Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu
Yleislaatuarvostelu

virtuaalinen laatuarvostelu

Pisteytys ja pisterajat

  1. Tekstiosio :: max. 40 pistettä
  2. Jalostusosio :: max. 33 pistettä
  3. Kilpailuosio :: max. 22 pistettä
  4. Rakennearvostelu :: max. 20 pistettä
  5. Lisäpisteet :: max. 10 pistettä
  • YLA1: 95,5 - 125 p.
  • YLA2: 79,5 - 95 p.
  • YLA3: 55 - 79 p.
Maksimipisteet 125p.
Alle 55 pistettä saanutta hevosta ei palkita.

Mikäli hevonen saa jostain arvostelukohdasta 0 pistettä (luonne, muut tekstit, sukupisteet, jälkeläiset, rakenne- tai lisäpisteet), niin lopputuloksesta vähennetään kaksi pistettä. Tämä sääntö on tehty siksi, että jokainen panostaisi kaikkiin osa-alueisiin ja näin ollen hevonen saa varmemmin palkinnon.

1. Tekstiosio / max. 40 pistettä

Luonnekuvaus (max. 20 pistettä)

Alas on laitettu vain kolmen kohdan pistemääritelmät. Esimerkiksi 1 pisteen saa, jos arvostelu on jotakin 0-2 pisteen kriteerien väliltä.

Persoonallisuus max. 4p Luettavuus ja oikeinkirjoitus max. 4p Pituus ja panostus, sekä kokonaisuus max. 4p Luonteen sopivuus hevosen koulutustasoon max. 4p Tarkkuus max. 3p Omistajan kirjoittama luonne = 1 lisäpiste

Muut tekstit (max. 20 pistettä)


Päiväkirjamerkinnät väh. 50 sanaa (max. 7p) Valmennukset väh. 50 sanaa (max. 6p) Historiateksti väh. 50 sanaa (max. 2p) Tekstejä yli vuoden ajalta (max. 1p) Ylläolevista maksimipisteet 16p.

Lisäpisteet (max 4p.)

Huom - valmennuksien ja päiväkirjamerkintöjen täytyy olla otsikoituja, sillä tuomarien tehtävä ei ole alkaa päättelemään, kumpaa teksti on. Ravureiden ja laukkureiden valmennuksiksi lasketaan myös ulkopuolisen (keksitty/oikea henkilö) treenaaminen selästä/kärryiltä. Toivottavaa olisi, että lenkin lisäksi henkilö antaa kommenttia hevosesta, askeleista ja kertoo miten valmensi. Jos teksteissä ei lue kirjoittajaa, niin oletus on, että ne ovat omistajan kirjoittamia tekstejä. On silti hyvä ilmoittaa kirjoittaja.2. Jalostusosio / max. 33 pistettä


Sukupisteet (max. 21 pistettä)

Allaolevan mukaan pisteytetään niin sukutaulut kuin sukuselvityksetkin.

Suvullisen hevosen sukulaisilta tulee löytyä sivuiltaan vähintään kaksi seuraavista: kuva, luonnekuvaus (väh. 5 lausetta), jälkikasvua tai vähintään 10 kilpailua, jotta siitä on mahdollista saada täydet pisteet. Tuomarin ei ole silti pakko niitä antaa, jos kokee, ettei hevonen niitä ansaitse.

Sukuselvityksen pitäisi olla verrattain kattava, eli hevosista täytyy tulla esiin värin ja säkäkorkeuden lisäksi joitakin yksityiskohtia (kuten luonnetta, historiaa tai käyttötarkoitusta). Säkäkorkeus ja väri voivat löytyä joko sukutaulusta tai sukuselvityksestä. Tämä ei automaattisesti tarkoita täysiä pisteitä, vaan tuomari arvioi sen tapauskohtaisesti.

Kadonneiden hevosten kohdalla sukuselvityksellä voi ansaita puuttuvat pisteet. Pelkällä linkillä VRL:n rekisterisivulle tai sivulla, jolla on vain perustiedot/suku, saa puolet yo listan pisteistä. Jos sukutaulussa on keksitty nimi ja vähintään tieto säkäkorkeudesta tai väristä, saa hevonen pisteitä seuraavanlaisesti: vanhemmista 0,5p / hevonen, isovanhemmista 0,25p / hevonen ja isoisovanhemmista 0,125p / hevonen. Eli pelkällä kattavalla sukutaululla hevonen ansaitsee jo 3 pistettä, vaikkei sukuselvitystä olisi lainkaan.


Jälkeläispisteet (max. 12 pistettä)

Tammojen ja orien jälkikasvu: Sivullisista jälkeläisistä saa 1p, sen lisäksi voi saada 2 lisäpistettä / jälkeläinen, jos jälkeläisellä on sivuillaan kaksi seuraavista: kuva, luonnekuvaus/päiväkirjamerkintöjä/valmennuksia (väh. 5 lausetta), jälkikasvua tai vähintään 10 kilpailua. Täysiin pisteisiin vaaditaan 4 em. ehdot täyttävää jälkeläistä.3. Kilpailuosio / max. 22 pistettä

Kilpailuiksi hyväksytään sekä villit, että alaiset (VRER/VRL ym) kilpailut.

Tavalliset kilpailut

Laukkureiden ja ravureiden pistetytys Porrastettujen pistetytys

4. Rakennearvostelu / max. 20 pistettä

5p = erinomainen
4p = hyvä
3p = kohtalainen
2p = välttävä
1p = heikko
0p = kertakaikkisen surkea tai mahdoton arvostella

Hevoset arvostellaan yksilöinä rotukohtaisten ja painotuslajin edellytysten mukaisesti. Esimerkiksi ahaltekinhevosen joutsenkaulasta rokotetaan vähemmän pisteitä kuin suomenhevosen joutsenkaulasta. Toisena esimerkkinä laukkapainotteiset täysiveriset, joilla arvostetaan tietysti vähemmän puoliverimäistä rakennetta, kuin ratsutäysiverisillä. Liikekuvallisilta arvostellaan kuvista samat kohdat kuin rakennekuvallisiltakin siltä osin, kuin ne pystyy arvostelemaan.

Jos hevonen saa alle 20 pistettä, on sillä mahdollista kompensoida pisteitä kuvagallerian monipuolisuudella max 3p. Yhdestä tilanteesta saa 1p., joten kolmesta eri tilanteesta saa täydet 3p. Eri tilanteeksi luetaan esimerkiksi eri askellajit (käynti, ravi, laukka), erilaiset kuvat (möllökuva, pääkuva) tai esimerkiksi eri lajeista otetut kuvat (este, koulu, ajokuva).

Jos hevosella on selkeästi väärän sukupuolen kuvat (orilla tamman, tammalla orin tai orilla selkeästi ruunan/ruunalla selkeästi orin kuvat = jalkovälistä näkee, että sieltä puuttuu jotain/on jotain ylimääräistä), se saa yleisvaikutelmasta 0 pistettä.

Yleisvaikutelma (sis. leimat) 0-5p
pää, kaula, kaulan liittymä runkoon 0-5p
etuosa, runko, takaosa 0-5p
jalat, jalkojen liittymä runkoon, kaviot 0-5p

Liikekuvallisille:
Yleisvaikutelma (sis. leimat) 0-5p
Liikkeen laatu ja liikkuminen (huom. painotus) 0-5p
Hevosen kunto (karva, lihavuusaste ym) 0-5p
Rakenne (sopusuhtaisuus, jalka-asennot ym) 0-5p
Hevonen arvostellaan ensisijaisesti rakennekuvasta, jos sivuilta sellainen löytyy.

Piirretyille:
Yleisvaikutelma (sis. leimat) 0-5p
Pää, kaula, etuosa, etujalat 0-5p
Runko, takaosa, takajalat 0-5p
Piirrosjälki (valot, varjot, luovuus/realistisuus) 0-5p


5. Lisäpisteet / max. 10 pistettä


 

Yhteystiedot

Ylläpitäjä misery. & Tvisha
yleislaatu(a)gmail.com

© YLA   |   Ulkoasu © Milja   |   Taustakuva © The Inspiration Gallery