus, valmentajana dee.
Aloitimme käynnissä avotaivutuksella, joka teillä sujui ihan hyvin. Sait Pommin nopeasti reagoimaan johtavaan sisäkäteen ja poni pysyi hyvin pohkeiden välissä. Ravissa tehtiin myös avotaivutuksia isolla ympyrällä. Poni liikkui reippasti, pyöreästi ja kevyenä. Teimme saman harjoituksen myös toiseen suuntaan. Kun Pommi oli sopivan pyöreänä, otettiin 10m halkaisijaltaan olevia laukkavoltteja. Ensimmäisien volttien aikana jouduit keskittymään rytmin säilyttämiseen ja eteenpäin ratsastukseen. Pommi oli hyvin kuulolla joten jatkettiin laukassa vielä isolla pääty-ympyrällä jolla koottiin laukkaa. Tämä onnistui hyvin. Lopuksi ravissa eteenalas ympyrällä.

24.01.2011 Kouluvalmennus, valmentajana weem
Alkukäyntien jälkeen pyysin ratsastajaa ottamaan ohjat tuntumalle ja hakemaan Pommista taas riittävän eteenpäin vievät askeleet. Ensin käynnissä ja sitten ravissa ratsukko sai tehdä suurehkot voltit kumpaankin päätyyn, jokaiseen kulmaan ja kummankin pitkän sivun keskelle. Kun Pommi alkoi vähän lämpenemään, annoin jatkotehtäväksi nostaa laukan joka toisen voltin jälkeen, ja siirtyä raviin ennen volttia. Ennen suunnanmuutosta ratsukko sai laukata vielä keskiympyrällä, Pommia pikkuhiljaa houkutellen astumaan enemmän ja enemmän alleen. Alkuverryttely toistettiin vielä toiseen suuntaan, ja sitten ratsukko sai pitää pienen huilitauon vapain ohjin kävellen. Tauon jälkeen ratsukon tehtävänä oli tulla harjoitusravissa kulmasta pitkälle sivulle, pitkän sivun keskellä kaartaa radan poikki ja keskihalkaisijalta lähteä volttikahdeksikkoon, jonka jälkeen kohti pitkää sivua ja jatkaa matkaa eri kierroksessa kuin äsken. Ensimmäisen kahdeksikon voltit olivat auttamatta liian kapeita, seuraavalla kerralla liian pulleita. Painotin ratsastajaa keskittymään siihen, miltä Pommi tuntui voltilla, että kaarre oli koko ajan samansuuruinen. Monen monta volttikahdeksikkoa ratsukko sai tehdä, kunnes lopulta kelpuutin molemmat puoliskot. Loppuun ratsukko sai vielä ravata kevyessä ravissa nelikaarista kiemurauraa ja sen jälkeen kävellä loppukäynnit.

20.01.2011 Kouluvalmennus, valmentajana weem
Heti alkuverryttelyssä ratsastaja sai tehtäväkseen laittaa Pommin hyvin liikkeelle, tavoitteena saada poni astumaan niin suuria askelia, kuin vain pystyisi. Tehtävinä alkuverryttelyssä olivat ravista pysähtyminen, erikokoiset voltit ja tempon lisäys aina silloin tällöin. Pommilla oli hyvä päivä ja se työskenteli tyytyväisen näköisenä ratsastajan vaativan pohkeen alla. Alkuverryttelyn jälkeen ratsukko sai vähän aikaa levätä käynnissä pitkin ohjin, mutta edelleen käskin ratsastajaa pitämään huolta ponin askelten pituudesta. Alkuverryttelystä ei olisi mitään hyötyä, jos Pommi saisi sen jälkeen mennä laahustaa omaa tahtiaan. Välikävelyn jälkeen aloitettiin kolmikaarisella kiemurauralla työskentely. Ensimmäiseksi ratsukon tuli ravata harjoitusravissa kiemurauraa, ja aina kaarien välissä tehdä napakka pysähdys, josta suoraan siirtyminen harjoitusraviin. Suoritukset paranivat tasaisen varmasti, ja viitisen kiemurauran jälkeen pysähdykset olivat erittäin tasaisia ja varmoja. Sitten siirryttiinkin tunnin toiseen harjoitukseen, jossa koko kiemuraura pitäisi laukassa niin, että keskimmäinen kaari olisi vastalaukkaa. Ratsukko sai ensin hakea sopivan laukan tahdin ympyrällä, ja sen jälkeen suorittaa kolmikaarisen kiemurauran. Vastalaukkapätkä sujui niin mallikkaasti, että ratsukko sai tulla kiemurauran muutaman kerran ja aloittaa sen jälkeen omatoimisen loppuverryttelyn.

12.01.2011 Kouluvalmennus, valmentajana annsku
Pommin kanssa työstimme samoja asioita kun Keishankin kanssa. Verryttelitte itsenäisesti, Pommi näytti erittäin hyvältä ja saikin paljon kiitosta ja taputtelua osakseen. Sitten tehtävään. Aloititte pysähdyksillä, jotka toimivat Pommin kanssa erittäin hyvin. Sen jalat olivat tasan ja se seistä nököttti niin kauan kunnes käsky kävi liikkeeseen. Käynti-ravi siirtymiset olivat hieman haastellisempia, Pommin heitellessä jokaisessa siirtymisessä päätään joka paikkaan. Pyysin pitämään pohkeet kunnolla kiinni sekä kunnollisen ohjastuntuman. Pommi alkoi siirtyä ihan mukavasti, monen toiston jälkeen se näytti toimivan ajatuksesta. Päätin ottaa tämän herran kanssa mukaan ravi-laukka siirtymiset. Poni nosti laukat ihan kivasti kiihdytetyn ravin kautta, vaikka tarkoitus oli täysin toisenlainen. Pyysin tekemään ennen laukannostoa kunnollisen pidätteen ja antamaan jämerälle ponipojalle selkeät laukka avut, jottei pienikään yksityiskohta jäisi ymmärtämättä. Johan alkoi sujua ja Pommi siirtyi ravista laukkaan ja laukasta raviin hienosti, ottamatta mitään ihmeellisiä kiihdytysaskelia. Todella hieno pikkuratsukko, siirtymisten kanssa hiomista, ettei mene juuri niiden kiihdytysaskelien kautta.

08.01.2011 Kouluvalmennus, valmentajana dee.
Alkukäyntien aikana Pommi liikkui reippaasti ja rennosti eteenpäin. Ratsastaja oli apujen kanssa kevyt, ohjastuntuman oton jälkeen Pommi liikkui pyöreästi. Pohjeapuun Pommi reagoi hieman laiskasti. Tehtiin heti alkuun selväksi että pohkeisiin on reagoitava heti, muutoksen huomasi heti. Veryteltiin tehden paljon ympyröitä ja pieniä voltteja, joiden avulla Pommi keskittyi täysin ja oli mukavan rento. Tehtiin alkuun myös pohkeenväistöjä molempiin suuntiin, nyt Pommi reagoi pohkeisiin nopeasti, hyvä! Tunnin aiheena oli siirtymiset. Teimme siirtymisiä ensin käynnistä pysähdykseen, Pommi oli valppaana ja toimi napakasti. Pysähdykset onnistuivat tasajaloin. Ravissa sama. Liikkeelle lähtö oli vähän tahmea, jouduttiin taas muistuttamaan nopeasta reagoinnista. Asia korjaantui. Laukannostot pysähdyksestä luonnistuivat hyvin. Pommi kuuntelee puolipidätettä hyvin!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!