VIRTUAALIHEVONEN

Upsaid MerNimi Upsaid Mer "Uppis" Syntynyt 19.07.2010 (ikä)
Rotu, skp suomenpuoliverinen, ori VH-tunnus VH11-031-0384
Säkä, väri 167cm, ruunikko Kasvattaja Cheval Delamer
Koulutustaso re 160cm Omistaja misery. / Infinity
Saavutukset 59 ERJ-sijoitusta, katso kilpailukalenteri
ERJ-I (25.08.2013 pistein 113,4 til. parhaat pisteet), YLA1 (15.8.2013 pistein 142)

Uppis on mukavan yritteliäs nuori herra, joka on ehdottomasti estekenttien tuleva mestari. Sen hyppytyyli, into ja kapasiteetti ovat aivan omaa luokkaansa. Joskus innostuessa tosin alkaa yleinen sähläys ja silloin saattavat puomit kolista, mutta onneksi Uppis on oppinut hallitsemaan hermonsa hyvin osaavan ja rauhallisen ratsastajan alla. Hoitaessa Uppis on nöyrä ja hieman etäinen, mutta tulee kuitenkin toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Se ei oikein välitä hellyydestä ja rapsutteluista, vaan haluaa että varusteet laitetaan nopeasti selkään ja lähdetään töihin. Eihän oreja sovikaan paapoa ja pusutella. Uppis on myös hevosten seurassa asenteella kaikki-käy ja sen voi tarhata jopa toisien orien kanssa.

Hoitaessa Uppis näyttää pitkää naamaa mikäli hoitaja sitä turhaan lääppii tai osoittaa hellyyttä. Uppis on toiminnan mies ja se haluaa päästä nopeasti töihin. Jos hoitotoimet kuitenkin venyvät, niin ori alkaa steppailemaan ja sähläämään. Varustaminen on yleensä helppoa, mutta suitsia laittaessa Uppis saattaa hieman pelleillä ja viskoa päätänsä. Silloin ei ole meillä lyhyillä ihmisillä kovin helppoa. Uppiksen heikkous ovat kuitenkin porkkanat, joten niiden avulla kuolaimet saa suuhun helposti.

Ratsastaessa Uppis on reipas hevonen, joka rakastaa työntekoa. Se menee esteradalla aina korvat hörössä, vaikka hoitaessa kuinka kiukuttaisi. Mitä enemmän siltä vaaditaan ja mitä kovempaa mennään, niin sitä tyytyväisempi Uppis on. Sillä on innon lisäksi myös taitoa ja kapasiteettia. Uppiksen hyppytyyliä onkin usein kehuttu. Se on voimakas hevonen niin hyvässä kuin pahassakin. Joskus Uppis saattaa painaa ohjalle ja kuskata ratsastajaa ympäri rataa. Vahvuudesta on hyötyä silloin, kun ratsastaja tuo orin huonosti esteelle ja se joutuu tosissaan ponnistamaan, jotta pääsisi ylitse. Perusradalla on tärkeää saada puhdas nolla, sillä Uppiksen vahvuus on uusinta. Silloin se on reipas ja tiukatkin kaarteet onnistuvat. Kouluratsastus ei ole orin alaa, mutta sekin sujuu, jos tehtävät ovat tarpeeksi monipuolisia. Maastossa Uppis käy helposti vahvaksi edestä ja kiikuttaa kuskia miten sattuu. Se on kyllä maastovarma, mutta jarrujen toimivuudesta en anna takuita.

Kilpapaikalla Uppis alkaa hieman egoilla, mitä se ei koskaan tee kotona. Se saattaa kiljua muille oreille ja hörhöttää tammoille. Verryttelyssä onkin tärkeää saada Uppis heti keskittymään töihin, jotta se radallakin antaa kaikkensa. Jos verkka on onnistunut, niin ori on radalla aivan uskomaton. Se antaa kaikkensa ja taistelee voitosta viimeiseen askeleeseen asti. Kuljettaminen ei tuota ongelmia ja Uppis onkin kokenut matkustaja.


       

i. Okeanos WAS
  YLA1, ERJ-I, SPL-I, ERL-II
ii. Anwar Troy
  ERJ-I, YLA2, KTK-III, SJP-III
iii. Jotflow CF
  KTK-III, YLA3
iie. Catherin's Eviny
 
ie. Kalypso Mer
 
iei. Kamikaze fla
  YLA2
iee. Stockholm Syndrome WA
  SPJ-II, YLA3
e. Paranoid HWK
  YLA2, ERL-II, SPL-I, ERJ-I
ei. DSH Dawson
  YLA2
eii. N' Director
  SPL-II, ERJ-I
eie. Charlotte MLD
  SPL-III
ee. Poem's Showdown
  ERJ-III
eei. Al Cotletto NON
  Ch
eee. Poem's Highlight
 

Jälkikasvu ja jalostusinfo

Upsaid Mer on käytössä jalostukseen. Se astuu pitkän suvun omaavia (suomen)puoliverisiä estepainotteisia tammoja. Jos haluat orin astuvan tammasi, niin vieraile tällä sivulla. Uppiksen varsamaksu on 1 500v€. ★ 01. fwb-tamma Secret SdGER, syntynyt 10.11.2010
★ 02. fwb-ori Da Da Dam SdGER, syntynyt 02.04.2011
★ 03. fwb-ori Upperwille 'If, syntynyt 22.11.2012
★ 04. fwb-ori Heartkiller 'If, syntynyt 01.04.2013
★ 05. fwb-tamma Strangers 'If, syntynyt 20.04.2013

27.06.2013 Pojasta polvi paranee (päiväkirjamerkintä)

Kuten vanhat sanonnat menevät, niin pojasta polvi paranee ja ei omena kauas puusta putoa. Niin hyvissä kuin huonossakin ominaisuuksissa. Uppiksen lapsoset ovat pärjänneet upeasti estekentillä. Ihme olisi, jos niistä ei olisi kilparatsuja tullut. Uppiksen kärsimättömyys on myös periytynyt vahvasti. Olen ostajille sanonut, että kyllä sitä hankalaa hoitaessa jaksaa katsella, kun tietää millaisia hevoset ovat esteradalla. Yritteliäisyyttä ja hyppykapasiteettiä ei puutu isältä eikä jälkikasvultakaan.

Ensi kuussa olisi tarkoitus ilmoittaa Uppis ERJ-laatikseen, jos vain mahdumme mukaan. Kiloja on karissut ratsulta ja ratsastajalta ahkeran valmentautumisen myötä. Tänäänkin Micke piti meille sellaisen esterääkin, että huomenna on paikat taatusti kipeänä. Tehtävinä oli juuri ne meidän heikkoudet - lyhyen välin sarjat. Uppiksella on iso laukka, joten sain tehdä töitä pitääkseni sen tarpeeksi lyhyenä. Lisäksi tänään oli hieman sellainen päivä, että välillä vauhdin määräsi hevonen, ei ratsastaja. Loppua kohden Uppis alkoi joko väsähtämään tai muuten vain kuuntelemaan paremmin, joten pidätteet menivät hyvin läpi ja Micke hehkutti meidän suoritusta. Se on ihme, sillä yleensä häneltä saa vain negatiivista palautetta. Lähdimme tyytyväisenä Uppiksen kanssa maastoon loppukäynneille.

20.05.2013 Uppiksen kuulumisia ja hienoa jälkikasvua (päiväkirjamerkintä)

Uppis on oppinut ottamaan puolieläkkeensä rennosti. Ensin pelkäsin sen keräävän niin paljon virtaa, että siitä tulisi hankala käsitellä. Tai no, ei se muutenkaan ole helpoimmasta päästä maasta käsin. Uppis on varmaan saanut purettua energiansa astutuspuuhiin. Orilla on nyt viisi hienoa suomalaista puoliverivarsaa. Kolme oria ja kaksi tammaa. Itselleni ei ole jäänyt vielä yksikään varsoista, mutta tarkoitus on totta kai jättää yksi varsa meillekin. Pientä piilomainostusta tähän väliin - Uppiksen upeista kakaroista on kaksi viimeisintä myynnissä! Tarjouksia voi jättää sähköpostiini. Uppis lisäksi astuu vielä ulkopuolisia tammoja.

Uppiksen kanssa on pikkuhiljaa alettu valmistautumaan ERJ-laatuarvostelua varten, mutta en usko sen olevan ajankohtaista ihan vielä. Täytyy odottaa jälkikasvun pääsyä kilpakentille, sekä treenata orin kanssa estekoetta varten. Hieman on ehtinyt ylimääräisiä kilojakin kertyä (hevoselle, itsestäni en puhu mitään), joten ne pitää karistaa ennen näytille vientiä. Työsarkaa riittää, mutta uskon edelleen Uppiksen saavan ykköspalkinnon. Jos ei ensimmäisellä yrittämällä, niin ehkä toisella sitten?

03.01.2012 Kilpakentät takana päin (päiväkirjamerkintä)

Uppis on ollut täydellinen kilpakumppani. Se on nöyrä ja yritteliäs, eikä turhista säiky. Orin voitontahto on aivan omaa luokkaansa! Se taistelee suorituksen viimeiseen askeleeseen asti täysillä yrittäen aina parhaansa. Nyt orilla on takana 59 ERJ-sijoitusta, joten herra jää ansaitulle puolieläkkeelle. On melkein sääli jättää kilpakentät taakse tämän upean orin kanssa. Uppis ei vain tarvitse enempää sijoituksia ja itselläni on turhan paljon kilpailutettavia hevosia nyt. Uppiksen kanssa on tavoitteena kuitenkin vielä suurkilpailut (ERJ-CUP ym), eikä se jää muutenkaan tyhjän pantiksi seisomaan. Sillä ratsastetaan edelleen ja se pääsee satunnaisesti valmentautumaan laatuarvosteluja varten. Uppis myös toivottavasti saa naisseuraa ja jättää upeita estepuoliverisiä meidän iloksi.

23.10.2011 Epätoivoa ja onnea (päiväkirjamerkintä)

Uppiksen kanssa kilpaura ei startannut käyntiin niin kuin toivoin. Sijoituksia kyllä ropisi jonkun verran, mutta pääasiassa huonoimpia sijoituksia. Voin myöntää vuodattaneeni kyyneleitä starttien jälkeen. Mietin myös usein, että miksen saa oria toimimaan niin hienosti kuin se toimi entisellä omistajalla. Ei auttanut kuin treenata valtavasti kotona ja käydä sitkeästi kilpailemassa. Vuodatin hikeä estevalmennuksissa. Lisäksi Uppiksella kävi säännöllisesti hieroja ja muutamia kertoja se pääsi vesimatollekin kävelemään. Onneksi en heittänyt pyyhettä kehään vaan jatkoin sisukkaasti. Lopputuloksena on se, että Uppis alkoi menestymään. Lisäsin juuri 24 sijoitusta kalenteriin ja on niitä ykkössijojakin (sekä kakkos- ja kolmos) lopulta tullut. Toivottavasti sama vire jatkuu. Siinä tapauksessa meidät varmasti nähdään usein palkintojenjaossa oikeanpuolimmaisena.

28.9.2011 Yksi parhaista ostoksistani hetkeen! (päiväkirjamerkintä)

Muistan hämärästi miten lupasin itselleni etten osta enää yhtään hevosta ennen kuin Infinity on täysin valmis. Selailin sattumalta myynti-ilmoituksia ja silmiini pisti esteori, jonka isänisä on upea orini Anwar Troy. Ei ehkä olisi järkevää ostaa talliin hevosta, jonka suvussa on oma hevonen, näin jalostuksellisesti ajatellen. Tällä kertaa järki jäi kuitenkin tunteen tieltä. Uppiksen nähdessäni tunsin että tästä orista tulisi jotakin suurta ja upeaa. Viimeksi näin olen tuntenut kauan aikaa sitten. Kävin huvin vuoksi koeratsastamassa Uppista ja vaikka se oli hieman raaka vielä, se oli oikein lahjakas. En olisi halunnut tulla orin selästä alas ollenkaan! Kaupat lyötiin heti lukkoon ja tämä lahjakas ori lähti matkaani Infinityyn. Jos ette usko Uppikseen niin katsokaapa huviksenne sen statistiikkaa - 7 sijoitusta ja niistä jopa neljä ovat voittoja. Sanokaa minun sanoneen, Uppis tullaan palkitsemaan vielä ERJ-I palkinnolla.
21.06.2012 estevalmennus, valmentajana Mariella

Alkukäyntien aikaan Uppis liikkui reippaasti eteenpäin. Ennen esteiden hyppäämistä teitte hieman raviharjoituksia. Ravasitte aina kentän pitkät sivut, lyhyet menitte käynnissä. Hetken kuluttua kokeilimme vielä pysähdyksiä jokaisen sivun keskimmäisen kirjaimen kohdalla, jonka ohella oli myös peruutuksen vuoro. Verryttelimme ensiksi maapuomien avulla. Uppis ylitti ne rauhallisesti, kunnes siirryimme lämmittelyristikolle. Ristikollakin ori pysyi vielä suht rauhallisena, mutta siitä kokoajan isompiin siirryttäessä se innostui enemmän ja enemmän. Yli 100 senttimetrin esteillä se oli todella energinen! Se laukkasi hurjaa vauhtia esteeltä toiselle eikä turhia kieltäytymisiäkään tullut. Uppiksen hyppytyyli on aivan loistava! Ja tosissaan intoakin löytyy kivasti. Esteet ovat juuri oikea laji tälle komealle suomenpuoliveriorille.Uppis olikin mukavanoloinen esteratsu, eikä sitä tosiaan tarvitse jatkuvasti patistaa eteenpäin! Olitte hieno ratsukko valmennuksessani!

19.12.2011 estevalmennus, valmentajana Ziki

Tämä herra onkin ollut ennenkin valmennuksessani, joskin silloin ori asui vielä kasvattajallaan. Jos ori oli silloin jo kehittynyt aikaisemmasta, niin kyllä se on nytkin! Ori on suorastaan lihaksikas ja erittäin hyvässä kunnossa, tämän puuskuttaessa innosta nähdessään esteet. Alkulämmittelyissä ori liikkui hyvin ja eteenpäinpyrkivästi, eikä yrittänyt luistaa töistä laisinkaan. Aloitimme valmennuksen pienemmillä esteillä, jotka ori tietenkin suoritti leikiten. Tämä ei keskittynyt kyllä esteisiin niinkään, joten nostimme korkeutta. Tällöin ori joutui jo hieman katsomaan jalkojensa perään, ettei vain kompastuisi tai vetäisi puomeja mukanaan. Esteet lähestyivät nopeasti metrin korkeutta, johon sitten jätimmekin esteet hetkeksi aikaa. Lähdimme tällä korkeudella työstämään hieman orin lähestymistä, joka on nyt ollut hieman hätäinen. Tämä ei tunnu laskevan tarpeeksi askeleita, vaan hätääntyy esteen lähestyessä, jolloin myös hyppy on huonompi kuin voisi olla. Myös misery näytti joutuvan tekemään melko paljon töitä selässä, jota pyrimmekin saamaan pois. Hyppäämisenhän kuuluisi olla helpon ja vaivattoman näköistä! Uppis alkoi liikkua heti rauhallisemmin, kun kehotin miseryä olemaan enemmän kevyessä istunnassa myös lähestyessä, eikä tulisi istua satulaan. Kevyt istunta vähensi painetta, jolloin ori pystyi keskittymään enemmän esteeseen kuin selästä päin tulevaan paineeseen, joka ajoi eteen. Tämä sai ratsastuksen näyttämään jo paljon kevyemmältä, ja kun ratsukko sai suoritettua kerran radan erittäin onnistuneesti, annoin luvan aloittaa loppujäähdyttelyt.

12.11.2011 estevalmennus, valmentajana Ziki

Pitkästä aikaa Uppis entisessä kotitallissaan! Iloisena kuulin kuinka ori on startannut hienosti kilparadoilla ja tuonut kunniaa kotiin, ja melkein ehdin jo katua orin myyntiä toiseen kotiin. Kuulumisten vaihdon jälkeen aloitimme kuitenkin itse valmennuksen, ja ratsukko sai aloittaa itsenäiset lämmittelyt. Itse touhusin vaikka mitä sillä välin järjestellen hieman esteitä entisen valmennuksen jälkeen, kunnes annoin luvan alkaa hypätä ensin vähän pienempia pystyesteitä, joista siirryttiin nopeasti kuitenkin myös haastavampiin esteisiin. Uppis keskittyi hyvin, ja misery pysyi hyvin hypyissä mukana. Esteiden noustessa yhä suurempiin korkeuksiin orin keskittyminen alkoi horjua, jolloin myös puomitkaan eivät enää pysyneet paikoillaan vaan ne tulivat hetkessä alas. Puolipidätteillä ja volteilla ori keskittyi hieman enemmän, kun laukka vain saatiin alas eikä ori ollut enää niin innostuneena. Esteet nousivat lopulta aina 150cm korkeuteen, jossa ori sai todella käyttää voimaansa ja ponnistaa kunnolla. Sähellykseen ei ollut enää varaa, ja sen Uppiskin taisi ymmärtää. Tämä keskittyi jälleen uudella voimalla ja käytti hyväksi upeaa hyppytekniikkaansa päästäkseen esteiden yli. Valmennus päätyikin siis lopulta hyvin, vaikka keskivaiheilla olin valmis heittämään hanskat tiskiin Uppiksen sähellysten vuoksi. Ratsukolle kuitenkin todella paljon onnea tulevalle, orista tullaan vielä kuulemaan varmasti!

16.9.2011 estevalmennus, valmentajana Irene Keiser

Olen kuullut vain juttua orista ja nähnyt sivusta, sekä päivänä kun Upi palautui takaisin tallille. Varsana jo vaikutti lupaavalta, joskin kehitys jäi valitettavasti vaiheeseen kun ori ei päässyt kunnolla treenaamaan vanhassa kodissaan. Nyt jo ori on kuitenkin selvästi kehittynyt, kun katsoo miten ori nyt liikkuu. Sulavuus ja eteenpäinpyrkivyys ovat tulleet enemmin selville, sekä orin kunto on parantunut Zikin sanojen mukaan huomattavasti. Kun olimme saaneet alkulämmittelyt päätökseen, sai ratsukko aloitella pienemmistä esteistä. Heti alkuun sain huomauttaa, että Zikin pitäisi ottaa parempi ohjastuntuma jotta Upi saisi paremmin katsottua esteen kohta. Nyt ori ei edes nimittäin huomannut esteen tuloa, joten hyppykohta oli hieman liian edessä. Puolipidätteet ja pohkeet olivatkin nyt suuressa osassa, jotta Upi saisi askeleensa kohdilleen esteelle. Esteiden noustessa lähemmäs metriä alkoi ori ottaa myös itse hieman kontrollia hyppykohdan kanssa. Ehkei sitten pienemmissä esteissä vain jaksa kiinnostua hyppykohdan valinnasta, vaan vasta kun pitää oikeasti ponnistaa, asiaan jaksaa kiinnittää huomiota.

Jatkoimme työskentelyä jälleen pienen tauon jälkeen, ja itse muodostin kentälle pienen radan. Tämä oli seuraava tehtävä, jota ratsukon tulisi suorittaa. Jokainen este oli yli metrin korkuinen, joten haastettakin oli mukana. Ensimmäinen pystyeste sujui puhtaasti, mutta ongelmia tuli jo seuraavan okserin kanssa. Käännös oli tiukka, mutta lähestymisaikaa oli kuitenkin paljon joten Zikin olisi pitänyt kyetä suoristaa Upi ennen okseria. Sarjaeste onnistui niukin naukin, nimittäin vauhtia oli hieman liikaa esteiden korkeuteen nähden. Loput kaksi pystyestettä onnistui kuitenkin hyvin, kun Ziki sai kontrollin jälleen oriin. Pienen tauon jälkeen jatkoimme jälleen, tällä kertaa jo hieman paremmalla menestyksellä. Parempi ohjastuntuma ja tiiviimpi istunta takasi käännöksen onnistumisen, mutta edelleen oli ongelmia sarjaesteellä. Vauhtia oli liikaa ja askeleet eivät vain sopineet väleihin. Pudotuksia tuli nyt myös kahden viimeisen pystyn kohdalla - tässä kohtaa Ziki tosiaan sai kuulla kunniansa ja huudot hereillä pysymisestä! Kolmannella yrityksellä meno näytti jo paremmalta ja molemmat olivat keskittyneinä. Kyllä, välillä myös äänen korottaminen auttaa! Jatkoimme vielä parin kierroksen jälkeen, jonka jälkeen ratsukko sai aloittaa ansaitut loppujäähdyttelyt.

© Infinity Sporthorses | Ulkoasu NM (muokkaus & hevosten ulkoasu misery.) | Kuvien © VRL-01080