Noitavaino

Suomenhevostamma, 153cm, rautiaanpäistärikkö
Syntynyt 13.06.2015 (-v.), VH14-018-0000
Kasvattaja R. Hankiainen / omistaja VRL-01080 & VRL-11983 (Kastanja)
Yleispainotteinen (Helppo A, 80cm)

ei meriittejä

Päiväkirja ja valmennukset - Hoito-ohjeet ja varustekaappi

   

Noitavaino aka Noita on oman tien kulkija. Tamma on varsasta asti ollut sielun tyypiltään yksinäinen susi, joka ei ole oikein koskaan viihtynyt seurassa. Noita on kiltti ja helppo suomenhevonen, mutta tamma ei ota kontaktia muihin hevosiin tai ihmisiin oikeastaan yhtään. Noita on myös vahvatahtoinen ja tekee usein miten itse haluaa, vaikka pääpainotteisesti tamma on helppo käsitellä. Noita ei ole lasten ratsu, sillä tamma on varsin eloisa ratsastaa ja vauhtia löytyy aina pyytämättäkin.

Hoitaessa Noita on hieman sählä. Tamma seisoo nätisti käytävällä, mutta kääntää päätään vuoron perään puolelta toiselle. Näin ollen Noita sohii milloin mitäkin, myös ihmisiä. Tamman varustaminen käy salitreenistä. Satulan tullessa paikalle Noita tietää töihin lähdöstä ja alkaa steppaamaan innoissaan paikallaan. Satulavyön kiinni saaminen on haastava homma kun ratsu liikkuu koko ajan suuntaan tai toiseen. Päitset tulee laittaa visusti kaulalle, sillä ne irrottaessa lähdetään vauhdilla hommiin. Kuolaimet Noita ottaa nätisti suuhunsa. Taluttaa tamma on aina reipas, mennään sitten kentälle, tarhaan tai talliin. Noita ei menoaan hidasta, vaikka taluttaja nykisikin vastaan, joten paras on vain juosta perässä.

Ratsastaessa Noita on aina eloisa. Alkutunnista ei kannata edes haaveilla työnteon aloittamista kouluratsastuksen parissa, sillä energiat pitää aluksi purkaa. Vauhdikkaan verryttelyn jälkeen voi Noidan laittaa jo tekemään töitä ja pienestä tammasta kuoriutuu oikein mainio kouluratsu. Noita on ratsastaessa herkkä ja kuuliainen, minkä ansiosta ratsastus on helppoa. Tasaiset askeleet takaavat mukavan istunta elämyksen. Töissä ollessaan tamma tekee kaiken ratsastajan pyynnön mukaan ja keskittyy tekemäänsä asiaa. Laukatessa vauhtia on aina turhan paljon ja askellajia saakin työstää jonkin aikaa. Vauhdikkaan laukkarundin jälkeen voi laukkaa helposti koota, pyydettäessä Noita taipuu vaikka piruetteihin.

Esteratsuna Noita on mainio epeli. Hyppytekniikka ei ole sitä Suomen ykkösrivin tasoa, mutta intoa löytyy taitoa enemmän. Pienikokoiset estetehtävät Noita hoitaa leikiten. Esteistä hypitään aina korvat hörössä ja vauhdilla. Tamma kääntyy tehtävillä kolikon päälläkin, vaikka vauhtia on ralliauton verran. Huimapäisyys ja uhkarohkeus on valttia Noidalla hypätessä, sillä molempia piirteitä löytyy myös tammasta itsestään. Tamma on varma hyppääjä, eikä kyttäile esteitä. Ajoittain puomit kuitenkin tippuvat vauhdikkaassa menossa, mutta yleensä niistäkin jalat nousevat yli. Maastoesteitä Noidan kanssa ei hypätä, sillä maastossa turboja tulee lisää, mutta pienetkin jarrut katoavat. Normaalissa maastoilussa tamma on kuitenkin varma sekä reipas, mutta jarrut löytyy ainakin osittain.

Kilpailutilanteissa Noita on kaikkien unelma. Tamma kävelee traileriin ensi yrittämältä ja matkustaa siellä nätisti. Noidan kanssa voi matkustaa muutkin, mutta tamma ei vierus kavereihinsa kiinnitä huomiota. Kilpailupaikoilla Noita seisoo kiltisti paikoillaan varustamisen ajan, mutta ratsastajan päästessä kyytiin, lähtevät myös moottorit käyntiin. Verryttelyssä tamma on oma itsensä, alkuun pieni vauhtimato ja myöhemmin kuuliainen kouluhevonen. Radalla Noita rauhoittuu hieman, eikä paahda menemään yhtä kovaa, vaikka vauhtia löytyy edelleen. Palkintojen jaossa on ratsastajalla pidättelemistä. Noita on lähdössä kunniakierrokselle joka välissä ja sinne vihdoin päästessä häviää kaikki eston ja hiekka pöllyää.

i. Noidan Oppipoika
evm, rtpäis, 160cm
ii. Nallin Kalliolla
evm, rtpäis, 157cm
iii. Karman Kirooja evm, rt, 152cm
iie. Alttariurhi evm, mpäis
ie. Noidannoituja
evm, rn, 150cm
iei. Hiidenpoika evm, prt, 150cm
iee. Noita evm, rn, 149cm
e. Leidileidi Lei
evm, rt, 147cm
ei. Illan Viimeinen Renesanssi
evm, trt, 149cm
eii. Ryysyläinen evm, rt, 150cm
eie. Tian Taiga evm, m, 144cm
ee. Rytmibarometri
evm, rn, 146cm
eei. Uskonvoitto evm, rt, 151cm
eee. Voi Minkä Teit evm, prn, 143cm

isä Noidan Oppipoika oli rautiaanpäistärikkö, estepainotteinen suomenhevosori. Oppipoika oli luonteeltaan varsin omalaatuinen, moni kutsui hulluksi. Ori oli äkäinen, eikä sietänyt muita hevosia, myöskään ihmisiä kohtaan Oppipoika ei ollut hirveän ystävällinen. Oppipoika myytiin viisivuotiaana pilkkahintaan kasvattajalta kilparatsastajalle. Parissa kuukaudessa uusi omistaja koulutti raa'asta sisään ratsastetusta ihmissyöjästä estehevosen. Oppipoika oli energinen hevonen ratsastaa ja tämän ansiost hyvä menopeli esteille. Ori hyppäsi esteitä suurimmaksi osaksi 100cm korkeuksilla, ajoittain pienempiä tai isompia. Oppipojan hyppytyylissä oli petrattavaa, mutta silti ori menestyi kohtalaisen hyvin. Myöhemmällä iällä omistaja yritti kantakirjata oria, mutta sai palata tyhjin käsin kotiin. Huono luonne, ratsastettavuus ok, rakenteessakaan ei kehumista ollut. Takajalat hieman pihdissä, korkea säkä, lyhyt selkä, pitkät jalat ja paksu kaula, näyttelykehiin ei ollut menemistä. Oppipoika oli tarjolla jalostukseen koko kisauran ajan, mutta jälkeläisiä syntyi vaivaiset seitsemän. Värikasvattajat olivat kiinnostuneita orista, mutta kykyjä etsivät tammojen omistajat sivuttivat Oppipojan suosiolla. Valitettavasti vain yksi varsoista oli päistärikkö, mutta kaikkien onneksi ilkeä luonne ei varsoissa näkynyt. Ori lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

isänisä Nallin Kalliolla oli rautiaanpäistärikkö, 157cm korkea kenttäpainotteinen suomenhevosori. Nallin Kalliolla oli luonteeltaan hieman nyrpeä, muttei ilkeä hevonen. Ori ei koskaan tehnyt kenellekään mitään, mutta korvat olivat niskassa kiinni usein. Nallin Kalliolla oli rakenteeltaan ihanteellinen kenttähevonen, pitkä jalat ja sporttinen runko. Ori kilpaili kenttäratsastuksessa Helppoa menestyen kohtalaisesti. Kouluosuudet olivat herran vahvuuksia. Kenttäura pysyi lyhyenä, sillä 10-vuotiaana Nallin Kalliolla todettiin jaloissa vikaa, joka rajoittaisi aktiivista hyppäämistä. Omistaja siirsi orin kokonaan koulukäyttöön ja tarjosi tätä jalostukseen. Nallin Kalliolla suosittiin jalostuksessa sekä värinsä, että tuloksien perusteella. Varsoja syntyi yhteensä kolmekymmentä kolme, joista viisi syntyi Ruotsiin ja loput Suomeen. Ori periytti väriää hyvin, sillä puolet varsoista edustivat jonkin sortin päistärikköisyyttä. Kouluratsuna ori kilpaili vielä ja sijoittui aika ajoin Helppo A-tasolla. Kokonaan kilpailemisen Nallin Kalliolla lopetti 19-vuotiaana. Eläkepäivänsä ori vietti omistajan siskon luona pienellä hevostilalla Ruotsin Malmössä. Nallin Kalliolla kuoli kiitettävässä 31-vuoden ikäisenä.

isänemä Noidannoituja oli yleispainotteinen, varsin tylsän tavallinen ruunikko ilman merkkejä. Tammaa kierrätettiin heti varsana jo näyttelystä toiseen ja ikää ollessa tarpeeksi myös laatuarvosteluihin. Noidannoituja menestyi kaikissa tapahtumissa kohtalaisesti, vaikka ei ikinä parhaalle palkintopallille yltänyt. Kasvattajan myydessä tammaa oli muiden kasvattajien kesken kysyntää ja Noidannoituja myytiin nopeasti korkeaan hintaan. Tamma treenasi niin esteitä kuin koulua ja alkoi kilpailemaan molemmissa lajeissa. Menestystä oli enemmän koulupuolella, mutta myös esteillä sijoituksia tuli silloin tällöin. Koulua tamma kisasi pääasiassa Helppo A:ta esteillä korkeudet vaihtelivat 60-110cm väliltä. Noidannoituja oli luonteeltaan kiltti ja yhteistyöhaluinen, minkä ansiosta tammalla kilpailivat myös lapset. Omistaja kasvatti suomenhevosia, minkä takia Noidannoituja aloitti siitosuran jo parin kisakauden jälkeen. Varsoja ehti syntyä kuusi kappaletta. Varsoissa ei näkynyt oikeastaan mitään piirteitä tammasta. Noidannoituja lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden tuomien jalkavaivojen seurauksena.

Ei jälkeläisiä

13 KRJ:n alaista sijoitusta

07.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
09.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
10.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/30)
12.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/30)
13.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
15.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
20.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
23.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/50)
24.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/50)
25.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
25.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
26.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/40)
29.03.2016 Kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/40)

0 ERJ:n alaista sijoitusta

00.00.0000 Kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (0/00)
00.00.0000 Kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (0/00)

Näyttelyt

ei näyttelytuloksia