VIRTUAALIHEVONEN

Bettan DÄRNimi Bettan DÄR "Nana" Syntynyt 15.08.2007 (ikä)
Rotu, skp ruotsinpuoliverinen, tamma VH-tunnus VH03-043-6516
Säkä, väri 165 cm, ruunikko Kasvattaja misery.
Koulutustaso ko Grand Prix Omistaja misery. / Infinity
Saavutukset 70 KRJ-sijoitusta, katso kilpailukalenteri
YLA3 palkittu pistein 96 23.04.2009

Nana on kiltti ja kuuliainen tamma. Välillä tuntuu, ettei neidillä ole omaa tahtoa ollenkaan - se tahtoo vain miellyttää ihmisiä ja yrittää aina parhaansa. Nana antaa itsensä likoon kilpailusuorituksissa ja yrittää aina parastaan - yleensä hyvin tuloksin. Se on herkkä ja miellyttävä ratsastaa. Vain ravi on hankala istua, mutta muuten askellajit ovat mukavat ja näyttävät. Nana taipuu kauniisti ja miellyttää aina ratsastajaa. Maastossa Nana on rauhallinen, kuten ehkä arvata saattoi. Se ei turhia hötkyile, vaan kulkee juuri sitä vauhtia kuin ratsastaja haluaa. Esteitä Nana ei tykkää hypätä ollenkaan - sillä on lisäksi huono tyyli hypätä ja yleensä se on hidas radalla. Hoitaessa Nana kerjää huomiota ja tulee tutustumaan ihmisiin ennakkoluulottomasti. Se on helppo lastata ja taluttaessakin tamma kulkee nätisti vierellä. Oikea unelmahevonen!

Hoitaessa Nana möllöttelee kiltisti vapaana ja tulee aina välilä kerjäämään rapsutuksia. Kun sinulta liikenee hetki aikaa tammalle, se hörisee tyytyväisenä ja nauttii todella kaikesta huomioista. Nana antaa harjata kiltisti kaikkialta, jopa vatsan alta mistä neiti hieman kutiaa. Se vain saattaa viskaista päätään, mutta ei tuumi sen kummempaa. Kaviot nousevat ylös kevyesti ja Nana jaksaa pitää niitä vaikka kuinka kauan ylhäällä. Varusteiden kanssa ei ole mitään ongelmaa, paitsi jos kiskaiset satulavyön nopeasti viimeisiin solkiin, silloin Nana saattaa inahtaa, jota hieman katuu myöhemmin. Tosiaan on herkkä tamma vatsan alta. Pesemisestä Nana nauttii täysin siemauksin, varsinkin rankan treenin jälkeen kesähelteillä. Se tykkää juoda suoraan letkusta ja ihme kyllä nauttii siitä, että sen pääkin kastellaan. Nana osaa joskus olla hieman hassu tamma, mutta kiltti se on aina!

Ratsastaessa Nana on unelma - kevyt, osaava ja herkkä. Sillä on aina miellyttävä ratsastaa, sillä Nana on jopa huonoinakin päivinä nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Välillä tuntuu, että Nanalla ei ole yhtään omaa tahtoa vaan sen elämäntehtävä on miellyttää ihmistä. Se vain on luonteeltaan niin kiltti ja miellyttävä. Esteitä Nana ei tykkää yhtään hypätä, se vain hermostuu ja juoksee esteistä läpi - tai sitten menee hienosti esteiden yli peräänannossa ja astelee vain hieman korkeammalta, jotta pääsee puomit helposti. Se on myös erittäin hidas radalla huonon hyppytyylinsä takia. Siksi Nana onkin täysipainotteinen koulutamma. Se on koulussa todella osaava ja yritteliäs. Nana on oikein taipuisa ja yritteliäs, joka nauttii koulukiemuroiden vääntämisestä - harvoin näet Nanan kulkevan radalla korvat luimussa. Sen lentävät askeleet vaativat pientä totuttelua, eritoten ravi. Laukka on todella pehmeä ja mukava istua. Raviinkin tottuu, kun on tarpeeksi Nanalla mennyt. Nana käyttää aina mukisematta takapäätään, kunhan ratsastaja selässä tuntuu osaavalta. Nana yleensä paikkaa kuskin virheitä, eikä hermostu virheistä, vaikka onkin todella herkkä. Yleensä pelkkä istunta riittää tammalla ratsastamisessa. Maastossa Nana on oikein rauhallinen ja luotettava. Se ei turhia hötkyile tai säiky, vaan nauttii leppoisista maastoretkistä - siellä se osaa jopa päästellä laukassa.

Kilpailuissa Nana on todella rauhallinen ja luotettava, se ei koskaan keksi mitään tyhmää kesken suorituksen. Traileriin tamma menee nätisti ilman ongelmia joka kerta. Nana osaa olla asiallisesti kuljetuksen ajan ja yleensä saa hermostuneetkin hevoset rauhallisiksi trailerissa. Trailerista tulee ulos rauhallisesti, eikä hätäile tai kääntyile sillalla miten sattuu. Käsihevosena pysyy hyvin ja rauhallisena. Nana panostaa suoritukseen sataprosenttisesti ja sen huomaa jo verryttelyssä, jossa tamma ei nää tai kuule muita kuin kuskin. Suorituksen se liitää kevein askelin ja on aina tunne, että ratsastaja ja hevonen ovat yhtä - siltä se myös näyttää.


   

i. Died In Your Arms
  YLA3, KRJ-II
ii. Själsfrid
 
iii. Fördröjas
 
iie. Enväldar SWE
 
ie. Kvinno 'R
 
iei. Vandrar
 
iee. Margarer SWE
 
e. Bye Beautiful '68
  YLA3, KRJ-II
ei. Holves SWE
 
eii. Herreman
 
eie. Lyndia
 
ee. Beatrice '68
 
eei. N.O Another Hero
 
eee. Believin'
 

Jälkikasvu ja jalostusinfo

Bettan DÄR on käytössä jalostukseen. Sille valitaan oreiksi 1-polven sukua omaavia koulupainotteisia ruotsinpuoliverisiä. Jos haluat Nanasta tilausvarsan, niin ota yhteyttä sähköpostitse. ★ 01. swb-ori Hannibal Circus, syntynyt 09.12.2013

12.04.2009 Muutto Suomeen (päiväkirja)

Nana ja muutama muu ruotsalainen muutti Däravista tänne Suomeen. Nana otti matkan suhteellisen rauhallisesti, hieman laivassa neitiä pelotti ja se hermoili toisinaan paljonkin. Onneksi muut hevoset olivat melko rauhassa ja saivat Nanankin rauhallisemmaksi. Kuljetus ei tuottanut mitään ongelmia, sillä onhan Nana nyt kilpamatkoja trailerissa viettänyt. Infinityyn päästyä vein Nanan jaloittelemaan tarhaan ja neidillä riitti energiaa vielä riehumiseenkin. Illalla karsinassa nököttikin sitten hieman väsyneempi tamma ja se tuntui kotiutuneen hyvin. Ainakin Nana nukkui yönsä rauhallisesti, kun kävin aina välillä näitä uusia tulokkaita katsomassa.


27.09.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina S.

Juuri ennen kuin saavuin tallin parkkipaikalle, alkoi satamaan järkyttävän paljon. Autosta noustessani huomasin Nanan ja miseryn kävelevän maneesille päin. Tämä kävi itsellenikin mainiosti - kastuisin mukavasti jo maneesille mennessä. Olin maneesissa hieman ratsukon jälkeen, joten misery oli jo ehtinyt nousta Nanan selkään ja he kävelivät alkukäyntejä. Juttelimme miseryn kanssa valmennuksen kulusta, ja tulimme päätökseen treenata temmon vaihteluita ravissa ja laukassa. Rento valmennus siis edessä, ainakin minulle. Minun kun ei tarvinnut istua Nanan kamalassa ravissa, mutta onneksi misery on jo tottunut menoon. Lämmittelyt oli lämmitelty, joten käskin ratsukon siirtyä hidastempoiseen raviin. Jokaisella pitkällä sivulla piti siirtyä nopeatempoiseen, lyhyillä taas hitaampaan. Tämähän oli tuttua kauraa Nanalle, joten parin kierroksen jälkeen ratsukko teki samat laukassa. Ilman ongelmia jälleen. Nämä olivat aivan helppoja asioita ratsukolle, mutta koska minulla oli hieman kiire, ei muuta keretty harjoittelemaan. Ratsukko jäi vielä itsekseen treenaamaan vanhoja tuttuja pohkeenväistöjä, kun itse lähdin maneesin ovea kohti.

12.09.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina S.

Nana ja misery ravailivat kentällä minun saapuessa. Olin tapani mukaan hieman myöhässä, mutta se ei häirinnyt ratsukkoa, osaavathan he lämmitellä ilman apuakin. Nana oli yhteistyöhaluisen näköinen tamma, joka kuunteli selvästi ratsastajansa jokaista pienintäkin apua mukisematta. Tänään aiheenamme oli pelkkä piaffe ja passage. Tarkoituksena oli ensin kulkea passagea noin kaksikymmentä askelta, jonka jälkeen siirtyä piaffeen ja jatkaa sitä noin kymmenen askelta, mahdollisimman hyvin paikoillaan. En uskonut tässä olevan ongelmia, sillä tamma oli sen verran herkkä, sekä osasi todella käyttää takaosaansa. Misery ravaili kenttää ensin pari kertaa ympäri, sitten kokosi hevosen paremmin. Ratsukko siirtyi sulavaan passageen, joskin misery irvisteli hieman, koska liike ei näyttänyt olevan pehmeimmästä päästä. Sitten ratsukko hiljensi vauhtia, tempo kuitenkin pysyi suht samana. Nana pysyi melkein paikoillaan, joskin se hieman siirtyi taaksepäin, mutta muutoin liike sujui ongelmitta. Koska taaksepäin ei saisi siirtyä, kokeilimme vielä uudestaan. Tällä kertaa liikkeet onnistuivat, ja annoin luvan loppuverrytellä, ellei miseryllä ole vielä muita suunnitelmia. Kuulemma loppuverryttely olisi mieleinen, kun Nanan raviaskeleet ovat mitä ovat...

12.08.2013 kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.

Ratsukon verrytellessä kävimme läpi miseryn toiveita valmennuksen suhteen sekä ratsun, sievän puoliveritamma Nanan, luonteenlaatua. Koska tamma oli nöyrä ja kuuliainen odotin valmennuksen sujuvan aivan yhtä tasaisen varmasti kuin verryttelynkin. miseryn verryteltyä Nanan aloimme treenaamaan sulkutaivutusta kootussa ravissa ja kootussa laukassa. Tamma lähti innokkaana töihin, miseryn tarvitsi käyttää vain hiuksenhienoja apuja saadakseen Nanan tekemään mitä tahtoi. Koottu ravi (ja mikä ravi Nanalla onkaan!) löytyi helposti, eikä sulkutaivutustakaan tarvinnut hakemalla hakea. Nana pysyi hyvin muodossa ja tahdissa, ensin liike tehtiin vasemmalle, sitten suoritus ja sama oikealle. Muutaman toiston jälkeen kehotin ottamaan väliin harjoitusravia ja -laukkaa ennen sulkutaivutusta kootussa laukassa. Ihastelin Nanan liikkeitä, ja hetken väliverryttelyjen jälkeen palasimme treenin pariin. Harjoitus sujui aivan yhtä hyvin kootussa laukassa kuin se oli sujunut kootussa ravissa, ja jälleen ratsukko otti sulkutaivutuksen ensin vasemmalle, sitten suoristus ja sama oikealle. En tiedä, kehtaako tätä edes valmennukseksi sanoa, ratsukko kun on niin osaava ja hyvin yhteen pelaava, että tämä oli enemmänkin ohjattu tunti. Nana on ihastuttava, yritteliäs hevonen ja misery taitava ratsastaja, ratsukkoa seuraa ilokseen. Tamma näytti muutaman kerran siltä, että hakeutuu liian syvään muotoon, joten sitä pitää vielä treenata

© Infinity Sporthorses | Ulkoasu NM (muokkaus & hevosten ulkoasu misery.) | Kuvien © HW Farm